Bästa gurkmejan 2024 – Populärt kosttillskott med ursprung i ayurveda

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört om gurkmejans helande egenskaper och är nyfiken på om det kan göra nytta för din hälsa? Då har du kommit precis rätt, för i den här artikeln ska vi försöka besvara den frågan!

I vår köpguide ska du få lära dig det mesta som är värt att veta om den gyllene roten från Asien. För att stilla vår egen och andras nyfikenhet har vi tagit reda på så mycket som möjligt om den växten och dess hälsoeffekter. Gurkmeja har blivit uppmärksammad inte minst tack vare beståndsdelen kurkumin, som sägs vara bra bland annat för ledhälsa.

Men gurkmejan har genom historien också haft ett otroligt brett användningsområde och det ska vi berätta mer om. Vi tar dig hela vägen från gurkmejans tidiga historia till hur den används som kosttillskott idag. I guiden tipsar vi om flera produkter som kan vara intressanta för dig som är nyfiken på att också prova gurkmeja som kosttillskott.

I premiumkategorin i vår köpguide vann Mother Earth Gurkmeja Eko. Mellankategorins vinnare heter Skip Gurkmeja + Ingefära. Vår budgetvinnare i den här omgången blev Rawpowder Gurkmejapulver Eko. Den som vill ha en produkt med mycket hög halt av gurkmejans ämne kurkumin, ska inte missa vår specialare Solgar Turmeric Root Extract.

Premium: Mother Earth Gurkmeja Eko

Mother Earth Gurkmeja Eko är en gurkmejaprodukt av hög kvalitet och till ett riktigt bra pris. Framförallt får du ett giftfritt alternativ helt utan tillsatser och fyllnadsmedel. Produkten består endast av den rena kryddan, som du kan använda på många olika sätt.

Du kan givetvis använda den i din matlagning, men även som ett hemlagat kosttillskott, till exempel i form av guldmjölk eller genom att blanda den i varmt vatten och citron.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Ren gurkmeja

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter

Mellan: Skip Gurkmeja + Ingefära

Skips tabletter med gurkmeja och ingefära är perfekta för dig som inte gillar smaken av gurkmeja eller har svårt att vara tillräckligt kreativ för att få in större mängder gurkmeja i den dagliga matlagningen. Här får du dessutom ett tillskott av ingefära, som också har en mängd antioxidativa egenskaper. 

Ingefära skyddar också immunförsvaret och innehåller rikligt med vitaminer. Ett litet minus i kanten är vi tvungna att ge, för att tabletterna är ganska stora och vissa tycker att de är svåra att svälja.

Fördelar

 • I tablettform
 • Bra för matsmältningen

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Innehåller fyllnadsmedel

Budget: Rawpowder Gurkmejapulver Eko

Rawpowder Gurkmejapulver Eko ger dig mycket för pengarna och det är roligt att få presentera en så här fin budgetprodukt! Den har ett bra pris och är precis lagom för dig som vill ha hem en mindre mängd för att kunna prova på gurkmejans hälsoeffekter.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Påse som är svår att återförsluta

Special: Solgar Turmeric Root Extract

Solgar Turmeric Root Extract är kapslar för dig som vill ha verkligt höga doser av kurkumin. En kapsel innehåller 400 mg kurkumin. Rekommenderad dagsdos är 1-3 tabletter per dag.

Gurkmejaextraktet är standardiserat, vilket innebär att det är kontrollerat så att varje enhet innehåller samma mängd av de verksamma beståndsdelarna. Annars kan sådant variera mellan odlingsområden, skördar och så vidare. Men så är fallet alltså inte här.

Fördelar

 • Standardiserat gurkmejaextrakt
 • Hög halt kurkumin
 • Vegansk

Nackdelar

 • Mycket högre pris än genomsnittet
 • Innehåller cellulosa och klumpförebyggande medel


Köpguide

Vad är gurkmeja och vad är det bra för?

Gurkmeja kommer från ingefärssläktet. Det är en tropisk rot som växer i bland annat Nepal, Kina, Indien och i flera länder i Sydamerika. Den odlas också i andra platser med tropiskt klimat. Gurkmeja har historiskt sett använts för att färga papper, kläder och även trä. Men det största användningsområdet är som naturläkemedel och till matlagning

Gurkmeja är idag välkänt som superfood och det är lätt att tro att dess läkande egenskaper är en ny upptäckt. Men faktum är att det använts som läkemedel inom folkmedicinen i tusentals år. Inom ayurveda är det en traditionell ingrediens i många typer av mediciner.

Detsamma gäller inom traditionell kinesisk medicin. Tack vare sina många positiva effekter på hälsan, har den varit flitigt använd för allt från att bota ledvärk till att kurera magåkommor. För att nämna några så har gurkmeja bland annat använts till:

 • Främjande av leverfunktion
 • Förbättring av blodcirkulation
 • Immunförsvarsstärkare
 • Motverkande av inflammatoriska tillstånd
 • Hudproblem (eksem, solbränna, skrapsår)
 • För att understödja matsmältningen
 • Ledhälsa och rörlighet
 • Reglering av blodsockret

Gurkmejan kom till Europa i slutet på 1200-talet i samband med Marco Polos upptäcktsfärder. Den jämfördes med saffran och gurkmeja och kallas också ibland för indisk saffran.

Vad har kurkumin i gurkmeja för hälsofördelar?

Kurkumin är ett ämne som finns naturligt i gurkmeja. Det är ett ämne med starka antiinflammatoriska egenskaper. Kurkumin har många gånger blivit uppmärksammat för sin effekt mot artros och andra inflammationstillstånd i lederna.

De inflammatoriska egenskaperna har gjort att det också anses kunna vara bra mot psoriasis och andra hudåkommor. Den har även traditionellt använts till sårläkning. Gurkmejan är populär som tillskott för dem som har problem med matsmältningen på olika sätt. Gasig mage, IBS och olika svampsjukdomar i tarmen, anses kunna lindras och botas med hjälp av gurkmeja.

Vad säger vetenskapen om gurkmeja?

När det gäller kurkumin har det gjorts en hel del forskning för att undersöka om dess egenskaper verkligen kan mildra och förbättra kronisk inflammation i kroppen. Av de studier som gjorts, verkar forskare vara ganska överens om att det kan vara ett effektivt läkemedel, som dessutom har få biverkningar. 

Det har också gjorts studier på huruvida kurkumin skulle kunna vara cancerhämmande. Utgångspunkten till det är att forskare kunnat se att långvariga inflammatoriska tillstånd i kroppen kan vara en orsak till flera typer av cancerformer. Det gör att forskarvärlden börjat intressera sig för kurkumin och hur det skulle kunna vara till hjälp i kampen mot cancer.

Hur använder jag gurkmeja som kosttillskott?

Gurkmeja kan tas på olika sätt. Det finns i form av kapslar i hälsokostaffären. Du kan också köpa endast kryddan som naturlig produkt och använda det i smoothies, eller som också är populärt, i varma drycker.

Utmaningen med gurkmeja som kosttillskott är att kurkumin har låg biotillgänglighet för kroppen. Det är alltså svårt för kroppen att ta upp kurkumin och transportera det ut i blodet. 

Det finns dock andra ämnen som hjälper kroppen att tillgodogöra sig gurkmejan och kurkuminet. Svartpeppar, vitamin D och fettsyror hjälper kroppen med upptaget. Kosttillskott innehåller ibland också något eller några av dessa ingredienser.

Gurkmeja i mat och dryck

Gurkmeja är vanligtvis den ingrediens som tillför den intensiva, gula färgen i curryblandningar. Färsk gurkmeja har en ganska stark och lite bitter smak. Även torkad gurkmeja är rätt så bitter i smaken. Den används i kryddblandningar för att lyfta fram andra smaker och ge en intensiv färg.

Gurkmeja torkas genom att roten först kokas, sedan torkas och därefter mals ner. På det viset får den sin starka, gula färg. En populär dryck att göra på gurkmeja är så kallad golden milk eller guldmjölk. Det är en traditionell ayurvedisk dryck och används av många hälsoentusiaster. Recept på guldmjölk kan du hitta här.

Dosering av gurkmeja

En vanlig doseringsanvisning när det gäller gurkmeja brukar vara en halv till en sked om dagen eller en kapsel. Livsmedelsverket har inga rekommenderar om någon särskild dagsdos för gurkmeja och kurkumin, annat än att de hänvisar till naturliga giftämnen i växter rent generellt.

Hur mycket gurkmeja vi äter är också en kulturell fråga mellan världsdelar. I exempelvis Indien har de en mycket högre andel gurkmeja i sin kost, än vad vi generellt har här i Sverige.

Vad ska jag tänka på när jag köper gurkmeja?

Gurkmeja kan du ibland hitta färsk i mataffärernas grönsaksdiskar. Den påminner om ingefära, men är mindre och med en mer intensiv, gul/orange färg. Gurkmeja som pulver kan köpas på kryddhyllor i affären eller i större kvantiteter i hälsokosthandeln. 

Gurkmeja förvaras som kryddor generellt; mörkt, torrt och rumstempererat. Stora exportörer av gurkmeja idag är bland annat Vietnam och Sri Lanka.

Om du inte vill ha gurkmeja som är odlad med bekämpningsmedel och insektsgifter, finns det gott om ekologiska alternativ på marknaden. Det gäller både som löst pulver och som kapslar.

Har gurkmeja några biverkningar?

Vid normal konsumtion verkar gurkmeja inte ha några kända biverkningar. Överkonsumtion kan leda till diarré, illamående, huvudvärk och hudreaktioner. Då är det sannolikt fråga om ganska stora mängder.

Gurkmeja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Genom att samla så mycket information om gurkmeja och kurkumin som möjligt, har vi kunnat välja ut de produkter som enligt oss är de bästa på marknaden. Vi har också haft mycket hjälp av de produktrecensioner och omdömen, som kunder givit om produkterna. På basen av den informationen har vi valt ut fyra favoriter.

Premium: Mother Earth Gurkmeja Eko

Gurkmeja från Mother Earth är en ekologisk gurkmeja från Sri Lanka. Den har den klassiska, intensivt gula färgen som är ett tecken på att den innehåller rikligt med kurkumin med dess antioxidanta och vårdande egenskaper.

Gurkmejan passar att använda i allt från matlagning till guldmjölk. Du kan också endast blanda ut pulvret i varmt vatten med citron, om du vill ta den som ett enkelt tillskott. Pulvret består av 100 % gurkmejarot och är helt utan tillsatser. 

På grund av att den är tillverkad i en fabrik där det också hanteras sesamfrön och nötter, kan den innehålla spår av det, vilket allergiker bör vara uppmärksamma på. Mother Earth Gurkmeja Eko förvaras svalt, mörkt och torrt.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Ren gurkmeja

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter

Mellan: Skip Gurkmeja + Ingefära

Kosttillskottet från Skip är tabletter som innehåller en blandning av gurkmeja och ingefära. Gurkmejan bidrar med kurkumin med dess antiinflammatoriska egenskaper. Ingefära å sin sida ger dig en mängd mineraler och vitaminer. Precis som gurkmejan innehåller ingefäran antioxidanter, som skyddar kroppen mot fria radikaler.

Om du tycker att det är svårt att hitta ett sätt att tillföra en större mängd gurkmeja i kosten är ett tillskott som detta perfekt. Passar också bra för dig som inte gillar smaken av gurkmeja. Produkten är i tablettform. 

Doseringen är en tablett två gånger om dagen, som med fördel tas i samband med måltid. Då får du också nytta av att både gurkmeja och ingefära är bra för matsmältningen.

Fördelar

 • I tablettform
 • Bra för matsmältningen

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Innehåller fyllnadsmedel

Budget: Rawpowder Gurkmejapulver Eko

För dig som vill ha en lite mindre mängd gurkmejapulver för att prova om kosttillskottet kan vara något för dig, är Rawpowders gurkmeja perfekt. Det är billigt, inte i alltför stor förpackning och dessutom ekologiskt. Här får du ett rent pulver utan gifter och onaturliga tillsatser.

Funktionen är precis som annan bra gurkmeja. Du kan använda den för att stärka immunförsvaret eller prova den om du har värkande leder. Den kan användas i matlagning eller som ett hemmagjort kosttillskott utblandad i vätska. Kom ihåg att blanda den med fett och peppar, så att att den blir mer lättupptagligt för kroppen. Gurkmejan är odlad och framställd i Vietnam.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Påse som är svår att återförsluta

Special: Solgar Turmeric Root Extract

Solgar Turmeric Root Extract Sticker ut bland gurkmejaprodukterna på marknaden. Här har vi nämligen en produkt som innehåller ett gurkmejaextrakt som gör att halten av kurkumin blir mycket hög. Det är framtaget för att främja ledhälsa och skydda cellerna från oxidativ stress.

Den här tabletten är ett alternativ för dig som vill ta kurkumin i så kallat terapeutisk dos. Enligt företaget kan den främja ledhälsan, så att du blir rörligare och får mindre värk.

Solgar är ett företag som jobbar mycket med att ta fram kosttillskott med höga halter av verksamma ämnen. Vill du ta ett kosttillskott med högt innehåll av aktiva ingredienser utan att äta många tabletter eller stora mängder av det per dag, kan det vara idé att titta i Solgars sortiment.

Fördelar

 • Standardiserat gurkmejaextrakt
 • Hög halt kurkumin
 • Vegansk

Nackdelar

 • Mycket högre pris än genomsnittet
 • Innehåller cellulosa och klumpförebyggande medel


Gurkmejan som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Utöver våra favoriter finns det också fler bra tillskott med gurkmeja att köpa. Om du vill fördjupa dig mer i olika produkter eller om du inte hittade det du sökte i huvudkategorierna, kanske du hittar det här nedan.

Powerfruits Ekologisk Gurkmeja Raw

Powerfruits Ekologisk Gurkmeja Raw är tillverkad av ekologisk gurkmeja. Det är ett raw food-pulver, vilket innebär att produkten aldrig värmts till mer än 40 grader i tillverkningsprocessen. På det sättet bevaras alla näringsämnen i gurkmejan intakta. Gurkmejan är odlad och tillverkad i Sri Lanka.

Fördelar

 • Av raw-kvalitet
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Kurkiminhalten kan variera

Elexir Pharma Gurkmeja

Elexir Pharma Gurkmeja är ett gurkmejaextrakt i kapselform som innehåller 95 % kurkumin. Produkten innehåller också svartpepparextrakt, för att öka biotillgängligheten för kroppen. Det här är en kraftfull tablett och du behöver inte ta mer än en tablett dagligen. 

Produkten lanseras av företaget för dess positiva effekter för immunförsvaret och för att den kan stärka lederna. Den är också fri från konserveringsmedel och artificiella smak- och färgämnen.

Fördelar

 • Hög dos kurkumin
 • Immunförsvarshöjande

Nackdelar

 • Noggrannhet med dagsdos krävs

Healthwell Gurkmeja Premium

Healthwells kapslar med gurkmeja är ett prisvärt kosttillskott av hög kvalitet. Här får du en koncentrerad sammansättning av kurkumin och svartpepparextrakt. En kapsel innehåller 600 mg kurkumin.

Kapslarna är små och lättsvalda, vilket gör det här till en perfekt produkt för dig som vill ha höga halter kurkumin, utan att äta stora mängder gurkmeja som pulver. Rekommenderad dagsdos är en kapsel två gånger om dagen, strax innan måltid.

Fördelar

 • 600 milligram kurkumin
 • Lättsvald kapsel

Nackdelar

 • För intag vid olika sjukdomstillstånd måste alltid läkare rådfrågas

Great Earth Gurkmeja

Gurkmeja från Great Earth innehåller en patenterad form av extrakt som heter Novasol. Den har genomgått en process där gurkmejan omvandlats till en pH-stabil form, som gör att kurkuminet lättare kan upptas i kroppen. För att understödja biotillgängligheten innehåller också produkten d-vitamin och svartpepparextrakt. 

Det här är ett genomtänkt kosttillskott som med sina kombinationer av ingredienser gör att den har goda möjligheter att förhöja kurkuminets verksamma egenskaper.

Fördelar

 • I pH-stabil form
 • Med D-vitamin

Nackdelar

 • Svåröppnad burk

Better You Gurkmeja

Better You Gurkmeja Innehåller hela 80 % kurkumin och 300 mg kurkumin per tablett. Rekommenderad dagsdos är 1-2 kapslar per dag, som sväljes med vatten och i samband med måltid. Kapslarna är helt veganska.

Better You är ett svenskt företag som i flera decennier importerat och tillverkat högkvalitativa kosttillskott av olika slag. Gurkmejan är certifierad och en utmärkt produkt för den som vill höja dosen kurkumin i den dagliga kosten.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Liten burk med endast 50 tabletter
 • Ursprungsland framgår inte

Wellaware Gurkmeja

Wellaware Gurkmeja är ett pulver med gurkmeja förpackat i en snyggt designad burk. Produkten är relativt billig, men det bör också uppmärksammas att den inte är ekologisk.

Burkens lock är lätt att skruva av. Det är en smidig produkt att ha köksskåpet, redo att ta fram för att höja näringshalten i smoothies och annat med. Wellaware poängterar också att produkten innehåller mycket järn och mangan.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Praktisk och snygg burk

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad