Bästa hampafrön 2024 – Fullvärdigt protein, omega 3 och vitamin E i ett smakrikt litet frö

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hampafrön är en källa till fullvärdigt protein som annars är svårt att få från vegetabilier. I vår stora köpguide om hampafrön kommer vi allra först att lära dig exakt vad hampafrön är och även reda ut eventuell förvirring kring begreppet. 

De många fördelarna med hampafrön

Den här artikeln är avsedd för dig som redan känner till hampafrön och vill veta mer, och även för dig som aldrig hört talas om hampafrön förut och precis googlat dig fram till den här artikeln.

Hampafrö är ett exceptionellt näringsrikt frö som dessutom innehåller fullvärdigt protein och det ska du få lära dig allt om, tillsammans med en rad andra nyttiga tips och intressanta fakta. 

Som vi brukar i våra köpguider har vi också sammanställt ett antal hampafröprodukter som rekommenderas av redan nöjda användare. Vi har valt ut fyra favoriter och även några riktigt bra utmanare som definitivt är värda att ta en titt på. 

I premiumkategorin den här gången vann Rawpowder Hampafrön skalade EKO. Vår mellanvinnare är ekologiska hampafrön från Vitaprana, och Biofood Hampafrön Oskalade blev vår utmärkta budgetvinnare. 

För den som vill bre hampafrön på mackan, rekommenderar vi vår fina specialare Vitaprana Organic Raw Hemp Seed Butter. Vi önskar dig hjärtligt välkommen och mycket god läsning!

Premium: Rawpowder Hampafrön Skalade EKO

Rawpowder Hampafrön Skalade EKO var givna som premiumvinnare eftersom du här får ekologiska hampafrön importerade från Tyskland. Rawpowder är dessutom ett svenskt företag med gedigen erfarenhet av att producera och importera ekologiska produkter och de utökar hela tiden sitt ekologiska sortiment. 

Enda nackdelen med den här produkten vi kan komma på, är att vi tycker att det hade varit väldigt bra om det funnits ett alternativ med skalade hampafrön, för den som föredrar det.

Fördelar

 • Skalade
 • Ekologiska
 • Odlade i Europa

Nackdelar

 • Finns ej som oskalade

Mellan: Vitaprana Organic Hemp Seeds

Vitaprana Organic Hemp Seeds är prisvärda och högkvalitativa, skalade hampafrön. De här kan du använda på många olika sätt. De passar till bakning och matlagning. Eftersom de är varsamt producerade finns alla de viktiga näringsämnena och proteinerna kvar i fröna. Fröna är producerade i icke namngivet, utomeuropeiskt land.

Fördelar

 • GMO-fri
 • Ekologisk certifierad

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av gluten
 • Ursprungsland framgår ej

Budget: Biofood Hampafrön Oskalade

Biofood Hampafrön Oskalade är näringsrika och innehåller höga halter av essentiella aminosyror. Fröna är oskalade. De blir naturligtvis lite grövre i konsistensen och har en kraftigare smak, men det här är å andra sidan hampafrön i sin absolut naturligaste form. Kan användas exakt likadant som skalade hampafrön.

Fördelar

 • Extra näringsrik
 • Komposterbar förpackning utan plast

Nackdelar

 • Mer svårsmält än frön utan skal

Special: Vitaprana Organic Raw Hemp Seed Butter

Hampafrösmör är inte så väldigt vanligt på den svenska marknaden och finns inte att köpa i alla hälsokostaffärer. Men här har vi faktiskt glädjen av att kunna tipsa om ett sådant!

Bodystores eget märke Vitaprana har tillverkat ett fantastisk pumpafrösmör, som inte innehåller något annat än 100 % ekologiska hampafrön. Dessutom är det en rawfood-produkt!

Fördelar

 • Rawfood
 • Ekologisk
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter

Köpguide

Vad är hampafrön?

Hampafrön är en spännande frösort som de senaste åren blivit mycket populärt i hälsokostbranschen, eftersom det är mycket näringsrik och har blivit en populär produkt inom kategorin superfood. Både skalen och dess innanmäte som kallas hampahjärtan, är näringsrika.

Hampafrön har blivit populärt bland veganer, de innehåller nämligen fullvärdigt protein som annars främst hittas i animaliska produkter. Hampafrön är därför ofta använt av dem som tränar mycket, men inte vill inta exempelvis animaliskt protein. 

Hampafrön är ett av de mest näringsrika frön som finns. Dessutom har de en mild, nötig smak som gör att de passar att kombinera med många andra livsmedel. Du kan köpa hampafrön i flera olika former, bland annat som hela frön, krossade frön, som hampamjöl eller som rent hampaprotein.

Ovanligare produkter är hampafrösmör och hampamjölk. Men det går att laga själv för den som vill och vi har faktiskt också hittat ett hampafrösmör som vi tipsar om i guiden.

Hampafrö fås från plantan cannabis sativa men har absolut ingenting med cannabis i övrigt att göra. Om läsaren tänker sig hampafrön av den sort som vi ger till fåglar så är detta samma typ. Mer om det nedan!

Vad används hampa till medicinskt och traditionellt?

Eftersom det råder en viss förvirring bland många vad hampafrön egentligen är och om de har någonting med den så kallade CBD-oljan att göra, ska vi gå in på det lite närmare. CBD är ett ämne som utvinns ur hampaplantan, som har lugnande och avslappnande egenskaper, men det är alltså inte är narkotikaklassat. Ämnet finns inte heller i fröet.

Det ämne i hampa som däremot är helt förbjudet i Sverige bär förkortningen THC (Tetrahydrocannabidiol). Det utvinns heller inte ur fröna, utan från plantan. 

Det lilla fröet som fås från samma planta är något helt annat och skiljer sig inte från andra frön annat än att det är mycket proteinrikt och innehåller exceptionellt många näringsämnen. 

För övrigt får hampa, tillsammans med bland annat bambu, en allt större plats inom textilindustrin och andra industrier eftersom det är ett lättodlat, miljövänligt material med många användningsområden. Något som redan är bekant för många är att exempelvis slitstarka rep kan tillverkas av hampa. 

Nu när vi förhoppningsvis kunnat reda ut de här begreppen något, så ska vi återgå till att titta på hampafröns näringsprofil mer i detalj.

Vad har hampafrön för näringsprofil?

Hampafrön innehåller en mängd näringsämnen, men framförallt har det blivit intressant för många eftersom det är en av få växter som innehåller fullvärdig protein som annars hittas i animaliska produkter. Det gör hampafrön till ett passande proteintillskott för veganer. Det är också en utmärkt källa för essentiella fettsyror och innehåller omega-3.

I fröna finns för övrigt höga halter av vitaminer, såsom vitamin C, B och E. Hampafrön innehåller rikligt med mineraler, bland annat kalium, fosfor och magnesium. De har också en mild och trevlig smak, vilket gör att de är lätta att kombinera med andra livsmedel eller blanda i juicer och smoothies.

Är hampafrön bra för din hjärna?

Eftersom hampafrön innehåller omega-3 och nyttiga fettsyror är det definitivt gynnsamt för hjärnans hälsa. Dessutom har hampafrön serotoninhöjande egenskaper, som är ett hormon som produceras i hjärnan.

Är hampafrön bra för viktminskning?

Hampafrön i form av proteinpulver kan definitivt användas som hjälp i att nå dina viktminskningsmål. Proteiner är det som hjälper kroppen att bygga muskler som i sin tur förbränner mer fett.

Är hampafrön ett laxeringsmedel?

Hampafrön har inte någon specifikt laxerande effekt, då är det bättre att använda andra typer av frön, som psylliumfrön eller linfrön. Däremot är hampafrön rika på fibrer vilket har en en balanserande effekt för mage och tarm.

Hampafrön i mat

Hampafrön kan ätas och tillagas på flera olika sätt och det finns många populära produkter eller sådana som du kan göra själv. De kan användas i gröt och på musli och de kan användas i olika typer av godis och i bakning. 

Hampafrösmör

Det är lätt att göra frösmör och det enda du behöver göra är att rosta fröna, tillsätta en liten skvätt olja och mixa till lagom konsistens. Vill du vara säker på att näringsämnena ska bibehållas, ska du vara noga med att inte hetta upp fröna i mer än 40 grader. Ett sådant här smör kan du använda i smoothies, som pålägg eller som topping på gröt.

Hampafröolja

Kallpressad hampafröolja är väldigt näringsrik och har en fräsch och nötaktig smak. Den har en bra balans mellan omega 3 och 6 och passar alldeles utmärkt som salladsdressing eller kalla såser. Oljan tål inte upphettning.

Hampaprotein

Hampaprotein är som nämnts ett fullvärdigt protein och numera finns det flera alldeles utmärkta produkter att köpa. Smaken är mild och neutral och passar jättebra att blanda i smoothies eller juicer. Eller varför inte använda det i bakning för att göra brödet mer proteinrikt?

Hampamjöl

Hampamjöl tillverkas av skalade hampafrön och resultatet blir ett glutenfritt, närings- och proteinrikt mjöl som passar bland annat till redning och glutenfritt bröd.

Hampamjölk

Hampafrömjölk är enkelt att laga själv genom att du blötlägger 2,5 deciliter hampafrö över natten och mixar med en liter vatten, 1 krm havssalt och en matsked honung om du vill ha sötning. Därefter silar du vätskan och resultatet blir en härlig och god mjölk att använda i kaffet eller dricka som sådan. Håller ca 5 dagar i kylskåpet.

Har hampafrön några nackdelar/biverkningar?

Hampafrön har inga särskilda biverkningar annat än att du kan bli trög i magen om du äter stora mängder, eftersom den innehåller mycket proteiner och fibrer. Den som är allergisk mot nötter och frön eller överhuvudtaget har livsmedelsallergier bör prova sig fram också när det gäller hampafrön.

Kan jag äta hampafrön varje dag?

I kombination med en i övrigt balanserad kost och om intaget inte är överdrivet går det bra att äta hampafrön varje dag.

Vad ska jag tänka på när jag köper hampafrön?

Hampafrön finns både som konventionellt och ekologiskt odlade. Hampa är lättodlat och kräver inga stora mängder bekämpningsmedel, vilket är en trygghet för många konsumenter. Men för den som vill vara säker på att få en högkvalitativ vara, är det alltid bäst att välja en certifierad, ekologisk produkt.


Hampafrön Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra favoriter har vi valt ut på basen av den mängd information vi samlat in på nätet. Kundomdömen, tester och recensioner har utgjort grunden för våra val. Vi har också läst produktfakta på företagens egna hemsidor.

Premium: Rawpowder Hampafrön Skalade EKO

Rawpowders Hampafrön innehåller en stor mängd aminosyror, fettsyror, proteiner, fibrer och mineraler. De har en fräsch, nötaktig smak och är en utmärkt protein- och näringskälla. Fröna innehåller rikliga mängder zink, koppar, magnesium, fosfor och kalcium. De är odlade och importerad från Tyskland samt ekologiskt certifierade. 

Rawpowder har flera års erfarenhet av att sälja hampafrön av hög kvalitet. I stort sett hela deras sortiment är ekologiskt och certifierat. Vi kan varmt rekommendera Rawpowders hampafrön till våra läsare. Fröna är skalade, vilket gör att de är lättsmälta och dessutom har en väldigt mild smak.

Fördelar

 • Skalade
 • Ekologiska
 • Odlade i Europa

Nackdelar

 • Finns ej som oskalade

Mellan: Vitaprana Organic Hemp Seeds

Vitapranas ekologiska, rawfood-hampafrön är skalade och har genomgått en varsam hantering, vilket bevarat deras naturliga näringsinnehåll. Vitaprana Organic Hemp Seeds är en rik källa till protein och fleromättade fetter. Du hittar också höga halter av vitaminer och mineraler såsom magnesium, järn och zink. 

Vitaprana Organic Hemp Seeds är GMO-fria och ekologiskt certifierade. De förvaras bäst i den återförslutbara påsen de levereras i eller i en glasburk på ett svalt och torrt ställe. Notera att produkten kan innehålla spår av gluten.

Fördelar

 • GMO-fri
 • Ekologisk certifierad

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av gluten
 • Ursprungsland framgår ej

Budget: Biofood Hampafrön Oskalade

Biofood Hampafrön Oskalade är perfekta att använda för dig som verkligen vill ha mycket näringsämnen i det du äter. Det här är nämligen oskalade hampafrön, vilket gör att du får skalets fiberrika och näringsrika innehåll tillika som du får själva fröets innehåll av vitaminer, kalcium och omegafetter. 

Du får hela 9 essentiella fettsyror, alltså den typen av fettsyror som kroppen inte kan producera själv, utan måste få i sig via livsmedel. Passar till all typ av matlagning och inte minst att tillverka hampafrömjölk av.

Fördelar

 • Extra näringsrik
 • Komposterbar förpackning utan plast

Nackdelar

 • Mer svårsmält än frön utan skal

Special: Vitaprana Organic Raw Hemp Seed Butter

En given specialare var Vitaprana Organic Raw Hemp Seed Butter. Här har vi ett väldigt omtyckt hampafrösmör med ingenting annat än 100 % naturliga och ekologiska rawfood-frön. 

Enklare och godare än så här kan det knappast bli för den som vill ha ett proteinrikt, hälsosamt och mättande pålägg att bre på mackor, smörgåsar, kex eller varför inte toppa på gröten. 

Fröna är stenmalda och temperaturen i tillverkningen överskrider aldrig 42 grader. Smaken likväl som alla näringsämnen finns bevarade i slutprodukten.

Vitaprana är ett varumärke från Bodystore och anledningen till deras lansering av märket är att de vill tillhandahålla högkvalitativa och prisvärda produkter till sina kunder. De utökar sortimentet hela tiden och den här relativt nya produkten har ganska omgående blivit populär.

Fördelar

 • Rawfood
 • Ekologisk
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter

Hampafröerna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Förutom våra favoriter har vi plockat ut ytterligare några alternativ som vi vill tipsa våra läsare om. Även de håller hög kvalitet och är köpvärda.

Renee Voltaire Hampachoklad

Renee Voltaire Hampachoklad innehåller 70 % kakao och är dessutom full av knapriga, rostade hampafrön. Det här är en härlig produkt för den som vill ha en choklad med mycket proteiner, lite kolhydrater och ett naturligt innehåll. Chokladen innehåller nämligen ingenting annat än kakaomassa med 70 % kakaohalt, råsocker, 12 % hampafrön och kakaosmör.

Fördelar

 • Lägre kolhydratinnehåll än choklad
 • Sötad med råsocker

Nackdelar

 • Liten bit på 100 gram

Loelle Hemp Seed Oil

Loelle Hemp Seed Oil är specifikt för dig som vill använda hampafröets antioxidativa egenskaper för hudvård. Hampafröolja absorberas snabbt av huden och du kan också med fördel använda den som hårolja. 

Passar till de flesta hudtyper, vare sig den är torr eller aknebenägen. Du kan använda den i ansiktet och också vårda torra och nariga partier på kroppen, såsom armbågar och fötter.

Fördelar

 • Intensivt hudvårdande
 • Passar alla hudtyper
 • Praktisk pumpkork

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla

Urtekram Hampafröolja

Hampafröolja från danska Urtekram är en kallpressad olja som har ett rikligt innehåll på omega-3 fetter. Oljan innehåller också rikliga mängder gammalinolensyra, som gör att den kan vara ett bra alternativ för den som lider av PMS. 

Det här är en fantastisk olja att ha hemma, med många användningsområden. Oljan passar också bra som dressing på salladen eller som ingrediens i kalla såser. 

Urtekrams hampafröolja passar alla hudtyper och tränger snabbt in i huden och är därför en utmärkt hudkräm att använda exempelvis efter dusch och bad. Den kan även användas som ansiktsolja. Oljan levereras i en vanlig glasflaska med skruvkork och det kan vara bra att hälla över den i en något mer praktisk flaska, för den som vill använda den som hudvård.

Fördelar

 • Stor flaska
 • För hela kroppen

Nackdelar

 • Opraktisk flaska

Dr Organic Hemp Oil Body Wash

Dr Organic Hemp Oil Body Wash är en återfuktande duschtvål som inte torkar ut huden tack vare innehållet av hampafröolja. Den passar perfekt för dig som behöver duscha ofta, exempelvis för att du tränar mycket. Duschtvålen innehåller också fläder som återfuktar och bidrar till hudens återhämtning.

Fördelar

 • Torkar inte ut huden
 • Dryg

Nackdelar

 • Doftar mindre än många duschkrämer

Dr Organic Hemp Oil Skin Lotion

Vill du komplettera duschkrämen ovan med en passande hudkräm, kan vi rekommendera Dr Organic Hemp Oil Skin Lotion. Duschkrämen innehåller en blandning av hampafröolja, aloe vera och avokadoolja. Det är ingredienser som i stort sett är det bästa du kan ge huden och här får du verkligen en produkt som återfuktar och boostar torr och trött hud.

Fördelar

 • Intensivt återfuktande
 • Ekologisk
 • Kan användas i ansiktet

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad