Bästa glucomannan 2024 – Kosttillskottet som kan hjälpa dig mot dina hälsomål

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Försöker du förbättra dina livsstilsvanor och kanske till och med vill gå ner några kilon i vikt? Då kan glucomannan vara ett bra komplement till en balanserad diet och träning. I vår stora köpguide om glucomannan kommer du att få lära dig exakt hur detta mättande fibertillskott kan hjälpa dig på traven, när du ska nå dina hälsomål. 

Skapa sunda vanor med hjälp av glucomannan

Glukomannan är kort och gott ett fiber som har flera sätt att understödja kroppen på. I vår artikel om glucomannan, kommer du att få lära dig exakt hur det kan hjälpa dig både till viktminskning och lägre kolesterolhalter. Vi kommer också att gå in på vad vetenskapen säger om glucomannan och vilka studier som gjorts på ämnet.

Glukomannan är oftast utvunnet ur japansk konjakrot, som är vanligt i det asiatiska köket.Men det finns mer roliga och matnyttiga fakta att lära sig om glucomannan och det kommer vi att presentera för dig längre ner i den här texten. Som vi brukar i våra köpguider har vi också med köptips för dig som vill prova en bra produkt. 

I premiumklassen den här gången vann Bodylab Trimlet. Mellankategorin vanns av Healthwell Glukomannan Fiber och för dig som vill ha en prisvärd budgetvariant kan vi varmt rekommendera Core Glukomannan. En glucomannanprodukt som är framtagen för att ge extra god effekt har vi också med och specialaren den här gången heter Protein Hungerdämpare 2.0 Glucomannan.

Premium: Bodylab Trimlet

Bodylab Trimlet är en ren glucomannanprodukt där även krom har tillsatts. Det ger ett kosttillskott som ger mättnadskänsla, men som också effektivt kan minska sötsuget. Krom och glucomannan är en bra idé för den som behöver stöd i att gå ner i vikt och lättare kunna hålla sin nya hälsosammare livsstil eller sin kalorireducerade diet.

Fördelar

 • Med krom
 • Ger en bra mättnadskänsla

Nackdelar

 • Med bovint gelatin
 • Innehåller klumpförebyggande medel

Mellan: Healthwell Glukomannan Fiber

Healthwell Glukomannan Fiber är ett prisvärt högkvalitativt fiber i hög koncentration. Du får en produkt som uppfyller alla de kriterier som ett bra glucomannan ska ha, det vill säga förmåga att sänka kolesterolet, ge mättnadskänsla och vara enkelt att ta. En fördel här är också att kapslarna är vegetabiliska.

Fördelar

 • Högkoncentrerad konjaksrot
 • Prisvärd
 • Vegansk

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Budget: Core Glukomannan

Core Glukomannan är en utmärkt budgetprodukt som är svensktillverkad och innehåller ren konjakrot. Vi ger ett stort plus för att den inte innehåller några tillsatser alls, utan ingredienserna består endast av glucomannan från konjakrot samt kapseln. På minussidan hamnar gelatinet som kapseln är tillverkat av. Den passar alltså inte veganer och vegetarianer.

Fördelar

 • Fibrer från konjaksrot
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Ej vegetariska kapslar

Special: Protein Hungerdämpare 2.0 Glucomannan

Det finns verkligen goda skäl att kalla glucomannanprodukten från protein.se för hungerdämpare 2.0. För den här innehåller förutom gmo-fri glucomannan även krom. Det gör den till en synnerligen effektiv viktminskningsprodukt som bidrar till mättnadskänsla och som hjälper till att dämpa sötsuget effektivt. Produkten är dessutom helt vegansk. 

Protein Hungerdämpare 2.0 Glukomannan Innehåller fibrer från konjaksroten. Kapslarna fungerar som ett komplement till kalorireducerad diet eller till förändrade livsstilsvanor som helhet.

Fördelar

 • Aptitdämpande
 • GMO-fri
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av soja och ägg

Köpguide

Vad är glucomannan?

Glukomannan är ett växtfibrer som ofta används i kosttillskott för sin aptitdämpande effekt. Tack vare att glucomannan ger en större mättnadskänsla, kan det vara till hjälp när vi behöver minska vårt energiintag. Det kan också hjälpa oss att växla om till sundare matvanor genom att minska behovet av att småäta mellan måltiderna.

Glukomannan är en vattenlöslig växtfiber och är uppbyggt av glukos och mannos. Kroppen bryter mycket långsamt ner den här typen av fiber och använder det inte som energikälla, men det har ändå en rad positiva effekter på vår mage och tarm. Fibrerna bidrar till tarmens naturliga bakterieflora och hjälper till att stärka immunsystemet.

Utöver detta ger det en ökad mättnadskänsla, eftersom det tar längre tid för magen att bryta ner fibrerna. Glucomannan utvinns oftast från konjakrot, vilket är en råvara som är vanligt i det japanska köket.

Vad har glucomannan för effekter på kroppen?

Förutom att det bidrar till en mättnadskänsla och till tarmhälsa, har det även gjorts studier där glucomannan visat sig ha positiva effekter på kolesterolnivåerna. Inte minst tack vare sänkningen av det för kroppen dåliga kolesterolet LDL. En sänkning av kolesterolet har en positiv effekt på bland annat kärl och hjärta. 

Som nämndes ovan är glucomannan sedan länge väl känt att vara ett fiber som är gynnsamt för den naturliga bakteriefloran i tarmen. Men i kosttillskott är oftast viktminskning den vanligaste anledningen till att vi äter glucomannan. Glucomannan sväller upp till 300 gånger sin storlek i tarmen, vilket gör det lätt att förstå att den ger en god mättnadskänsla

Tarmarnas arbete med fibrerna gör att blodsockret håller sig på en jämnare nivå och medför som en bonus att sötsuget kontrolleras bättre. Även detta har förstås en gynnsam effekt på viktminskningen. Glukomannan kan vara bra för:

 • Viktminskning. Gör det lättare att hålla dig till en kaloribegränsad kosthållning
 • Minskat sötsug. Glucomannanfibret kontrollerar blodsockernivåerna. 
 • Mättnadskänsla. Fibrerna är icke-lösliga fiber som tar länge för kroppen att uppta och bidrar därmed till mättnadskänsla.
 • Tarmhälsa. Glucomannan kan ha gynnsamma effekter för bakteriefloran i tarmarna.
 • Kolesterolvärden. Studier har visat att glucomannan kan minska de onda kolesterolet i kroppen.

Vad säger vetenskapen om glucomannan?

Det har gjorts flera studier på glucomannan. EFSA (European Food Safety Authority) har efter kontroller godkänt glucomannan som ett ämne med kolesterolsänkande och tarmgynnande egenskaper. Det har bidragit till att fibret har blivit en mycket populär ingrediens som många tillskottstillverkare använder i sina viktminskningsprodukter.

Hur använder jag glucomannan?

Glucomannan är enkelt att ta och intas oftast i form av kapslar, som du kan köpa i välsorterade hälsokostaffärer. Oftast ska kapslarna tas i samband med måltid, men här ska du alltid läsa noggrant på anvisningarna på produkten. 

Det är alltid viktigt att dricka mycket vatten i samband med att du tar glucomannan. Tanken med glucomannan är att det ska svälla i tarmen och därför måste du dricka minst två glas vatten i samband med intaget. Om om du inte dricker vatten när du tar glucomannan, kan du drabbas av förstoppning.

Aktiv livsstil i kombination med glucomannan

För att du ska få ett bra resultat med glucomannan om du vill gå ner i vikt är det också grundläggande att du ser över din livsstil i övrigt. Sundare kostvanor och en motionsform, som du tycker om och kan hålla dig till, är grundläggande för att du ska kunna gå ner i vikt på ett långsiktigt och hållbart sätt. 

Att enbart förlita sig på glucomannan, kommer inte att ge de resultat du vill ha. Det ska användas som ett hjälpmedel och komplement till din kosthållning och din livsstil i övrigt.

Dosering

Vanligtvis rekommenderas det att du tar en eller två kapslar ca tre gånger om dagen i samband med måltid. Men det här kan variera och vi understryker återigen att det är viktigt att följa anvisningarna hos tillverkaren.

Vad ska jag tänka på när jag köper glucomannan?

Generellt kan sägas att du ska tänka som när du köper tillskott i övrigt vid inköp av glucomannan. Köp alltid glucomannan från din lokala hälsokosthandlare eller från ett svenskt kosttillskottsbolag online. Det gör att du kan vara trygg med att det är kontrollerade och godkända ingredienser i produkten.

Har du ett favoritvarumärke när det gäller kosttillskott, kan du kontrollera om det även har glucomannan i sitt sortiment. Då vet du att du får en produkt som lever upp till de förväntningar du har angående kvaliteten. Ursprunget kan vara bra att titta på, det vill säga om det är från konjaksrot eller någon annan källa.

Glucomannantillskott är ofta ett pulver som är i kapselform. Kapslarna kan vara tillverkade på olika sätt. De kan vara helt vegetabiliska i form av cellulosa, men kapslar består ofta även av gelatin som ju är utvunnet från nöt eller gris.

Har glucomannan några biverkningar?

Eftersom glucomannan är ett fiber har det oftast relativt få biverkningar, om du inte tar för stora mängder på en gång. Då kan du bli uppblåst, få gasig mage och magsmärtor. 

Det är också väldigt viktigt att dricka mycket vatten när du tar glucomannan, för att du inte ska drabbas av problem med magen som förstoppning och kramper. Börja alltid med minsta dagsdos för att kontrollera hur din mage och tarm reagerar på glucomannan.

Glucomannan Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

På den svenska marknaden finns det gott om produkter med bra glucomannan. Vi har läst en rad recensioner och omdömen på nätet och plockat ut fyra favoriter som vi kan rekommendera våra läsare.

Premium: Bodylab Trimlet

Bodylab Trimlet är en glucomannanprodukt som ger en utmärkt mättnadskänsla. Vid intag av kapslarna bildas en geléliknande substans i magsäcken, som långsamt arbetar sig igenom tarmarna och skapar en mättnadskänsla och som också är gynnsam för bakteriefloran i tarmarna.

För att att produkten skall fungera som den ska, är det mycket viktigt att du intar rikligt med vatten, tillsammans med kapslarna.

Företaget poängterar att Bodylab Trimlet ska användas i kombination med en kalorireducerad kost och en sund livsstil som helhet. I Bodylab Trimlet finns också en liten mängd krom, som bidrar till en normal ämnesomsättning av fetter, kolhydrater och proteiner. Dessutom understödjer den en normal blodsockernivå och därmed ett minskat sötsug.

Bodylab Trimlet består av glucomannan från konjaksroten och en dagsdos är 2-6 kapslar om dagen. Dagsdosen ska aldrig överskridas.

Fördelar

 • Med krom
 • Ger en bra mättnadskänsla

Nackdelar

 • Med bovint gelatin
 • Innehåller klumpförebyggande medel

Mellan: Healthwell Glukomannan Fiber

Healthwell Glukomannan Fiber är ett högkoncentrerat extrakt från konjaksroten. Glukomannanfibrerna är kalorifria och passerar tarmen utan att upptas av kroppen. De fyller ut tarmarna och magsäcken och gör att du får en ökad mättnadskänsla. Glukomannanfibrerna gör att kolesterolhalterna i kroppen kan sänkas. 

Eftersom produkten är högkoncentrerad är det viktigt att du kommer ihåg att dricka rikliga mängder vatten och följer anvisningarna noggrant. Kapslarna tar du cirka en halvtimme före måltid.

Fördelar

 • Högkoncentrerad konjaksrot
 • Prisvärd
 • Vegansk

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Budget: Core Glukomannan

Core Glukomannan innehåller fibrer som hjälper till att bilda gallsalter och därmed också understödjer normala kolesterolnivåer. Core glucomannan ger en ökad mättnadskänsla och kan hjälpa dig att lättare nå dina viktmål. Fibrerna är vattenlösliga och det är mycket viktigt att du dricker stora mängder vatten, tillsammans med intaget av kapslarna. 

Core är ett varumärke som går under Svenskt Kosttillskott och syftet med märket är att ta fram högrenade och prisvärda kosttillskottsprodukter som passar alla plånböcker.

Produkterna håller genomgående hög kvalitet och klarar mycket väl att konkurrera med dyrare varumärken. Kapseln är tillverkad av bovint gelatin och passar därför inte vegetarianer eller veganer.

Fördelar

 • Fibrer från konjaksrot
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Ej vegetariska kapslar

Special: Protein Hungerdämpare 2.0 Glucomannan

Hungerdämpare 2.0 med glucomannan från kosttillskottbolaget Protein.se innehåller endast naturligt fiber från konjakrot. Det som gör den här produkten till en given vinnare i specialkategorin är att en hög dos krom tillsatts. Det gör att den har en betydligt förhöjd möjlighet att ge dig en effektiv dämpning av sötsug, samtidigt som du blir mättare längre.

Kapseln är helt vegansk och innehållet är också GMO-fritt. Kapslarna är framtagna för att dämpa hungern och minska risken för användaren att överäta eller småäta mellan måltiderna.

Tillverkaren rekommenderar att ta 1-6 kapslar per dag i två veckor, samtidigt som du håller dig till en hälsosam kost och tränar regelbundet.Då kommer du på ett effektivt sätt att få hjälp med att nå dina mål.

Fördelar

 • Aptitdämpande
 • GMO-fri
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av soja och ägg

Glucomannan som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Som vi nämnt tidigare i den här artikeln finns det många bra glucomannanprodukter på den svenska marknaden. Vi ville därför presentera några fler tillskott utöver våra fyra favoriter. Här har du stor chans att hitta en som passar, om du inte gjorde det bland våra favoriter.

Allévo Weight Loss Capsules

Allévo Weight Loss är ett glucomannan för den som vill ha hjälp med att gå ner i vikt. Den sväller ungefär 80 gånger sin egen volym och bildar ett mättande gel i tarmen som arbetar sig genom tarmsystemet. Produkten ska intas med rikligt med vatten, för att fylla sin funktion på bästa sätt.

Ett minus ger vi för att Allévo Weight Loss innehåller färgämnen, vilket egentligen är helt meningslöst, förutom att det kanske ger en mer aptitlig färg på produkten. Men eftersom det här är kapslar hade produkten klarat sig mycket väl utan den här tillsatsen.

Fördelar

 • Ren konjaksrot
 • Stödjer tarmfunktionen

Nackdelar

 • Innehåller färgämnen

Star Nutrition Glucomannan

Star Nutrition Glucomannan består av vattenlösliga fibrer, som kan minska sötsuget och även balansera blodsockret. Produkten är gynnsam för tarmfloran och har även en liten mängd krom tillsatt, för att hjälpa till med minskat sötsug. Tyvärr kan Star Nutrition Glucomannan innehålla spår av både mjölk, soja och fisk.

Fördelar

 • Bra för magen
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk och soja

GAAM Health Series Glucomannan

GAAM Health Series Glucomannan främjar naturlig viktminskning, genom att innehålla ren konjaksrot, som ger en hög mättnadskänsla och kan minska sötsuget. Produkten är en del av GAAM Health Series, som är en serie tillskott som tillsammans tar ett helhetsgrepp på hälsan och understödjer kroppens egen förmåga att gå ner i vikt, samt bibehålla energinivåerna.

Fördelar

 • Koncentrerat glucomannan
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Ej veganska kapslar

Myprotein Glukomannan

Myprotein Glukomannan är kapslar med ren konjaksrot. Ett plus ger vi för att kapslarna är veganska. På minussidan ligger att de här kapslarna innehåller hälften så lite glucomannan än vad som är normalt för tillskott av det här slaget.

En normal mängd glucomannan i ett tillskott som detta, brukar ligga på cirka 1 gram och här är den på 500 mg. Men för den som inte har behov av en så högkoncentrerad dos, är det här ett alldeles utmärkt preparat, som dessutom inte innehåller något gelatin.

Fördelar

 • Vegansk

Nackdelar

 • Låg dos glucomannan

Weightworld Glucomannan with Chromium and B6

Weightworld Glucomannan with Chromium and B6 är en del av ett tio dagars program som är tänkt att boosta dig till en bättre form, där du har mer energi och styrka i din vardag. Dessutom är programmet framtaget för att hjälpa dig gå ner i vikt och här kommer då glucomannankapslarna in i bilden.

Weightworld Glucomannan with Chromium and B6 innehåller även en mindre mängd krom och vitamin b6, som kan hjälpa dig till ett minskat sötsug. Vitamin B6 bidrar till att behålla muskelmassa vid viktnedgång.

Fördelar

 • Med vitamin B6
 • Veganska kapslar

Nackdelar

 • Dyrt tillskott

Eat Less Coffee & Konjac

Coffee & Konjac är ett preparat som innehåller koffein och glucomannan. Här får du en hög dos med 3 gram glucomannan per dag, som du fördelar i samband med måltiderna under dagen. Koffeinet bidrar till en ökad energinivå och tillskottet innehåller också jod, som kan bidra till en normal ämnesomsättning.

Fördelar

 • Högt koncentrat av glucomannan
 • Energigivande

Nackdelar

 • Innehåller gelatin
 • Med klumpförebyggande medel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad