Bästa havtorn 2024 – Nordens eget superbär med vitaminer och antioxidanter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du veta vad superbäret havtorn kan bidra med när det gäller din hälsa? Kanske har du hört talas om havtornets nyttiga egenskaper och vill lära dig mer om vad det innehåller. Då önskar vi dig hjärtligt välkommen till vår stora köpguide om just havtorn. Här kommer du att få veta allt om det nyttiga, Nordiska superbäret och var du kan köpa det. 

Den taggiga havtornsbuskens bär är fulla med nyttigheter

Havtorn är ett bär som är extremt rikligt på en mängd antioxidanter och nyttiga fettsyror. Om du är nyfiken på vad det eventuellt kan göra för dig och din hälsa, kan vi varmt rekommendera vår stora köpguide om havtorn! 

I vår köpguide har vi gått in in i detalj på vilka näringsämnen havtorn består av och vem som kan ha nytta av ett kosttillskott med havtorn. Vi rekommenderar också några produkter som vi vet håller hög kvalitet och som vi kan rekommendera till våra läsare. 

I premiumklassen vann Rawpowder Havtornspulver EKO. Vår mellanvinnare den här gången heter WellAware Havtornspulver, även den med svenskt ursprung. För dig som vill ha ett bra budgetalternativ, kan vi rekommendera Naturens Apotek Havtorn

En riktigt lyxig och exklusiv specialare har vi också med den här gången och den heter By Myrberg Nordic Superfood Råsaft Koncentrat.

Premium: Rawpowder Havtornspulver EKO

Rawpowders Havtornspulver är tillverkat av finska, ekologiska havtornsbär. Produkten är extremt rik på både av vitaminer, omega 3, 6 och 7. Den passar perfekt för dig som vill ha ett tillskott mot torra ögon eller slemhinnor överlag. Men det fungerar också utmärkt för dig som vill ha ett bra vitamintillskott, exempelvis under den mörka delen av året.

Fördelar

 • Ekologiskt pulver
 • Bär från Finland

Nackdelar

 • Påse i endast en storlek

Mellan: WellAware Havtornspulver

WellAware Havtornspulver är ett grovmalet pulver med ursprung från Kina. Produkten är ekologisk och även certifierad med EU-märkningen för ekologiska produkter. 

Pulvret är grovmalet, vilket användarna anser ha både för- och nackdelar. Men på det stora hela är det ett mycket prisvärt pulver, praktiskt förpackad i en burk som gör att den har en given placering i mellankategorin.

Fördelar

 • Bra förpackning
 • Riklig på antioxidanter

Nackdelar

 • Grovmalen
 • Icke EU-jordbruk

Budget: Naturens Apotek Havtorn

Naturens Apotek Havtorn är en svensk produkt som lanseras som ett preparat som du kan ta om du behöver hjälp med torra ögon eller slemhinnor generellt. Tabletterna har goda recensioner överlag och många tycker sig ha fått hjälp av dessa. 

Vi kan inte hitta något ursprungsland på havtornsextraktet, men tabletterna är tillverkade i Sverige. Det här är ett mycket prisvärt alternativ för den som vill ha en billig havtornsprodukt.

Fördelar

 • Miljövänlig produktion
 • Svensktillverkad
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Havtornets ursprungsland framgår ej
 • Innehåller fyllnadsmedel

Special: By Myrberg Nordic Superfood Råsaft Koncentrat

By Myrberg Nordic Superfood Råsaft Koncentrat är definitivt köpguidens mest exklusiva produkt. Den är tillverkad på inget mindre än vildväxande havtorn från Finland. Vildväxande bär anses alltid vara de mest näringsrika och de som innehåller mest antioxidanter. By Myrbergs råsaft är varsamt tillverkad utan uppvärmning, så att alla näringsämnen har bibehållits.

Fördelar

 • Helt utan tillsatser
 • Väldesignad flaska
 • Vildväxande bär från Finland

Nackdelar

 • Sur smak

Köpguide

Vad är havtorn?

Havtorn med det latinska namnet crataegus, som ibland också kallas för havstörne eller finnbär, är ett orangefärgat bär som växer på buskar som trivs nära havet och i torra områden. Bären har blivit kända för att de är mycket rika på C-vitamin.

Bären är små, orangea, mjuka och saftiga. Förutom sin höga halt av c-vitamin innehåller de också vitamin A, E och omegafetter.

Under perioder av våra liv är vi i stort behov av extra näring och ett tillskott av vitaminer. Årstidsväxlingarna och det mörka vinterhalvåret här i Sverige, gör att vi lätt dräneras på våra energidepåer och har glädje av ett effektivt tillskott. 

Numera finns det en mängd praktiska havtornstillskott, som gör att du inte behöver tvinga i dig det mycket sura bäret, om du inte vill. Det finns gott om svenska företag som tillverkar rena havtornspulver, men också kosttillskott av olika slag. Dessutom ingår i havtorn ofta i hudvård, inte minst eftersom bäret innehåller så rikligt med C-vitamin.

Växten havtorn

Havtornsbusken är låg och växer i täta bestånd över större ytor. Har den goda förutsättningar kan busken också bli ett träd. Havtorn behöver mycket ljus och klarar inte av någon skugga alls, för att kunna frodas och producera bär. 

Havtornsbuskens grenar är extremt hårda och har små, vassa taggar. Bladen är silvergröna och ca 3-8 cm långa. Havtorn blommar tidigt, runt slutet av april, med mycket små, anspråkslösa blommor.

Havtornsbusken är speciell, eftersom den klarar sig under mycket karga omständigheter. I Västeuropa växer den vanligen vid kusterna, där andra växter inte klarar sig lika bra och busken kan frodas utan konkurrens.

Trots det är det ett ganska okänt bär för många och det beror sannolikt i första hand på att det är ett väldigt surt bär, som därför är mindre intressant som hushållsbär. Den används alltså i första hand för sitt exceptionella näringsinnehåll. Men faktum är att det är ett utmärkt bär att göra sylt och marmelader på.

Numera finns det förädlade havtornssorter som bland annat Lantbruksuniversitetet tagit fram. Dessa är mindre taggiga och därmed mer lättskördade. Eftersom de är mycket tåliga och klarar torka bra, är det en tacksam buske att plantera där det är svårt att få annat att växa. 

Busken ska stå på en varm och solig plats. De silvriga bladen påminner om olivträdets blad och det är en mycket dekorativ buske att ha i trädgården.

Havtorns näringsprofil

Havtorn brukar kallas för Nordens eget superbär. Det här är ett bär som innehåller mycket stora mängder c-vitamin, närmare tre gånger så mycket som apelsiner, per 100 gram. Havtorn innehåller också en mängd antioxidanter. 

Havtorn är väldigt rika på omega 3, 6, 7 och 9 varav två av dessa essentiella, som kroppen alltså inte kan bilda själv, utan som vi behöver få i oss via kosten. 

Havtorn innehåller b-vitaminer, som är fördelaktiga för nervsystemet och ämnesomsättningen. Vidare innehåller havtorn en stor mängd karotenoider och dessa omvandlas i kroppen till a-vitamin i den mängd som våra kroppar behöver. Notera att havtorn även innehåller ren vitamin A. Havtorn innehåller också lykopen. Det är en kraftig antioxidant som bygger upp immunförsvaret.

Sammanfattningsvis innehåller havtorn rikliga mängder av:

 • Omega 3, 6, 7 och 9
 • Vitamin C
 • Vitamin B
 • Lykopen
 • Vitamin E
 • Vitamin A
 • Karotenoider

Är havtorn hälsosamt?

Tack vare det näringstäta innehållet anses havtorn av hälsoentusiaster vara mycket nyttigt. Många tycker att de håller sig friska under vinterhalvåret, med hjälp av havtorn i någon form. 

Att havtorn innehåller alla dessa näringsämnen är fastställt, men hur bra kroppen tar till sig alla dessa näringsämnen behövs det ännu studier på, för att konkret fastställa. 

Det som kan konstateras är att havtorn är ett välanvänt och omtyckt bär av personer som vill bygga immunförsvaret och tillgodogöra sig av vitaminerna och omegafetterna i bären av olika anledningar.

Vem kan ha nytta av havtorn?

Alla kan ha nytta av havtorn som immunförsvarsbyggande tillskott och för att få ett extra tillskott av vitamin C. Havtorn har en riklig mängd a-vitamin som gör att den också används för att bidra till en normal till ögonhälsa och en välmående hy

Omega 7 anses ha en välgörande effekt på kroppens slemhinnor och det finns ett flertal kosttillskott med fokus på detta. Det kan alltså vara värt att prova havtorn mot exempelvis torra och grusiga ögon eller problem med torra och sköra slemhinnor generellt.

Hur använder jag havtorn för dess hälsofördelar?

Havtorn finns i många olika former. De finns köpa som tillskott, men det har blivit allt vanligare med rent pulver som kan köpas i påsar. Havtorn finns också som råsaft, vilket är utmärkt för den som klarar av den väldigt sura smaken.

Att tänka på när du köper havtorn

De flesta havtornsprodukter som du köper idag är sannolikt tillverkade av kommersiellt odlad havtorn. Om de är vildplockade brukar det framgå och det brukar också märkas på prisbilden. 

Busken är tålig och i allmänhet behövs det inte mycket besprutning för att odlingen ska bli effektiv, men vill du vara helt säker på att produkten är giftfri, ska du köpa ett ekologiskt alternativ. 

Är du vegetarian eller vegan och vill ta havtorn i form av kapslar, bör du kontrollera huruvida tabletterna är tillverkade av gelatin eller cellulosa. Gelatin är en animalisk produkt som inte passar för veganer och vegetarianer.

Biverkningar eller nackdelar

Havtorn har få biverkningar, men den som har födoämnesallergier och är känslig för frukt och bär, kan naturligtvis reagera på havtorn också. Havtorn fungerar även som blodförtunnande och blodtryckssänkande och bör inte tas av personer som tar blodtrycksmediciner utan att läkare först konsulterats.

Havtorn Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra fyra vinnare i huvudkategorierna har vi valt ut på basen av den research vi gjort på nätet. Vi har läst recensioner och omdömen och också fördjupat oss i företagens policy när det gäller odlingen och vilket ursprungsland bären i produkterna har. På basen av det har vi valt ut fyra stycken pulver av hög kvalitet.

Premium: Rawpowder Havtornspulver EKO

Rawpowder Havtornspulver EKO är tillverkat av ekologiska,certifierade bär från Finland. Pulvret är mycket rikt på c-vitamin men innehåller också A, K och lykopen. Inte minst har vi förstås också de nyttiga fettsyrorna 3,6,7 och 9. 

En väldigt stor fördel är att Rawpowders havtornspulver kommer från Finland. Landet har en exceptionellt omfattande kontroll av livsmedelsproduktion och generellt håller produkter med ursprung från Finland mycket hög kvalitet. Rawpowder Havtornspulver EKO är populärt att strö på yoghurt, fil eller gröt och har en fräsch och syrlig smak. 

Rawpowder är ett intressant, svenskt företag med många års erfarenhet av kosttillskott. De fokuserar på superfoods och livsmedel som är mycket rika på essentiella fettsyror, vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra viktiga näringsämnen. I stort sett hela deras sortiment är ekologiskt.

Fördelar

 • Ekologiskt pulver
 • Bär från Finland

Nackdelar

 • Påse i endast en storlek

Mellan: WellAware Havtornspulver

WellAware Havtornspulver är ett grovmalet havtornspulver utan andra tillsatser. Trots att det inte är så finmalet passar det utmärkt att använda på gröt och strö på flingor och yoghurt. Havtornspulvret är mycket rikt på C-vitamin och innehåller som sig bör rikligt av omegafetterna 3, 6, 7 och 9. 

Produkten är certifierad och har EU:s märkning för ekologiskt livsmedel. Ursprungslandet är Kina och bären är odlade. WellAware är även det ett svenskt varumärke, med fokus på superfoods och naturliga produkter. I deras sortiment finns en stor bredd av olika bärpulver och kosttillskott.

Burken pulvret levereras i, ger vi ett extra plus. Den här typen av produkter säljs ofta i påsar, vilket inte är det mest praktiska. Burken med ett lättöppnat och återförslutbart lock gör det smidigt att använda pulvret.

Fördelar

 • Bra förpackning
 • Riklig på antioxidanter

Nackdelar

 • Grovmalen
 • Icke EU-jordbruk

Budget: Naturens Apotek Havtorn

För en billig penning får du en hel månads förbrukning av havtorn, i form av de här tabletterna. De är tillverkade med extrakt från havtornsbär och har en hög koncentration av havtorn. I tabletterna finns alla de nyttiga fettsyror och vitaminer som en produkt av det här slaget förväntas ha. 

Företaget marknadsför Naturens Apotek Havtorn som en produkt som kan minska torra ögon, näsa, hals och underliv. 

Tabletterna innehåller rikligt med antioxidanter, flavonoider, fytosteroler och vitaminerna A och E. Som alltid när det gäller tabletter, har också produkten en del annat innehåll. 

Här finns fyllnadsmedel såsom potatisstärkelse, samt bindningsmedel. Tabletterna är dock vegetabiliska och innehåller inget gelatin eller andra animaliska ingredienser. 

Naturens Apotek är är även det ett svenskt företag. De har ett helhetstänk i all sin produktion och det är viktigt att tillverkningsprocesserna är så skonsamma mot miljön som möjligt.

Fördelar

 • Miljövänlig produktion
 • Svensktillverkad
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Havtornets ursprungsland framgår ej
 • Innehåller fyllnadsmedel

Special: By Myrberg Nordic Superfood Råsaft Koncentrat

By Myrberg Nordic Superfood Råsaft Koncentrat är en exklusiv produkt som innehåller ren råsaft från 100 % finska havtorn. Råsaften har reducerats på vätska och är därmed i koncentrat. Priset på råsaften kan verka ligga högt, men här ska du tänka på att det räcker med en tesked råsaft till två deciliter vatten.

Eftersom By Myrberg Nordic Superfood Råsaft Koncentrat är en rawfood-produkt har den tillverkats utan upphettning och alla näringsämnen finns därmed bevarade i saften. Det finns inga sötningsmedel eller konserveringsmedel i råsaften.

Hjärnan bakom by Myrberg Nordic Superfood heter Linda Myrberg hon har jobbat med hälsa och träning hela sitt yrkesliv. Hennes varumärke bygger på ett holistiskt perspektiv när det gäller kost, våra tankemönster och träning.

Grundkonceptet för hennes produkter är att använda sig av det som finns i vår egen Nordiska natur, istället för att importera superbär från andra sidan jordklotet. Havtornen i råsaften kommer från vildväxande buskar, vilket anses vara de bär som har det högsta näringsvärdet.

Fördelar

 • Helt utan tillsatser
 • Väldesignad flaska
 • Vildväxande bär från Finland

Nackdelar

 • Sur smak

Havtornprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns en rad olika produkter med havtorn på marknaden. Du kan hitta oljor, krämer och en mängd kosttillskott där havtorn finns med i innehållsförteckningen. För att ge en mer komplett bild av vilken typ av produkter som finns där havtorn kan ingå, presenterar vi här nedan några till som är intressanta och av hög kvalitet.

Elexir Pharma Membra Femin Forte

Elexir Pharma Membra Femin Forte kosttillskott innehåller vildväxande havtornsbär och höga mängder av antioxidanter och även extra tillsatt vitamin A. Kapslarna innehåller också omega 3, 6, 7 och 9, som kommer från havtornen. 

Alla som till exempel har torra ögon, näsa, hals och sköra slemhinnor kan ha nytta av Elexir Pharma Membra Femin Forte. Noteras bör att kapslarna är tillverkade av gelatin på fiskrester, så det här är alltså ingenting för vegetarianer eller veganer.

Fördelar

 • Mot torra slemhinnor
 • Riklig på vitaminer och antioxidanter

Nackdelar

 • Ej vegetabiliska kapslar

Elexir Pharma Buckthorn

Elexir Pharma Buckthorn är ett tillskott med havtornsextrakt och rosmarin utan andra ingredienser och kan sägas vara en enklare tablett av Elexir Pharma-produkten här ovan. Den innehåller kallpressad, ekologisk havtornsolja och rosmarinextrakt, som också innehåller rikligt med antioxidanter. 

Många användare säger sig ha fått hjälp mot torra ögon, näsa och hals med kapslarna. För den som har stora besvär, kan det vara bättre att prova tabletten ovan, men för den med medelmåttiga problem, kan den här vara ett bra och kostnadseffektivt alternativ.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Kapsel av fiskgelatin

Weleda Sea Buckthorn Body Oil

Weleda Sea Buckthorn Body Oil innehåller en blandning av havtornsolja, sesamolja och vårdande, eteriska oljor. Oljan har en vitaliserande effekt på huden och är perfekt att använda som massageolja eller som återfuktare efter dusch och bad. 

För dig som har känslig hud kan den passa bra eftersom oljan är mild och även personer med kontaktallergier brukar klara av att använda den utan problem. Oljan absorberas snabbt och lämnar ingen kladdig hinna efter sig.

Fördelar

 • Fräsch doft
 • Absorberas snabbt av huden
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Liten flaska

Rosenserien Kroppsolja Havtorn

Rosenseriens kroppsolja är en lyxig olja för både kroppen och ansiktet. Oljan innehåller förutom havtorn även tistelolja samt rosenolja och havtornsextrakt. Oljan absorberas snabbt av huden och kvar blir en fräsch doft av ros och en len hy. 

Den rikliga mängden antioxidanter gör att huden får ett naturligt skydd mot yttre stressfaktorer såsom luftföroreningar, temperaturväxlingar och solljus.

Fördelar

 • Skyddar huden
 • Doftar gott av ros

Nackdelar

 • Dyr i pris
 • Liten flaska

Better You Havtornsfruktolja EKO

Better You Havtornsfruktolja EKO är en kallpressad, ekologisk olja av havtorn. Eftersom den är kallpressad är den synnerligen rik på antioxidanter och de nyttiga omega 3- fettsyrorna. 

Oljan innehåller också rikliga mängder c-vitamin. Vitaminet ingår ofta i hudvård tack vare sina kraftfulla antioxidanta egenskaper. Den eteriska oljan är avsedd att blandas ut i annan hudvård eller i basoljor. Oljan ger huden en härlig lyster och rekommenderas även till vintertrött hud.

Fördelar

 • Ekocertifierad
 • Dryg
 • Kallpressad

Nackdelar

 • Väldigt liten flaska

Weleda Hand Cream Havtorn

För den som har problem med torra händer, särskilt vintertid, kan vi varmt rekommendera Weledas handkräm med sesamolja och havtornsolja. Här får du ett effektivt skydd och samtidigt rikligt med återfuktning. 

Förutom eteriska oljor innehåller också handkrämen bivax, vilket ger ytterligare ett effektivt skydd. Absorberas snabbt av huden och lämnar inte kladd efter sig.

Fördelar

 • Absorberas snabbt av huden
 • Intensivt vårdande för torra händer

Nackdelar

 • Kan orsaka allergiska reaktioner

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad