Bästa gojibären 2024 – Superbäret från Kina

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Sannolikt har du landat på den här sidan för att du är nyfiken på det kinesiska gojibäret och då har du kommit alldeles rätt! Det finns massor med spännande läsning om gojibär och i den här artikeln har vi samlat ihop en del av denna information. Vi önskar dig en trevlig läsning!

Det mångsidiga gojibäret

Gojibär innehåller en hel räcka av näringsämnen. Vi kommer i detalj att redogöra vad gojibär innehåller och vilka hälsoegenskaper de har. Men du behöver inte alls äta gojibär enbart för hälsans skull. Det är också ett väldigt läckert litet bär, som har en sötsyrlig smak och en både knaprig och seg konsistens.

Bäret kan användas på en massa olika sätt och i vår köpguide får du en mängd tips om vad du kan göra med gojibär. Vår vana trogen, tipsar vi också i guiden om några bra gojibärsprodukter, som vi kan rekommendera till våra läsare. 

I premiumkategorin i köpguiden vann Powerfruits Gojibär Eko. Vår mellanvinnare blev svenska Superfruit Ekologiska Gojibär. För den som vill ha en alldeles utmärkt budgetprodukt kan vi varmt rekommendera Rawpowder Tibetanska Gojibär Goji Gold. En mycket läcker specialare har vi också med, vid namn Raw Chocolate Co. Ekologiska Gojibär i Råchoklad.

Premium: Powerfruits Gojibär Eko

Powerfruits erbjuder högkvalitativa och ekologiska gojibär i storpack. Eftersom gojibär är användbart på så många olika sätt, är storleken praktisk för dig som vill använda gojibär i maträtter och bakverk av olika slag. Här kan du ha en stor påse hemma, som står redo att ta ifrån när du behöver.

Fördelar

 • Ekologiskt odlade
 • Storpack

Nackdelar

 • Påse som är svår att återförsluta

Mellan: Superfruit Ekologiska Gojibär

Superfruit Ekologiska Gojibär är ett alldeles utmärkt alternativ till premiumvinnaren, inte minst för den som vill ha en lite mindre påse. De är ekologiskt odlade och torkade enligt rawfood-principen, vilket innebär att alla näringsämnen finns bevarade i bären.

Fördelar

 • Ekologiskt odlade
 • Raw food

Nackdelar

 • Transparent påse

Budget: Rawpowder Tibetanska Gojibär Goji Gold

Rawpowder Tibetanska Gojibär Goji Gold är ett tibetansk gojibär, som skördas högt upp i Bergen i Tibet. Rawpowder framställer sina bär enligt rawfood-principen och de har ett högt näringsinnehåll. Gojibär från Tibet är extra stora i storleken och påminner om russin, när det gäller storleken.

Fördelar

 • Från Tibet
 • Ekologiskt odlade
 • Näringsrika

Nackdelar

 • Svåröppnad påse

Special: Raw Chocolate Co. Ekologiska Gojibär i Råchoklad

Vår specialare är en produkt som älskas av väldigt många och vi kan förstå varför. Här får du chokladtäckta gojibär av mycket hög kvalitet. Chokladen är rawfood-choklad och har alltså ett mycket högt näringsinnehåll, om vi jämför med konventionell choklad. Dessutom är chokladen sötad med kokossocker, vilket även det innehåller mer näringsämnen än vanligt socker.

Fördelar

 • Med råchoklad
 • Ekologiska gojibär
 • Sötade med kokossocker

Nackdelar

 • Liten påse

Köpguide

Vad är gojibär och vad används det till?

Gojibär har sitt ursprung i Kina, där det fortfarande både odlas och växer vilt. Busken som de växer på heter bocktörne och växten är en art i familjen potatisväxter. Den är alltså släkt med paprika, tobak, äggplanta, tomater och paprika. Till utseendet kan det sägas att gojibär liknar på små russin, men är röda till färgen.

Gojibär i Kinesisk medicin

Gojibär är vanlig i kinesisk matlagning, men framförallt har bäret varit viktigt inom den traditionella kinesiska medicinen. Där har den ett brett användningsområde. Den används för att stärka levern och njurarna, som ögonfrämjande preparat, för lungornas funktion och som hudvård. Gojibär används i traditionell kinesisk medicin också för att behandla, yrsel, impotens, håravfall, åldersdiabetes.

Hur smakar gojibär?

Gojibär har en mild sötsyrlig smak och de torkade bären är knapriga och aningen sega inuti. Den milda smaken gör att de är lämpliga i de flesta müsliblandningar, i sallader, att strö på gröten eller att ta i efterrätter.

Vad har gojibär för hälsofördelar?

En bra sak med gojibär är att de är söta i smaken, men inte innehåller tillnärmelsevis lika mycket socker som annan torkad frukt. Det beror på att sötman består av komplexa kolhydrater, som gör att sockernivåerna inte stiger lika snabbt och därefter inte sjunker och ger en dipp efteråt. 

Gojibär passar därför som ett bra snacks för den som behöver något sött att tugga på, exempelvis framåt eftermiddagen. Funkar också bra som tilltugg för barn, om barnet inte har några allergier. 

Gojibäret är proppfullt med antioxidanter, vitaminer, mineraler och spårämnen. Gojibäret räknas in i kategorin superbär, det vill säga ett livsmedel som är exceptionellt rikt på näringsämnen. 

Goji är rikt på järn och är alltså bra för blodproduktionen. Gojibär innehåller också rikliga mängder zink, som bidrar till en effektiv hormonreglering.

Gojibär utmärker sig för ett högt innehåll av:

 • Antioxidanter. Fria radikaler har en nedbrytande effekt på våra kroppar och skapar en oxidativ stress i kroppen. Antioxidanter motverkar de fria radikalerna och hindrar dem från att angripa våra kroppar. 
 • C-vitamin. Definitivt ett av våra viktigaste vitaminer, som inte minst hjälper kroppen att uppta andra näringsämnen, exempelvis järn. 
 • Betakaroten. Ett ämne som kroppen efter behov omvandlar till a-vitamin. Ett perfekt sätt att få exakt så mycket a-vitamin som kroppen behöver. 
 • Järn. järnbrist är en av de vanligaste näringsbristerna bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för blodets upptag och för att syretransporten ska fungera normalt i blodet. 
 • Fiber. En typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen utan som passerar tarmarna långsamt och på så vis bidrar till att öka mättnadskänslan. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfetterna stabila och låga. 
 • Protein. Ett livsnödvändigt näringsämne som behövs för att bygga upp enzymer, hormoner och celler.

Vad vet forskningen om hälsofördelarna med gojibär?

Kring ovanstående ämnen finns det mycket forskning och eftersom gojibär innehåller dessa, är effekterna tämligen fastställda. Sedan är det förstås ett faktum att en allsidig och balanserad kost är det viktigaste för att att du ska ha en optimal hälsa. 

Att vara en storkonsument av gojibär, men med dålig kosthållning i övrigt, kommer inte att hjälpa dig att bli friskare och starkare.

Att däremot låta gojibär ingå i en allsidig kost, är en alldeles utmärkt idé att tillgodogöra sig dess fördelar. Det som konstaterats är att det kan finnas väldigt mycket bekämpningsmedel i gojibär som är konventionellt odlade och det är viktigt att du som konsument noggrant väljer produkter.

Vi vill påpeka att Livsmedelsverket hävdar att det är så små mängder gifter att det för det mesta inte är farligt att äta gojibären. Här får du alltså ta ställning till själv hur mycket tycker är acceptabelt. Vi hoppas kunna bidra till att du gör ett bra och hälsosamt val i och med den här köpguiden.

Hur använder jag gojibär för dess hälsofördelar?

Det finns väldigt många sätt att använda gojibär på. De kan ingå i tillskott och hudvård, men det allra enklaste är förstås att inkorporera det i din kost.

Gojibär i mat och dryck

Gojibär påminner om sultanrussin till utseendet och storleken, men de är röda i färgen. De har en sötsyrlig smak och en viss seghet och passar väldigt bra i exempelvis bakverk. I Kina är det också vanligt att man blötlägger några gojibär i vatten och dricker detta som ett hälsobringande te.

Gojibär passar utmärkt tillsammans med choklad och är goda att använda i olika typer av godis och bakverk med choklad i. Har du en favoritmüsli, är ett bra tips att blanda i en påse gojibär i den, för att tillgodogöra dig bärens nyttigheter. Du kan också strö bären över gröt och de passar alldeles utmärkt att använda i sallader.

Hur mycket behöver jag äta för att dra nytta av fördelarna?

Livsmedelsverket har inga officiella rekommendationer om dagsintag på sin hemsida. Men många entusiastiska användare av gojibär, anser att en liten näve om dagen är en lagom mängd för en vuxen person.

Vad ska jag tänka på när jag köper gojibär?

Som vi nämnde tidigare är det ett faktum med gojibär att de flesta odlingar besprutas för skalbaggar, mal och mögel ska kunna elimineras. Vi äter som tidigare nämndes enligt Livsmedelsverket, knappast så stora mängder gojibär att det här skulle vara kunna vara till väldigt stor skada för våra kroppar. 

Men för många upplevs det här ändå som obehagligt och för den som vill undvika besprutade gojibär, finns det gott om ekologiska alternativ idag, varav flera är med i den här guiden.

Har gojibär några biverkningar?

För den som är allergisk kan gojibär förstås ge reaktioner. Stora mängder gojibär, precis som annan torkad frukt, kan göra dig dålig i magen. Gojibär är annars ett milt livsmedel som inte är extremt allergiframkallande och klaras av att ätas av de flesta.


Gojibär Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I guiden har vi valt ut fyra favoriter på basen av den efterforskning vi gjort. Vi har samlat in information från en mängd tester och recensioner och därefter rangordnat våra utvalda produkter. Vinnarna presenterar vi här nedan.

Premium: Powerfruits Gojibär Eko

Powerfruits gojibär är smakrika, små och knapriga. De är ekologiskt odlade och innehåller rikligt med med C-vitamin, betakaroten, zink, magnesium och kalcium. De är importerade från ekologiska odlingar i Ningxia-provinsen i Kina. Perfekta att ha med sig i väskan om du har behov av att snabbt få ett boostande mellanmål under dagen.

Gojibär passar också alldeles utmärkt att ha i bakverk, i efterrätter och i sallader. Eftersom de innehåller kolhydrater i form av komplexa polysackarider, undviker du snabba, kortvariga sockerkickar och får istället en längre och mer varaktig blodsockerkurva. Faktum är att de är alldeles utmärkta att ha med inför ett träningstillfälle. 

Vill du använda dem i din matlagning, kan du mixa dem och använda dem i chokladbollar eller toppa gröten och yoghurten med pulvret. Användningsområdena är väldigt många och det är bara fantasin som sätter gränser.

Fördelar

 • Ekologiskt odlade
 • Storpack

Nackdelar

 • Påse som är svår att återförsluta

Mellan: Superfruit Ekologiska Gojibär

Superfruits ekologiska gojibär är även de perfekta att blanda i smoothies, müsli eller använda i matlagning och bakning. De är torkade i en temperatur på under 40 grader och är således en rawfood-produkt. De kan också med fördel ätas som de är, som ett gott mellanmål.

Superfruit poängterar att deras ekologiska bär kan variera i smak och hårdhet mellan olika säsonger och att detta är en helt naturlig variation. Innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel, utan är helt naturliga och ekologiskt odlade.

Förpackningen är lätt att återförsluta, även om vi tycker att det är en nackdel att den är transparent, eftersom bären förvaras bäst mörkt och svalt. Kom ihåg alltså ihåg att ställa in påsen i skafferiet, efter att du använt den.

Fördelar

 • Ekologiskt odlade
 • Raw food

Nackdelar

 • Transparent påse

Budget: Rawpowder Tibetanska Gojibär Goji Gold

Rawpowder Gojibär är Tibetanska, odlade gojibär och signumet för dem är att de är extra stora i storleken. De liknar russin i storlek och är lika rikliga på c-vitamin och andra antioxidanter samt mineraler, som vanliga gojibär. 

Tibetanska gojibär har blivit alltmer populära på grund av deras optimala tillväxtförhållanden och de anses därför vara mycket näringsrika.

Tibetanska gojibär är också rika på kalium, som bidrar till att normalisera blodtrycket. Du får mycket järn i dig genom gojibären. Du har alltså ett bär som kan ha en positiv effekt på immunsystemet och hjärtat. 

Företaget rekommenderar att du tar två matskedar av de Tibetanska gojibären dagligen. Gojibären är tillverkade enligt rawfood-principen och har en hög halt av näringsämnen bevarade.

Fördelar

 • Från Tibet
 • Ekologiskt odlade
 • Näringsrika

Nackdelar

 • Svåröppnad påse

Special: Raw Chocolate Co. Ekologiska Gojibär i Råchoklad

Raw Chocolate Co. Gojibär I Råchoklad Ekologiska är verkligen en specialare ordets sanna bemärkelse! För vad sägs om ekologiskt odlade gojibär, doppade i ekologisk choklad? Du får alltså gojibärens näringsrika innehåll med betakaroten, aminosyror, järn, vitamin A, B, C och E.

Du får dessutom den lika nyttiga, råa kakaons aminosyror, spårämnen och hormonbalanserande innehåll. Som helhet innehåller produkten 50 % ren kakao, 31 % gojibär och resten består av kakaomassa, kokospalmsocker och kakaosmör.

Det här kan verkligen bli världens härligaste mellanmål eller boost inför träningen. När du äter dem, vet du också att du får en stor mängd nyttigheter, samtidigt som det smakar underbart gott!

Fördelar

 • Med råchoklad
 • Ekologiska gojibär
 • Sötade med kokossocker

Nackdelar

 • Liten påse

Gojibären som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Gojibär har gått från att varit ett okänt bär i Sverige till att numera vara stapelvara i affärerna. Marknaden är stor och kvaliteten skiftande på produkterna. Dock finns det väldigt många, utmärkta kvalitetsprodukter med gojibär och därför har vi valt att tipsa om några till utöver de som vi har bland våra favoriter.

Spireco Gojibär Ekologiska

Spireco Gojibär innehåller ekologiska bär och produkten är certifierad av Soil Association. Proteininnehållet ligger mellan 10-14 % och innehåller också det ögonfrämjande ämnet zeaxantin och höga halter av betakaroten. Det gör gojibären utmärkta att bygga immunförsvaret och stärka kroppen med.

Spireco är ett dansk-svenskt företag som deltar i flera olika välgörenhetsprojekt i utvecklingsländer. Så att köpa deras ekologiska gojibär, är på flera plan ett sätt att bidra till en något bättre värld.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Proteinrika

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Better You Bär Boost

Better You Bär Boost innehåller bärextrakt gjort på flera näringsrika bär. Här hittar du extrakt från goji, blåbär, acai och nypon. Du får rikligt med antioxidanter och mineraler. 

Pulvret har en hög halt av vitamin C, som är immunförsvarshöjande och här finns även ingefärsextrakt tillsatt. I pulvret finns även vitamin D och en aktiv bakteriekultur, som är bra för magen. Better You Bär Boost kan tas antingen som pulver eller som kapslar.

Fördelar

 • Rik på vitamin C
 • Med vitamin D3

Nackdelar

 • Ej ekologisk produkt

Vitaprana Organic Goji Berries

Organic Goji Berries är ekologiska gojibär från märket Vitaprana. Bären är också GMO-fria och rikliga på antioxidanter, mineraler och vitaminer. De passar utmärkt i bakverk, sallader och i smoothies. De är torkade så snabbt som möjligt, för att bibehålla de naturliga näringsämnena och ge en välbalanserad smakupplevelse.

Fördelar

 • God och riklig smak

Nackdelar

 • Liten påse på 250 gram

Go For Life Gojibär Jumbo Eko

Go For Life Gojibär Jumbo Eko är extra stora. De är rika på vitamin A, C, B och E och stärker de antiinflammatoriska funktionerna i kroppen. Med hjälp av Go For Life Gojibär Jumbo Eko, kan du få ett bättre skydd mot fria radikalers angrepp på kroppens celler. Passar som ingrediens i matlagning och i tillverkning av nyttiga snacks och godis.

Fördelar

 • Ekologisk produkt
 • Förpackad i Sverige

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Superfruit Gojibär Choklad Eko

Gojibär från Superfruit är chokladdragerade i mörk choklad och resultatet blir ett nyttigare godis, som exempelvis kan boosta dig på ett nytt sätt när eftermiddagsdippen kickar in.

Med bären får du fiber, järn och antioxidanter. Inte minst får du också den efterlängtade chokladsmaken, om än i mycket mindre mängd än om du äter en chokladkaka eller bar av något slag.

Passar lika bra att ta innan träningspasset, som när du behöver ett nyttigt mellanmål. Chokladen är sötad med rörsocker och inte processat socker.

Fördelar

 • God smak

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av ägg, nötter, mjölk och soja

Mother Earth Gojibär Jumbo Raw & Eko

Mother Earths ekologiska gojibär är traditionellt odlade i Mongoliet. De är extra stora och är framställda med rawfood-metoder och har därmed ett högt innehåll av vitamin C, B, selen och kalium.

Precis som de andra gojibären i den här köpguiden, kan du använda dem på en massa olika sätt. Passar precis lika bra att ta en näve av innan du går till gymmet, som att strö på musli eller använda i bakverk.

Fördelar

 • Jumbostorlek på bäret
 • Ekologiska

Nackdelar

 • Liten förpackning som fort tar slut

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad