Bästa grönläppad mussla 2024 – Näringsextrakt från havet med många funktioner

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här artikeln ska du få veta allt som är värt att veta om det mycket näringsrika kosttillskottet grönläppad musslaExtraktet kommer ursprungligen från Nya Zeeland men har börjat vinna mark hos oss i Europa. I vår text kommer du att få lära dig om hela spektrat av hälsofördelar med grönläppad mussla. Håll till godo!

Stärk lederna och skelettet med grönläppad mussla

I vår stora köpguide om grönläppad mussla ska vi alltså titta på vad extrakt från en mussla av det här slaget egentligen är för någonting. 

Vi kommer att gå in på både för- och nackdelar med ett extrakt från den grönläppade musslan och vad du ska tänka på när du köper ditt första tillskott med grönmussla.

I första hand har grönläppad mussla gjort sig känd som tillskott som hjälper mot ledvärk och som används för behandling av artrit och artros. Men läppade musslor har faktiskt också många andra användningsområden. 

Även dessa kommer du att få lära dig mer i detalj här i texten. Som vanligt tipsar vi också våra läsare om några riktigt köpvärda produkter med musselextrakt, som håller hög kvalitet. 

Premiumvinnaren den här gången blev VitalBody Athlet Grönläppad Mussla. Vårt alternativ i mellankategorin blev GLYC Original och valet av budgetprodukt föll på Lamberts Grönläppad Mussla Extrakt. Missa heller inte vår exklusiva specialare: Pernaton Grönläppad Musselgel.

Premium: VitalBody Athlet Grönläppad Mussla

VitalBody Athlet Grönläppad Mussla innehåller endast två ingredienser, nämligen grönläppad mussla samt rödalg. Tillsammans utgör de något av det bästa havet har att erbjuda och du får ett kosttillskott som är bokstavligen fullproppat med fettsyror, spårämnen, mineraler och vitaminer. 

Det här är dock inget bra alternativ för den som har svårt att svälja tabletter, för de är ganska stora och kantiga och kan i vissa fall behöva krossas, men då måste man också överse med smaken.

Fördelar

 • Utan onödiga tillsatser
 • Rik på mineraler

Nackdelar

 • Kantiga och svårsvalda tabletter

Mellan: GLYC Original

GLYC Original ger användaren ett extrakt från grönläppad mussla med alla dessa vitaminer och mineraler. Det tillsatta c-vitaminet i kapslarna understödjer upptaget av övriga spårämnen i produkten och bidrar också till effektiv kollagenbildning. Vitamin C har också betydelse för benstommen och broskets normala funktion.

Fördelar

 • Svensktillverkad tablett
 • Stärker benstommen

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Budget: Lamberts Grönläppad Mussla Extrakt

Lamberts Grönläppad Mussla Extrakt är ett musselextrakt från brittiska Lamberts. Företaget har varit etablerat på marknaden i flera decennier och musselextraktet från företaget är precis som deras andra produkter: välkontrollerade och med högkvalitativa ingredienser. Ett litet minus i kanten ger vi dock här för att tabletterna innehåller fyllnadsmedel.

Fördelar

 • Prisvärt
 • För ledernas hälsa

Nackdelar

 • Innehåller flera fyllnadsmedel

Special: Pernaton Grönläppad Musselgel

Specialaren kommer från schweiziska Pernaton. Hittills har våra köptips bestått av extrakt och kosttillskott med grönläppad mussla. Men med den här spännande produkten kan du faktiskt punktbehandla dina besvär med musslan. 

Här har vi nämligen en kylande gelé med naturlig mentol och eteriska oljor som kan minska inflammationen och lindra värk i leder och muskler. En spännande produkt som var en given placering i specialkategorin.

Fördelar

 • Absorberas snabbt
 • Utan parabener

Nackdelar

 • Liten tub som snabbt tar slut

Köpguide

Vad är grönläppad mussla?

Grönläppad mussla är en art av mussla som endast hittas utanför Nya Zeelands kust. Den liknar på våra vanliga blåmusslor, men har istället en grönbrun färg på skalet. Musslan är också en av de musselarter som kan bli riktigt stora och en grönläppad mussla kan bli upp till 24 cm lång!

Ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland har odlat grönläppad mussla sedan många generationer tillbaka, där den använts både som föda och som medicin.

I slutet på 70-talet började kunskapen om hälsoegenskaperna hos den grönläppade musslan sprida sig utanför Nya Zeeland och i mitten på 80-talet kunde vi köpa grönläppad mussla som kosttillskott. 

Idag är musslan bekant för många som ett tillskott som har en gynnsam inverkan på ledernas hälsa och inom alternativmedicinen rekommenderas den ofta till patienter med artros. 

Grönläppad mussla har även blivit ett vanligt tillskott för våra husdjur, framförallt till hund och häst.

Vad är hälsofördelarna med gröna läppmusslor?

Musslan innehåller en rad näringsämnen som är gynnsamma för oss. Bland annat innehåller grönläppad mussla rikligt med med glykosaminoglykaner. Ämnet tas upp av tarmen och går via blodet ut i brosk- och ledvätska. Där kan glukosaminoglykaner bidra till att göra lederna mjukare och rörligare. 

Grönläppad mussla innehåller också kondroitin, som bidrar till att förhindra nedbrytning av brosket i lederna.

Men inte minst är grönläppad mussla mycket rik på omega 3-fettsyrorna EPA, DHA och ETA. Låt oss titta lite närmare på vad dessa är och vad de kan göra för vår hälsa. 

EPA 

En fettsyra som har många viktiga funktioner i kroppen och hjälper våra celler att kommunicera med varandra. EPA är bra för hjärnans och ledarnas funktion. EPA har har antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till att minska smärta och stelhet i leder och muskler. 

DHA

En annan omega 3-fettsyra som samverkar med fettsyran på olika sätt. Även DHA har precis som EPA visat sig ha en positiv inverkan på hjärta och kärl. Tillsammans med EPA är också DHA bra för hår hud och naglar och stimulerar kollagenproduktionen. 

ETA

En annan fettsyra som ganska nyligen börjat uppmärksammas för sina hälsoegenskaper är ETA. Studier har visat att den kan ha en exceptionellt kraftfull inflammationshämmande inverkan. Vi kommer säkert att få höra talas om den mer i framtiden.

Kan grönmussla lindra problem hos husdjur?

Grönläppad mussla blir ett allt vanligare kosttillskott för våra husdjur, framförallt hund och häst. Laxolja och andra, liknande oljor har länge varit populära tillskott som hundägare ger sina fyrbenta vänner, men nu blir det allt mer vanligt med tillskott av grönläppad mussla istället.

Många hundraser har ofta problem med lederna och det kan vara nödvändigt för en drabbad hund att få något form av tillskott, som minskar stelhet och smärta och gör vardagen bättre för hunden.

Hästar är ofta drabbade av problem med lederna och det gäller inte minst hårt arbetande hästar inom trav och andra sporter. Då kan ett kosttillskott med grönläppad mussla vara bra och det finns många häst- och hundägare som säger sig fått god hjälp av ett tillskott med grönläppad mussla. 

Syftet med att ge grönläppad mussla till våra husdjur är alltså ungefär desamma som för oss människor.

Är den gröna musslan skadlig?

Potentiellt kan musslor från hav och strand innehåll ett flertal hälsovådliga virus, bakterier och algtoxiner. Därför är det alltid mycket viktigt att musslorna kontrolleras innan de konsumeras i någon form.

Framställning av extrakt med grönläppad mussla

Odling av grönläppad mussla i Ny Zeeland måste genomgå omfattande och regelbundna kontroller utförda av fiskeriministeriet i landet för att få vara verksamma. 

Varje vecka tas prover för att kontrollera att odlingarna är fria från pesticider, miljögifter och och annan miljöpåverkan. Därför kan vi med trygghet använda de kosttillskott som säljs i Sverige som innehåller musselextrakt från grönläppade musslor.

Vilket är det bästa grönläppade musselextraktet?

Det finns ett flertal olika musselextrakt på marknaden. I stort sett innehåller de alla även andra ämnen och den exakta funktionen varierar i och med vilka ingredienser den i övrigt består av. 

Det finns alltså ett flertal väldigt bra bra tillskott och extrakt med grönläppad mussla, som håller hög kvalitet. Längre ner i texten presenterar vi några favoriter som den som är intresserad, med fördel kan prova.

Tänk på det här innan du köper ett tillskott med grönläppad mussla

När du köper ett kosttillskott med grönläppad mussla ska du läsa vad produkten innehåller i övrigt, för att ta reda på om det passar dina behov.

Det finns exempelvis tillskott med grönläppad mussla som också innehåller zink, C-vitamin och kollagen. De har en bra funktion för hud och hår, utöver ledhälsan. Om du av olika anledningar vill undvika andra tillsatser, finns det alternativ som innehåller endast extrakt av grönläppad mussla, även om det är något ovanligare.

I hälsokostaffärer och på apotek online, kan du ofta köpa grönläppad mussla för både människor och husdjur.


Grönläppad mussla Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Grönläppad mussla har varit ganska okänt som kosttillskott på den svenska marknaden, men blir alltmer efterfrågad. Efter vår research i ämnet har vi kunnat plocka ut fyra riktigt bra produkter med grönläppad mussla som hälsokostaffärerna i Sverige säljer. De presenteras här nedan.

Premium: VitalBody Athlet Grönläppad Mussla

VitalBody Athlet Grönläppad Mussla är ett kosttillskott från Svenska Djurapoteket, men som är avsett för människor. Företaget har från början satsat mycket på extraktet för husdjur och är kunniga i kategorin, vilket resulterade i att de även utvidgade utbudet för att passa oss tvåbeningar. 

Tabletterna består av endast två ingredienser, nämligen grönläppad mussla och rödalg. Resultatet blir ett tillskott som innehåller rikliga mängder av naturliga glykosaminoglykaner, omega 3-fettsyror samt vitaminer, mineraler och aminosyror. 

I tillskottet finns vitamin D, som bidrar till att stärka immunförsvaret samt till en normal muskelfunktion och benstomme. Här finns också naturligt vitamin C, som underlättar upptaget av andra vitaminer, samt understödjer produktionen av kollagen i hela kroppen. 

Rödalger är mycket rikt på mineraler och har faktiskt en mineraluppbyggnad som är snarlik den som människokroppen har. Enkelheten i den här produkten, som ändå bidrar med en stor mängd verksamma ämnen, gör att den är en given premiumvinnare.

Fördelar

 • Utan onödiga tillsatser
 • Rik på mineraler

Nackdelar

 • Kantiga och svårsvalda tabletter

Mellan: GLYC Original

GLYC Original innehåller grönläppad mussla, kollagen, zink och vitamin C. GLYC Original är ett svensktillverkat kosttillskott med grönläppad mussla från Nya Zeeland. Tillskottet fyller flera olika funktioner. Den grönläppade musslan bidrar med hela sitt breda spektrum av omega 3-fetter, vitaminer och mineraler. 

Zink bidrar till en stark benstomme. Utöver det finns tillsatt kollagen, som ytterligare stimulerar ledhälsan också har en gynnsam effekt på hår, hud och naglar. Tillverkaren rekommenderar att du vid ledvärk också kombinerar GLYC Original med exempelvis nyponpulver eller nyponextrakt för optimal effekt.

Fördelar

 • Svensktillverkad tablett
 • Stärker benstommen

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Budget: Lamberts Grönläppad Mussla Extrakt

Lamberts är ett brittiskt företag som säljer vältestade och högkvalitativa kosttillskott av varierande slag. Deras tabletter med extrakt av grönläppad mussla, innehåller musselextrakt från kontrollerade odlingar. 

I sin produktbeskrivning hänvisar Lamberts till en brittisk dubbelblindtest som pågick under sex månader, där personer med ledgångsreumatism och artrosdrabbade provade extrakt från grönläppad mussla.

Utgående från den studien har de tagit fram sitt eget extrakt och resultatet är ett prisvärt kosttillskott som passar de flesta. För personer med artros är det helt klart värt att prova en kur av Lamberts Grönläppad Mussla Extrakt. Ett minus är vi tyvärr tvungna att ge för att produkten innehåller ett flertal fyllnadsmedel. Men i övrigt är det här en bra produkt.

Fördelar

 • Prisvärt
 • För ledernas hälsa

Nackdelar

 • Innehåller flera fyllnadsmedel

Special: Pernaton Grönläppad Musselgel

Vid det här laget vet läsaren att grönläppad mussla främjar hälsa och kan lindra artrossmärtor. De flesta produkterna är oftast i form av antingen pulver, kapslar eller tabletter. Men här kan vi presentera en ovanligare produkt! 

Pernaton Grönläppad Musselgel är inget mindre än en vårdande och smärtlindrande gel med musselextrakt, samt eteriska oljor och mentol. Här kan du alltså punktbehandla dina besvär utvärtes och på så vis få lindring. 

Gelen absorberas snabbt och tack vare mentolen och de eteriska oljorna, får du en svalkande effekt som minskar svullnad, irritation och värk i det inflammerade området. 

Schweiziska Pernaton Grönläppad Musselgel innehåller inga parabener eller konserveringsmedel. Det här är en utmärkt produkt både för den som har besvär med sina leder och den som ofta överanstränger sig fysiskt och behöver någon någonting som lindrar värk i musklerna.

Fördelar

 • Absorberas snabbt
 • Utan parabener

Nackdelar

 • Liten tub som snabbt tar slut

De grönläppade musslorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

När vi samlat in fakta och information på nätet om grönläppad mussla, har vi också grundligt gått igenom utbudet av produkter. Förutom våra favoriter, hittade vi ytterligare några tillskott med grönläppad mussla, som definitivt är intressanta och värda att ta en närmare titt på.

IQ Medical Lyprinol

Den huvudsakliga beståndsdelen i IQ Medical Lyprinol är olja utvunnet ur grönläppad mussla. Kapslarna innehåller naturligt en kombination av omega 3, 6 och 9. Vidare finns också höga halter av hydroxytyrosol, ett ämne med kraftfulla, antioxidanta egenskaper. 

För hållbarhetens skull har vitamin E tillsatts, som fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Tillskottet kan du ta under längre perioder, så länge som du känner att du behöver det.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Med naturligt antioxidationsmedel (Vitamin E)

Nackdelar

 • Kan härskna och bör förvaras i kylskåp

Glyc Boost

Glyc Boost är en variant av mellanvinnaren Glyc Original. Men här finns också också nypon och gurkmeja är tillsatt, vilket är ett andra välkända och naturliga tillskott för ledernas hälsa. Du får rikliga mängder vitamin C, vitamin D samt omega3-fetter. Tillskottet är avsett för dig som har ledbesvär och som vill ha en extra stark kur för att lindra smärtorna på längre sikt. 

Glyc Boost är en väldokumenterad produkt och det finns gott om positiva recensioner på nätet av personer som säger sig ha fått hjälp av Gyc Boost.

Fördelar

 • Med gurkmeja och nypon

Nackdelar

 • Innehåller stearinsyra

Manako Grönläppad Mussla

Manako Grönläppad Mussla består av prisvärda kapslar med Nya Zeeländskt musselextrakt. Manako är ett tyskt, väletablerat kosttillskottsföretag som nu går att köpa i Sverige via amazon.se. 

Tillskottet består av lättsvalda kapslar och du får dagsbehovet av omegafetter, D- och C-vitamin vid intag av kapslarna. I övrigt innehåller kapslarna endast magnesium och kapselskal.

Fördelar

 • Utan onödiga ingredienser

Nackdelar

 • Kapslar av gelatin

Superself Grönläppad Mussla Kapslar

Med kapslarna från Superself får du ett gram rent musselpulver per portion. Det ger dig rikliga mängder aminosyror, omega 3 och 6 samt glykosaminoglykaner. Produkten är brittisk och tillverkad helt enligt europeisk standard, med certifierad grönläppad mussla. 

Kapslarna är lätta att svälja och ger ingen efterföljande bismak. Kapslarna är lämpliga både för människor och husdjur.

Fördelar

 • Hög dos av musselextrakt
 • Inga tillsatser
 • Certifierad produkt

Nackdelar

 • Kapsel av gelatin
 • Saknar svensk produktbeskrivning

Puraveda Grönläppad Mussla

Puraveda Grönläppad Mussla är en tysk produkt som kommer från det väletablerade företaget Puraveda. Det är en ren produkt som inte innehåller någonting annat än grönläppad mussla plus kapselskalet. För den som ogillar gelatin passar de här kapslarna bra eftersom de är tillverkad av cellulosa och därmed vegetabiliska.

Fördelar

 • Certifierad
 • Vegetabiliskt kapselskal

Nackdelar

 • Kan ge eftersmak

Xtendlife Grönläppad Mussla Kapsel

Xtendlife Grönläppad Mussla Kapsel främjar ledernas hälsa och är lämplig att ta för den som vill minska stelhet och öka rörligheten i leder och ligament. Dessutom understödjer omegafetterna i produkten hjärnans och hjärtats funktion. Fungerar som ett bra kosttillskott både för den som vill ha något mot lederna och för den som vill stärka immunförsvaret.

Fördelar

 • Kan lindra smärta i leder
 • Vegansk kapsel

Nackdelar

 • Kan ge bismak

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad