Bästa grönt te 2024 – En älskad dryck med mycket historia

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Grönt te är trenden som kom för att stanna hos oss i Sverige och i den här köpguiden ska du få lära dig allt om den magiska drycken. Vi berättar också vilka våra favoritersorter är i utbudet av gröna teer, och här finns garanterat något för alla!

Grönt te är otroligt mycket mer än bara en endaste produkt av torkade teblad. I Kina och Japan har grönt te varit en stor del i kulturen i tusentals år, och det är enkelt att förstå varför - grönt te har mängder av hälsofördelar, det både gör och smakar väldigt gott!

Det finns en uppsjö av alla möjliga varianter av grönt te, som uppstått i olika trender. Men i grunden för dessa trender ligger de gamla, traditionella tesorterna; som matcha, darjeeling och gunpowder. Vad allt detta innebär och mer därtill, kommer du att få lära dig här.

Som brukligt är i våra köpguider, har vi fyra olika huvudkategorier. Vinnaren i premiumklassen heter Pukka Ginseng Matcha Green. Vår vinnare i mellanklassen blev Yogi Tea Green Balance.

För dig som söker en prisvärd budgetprodukt kan vi rekommendera Garant Grönt Citruste. Så har vi också vår exklusivare specialare och den heter Renée Voltaire Matcha Green Tea Powder.

Premium: Pukka Ginseng Matcha Green

Med Pukkas Ginseng Matcha Green kan du få dina superkrafter laddade på nytt. Det är bra att starta dagen med, men också bra när du behöver en liten energikick exempelvis under eftermiddagen. Teet innehåller matchapulver, tillsammans med tre stycken andra olika rättvisemärkta, gröna tesorter. Förutom detta innehåller teet också ingefärsrot och ginseng.

Fördelar

 • Aromatisk och väldoftande
 • Innehåller uppiggande ginseng

Nackdelar

 • Endast 20 påsar

Mellan: Yogi Tea Green Balance

Vår mellanklassvinnare är Green Balance från populära Yogi Tea. Det mest spännande med deras te Green Balance är att den innehåller torkad och pulveriserad kombucha. Detta är en näringsrik, fermenterad dryck, som är populär i flera asiatiska länder för dess helande och immunboostande egenskaper.

Fördelar

 • Bra för matsmältningen
 • God doft av pepparmynta

Nackdelar

 • Inte rent, grönt te

Budget: Garant Grönt Citruste

Budgetalternativet från Garant, är ett utmärkt allroundte utan några extra, exklusiva finesser. Här får du ett te som har en fräsch citrondoft, som du kan dricka närsomhelst på dagen.

Dessutom är en del av ingredienserna odlat på plantager som är Rainforest Alliance-certifierade. Det innebär att det är framställt med metoder som inte sliter på regnskogens resurser och att arbetarnas villkor skyddats.

Fördelar

 • Billigt
 • Fräsch smak och doft

Nackdelar

 • Innehåller citronskal

Special: Renée Voltaire Matcha Green Tea Powder

Här har vi en riktigt exklusiv specialare för den som vill ha något utöver det vanliga. Det finns många positiva recensioner och omdömen om den här drycken. Användare menar att den är uppiggande och ger en behaglig och varm känsla i kroppen. Men utan att de den där intensiva koffeinkicken som kaffe kan ge.

Matcha är en av japans finaste tesorter. Renée Voltaire har tagit fram en högkvalitativ produkt, som du kan använda både till att göra en enkel kopp te, eller blanda med mjölk för att få en härligt matchalatte. Är du ute efter matchateets hälsoegenskaper kan du med fördel tillsätta det i en smoothie eller i ett glas grönsaksjuice.

Fördelar

 • Bra allround-dryck
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Krångligare tillagning än vanligt te

Köpguide

Varför är grönt te så populärt?

Grönt te har varit en stor trend hos oss i Sverige de senaste två decennierna. Det som länge varit en del av den japanska kulturen, har nu även blivit stapelvara i våra egna butiker. Det finns en uppsjö gröna teer att välja mellan. De finns i olika smaker, såsom citrus, ingefära eller jasmin.

Grönt te produceras enligt olika tillverkningsmetoder och de flesta varianterna finns att få tag på. Gunpowder, darjeeling och matcha är några vanliga sorter.

Hälsofördelar och antioxidanter i grönt te

EGCG är en förkortning av Epigallocatechin Gallate. Ämnet är ett av det gröna teets många antioxidanter. Studier har gjorts som visar att EGCG balanserar uppkomsten av noradrenalin och adrenalin i kroppen. Dessa två hormoner påverkar ämnesomsättningen i kroppen. Det gör att grönt te kan ha en god effekt på att hålla kroppens reningsorgan i bra skick.

För att få i dig tillräckligt stor mängd av EGCG för att det ska kunna göra nytta, behöver du dricka 3 koppar grönt te per dag. Det finns också andra antioxidanter i grönt te, som exempelvis polyfenoler och klorofyll. Polyfenoler är en typ av antioxidanter som reparerar och skyddar våra celler vid åldrande och exempelvis sjukdom.

 • Grönt te kan stimulera ämnesomsättningen

Grönt te tycks, tack vare antioxidanterna, kunna förebygga övervikt genom att förmågan att förbränna kalorier ökar och hälsan skyddas. Sannolikt kan det nog sägas att någon stor viktnedgång med enbart grönt te får du inte, men det kan vara en bidragande faktor till ett hälsosammare liv, tack vare dessa egenskaper. 

 • Grönt te kan främja matsmältningen

Grönt te har en mild, laxerande effekt och kan vara bra att hålla magen igång med och förebygga trög mage. Grönt te kan också minska gaser och uppsvälldhet och är en bra dryck att ta en stund efter en måltid. 

 • Grönt te och hälsa

Traditionell, kinesisk medicin har i århundraden använt grönt te för att bekämpa infektioner i munnen och skydda tänderna. Det har också använts för att bekämpa dålig andedräkt.

 • Allmänt stärkt immunförsvar

Tack vare det höga innehållet av antioxidanter, vitaminer och mineraler i det gröna teet, menar många förespråkare att det hjälper till att förstärka immunförsvaret och därmed också minska risken för olika sjukdomar. 

Grönt te finns numera också i form av kosttillskott om du gärna vill tillgodogöra dig de positiva egenskaperna utan att dricka teet. Kan vara bra om du har svårt med smaken, exempelvis.

Hur tillagas grönt te?

Grönt te säljs både på lösvikt och i påsar. Beroende på tesort ska det dra i vattnet olika länge. Grönt te kan upplevas som aningen beskt. Vid tillagning kan beskheten undvikas genom att du använder vatten som inte är kokhett. Om du låter teet dra i vatten som ligger kring 60-70°C så undviker du att teet blir beskt.

Finns det risker med att dricka grönt te?

Dricker du grönt te i större mängder och på daglig basis, kan det vara bra att titta på ett ekologiskt alternativ. Teodling kan kräva ganska mycket besprutning. Men det är förstås upp till var och en att besluta om det känns viktigt att dricka ett ekologiskt alternativ. 

Det andra du eventuellt behöver se upp med är teinet i grönt te. Det är detsamma som koffein, men med en annan benämning. Det påverkar kroppen och nervsystemet precis som koffein gör. 

I grönt te finns det dock mindre teinmängd än i svart te, så risken att påverkas är mycket mindre. Överdoserar du får du samma symptom som vid för mycket koffein, det vill säga svettningar, darrningar och illamående. Men som sagt så måste du dricka väldigt stora mängder grönt te för att uppleva dessa sidoeffekter.

Gröna teets historia

Det gröna teet har konsumerats i Kina i tusentals år och är en etablerad och viktig del av kulturen både i Kina och Japan. Det som skiljer sig i tillverkningsprocessen i jämförelse med svart te är att det inte tillåts oxidera, som det svarta teet gör. Många nyttiga ämnen som försvinner i oxideringsprocessen finns därför kvar i det gröna teet.

Teanin, tein och koffein

Som tidigare nämndes innehåller te precis som kaffe koffein, men i te kallas detta tein. Koffeinhalten i en kopp te kan variera, men generellt kan vi räkna med att det är mindre än hälften tein i en kopp te, än koffein i en kopp kaffe.

Till skillnad mot kaffe, innehåller grönt te aminosyran teanin. Den återfinns nästan enbart i teblad och verkar minska ett antal bieffekter av teinet. Teanin har en lugnande och avslappnande effekt och det kan också vara en av anledningarna till att vi inte påverkas lika mycket av teaninet i te, som vi göra koffeinhalten i kaffe.

Grönt te Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns ett stort utbud av gröna teer på den svenska marknaden. Vi har ägnat mycket tid åt att samla ihop recensioner, omdömen och tester om olika tesorter. Den här insamlade informationen har gjort att vi kunnat plocka fram tio stycken gröna teer, som vi tror att många läsare kommer att tycka om och som håller en hög kvalitet.

Premium: Pukka Ginseng Matcha Green

Matcha-teet är ett grönt te i pulverform, som är en traditionell tesort inom den japanska teceremonin. Den är känd för sin fylliga, men milda smak. Pukkas matcha-te innehåller även citrongräs, ingefärsrot och ginseng.

Pukka är ett brittiskt företag som lanserat ett flertal ekologiska tesorter med specifika egenskaper. I sortimentet finns allt från rogivande kvällsteer till gröna teer med energigivande ginseng.

Pukka Ginseng Matcha Green innehåller energigivande ingredienser och bra för dig som behöver koncentration och fokus. Teet är en utmärkt start på dagen, men fungerar också som en uppiggande dryck att dricka till exempel efter lunchen, inför eftermiddagens jobb.

Produktfakta: 

 • Grönt te med kryddning
 • Hela gröna teblad
 • Citrongräs
 • Ingefärsrot
 • Ginseng

Fördelar

 • Aromatisk och väldoftande
 • Innehåller uppiggande ginseng

Nackdelar

 • Endast 20 påsar

Mellan: Yogi Tea Green Balance

Innan Pukka gjorde sitt inträde på den svenska marknaden var det Yogi Tea som dominerade hyllorna när det gäller gröna teer, samt örteer. Yogi Te Green Balance kombinerar grönt te med kombucha, en fermenterad tedryck som anses vara väldigt hälsofrämjande. Den torkade kombuchan blandas med grönt te och örter, vilket ger en unik blandning som anses vara uppiggande och renande.

Yogi Tea är ett amerikanskt företag där tesorternas blandningar är baserade kunskap om renande och vårdande örter inom Ayurveda. I Sverige finns många återförsäljare av Yogi Tea och varumärket syns på många butikshyllor idag. De bästa priserna får du dock nästan alltid i en webshop.

Produktfakta:

 • Grönt te 
 • Kombucha
 • Örter

Fördelar

 • Bra för matsmältningen
 • God doft av pepparmynta

Nackdelar

 • Inte rent, grönt te

Budget: Garant Grönt Citruste

För dig som vill ha ett enkelt grönt te med fräsch citrussmak, finns det gröna teet från Garant. Det här är inte något exklusivt te, som premium- eller mellanvinnaren men väl ett billigt men prisvärt alternativ för dig som vill prova på grönt te, eller som anser att det räcker med ett enkelt te utan smakfinesser.

Ett stort plus i kanten får Garants gröna citruste för att produkten är certifierad av Rainforest Alliance som arbetar för en hållbar utveckling i regnskogarna. Syftet här är att bevara vattenresurser, ekosystem och understödja arbetsskydd för de som arbetar med framställningen av teet.

Varje gång du köper det här teet gör du alltså en insats för miljön och de som jobbar på plantagen. Den som är citrusallergiker bör vara uppmärksam på att produkten innehåller citronskal.

Produktfakta:

 • Grönt te
 • Torkade skalbitar från apelsin
 • Citron- och limearom

Fördelar

 • Billigt
 • Fräsch smak och doft

Nackdelar

 • Innehåller citronskal

Special: Renée Voltaire Matcha Green Tea Powder

Renée Voltaires gröna te är ett matcha-pulver, som har många användningsområden. Det kan användas till att göra en enkel tedryck eller en god matcha-latte. Det går också att använda Renée Voltaire matcha-pulver i bakverk, matlagning och i alla möjliga olika drycker, som smoothies och juicer.

Renée Voltaire matcha-pulver är 100 % ekologiskt och har en hög kvalitet. Du tillagar det genom att vispa ner en tesked pulver i en kopp vatten; gärna med en bambuvisp. När du får ett grönt, härligt skum på ytan, är drycken klar. Därefter kan du hälla i en växtbaserad dryck eller mjölk och få till en härlig latte. Du kan givetvis tillsätta sötning om du vill.

Produktfakta:

 • Matcha te
 • Ekologiskt
 • Pulverform

Fördelar

 • Bra allround-dryck
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Krångligare tillagning än vanligt te

Gröna teet som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Om du vill ta flera tips på olika tesorter, så har vi här nedan några till som inte fick plats i huvudkategorierna. Även dessa hålla hög kvalitet och är prisvärda. Kanske hittar du din favorit här nedan!

Clipper Tea Green Tea Lime & Ginger Eko

Det trevliga, brittiska te- och kaffeföretaget Clipper tar fram många högkvalitativa, ekologiska produkter till te- och kaffeälskare. Det här ekologiska gröna teet har en fräsch smak av lime och en uppiggande karaktär av ingefära.

Det här är ett te som främjar matsmältningen och som du med fördel kan ta efter maten eller bara som en varm välsmakande dryck på kvällskvisten. Clipper har flera olika smaksättningar på sina gröna teer, förutom just den här med ingefära och lime.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Vacker design på förpackningen

Nackdelar

 • Innehåller lime-arom

Kung Markatta Grönt Te Original

Vi är stolta över att också få presentera ett svenskt varumärke med gröna teer i den här guiden. Kung Markatta har sedan de etablerade sig på 90-talet, konsekvent jobbat med att lansera högkvalitativa, ekologiska produkter till oss konsumenter.

Teet är helt ekologiskt, innehåller inga smakaromer och är kravmärkt samt rättvisemärkt. De har en mild smak med liten beska och kan drickas när som helst under dagen och kvällen.

Fördelar

 • Neutral smak
 • Ekologisk
 • Fairtrade

Nackdelar

 • Liten förpackning

Darjeeling North & South Fairtrade Grönt Löste

Darjeeling är ett storbladigt te som håller mycket hög kvalitet. Det är ekologiskt och odlat i de södra delarna av Himalaya i orten Darjeeling. Teet kännetecknas av en mild och behaglig smak. Teet levereras i löst i påse.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Fairtrade

Nackdelar

 • Finns endast som löste

Numi Gunpowder Te Grönt Eko

Numi Gunpowder Te Grönt Eko är ett ekologiskt och rättvisemärkt kinesiskt gunpowder-te. Benämningen gunpowder har kommit till eftersom bladen rullar ihop sig till små små kulor när de torkas. När bladen blötläggs, vecklar de ut sig och smakerna frigörs.

De har en mycket fyllig smak och en uppiggande effekt. Tillverkaren rekommenderar att teet dricks på traditionellt sätt med mynta och lite råsocker. Gunpowder grönt te är både ekologiskt och rättvisemärkt.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Rättvisemärkt

Nackdelar

 • Säljs endast i påsar med löst te

Friggs Grönt Te Ingefära & Citron

Svenska Friggs har i sitt tesortiment även ett grönt te smaksatt med ingefära och citron. Det ger en frisk smak med fräscha råvaror och har milt energigivande egenskaper, därför passar drycken perfekt som en mild och energigivande morgondryck. Här får du jämförelsevis mycket för pengarna.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Svenskt företag

Nackdelar

 • Innehåller citronarom

Qi Teas Grönt Te med Jasmin

Qi Teas exklusiva te med jasmin får sin speciella smak och doft från jasminblommans kronblad. När du häller vatten på teet, frigörs doften från jasminblommorna och en speciell doft och smak uppstår. Du får en ren, lätt, söt smak och teet är mycket väldoftande. 

Teet är ekologiskt men ej med svensk kravmärkning, vilket naturligtvis hade varit en fördel med tanke på trovärdigheten det bidrar till.

Fördelar

 • Väldoftande
 • Lyxig känsla

Nackdelar

 • Ej kravmärkt

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad