Bästa ginseng produkten 2024 – En stärkande rot med dokumenterad effekt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ginseng har sedan många år tillbaka varit Sveriges mest populära kosttillskott. Du har antagligen hittat till den här artikeln för att du vill lära dig mer om roten, som sägs öka uthålligheten och stärka immunförsvaret. Då du har kommit helt rätt! I den här köpguiden kommer du att få lära dig allt om ginseng och dess verkningar.

Vi går också igenom hur roten använts historiskt sett inom folkmedicinen. Idag är det en populär produkt som det finns mycket forskningsunderlag på. I våra länkar i artikeln kommer du att få många exempel på detta. Vi rekommenderar också ett antal produkter med ginseng. Alla har sina specifika fördelar och dessa kan du läsa mer om i texten.

I premiumklassen rekommenderar vi Solgar Siberian Ginseng. En utmärkt mellanvinnare har vi också i form av Gerimax Daglig Energi. För dig som söker en högkvalitativ budgetprodukt kan vi rekommendera Lamberts Sibirisk Ginseng. Vår specialare Rawpowder Panax Ginseng EKO bör också väcka mångas intresse. Missa inte den!

Vi hoppas kunna hjälpa dig hitta bästa ginsengen för just dig!

Premium: Solgar Siberian Ginseng

Solgar Siberian Ginseng är en typ av ginseng som växer främst i sydöstra Ryssland, men även i Kina och Japan. Det som gör rysk ginseng speciell är att den innehåller slemlösande ämnen. Detta gör att produkten passar särskilt bra för den som vill förebygga och lindra förkylningssymptom.

Fördelar

 • Bra vid förkylning
 • Endast en kapsel per dag

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Mellan: Gerimax Daglig Energi

Gerimax Ginseng Daglig Energi innehåller en standardiserad form av roten. På det sättet vill företaget Gerimax säkerställa att varje dagsdos ger samma höga kvalitet och är jämt fördelat i alla tabletter.

Gerimax Daglig Energi innehåller även flera vitaminer samt mineraler, som också de bidrar till att upprätthålla kroppens energinivåer. Gerimax är ett svenskt kosttillskott och ett av Sveriges populäraste ginsengpreparat. Det säljs både hälsokostaffärer och i apotek över hela landet.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Även med B-vitamin

Nackdelar

 • Bör ej intas på kvällen

Budget: Lamberts Sibirisk Ginseng

Lambert Sibirisk Ginseng är en väldokumenterad produkt, som är framställd i en noggrant kontrollerad tillverkningsprocess. Det brittiska företaget håller fanan högt när det gäller kvaliteten på sina produkter. 

Det gäller även deras sibiriska ginseng. Detta är en tablett med hela 1500 mg sibirisk ginseng. Du bör alltså vara noga med att hålla dagsdosen, då ett överskott kan ge oönskade bieffekter.

Fördelar

 • Högdoserad
 • Noggrant kontrollerad

Nackdelar

 • Bör ej tas av gravida och ammande
 • Kan ge biverkningar

Special: Rawpowder Panax Ginseng EKO

Vinnaren i specialkategorin valde vi för att det är en ren produkt som är helt ekologisk. Den innehåller inget annat än pulveriserad ginsengrot. Det gör den trygg och mångsidig, eftersom du kan strö den på yoghurt och gröt, alternativt blanda den i valfri dryck eller smoothie.

Fördelar

 • Blandas i valfri dryck
 • Inga tillsatser
 • Vegansk

Nackdelar

 • Svårt att återförsluta förpackningen

Köpguide

Vad är ginseng och vad har det för hälsofördelar?

I Kina och Korea kallas ginseng för livets rot. Traditionellt användes det som stimulerande tillskott mot trötthet och utmattning. Roten har varit mer eller mindre standard i kinesisk folkmedicin i nästan 5000 år. Ginseng är idag ett av världens vanligaste läkeväxter. Det finns numera en stor mängd medicinska studier, som visar att ginseng har effekt. 

På latin heter växten panax ginseng och panax kommer från grekiskans panacea som betyder “botar allt”. Det kan nog sägas att namnet återspeglar dess betydelse för folkmedicinen.

Under de senaste decennierna har ginseng uppnått stor popularitet världen över. Först och främst som uppiggande medel. Numera används den också för återhämtning efter sjukdom och för att motverka trötthet och utmattning.

Den dokumenterade effekten som ginseng har gäller i första hand på den mentala prestationsförmågan. Undersökningar har visat att logiska tester som utförts av försökspersoner fått bättre resultat om personerna hade ätit ginseng innan.

När det gäller fysisk prestationsförmåga är forskningsresultaten mer blandade och heller inte lika omfattande än så länge. Framtiden för att utvisa huruvida ginseng har effekt även på den fysiska prestationsförmågan.

Forskning är också numer under arbete angående huruvida ginseng kan sänka blodsockernivåerna och på det viset vara till nytta för de som lever med diabetes typ 2. Det finns även studier som tyder på att ginseng kan höja immunförsvaret. Aktiva ämnen i ginseng som kallas ginsenosider, har visat sig ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

Ginsenosider kan också vidga blodkärlen i kroppen. Det har en gynnsam effekt vid hjärt- och kärlsjukdomar och även vid exempelvis impotens hos män.

Mer om ginseng och skyddande adaptogener

Låt oss gå in lite mer på ginsengrotens aktiva ämnen; alltså ginsenoiderna. Dessa tillhör gruppen biologiskt aktiva ämnen adaptogener. Adaptogener är biologiskt aktiva ämnen, som kan intensifiera kroppens immunförsvar och förmåga att hantera yttre stressfaktorer.

Stressfaktorerna som adaptogenerna är verksamma mot kan ha olika ursprung. Det kan vara miljögifter, temperaturförändringar och inte minst psykologisk stress.

Adaptogenernas egenskaper består i att de har en normaliserande verkan på den stress som kan ha skadlig inverkan på lång sikt. Det ökar kroppens förmåga att anpassa sig till yttre omständigheter och det viset öka kroppens motståndskraft.

Det innebär att adaptogener är mycket kraftfulla under perioder när orken inte räcker till. Adaptogener ska inte förväxlas med centralstimulerande substanser, som exempelvis nikotin eller koffein. Dessa är som bekant vanebildande.

Centralstimulerande substanser ger också kroppen en omedelbar kick och biverkningar kan snabbt uppstå. Adaptogener har tvärtom en balanserande effekt och hjälper kroppen att hantera stress.

Adaptogener är effektiva på kroppsfunktioner som enzymaktiviteter, hormonbalans och signalöverföringar. Dessa funktioner får hjälp att komma i balans. Det är därför en adaptogen som ginseng kan både förbättra orken och minska stressen.

Interferon och ginseng

Studier har visat att ginseng även påverkar interferonhalterna i kroppen positivt. Interferon är ett protein som kroppens celler producerar, för att skydda sig mot virus och intracellulära parasiter. Interferoner motverkar förökningen av virus i de infekterade cellerna och aktiverar även olika delar immunförsvaret.

Interferon används också för att hämma tillväxten vid olika tumörsjukdomar. Därför visar forskning på att ginseng kan ha en indirekt effekt på infekterade celler i kroppen.

Kosttillskott med ginseng

Ginseng har genom decennierna fått många trogna användare världen över. I Kina har den som redan tidigare nämndes använts i flera tusen år som medicinalväxt inom folkmedicinen. Hos oss i Norden är det ett av de populäraste kosttillskotten och är lätt att få tag på. 

Ginseng rekommenderas här bland annat till personer som tränar mycket, stressar för mycket eller till personer som vill hålla energinivåerna uppe av andra anledningar. Ginseng finns i många olika former. Vanligast är tabletter. Men det går även att hitta ginseng i pulverform och i kapselform. Vissa ginsengpulver ska också drickas som te.

Användarna bör vara uppmärksamma på att kvaliteten på ginsengprodukter kan variera. Det gäller särskilt kapslar och tabletter, där produkterna kan vara utspädda med mycket annat. 

Om en produkt innehåller andra stödingredienser som förstärkare till ginsengens verkan, så är det ändå viktigt att mängden ginseng är relativt hög för att det ska göra nytta. Här nedan kan du läsa våra beskrivningar av de ginsengprodukter som vi själva rekommenderar.

Biverkningar av ginseng

Ett överdrivet intag av ginseng kan leda till vissa biverkningar. Det kan vara huvudvärk, sömnsvårigheter och problem med magen. Även allergiska reaktioner har förekommit. Det gäller alltså att gå försiktigt fram här och alltid hålla sig till rekommenderad dagsdos, som finns på produktens innehållsförteckning.

Ginseng Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Eftersom ginseng varit ett populärt kosttillskott under så många år i Sverige, finns det också mycket information om olika produkter att få tag på. Förutom flera stora studier, finns det en uppsjö tester och recensioner ta del av. 

Med denna information som utgångspunkt har vi plockat fram fyra favoriter som är mycket populära bland sina användare och som vi varmt kan rekommendera.

Premium: Solgar Siberian Ginseng

Solgar Siberian Ginseng innehåller extrakt från sibirisk ginseng. Den här läkeväxten finns i sydöstra Ryssland, Norra Kina, Korea och Japan. Den skiljer sig aningen från vanlig ginseng genom att den förutom riklig mängd adaptogener, även innehåller saponiner. Dessa används inom traditionell läkekonst som slemlösande medel.

Solgar Siberian Ginseng hjälper kroppen att bygga upp immunförsvaret och även minska trötthet. Den bidrar till snabbare återhämtning efter sjukdom. Enligt tillverkaren skyddar produkten också blodkärlen och hjärtat.

Ginseng ska även vara effektiv mot virus och bakterier. Den kan således tas i förebyggande syfte mot exempelvis vinterförkylningar. Solgar Siberian Ginseng Innehåller 520 milligram sibirisk ginseng per kapsel. Det är en relativt hög dos och det gör att du behöver ta endast en tablett per dag.

Solgar är ett varumärke som ända sedan 40-talet tillverkat kosttillskott och olika hälsorelaterade produkter. Allting de tillverkar är strikt kontrollerat och ingredienserna är alltid högkvalitativa och högrenade.

Fördelar

 • Bra vid förkylning
 • Endast en kapsel per dag

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Mellan: Gerimax Daglig Energi

Gerimax Daglig Energi är den numera klassiska ginsengprodukten som funnits på den svenska marknaden länge. Det är dessutom en helsvensk produkt och tillverkaren har många olika produkter med ginseng som bas. Du kommer att få läsa om fler av dem här i köpguiden.

Gerimax Daglig Energi bidrar till att bibehålla den mentala prestationsförmågan. Företaget lanserar också sin produkt som ett tillskott du kan ta för att slippa eftermiddagens blodsockerdippar och sötsug. Du håller en jämn energinivå utan att behöva ta äta socker och få de snabbt övergående sockerkickarna. 

Det bästa är att ta tillskottet till frukost, eftersom den uppiggande effekten kan påverka sömnen om du tar det för sent på kvällen.

Gerimax Daglig Energi innehåller också vitaminerna B2, B6, B12, folsyra och pantotensyra. Det är en samling b-vitamin som alla bidrar till att minska utmattning och trötthet. I produkten hittar du också vitamin E, C, samt selen och zink. Tabletterna innehåller även koppar, vilket bidrar till att upprätthålla en normal ämnesomsättning.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Även med B-vitamin

Nackdelar

 • Bör ej intas på kvällen

Budget: Lamberts Sibirisk Ginseng

Lamberts Sibirisk Ginseng har en lång lista med dokumenterade fördelar. Produkten ska enligt företaget lindra kronisk trötthet, förkylning, stress och fibromyalgi. Precis som inom asiatisk folkmedicin, så rekommenderar Lamberts att produkten också används för att lindra luftvägsinfektioner och då särskilt influensa.

Lambert Sibirisk Ginseng innehåller eleutherosid. Det ger kroppen ett extra skydd mot inre och yttre stress. Sibirisk ginseng innehåller polysackarider som har en viktig fördel för det immunologiska systemets funktion. Tillskottet kan också förkorta återhämtningstiden efter träning.

Lamberts är ett brittiskt hälsoföretag med anor. I flera decennier har de producerat kosttillskott på basen av vetenskap och fastställda forskningsrön. Lamberts är ett företag som gjort sig känt för att noggrant hålla sig ajour med de senaste forskningsresultaten.

För närvarande samlar företaget in data för att visa på att ginseng har förmågan att lindra kronisk trötthet och att det även kan förhindra uppkomsten av autoimmuna sjukdomar.

Fördelar

 • Högdoserad
 • Noggrant kontrollerad

Nackdelar

 • Bör ej tas av gravida och ammande
 • Kan ge biverkningar

Special: Rawpowder Panax Ginseng EKO

Rawpowder Panax Ginseng EKO innehåller ekologisk ginseng. Eftersom ginseng numera odlas, precis som de flesta växtbaserade ingredienser i kosttillskott, är det naturligtvis en fördel att att produkten också är ekologisk. På det viset vet du att den är fri från kemikalier och bekämpningsmedel.

Rawpowder Panax Ginseng EKO framställs först och främst av rötter som fått mogna helt och hållet. På det viset har även de verksamma ingredienserna kunnat utvecklas till fullo och du får en effektiv produkt som bidrar till din hälsa.

Rawpowder Panax Ginseng EKO ökar energinivåerna och ger dig också ökad fokus och koncentration. Pulvret är mångsidigt och du kan späda ut det i vatten, juice eller smoothies. Du kan också strö det på yoghurt eller gröt.

I produkten finns inget annat än ren ginseng och och det är därmed lämpat för veganer och vegetarianer. En tesked om dagen räcker som dagsdos.

Fördelar

 • Blandas i valfri dryck
 • Inga tillsatser
 • Vegansk

Nackdelar

 • Svårt att återförsluta förpackningen

Ginsengprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Eftersom det finns så oerhört många ginseng-preparat, så finns det också många fler intressanta än de som fick plats i våra favoritkategorier. Därför presenterar vi här information om andra tillskott som är av bra kvalitet.

Gerimax Ginseng Energikur

Ginseng Energikur kommer precis som mellanvinnaren från det svenska företaget Gerimax. Här får du en intensivkur med hela 400 mg ginsengextrakt i en dagsdos. Produkten passar bra att ta under perioder av extra hård belastning.

Belastningen kan exempelvis bero på inre eller yttre stress, hård fysisk träning eller när du helt enkelt behöver extra energi och en snabb och kraftfull energikick. Företaget rekommenderar att du kompletterar dina övriga tillskott med Gerimax Ginseng Energikur vid behov och under begränsad tid.

Fördelar

 • Extra stark ginseng
 • Kur som tas i ansträngande perioder

Nackdelar

 • Noggrannhet med rätt dagsdos krävs
 • Bör ej tas i kombination med blodförtunnande medicin

Healthwell Ginseng Komplex

Healthwell Ginseng Komplex ger ett fullspektrum extrakt från två typer av ginseng. Tabletterna innehåller både indisk och sibirisk ginseng och totalt innehåller tabletterna 1200 milligram per dagsdos. 

Tabletterna är dessutom förstärkta med svartpepparextrakt, som ökar upptagningsförmågan för kroppen. Healthwell Ginseng Komplex innehåller också b-vitamin. Även det har en stärkande effekt och bidrar till bildandet av röda blodkroppar, samt till en effektiv ämnesomsättning.

Fördelar

 • Två typer av ginseng
 • Med vitamin B12

Nackdelar

 • Finns bara i utvalda hälsokostaffärer
 • Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas

Crearome Ginsengpulver

Crearome Ginsengpulver är en spännande produkt som är avsedd att tas i kombination med hett vatten. Det ska alltså drickas som te. Pulvret löser du upp i 3 dl vatten och låter det stå och dra i 10-15 minuter. Ginseng har en söt och aromatisk smak, som passar perfekt att använda som te. Pulvret är ekologiskt och helt utan tillsatser eller klumpförebyggande medel.

Fördelar

 • Frisk smak
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Liten burk som fort tar slut

Bättre Hälsa Ginseng Komplex Green Line

Bättre Hälsa Ginseng Komplex Green Line består av amerikansk och asiatisk ginseng. Produkten är tillverkad i USA för det svenska företaget Bättre Hälsa. Kapslarna är veganska och alla onödiga bindningsmedel och tillsatser är uteslutna.

Kapslar av det här slaget brukar inte endast bestå av cellulosakapseln, utan även diverse utfyllnadsmedel. Det slipper du alltså här. Du får en ovanligt ren produkt, för att vara i kapselform.

Fördelar

 • Utan onödiga tillsatser
 • Få ingredienser
 • Omtyckt av konsumenterna

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Gerimax Instant Energy

Instant Energy är köpguidens tredje Gerimax-produkt! Som vi tidigare nämnde, har Gerimax satsat på kosttillskott som alla har ginseng som bas.

Företaget har tagit fram ett antal intressanta kosttillskott och det här är en kombination av ginseng, rosenrot och guarana. Det blir en potent energikick för dig som behöver något extra under stressiga perioder. Notera att den här produkten också innehåller 40 milligram koffein. Det motsvarar ungefär en deciliter starkt kaffe.

Fördelar

 • Potent
 • Snabb effekt

Nackdelar

 • Rekommenderas ej till gravida
 • Koffeininnehållet kräver noggrann dagsdosering

Fitness Guru One Brain

Fitness Guru One Brain är framtaget för att förbättra fokus och mental prestation. Det här är en kapsel som kombinerar ginseng med koffein och kollin. Kapseln tillför viktiga aminosyror som hjärnan behöver, för att producera bland annat dopamin. Därför kan den också lindra stressymptom. One Brain är en produkt speciellt framtagen för hälsoföretaget Fitnessguru.

Fördelar

 • Stor förpackning
 • Med aminosyror

Nackdelar

 • Ej för koffeinkänsliga

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad