Bästa hasselnötterna 2024 – Proteinrikt och nyttigt till både mellanmål och bakverk

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I vår stora köpguide om hasselnötter kommer alla som är nyfikna på de små välsmakande nötterna att få svar på alla sina frågor. För här har vi nämligen samlat all upptänklig fakta om näringsinnehåll, användningsområden och vi tipsar också om bra hasselnötsprodukter för dig som vill använda det i din matlagning. Vi önskar dig hjärtligt välkommen och god läsning!

Fyll skafferiet med hasselnötter!

Hasselnötter kan användas till mycket. Det kan vara ett bra och nyttigt alternativ till fikabröd, söta mellanmål och liknande. Hasselnötter är också en utmärkt proteinkälla att äta innan eller efter träning som återhämtning. Allt det här och mer därtill kommer du att få veta mer om i den här texten. 

Vår vinnare i premiumklassen den här gången blev Powerfruits Ekologiska Hasselnötter. I vår mellankategori föll valet på RawFoodShop Hasselnötter EKO och danska Urtekram Hasselnötter Ekologiska blev vårt budgetalternativ. Den extra läckra specialvinnaren heter Renée Voltaire Hasselnöt & Choklad Spread EKO, missa inte den om du är sugen på något riktigt gott!

Premium: Powerfruits Ekologiska Hasselnötter

De knapriga nötterna från powerfruits är perfekta att använda i bakning eller bara använda som ett gott, mättande och proteinrikt mellanmål. Den höga halten av fleromättade fetter gör också att du får i dig omega 3, 6 och 9 som är bra för både hjärnan, musklerna och centrala nervsystemet.

Fördelar

 • Naturella
 • Stor påse

Nackdelar

 • Trist design på förpackningen

Mellan: RawFoodShop Hasselnötter EKO

RawFoodShops hasselnötter från Italien är små i storleken och har en knaprig konsistens som gör dem goda att äta som snacks och i bakning för att få den rätta crunchen i ett bakverk. Hasselnötterna är helt naturella och levereras i en praktisk återförslutningsbar påse som du kan förvara i kylskåpet.

Fördelar

 • Från Italien
 • Ekologiskt certifierade

Nackdelar

 • Liten påse som fort tar slut

Budget: Urtekram Hasselnötter Ekologiska

Den praktiska budgetprodukten från Urtekram består av en portionspåse med ekologiska hasselnötter att ta fram vid behov. Det här är en produkt av mycket hög kvalitet. Den är både kravmärkt och har flera andra ekologiska certifieringar. Urtekram är ett danskt företag som tillverkat hälsokost sedan 1972.

Fördelar

 • Med flertalet certifieringar
 • Praktisk portionsstorlek

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av andra nötter

Special: Renée Voltaire Hasselnöt & Choklad Spread EKO

Renée Voltaire Hasselnöt & Choklad Spread EKO var ett självklart alternativ att placera i specialkategorin. Här får du en underbar hasselnötsspread som påminner om Nutella, men som är mycket nyttigare. 

Den här är perfekt för dig som inte vill göra ditt eget hasselnötspålägg utan vill ha praktiska, veganska och ekologiska alternativ att bre på dina smörgåsar och kex.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Med endast rårörsocker som sötning

Nackdelar

 • Liten burk

Köpguide

Varför är hasselnötter så hälsosamt?

Hasselnötter innehåller en mängd nyttiga ämnen. Inte minst är de rika på omättade fetter, nyttiga fettsyror, fibrer och protein. Hasselnötter innehåller också rikliga mängder folsyra och fosfor. De innehåller även magnesium och tack vare dess höga innehåll av proteiner så håller de också oss mätta länge. 

Men inte minst innehåller hasselnötter rikligt med vitamin E. Märk väl att endast en handfull hasselnötter täcker hela kroppens behov av det dagliga intaget E-vitamin. Vitaminet har en rad hälsofördelar och är en kraftig antioxidant som skyddar våra organ från fria radikaler och skyddar även vår hud från slitage av miljögifter, kyla, sol med mera. 

Hasselnötter innehåller också vitamin B1 som ansvarar för ämnesomsättningen av kolhydrater i kroppen, för muskel- och nervfunktionerna samt för kroppens energiproduktion. Eftersom råa hasselnötter inte hettats upp innan vi äter dem, har de alla näringsämnen kvar och kan då tillgodogöras av kroppen. 

Hasselnötter innehåller också höga mängder av folat, vilket är en annan typ av B-vitamin. Folat behövs för att kroppen skall kunna bilda röda blodkroppar och nya celler.

Hasselnötter har ett lågt glykemiskt innehåll och påverkar inte blodsockernivåerna nämnvärt. Det gör hasselnötterna till ett perfekt alternativ till snacks och fika. 

Magnesium, som det finns rikligt av i hasselnötter, behövs i våra kroppar för att muskelfunktioner och vårt nervsystem ska fungera normalt. Magnesium understödjer också kroppens egen produktion av proteiner.

Hasselnötter har en karaktäristisk smak

Det många inte känner till är att hasselnötter faktiskt är de enda av de nötter vi äter som rent botaniskt räknas just som en nöt. 

De har en karakteristisk, mild och komplex smak som tilltalar många och är populära att kombinera med andra smaksättningar. Choklad och hasselnötter är en älskad kombination av många. Men hasselnötter passar också bra i matbröd och i kombination med frukter och bär.

Hasselnötens ursprung

Hasselnöten kommer ursprungligen från milt tempererade områden i Europa samt i de västra delarna av Asien. Odlingen har numera spridit sig till många länder och en känd producent av hasselnötter är bland annat Tunisien. 

Det är inte bara nötterna som används utan de starka, sega stammarna används också som material till exempelvis stängsel och korgar.

Hasselträdet

Hasselträd som också kan bilda buskar, kan bli upp till 8 meter höga. Vid tre års ålder börjar hasselträd producera nötter som skördas på hösten, antingen direkt från trädet eller på marken. Hasselträd kan producera upp till 14 kg nötter per år. Hassel växer fortfarande vilt i våra nordiska länder.

Så kan du använda hasselnötter i mat, bak och dryck

Hasselnötter är en fantastisk ingrediens att ha i nästan all typ av bakning och tillverkning av allehanda typer av snacks och godisar. Det går också väldigt enkelt att tillaga en mjölkliknande växtdryck på hasselnötter och det är faktiskt relativt enkelt att göra den själv. Det kan bli ett trevligt alternativ till havre- eller mandelmjölk från affären. 

Hasselnötsmjölk

Det här är en dryck som har en riklig och härlig smak som gör att den passar perfekt att dricka som den är eller att ha i kaffe och te. Hasselnötsmjölk är jättelätt att laga och du börjar med att blötlägga 3 dl nötter över natten eller minst 6 timmar.

Mixa tillsammans med en liter vatten och ett par dadlar eller lite honung, kardemumma och kanel. Sila därefter. Sedan har du en härlig nötdryck som håller i ca tre dagar i kylskåp. 

Hasselnötssmör

Hasselnötssmör är superenkelt att laga och ett perfekt pålägg på mackan eller i soppa, gröt och müsli. Du rostar helt enkelt ca 200 gram hasselnötter i ugnen, mixar dem tillsammans med två matskedar rapsolja och lite havssalt. Och vips så har du världens läckraste smörgåspålägg!

Snacks

Snacks och godis med hasselnötter gilla nog de flesta. Ett väldigt enkelt men läckert sätt att laga hasselnötssnacks är att blanda ut hasselnötter med en liten skvätt rapsolja och rosta i ugn eller stekpanna tills de får en härlig, gyllenbrun färg. Krydda med havssalt och du har ett välsmakande alternativ till fredagschipsen. 

Bakning

På nätet hittar du en uppsjö recept med hasselnötter i olika bakverk. Hasselnötter är en riktig klassiker i bakverk med choklad och väldigt populärt i olika former av julgodis som knäck och kola. 

Nutella

Visste du att du busenkelt kan göra egen nutella och att det är en väldigt rolig aktivitet att göra med barnen? Nutella som du köper i affären är ett synnerligen onyttigt pålägg som innehåller stora mängder palmolja och tillsatsämnen. 

Egenhändigt tillverkad nutella gör du av ingredienserna hasselnötter, florsocker, kakao och lite olja. Om du vill kan du piffa till det med att tillsätta rivet apelsinskal och få ett otroligt läckert chokladpålägg.

Har hasselnötter några nackdelar/biverkningar?

Hasselnötter är en av de vanligaste orsakerna som gör att folk får åka in akut för allergichock. Personer med allergier och överkänslighet mot nötter generellt, ska naturligtvis vara mycket försiktiga även med hasselnötter.

För personer som föredrar en fettfattig kost av olika orsaker kan det vara värt att veta att nötter innehåller höga halter fett. Dock väldigt nyttiga sådana.

Kan jag äta hasselnötter varje dag?

Sannolikt skulle de flesta kostexperter säga att en liten näve hasselnötter varje dag inte innebär några risker utan tvärtom för med sig många olika hälsofördelar.

Vad ska jag tänka på när jag köper hasselnötter?

Vid ett normalt intag av hasselnötter finns inga särskilda biverkningar, såtillvida du inte är allergisk. För den som är ute efter obehandlade, naturella hasselnötter, kontrollera att nötterna inte är rostade och saltade. 

För den som vill använda hasselnötter till bakning och föredrar skalade, så finns det färdigskalade hasselnötter att köpa. Det sparar en hel del tid även om det inte är omöjligt att avlägsna skalet på egen hand genom att gnugga hasselnötterna mellan exempelvis handdukar. 

Föredrar du ekologiska hasselnötter så bör förpackningen ha någon form av certifiering. EU:s egen certifiering är alldeles utmärkt och i Sverige har vi också vår egen KRAV-märkning som finns både på inhemska och importerade produkter.

Etiskt producerade och rättvisemärkta produkter brukar också innehålla mindre rester från bekämpningsmedel, eftersom det tagits hänsyn till plantagearbetarnas förhållanden och därmed även hanteringen av mängden giftiga ämnen.

Många förvarar sina nötter i rumstemperatur. Men nötter är mycket fettrika, vilket också gör att de kan härskna. De flesta producenter av nötter och vi med dem, rekommenderar att du förvarar nötterna i kylskåpet efter att du öppnat förpackningen.


Hasselnötter Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att välja ut fyra stycken favoriter i våra huvudkategorier har vi samlat in en mängd information och sammanställt den. På basen av kundomdömen, produktfakta och företagsfilosofi har vi sedan gjort våra val.

Premium: Powerfruits Ekologiska Hasselnötter

Powerfruits hasselnötter är skördade från ekologiska odlingar i Tunisien. De är helt obehandlade och naturella och väldigt goda som de är, eller i bakning och matlagning. Hasselnötterna från Powerfruits är små och knapriga med riklig smak.

Nötterna innehåller höga mängder av omega 3, 6 och 9 i en bra inbördes balans. Hasselnötterna från Powerfruits är perfekta att använda som snacks som de är eller att blanda med andra frön, eller varför inte med små kakaonibs.

Fördelar

 • Naturella
 • Stor påse

Nackdelar

 • Trist design på förpackningen

Mellan: RawFoodShop Hasselnötter EKO

RawFoodShop Hasselnötter är ekologiska och har en intensiv och karakteristisk hasselnötssmak såsom högkvalitativa hasselnötter har. Här får du en naturlig källa till kostfiber, proteiner, fetter, antioxidanter och magnesium. 

Produkten passar att använda till all typ av bakning och den är också utmärkt att använda till hasselnötsmjölk eller göra hasselnötssmör av. Ett plus ger vi för att det här är europeiska hasselnötter skördade i Italien. Hasselnötterna har EU:s certifiering för ekologiskt jordbruk. 

RawFoodShop är ett spännande, svenskt företag som både tillverkar och importerar ekologiska produkter av hög kvalitet till Sverige.

Fördelar

 • Från Italien
 • Ekologiskt certifierade

Nackdelar

 • Liten påse som fort tar slut

Budget: Urtekram Hasselnötter Ekologiska

Urtekram Hasselnötter Ekologiska levereras i en liten påse som är perfekt att ha med sig i handväskan, som du snabbt kan ta fram när du behöver något att stilla hungern med. Hasselnötterna är importerade från Italien och innehåller inga tillsatser eller artificiella ämnen. 

De har EU:s certifiering för ekologiskt jordbruk och har ett flertal danska certifieringar. Urtekram är ett danskt företag som grundades redan 1972 av hälsokostentusiaster som ville göra fler ekologiska produkter tillgängliga på marknaden. Idag är företaget en ledande producent av ekologiska produkter och livsmedel.

Fördelar

 • Med flertalet certifieringar
 • Praktisk portionsstorlek

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av andra nötter

Special: Renée Voltaire Hasselnöt & Choklad Spread EKO

Vår specialare är något så läckert som en spread med hasselnöt och choklad. Det här kan sägas vara en nyttig, vegansk och ekologisk variant av nutella och det är också därför den fick den självklara platsen i specialkategorin. I den här produkten finns ingenting annat än hasselnötter, kakao, solrosolja, rispulver och rårörsocker. 

Hasselnöt & Choklad Spread EKO passar som spread på smörgåsar och alla typer av kex. Du kan också ha den på pannkakor, på gröten och på müslin. Den går till och med att äta direkt från burken för den som är riktigt sötsugen!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Med endast rårörsocker som sötning

Nackdelar

 • Liten burk

Hasselnötterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns ett flertal utmärkta hasselnötsprodukter på marknaden och därför har vi valt att publicera några till som kan vara intressanta för våra läsare. Om du inte hittade vad du sökte i kategorin ovan, så finns det goda möjligheter att du hittar den här!

Renée Voltaire Granola Hasselnöt & Russin

Först ut bland våra utmanare är ytterligare en produkt från Renée Voltaire. Här har vi deras granola med russin och hasselnötter utan socker eller andra sötningsmedel. Den enda sötning som använts här är äppelmos. 

Granolan är också lätt rostad med rapsolja, vilket ytterligare understryker den nötiga smaken. Granolan kan ätas till frukost, mellanmål eller helt enkelt när du är sugen på något gott.

Fördelar

 • Utan socker
 • God smak

Nackdelar

 • Passar ej glutenallergiker

Clean Eating Granola Hasselnöt & Honung

Clean Eating Granola Hasselnöt & Honung är även det en granola med kokosolja och honung. Granolan innehåller bara naturliga ingredienser och har en mild smak av kokos, hasselnötter och havre. Förutom honung är produkten också sötad med äppeljuice.

Fördelar

 • Sötad med honung och äppeljuice
 • Smakar kokos

Nackdelar

 • Liten förpackning

Clean Eating Mjölkchoklad Med Grovhackad Hasselnöt

Clean Eating Mjölkchoklad Med Grovhackad Hasselnöt är sötad med stevia och innehåller med cirka 40 % kakao. Det är en perfekt produkt för dig som är sugen på något sött men som vill ha något som inte påverkar blodsockret i så stor utsträckning. 

Den här chokladen har bara 30 gram kolhydrater per 100 gram, vilket är mycket mindre än en vanlig chokladkaka. Den kan ätas som den är som godis eller användas i bakning.

Fördelar

 • Färre kolhydrater än choklad
 • Sötad med stevia

Nackdelar

 • Dyr

Monki Hasselnötspasta

Här har vi en helt ren hasselnötspasta som inte innehåller något annat än mixade hasselnötter. Passar perfekt att använda på kex eller i bakverk. Dessutom är hasselnötterna som används från ett ekologiskt jordbruk och EU-certifierade. 

Det här är verkligen en perfekt produkt för den som inte vill ha någon sötning eller några tillsatser och som behöver ett proteinrikt och mättande pålägg.

Fördelar

 • Utan tillsatser eller sötning
 • Innehåller endast hasselnötter

Nackdelar

 • Dyrare än andra nötspreads
 • Kan innehålla spår av jordnötter

Vivani Ekologisk Mjölkchoklad Med Hackade Hasselnötter

Tyska Vivani producerar ekologiska produkter utan onödiga ingredienser. Det är lätt att bli imponerad av ingredienslistan här, som inte består av några tillsatser alls förutom naturligt vaniljextrakt. 

I övrigt hittar du endast hasselnötter, kakaosmör, rårörsocker, kakaomassa och skummjölkspulver. Mer än så behövs inte för att göra riktigt god choklad!

Fördelar

 • Utan tillsatser och konserveringsmedel

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av gluten

Nutural World - Creamy Hazelnut Butter

Här har vi ett brittiskt hasselnötssmör med endast 100 % hasselnötter som ingrediens. Det innehåller alltså inga tillsatser eller sötningsmedel och kan passa i allt från bakning till att bre på mackan. Nutural World rekommenderar också att du ringlar smöret på glass eller använder den för att göra efterrätter.

Fördelar

 • Endast med hasselnötter

Nackdelar

 • Ej ekologisk
 • Rinnig konsistens enligt vissa köpare

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad