Bästa ginkgo biloba 2024 – Förbättra minne och koncentration med kinesisk medicin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ginkgo biloba är ett extrakt som fått stor uppmärksamhet för sina hälsoegenskaper de senaste åren, och antagligen har du hittat till den här artikeln för att du är nyfiken på ämnet. Här kommer vi att gå igenom allt som har med ginkgo biloba att göra. Vi hoppas att du kommer att få mycket ut av vår artikel och önskar dig god läsning!

Öka skärpa och ork med ginkgo biloba

I vår artikel och köpguide om ginkgo biloba kommer du att få lära dig allt om om vad extraktet anses vara bra för och hur det använts i århundraden inom den kinesiska naturmedicinen. 

Det finns många intressanta fakta kring ginkgo biloba och i den här artikeln ska vi göra en djupdykning i ämnet och titta på dess för- och eventuella nackdelar. 

Ginkgo biloba marknadsförs ofta som ett extrakt som passar för seniorer, men även till personer som har behov av ökad koncentration och fokus i vardagen. 

Vi kommer att reda ut exakt vad ginkgo biloba innehåller och vad det är som gör det så effektivt för koncentration, skärpa och minne. Flera extrakt med ginkgo biloba är idag läkemedelsklassade preparat och vi kommer att redogöra närmare för exakt vad det innebär, längre ner i texten.

Som vanligt har vi också några produkter vi vill tipsa våra köpare om. I våra fyra huvudkategorier valde vi ut Pharma Nord Bio-Biloba, GAAM Ginkgo Biloba, Eco Cosmetics Shampoo Repair Ginko & Jojoba och O'right Ginkgo Intensive Hair Cream som vinnare. Alla har sina specifika fördelar och vi tror att våra läsare håller med!

Premium: Pharma Nord Bio-Biloba

Pharma Nord Bio-Biloba är ett extrakt som riktar sig till seniorer som har problem med ålderstecken såsom trötthet, öronsusningar, yrsel och minnesproblem. Många upplever sig ha fått hjälp av preparatet, men här måste användaren förstås prova sig fram själv. Pharma Nord är en av Europas ledande tillverkare av kosttillskott med läkemedelsstandard. 

I Sverige och Finland är det ett av de mest köpta märkena av kosttillskott. Vi kan intyga att kvaliteten är hög och att deras produkter är noggrant kontrollerade, även av svenska myndigheter.

Fördelar

 • Vegetabilisk kapsel
 • Läkemedelsstandard

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Innehåller utfyllnadsmedel

Mellan: GAAM Ginkgo Biloba

GAAM Ginkgo Biloba är svenskt kosttillskott som kan hjälpa användarna att prestera bättre och få bättre minnesfunktion. Kapslarna innehåller en hög dos på två på 200 milligram per kapsel. GAAM är ett svenskt företag och kapslarna är således svensktillverkade, men håller inte läkemedelsstandard såsom premiumvinnaren, utan är ett traditionellt kosttillskott.

Fördelar

 • Hög dos

Nackdelar

 • Försiktighet i kombination med andra mediciner bör iakttas

Budget: Eco Cosmetics Shampoo Repair Ginko & Jojoba

Eco Cosmetics Shampoo Repair Ginko & Jojoba Shampoo behandlar skadat hår som blivit slitet efter exempelvis mycket värmestyling och färgbehandling. Ginkgo biloba i produkten bidrar till att håret blir glansigt och spänstigt, samt motståndskraftigt.

Fördelar

 • Återställer skadat hår
 • Behandlar även hårbotten
 • Ekologiskt

Nackdelar

 • Liten tub som fort tar slut

Special: O'right Ginkgo Intensive Hair Cream

O'right Ginkgo Intensive Hair Cream är en intensivt vårdande hårkräm som hade sin givna plats i specialkategorin. Leave in-produkten skyddar hårdstylat hår som är slitet och hjälper till att reparera och ge en ny glans och spänst till håret. Dessutom levereras den i en vacker och lyxig burk som verkligen pryder sin plats på hyllan i badrummet.

Fördelar

 • Skyddar håret
 • Intensivt vårdande
 • Vacker burk med trälock

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner

Köpguide

Vad är ginkgo biloba?

Ginkgo biloba är en trädart som på svenska också kallas kinesiskt tempelträd. Ursprungligen kommer den just också från Kina och än idag används den flitigt inom kinesisk medicin och är även viktig kulturellt och andligt inom den buddhistiska och taoistiska trosinriktningen. 

Ginkgo biloba är idag världens äldsta, levande trädart. Den uppskattas ha funnits på jorden i mer än 200 miljoner år och de äldsta träden idag är ungefär 1 500 år. Vetenskapen tror att det under forntiden fanns ett helt släkte av närbesläktade ginkoträd, men idag är trädet den enda av sin art. 

Att trädet kunnat överleva historiens olika klimatförändringar genom miljoner år tros vara att trädet innehåller ämnen som effektivt klarar av att stå emot kemikalier, mikrober, luftföroreningar och extrem yttre stress.

I kinesisk medicin används den för att behandla flera olika sjukdomstillstånd. Historiker har hittat mycket gamla skrifter där ginkgo biloba används bland annat för att behandla somatiskt sjuka barn. Idag används den inom kinesisk traditionell medicin och är hos oss i väst känd för sina positiva effekter på hjärta och kärl, hjärnans funktion samt allergier och astma.

Näringsämnen i ginkgo biloba

Det finns en rad olika näringsämnen i ginkgo biloba, men det som forskningen intresserat sig för är det höga innehållet av flavonoider samt de för ginkoträdet unika ämnena ginkgolider och bilobalider.

Flavonoider

En grupp antioxidanter som skyddar kroppens celler från fria radikaler och yttre stress. Det är en stor grupp av många ämnen och det har säkerställts att det i ginkgo biloba finns cirka 20 olika ämnen från flavonoidgruppen. De flavonoider som finns i ginkgo biloba är den typ som kan påverka vår kognitiva förmåga och hjärnfunktion. 

Här kan nämnas bland annat flavonoider, tanniner och bioflavoner. Men den flavonoid som intresserat forskarvärlden mest är nog flavonoiden quercetin, som har visat sig kunna sänka högt blodtryck.

Det här har gjort att ginkgo biloba har blivit intressant inom hjärt- och kärlforskning och det finns många intressanta studier i ämnet. Ett ginkgo-extrakt utvunnet på rätt sätt kan innehålla upp till 25 % flavonoider.

Bilobalider

Bilobalider är ett annat aktivt ämne i ginkgo biloba. Den har visat sig ha kraftfulla anti-inflammatoriska egenskaper. I forskning på möss har den visat sig ha effekt på bland annat alzheimers och stroke. Det finns indikationer på att bilobalider kan ha en inverkan på ämnen som är kopplade till neurologisk inflammation.

Dessutom tros bilobalider kunna påverka signalmolekylen PAF. För höga värden av PAF ökar inflammationer i kroppen och det forskningen försöker komma fram till idag är huruvida ginkgo biloba kan motverka olika inflammationstillstånd i kroppen.

Ginkgolider

Det här är det ämne som forskarvärlden kanske fattat störst intresse för, eftersom det är den som effektivt tros kunna minska effekterna av signalmolekylen PAF. Framtiden kommer säkert att utvisa huruvida ginkgolider kan bli ett intressant ämne att utvinna för skolmedicinen, men det behövs mycket mer forskning i ämnet.

Vad är ginkgo-extrakt?

Ginkgo är ett extrakt som utvinns ur de torkade bladen från ginkoträd. Extraktet som utvinns förädlas i flera steg, där de aktiva ämnena utvinns och tas till vara. Ett ginkgo-extrakt är alltså framställd en ganska komplicerad process och därför är det viktigt att säkerställa att du köper ett preparat av hög kvalitet om du är intresserad av att prova ginkgo. 

Det finns många olika hälsokostprodukter med ginkgo biloba som är godkända av läkemedelsverket och säljs på apotek. Det finns också flera hudvårdsprodukter som innehåller ginkgo biloba och det är inte så konstigt. 

Den rikliga mängden antioxidanter som skyddar hår och hud mot toxiska, fria radikaler är förstås en eftertraktad ingrediens inom skönhetsindustrin.

Fördelar med ginkgo biloba

 • Förbättrar blodcirkulation och hjärthälsa. Att ginkgo har positiva effekter på blodflödet och hjärtfunktionen finns det många positiva studier på. Att ginkgo biloba ökar blodflödet i kroppen har inte bara goda effekter på hjärtat utan anses också vara bra för hjärnans funktion.
 • Minskar symptom på psykiska störningar och demens. Ginkgo bilobas goda inverkan på blodflödet och nervsystemet, tros kunna påverka hjärnans minnesfunktion och kognitiva funktion.

Därför rekommenderas ginkgo biloba ofta till seniorer med minnesproblem och personer som har nedsatt, kognitiv förmåga. Ginkgo biloba anses också ha en allmänt förbättrande funktion för minnet rent generellt.

Här är forskningen för och emot och det finns studier som pekar på diametralt motsatta effekter. En stor flerårig, amerikansk studie som gjordes på amerikanska pensionärer om sjukdomen alzheimers, visade på att ginkgo biloba inte hade någon effekt på tillståndet.

 • Kan minska ångest. Ginkgo bilobas effekt på det centrala nervsystemet kan göra att personer som känner mycket oro och ångest får lindring och sover bättre av ginkgo biloba.
 • Kan behandla nedstämdhet. Personer som är drabbade av depression måste förstås uppsöka läkarvård. Den som känner sig aningen nedstämd eller genomgår en tung period i livet, kan få mer energi och bli lättare till sinnes av ginkgo biloba. 
 • Syn och ögonhälsa. Ginkgo bilobans rikliga innehåll av flavonoider kan bidra till bättre blodcirkulation i optiska nervsystemet och förebygga glaukom.
 • Astma och KOL-symtom. Det finns dokument som visar att medicinkunniga redan i många århundraden behandlat astma och andningsproblem med ginkgo biloba. Av den anledningen finns det många forskare som hoppas att ginkgo biloba kan användas som klinisk behandling av astma i framtiden.

Ska jag ta Ginkgo Biloba?

Vissa tillskott med ginkgo biloba är godkända av Läkemedelsverket hos oss i Sverige. Så för den som vill prova ginkgo biloba mot en specifik åkomma, kan det vara en trygghet med ett sådant preparat. Det är viktigt att själv läsa på och skaffa sig kunskap om ämnet innan valet av produkt görs.

Vilka andra läkemedel interagerar med Ginkgo Biloba?

Eftersom ginkgo biloba har en kraftfull effekt på blodflödet i kroppen är det viktigt att ingen med exempelvis med högt blodtryck eller problem med hjärtat, tar ginkgo biloba utan att först rådgöra med läkare. 

Ginkgo biloba kan också påverka mediciner som tas mot dessa tillstånd. Ginkgo biloba påverkar också blodplättarna och har en blodförtunnande effekt, så den som äter blodförtunnande medicin ska heller inte ta preparatet utan att först konsultera sin läkare.

Biverkningar

Biverkningar som kan uppstå av ginkgo biloba är magbesvär, illamående och huvudvärk. För personer som får reaktioner av olika livsmedel och växtextrakt, kan också allergiska reaktioner av ginkgo biloba förekomma. 

Eftersom ginkgo biloba kan öka blodgenomströmningen i kroppen, ska alltid blodförtunnande kosttillskott sluta tas i god tid inför exempelvis en operation. Ginkgo biloba ska heller inte tas i kombination med andra blodförtunnande mediciner som waran eller liknande.


Ginkgo Biloba Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra favoriter i köpguiden har vi valt ut på basen av den insamlade informationen vi har tagit del av. Vi har läst andra köpguider, kundrecensioner och omdömen samt all fakta som funnits att tillgå på företagens egna hemsidor. På basen av det har vi valt ut produkterna här nedan.

Premium: Pharma Nord Bio-Biloba

Pharma Nord Bio-Biloba är ett ginkgo biloba-extrakt som används för att behandla symptom hos äldre, såsom koncentrationsproblem, minnesbesvär, öronsusningar, yrsel och allmän trötthetskänsla. Kosttillskottet består av ginkgo biloba samt vissa utfyllnadsmedel och kapselskal. 

Bio-Biloba är ett läkemedelsklassat, receptfritt tillskott som är i första hand avsett att användas av äldre personer.

Dygnsdosen ligger på 1 tablett 1-2 gånger om dagen och ska tas noggrant enligt föreskrifterna. Det innebär att du bland annat ska rådgöra med läkare innan användning, om du använder förtunnande läkemedel som exempelvis warfarin, waran eller acetylsalicylsyra av något slag. 

Om du har epilepsi bör du först prata med sjukvården för att få grönt ljus för användning av Bio-Biloba. Många av Pharma Nords produkter är registrerade hos Läkemedelsverket och regelbundet kontrollerade av våra svenska myndigheter. De tillverkar alla sina tillskott från grunden i egna laboratorier i Danmark och har omfattande kontrollsystem i produktionen.

Deras produkter är också kvalitetssäkrade enligt GMT och HACCP och omfattas därmed av ett system som består av styrpunkter och riskanalyser i produktionsprocessen av livsmedel. För den som därmed verkligen vill vara säker på att få en välkontrollerad produkt, så rekommenderar vi Pharma Nord Bio-Biloba.

Fördelar

 • Vegetabilisk kapsel
 • Läkemedelsstandard

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Innehåller utfyllnadsmedel

Mellan: GAAM Ginkgo Biloba

GAAM Ginkgo Biloba tas för att förbättra kroppens kognitiva funktioner och öka blodcirkulationen. Eftersom Ginkgo biloba är en kraftfull antioxidant är GAAMS kapslar också bra att ta för den som vill förhindra fria radikaler i kroppen och yttre påverkan från luftföroreningar, stark sol med mera.

Dosen ginkgo per tablett är 200 milligram, vilket är högt. Rekommenderad högsta dagsdos är två tabletter, men det kan vara idé att börja med en tablett och definitivt rådfråga läkare vid minsta tvekan om interaktion med andra mediciner.

GAAM är ett svenskt hälsokostföretag som varit verksamt sedan 2004. I första hand tillverkar de träningstillskott, sportdrycker och proteinpulver av olika slag. Deras ginkgo biloba kan tas av vuxna i alla åldrar, som vill öka prestationsförmågan och välmåendet.

Fördelar

 • Hög dos

Nackdelar

 • Försiktighet i kombination med andra mediciner bör iakttas

Budget: Eco Cosmetics Shampoo Repair Ginko & Jojoba

Eco Cosmetics Shampoo Repair Ginko & Jojoba är ett schampo som hjälper till att återställa skadat hår som blivit slitet på grund av för många stylingbehandlingar och färgningar. Formulan har intensivt vårdande egenskaper på både hårbotten och hårstrå och bygger upp det skadade hårstrået inifrån. 

Ginkgo biloban bidrar med elasticitet, hållbarhet och lyster medan jojoba bildar ett tunt hölje som skyddar håret mot yttre påfrestningar. 

Eco Cosmetics Schampoo Repair Ginko & Jojoba är en ekocertifierad produkt som har en stor andel ekologiskt innehåll. Alla ingredienser kommer dessutom från naturligt ursprung. Vill du komplettera kuren med balsam rekommenderar vi Eco Cosmetics egen produkt, innehållande jojobaolja och grönt te.

Fördelar

 • Återställer skadat hår
 • Behandlar även hårbotten
 • Ekologiskt

Nackdelar

 • Liten tub som fort tar slut

Special: O'right Ginkgo Intensive Hair Cream

O'right Ginkgo Intensive Hair Cream är precis som budgetalternativet en hårvårdsprodukt. I den exklusiva hårvården finns ekologiskt certifierat ginkgo-extrakt, vilket i sig är ganska ovanligt. Dessutom innehåller krämen hydrolyserat keratin som ger näring åt hela hårstrået från rot till topp. 

Hårinpackningen reparerar hår och hårbotten och ger ett skyddande ytmembran på hårstrået som gör att det blir mer motståndskraftigt mot slitage.

En annan specialitet med den här produkten är att det är en leave-in produkt, som du fördelar över håret med fingertopparna. Därefter lämnar du produkten kvar och den bildar därmed ett effektivt dagligt skydd som är särskilt viktigt om du behandlar och stylar håret ofta. 

Observera att produkten inte är allergitestad och känsliga personer kan reagera på det.

Fördelar

 • Skyddar håret
 • Intensivt vårdande
 • Vacker burk med trälock

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner

Ginkgo Bilobaprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Sedan Amazon har gjort sitt inträde på den svenska marknaden har vi en mängd fler produkter att tillgå inte minst när det gäller kosttillskott. Innan det så var utbudet på just ginkgo biloba inte så stort, men nu finns det mycket mer att välja mellan. Här nedan rekommenderar vi några bra produkter till, som är värda att titta närmare på.

Lindens Ginkgo Biloba

Lindens Ginkgo Biloba består av hela 600 mg per tablett. Det gör tabletten mycket högdoserad och endast en tablett per dag räcker. Linden har många tillskott och preparat i sitt sortiment och är ett väletablerat och välkänt märke i Europa. Lindens Ginkgo Biloba kan tas av personer i alla åldrar som vill öka sin energi och koncentrationsförmåga.

Fördelar

 • Små och lättsvalda tabletter
 • Endast en tablett per dag

Nackdelar

 • Kan förorsaka huvudvärk på grund av den höga dosen

Vihado Ginkgo Biloba Kapslar

Vihado Ginkgo Biloba Kapslar är ett kosttillskott från Tyskland som innehåller 100 milligram ginkgo biloba per tablett, vilket är en dos som passar de flesta. Tillskottet är kontrollerad enligt tysk läkemedelsstandard och anses ha få biverkningar förutom för de allra mest känsliga. 

Som så ofta när det gäller tyska kosttillskott är Vihado Ginkgo Biloba Kapslar en produkt med hög kvalitet och består inte av några fyllnadsmedel eller extra tillsatser. Här finns endast av ginkgo-extrakt, pantotensyra som understödjer upptaget av ginkgo samt kapselskal.

Fördelar

 • Skonsamt och med få bieffekter
 • Kontrollerad produkt

Nackdelar

 • Ger inte effekt hos alla

Myvitamins Gingko Biloba

Myvitamins Gingko Biloba Vegansk är en glutenfri kapsel som passar alla som vill ha tillskott som kan förbättra fokus och skärpa och ge mer energi. Tabletten innehåller 120 milligram ginkgo biloba, vilket är en lagom underhållsdos för de flesta. Myvitamins kapslar är små i storlek och lätta att svälja.

Fördelar

 • Små kapslar
 • 3 månaders förbrukning

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av laktos

BioTechUSA Ginko Biloba

Ginko Biloba från företaget BioTechUSA innehåller ginkgo biloba av hög kvalitet. Tabletterna tas för att främja blodcirkulationen och för att ge en positiv inverkan på minnesfunktioner och fokus under stressiga perioder. Passar vuxna i alla åldrar.

Fördelar

 • Skyddar mot fria radikaler
 • Ökar blodcirkulationen

Nackdelar

 • Innehåller ytbehandlingsmedel och fyllnadsmedel

Bio Atlantic Ginkgo Biloba Bio

Bio Atlantic är ett företag som håller fanan högt när det gäller sin produktion och de har flera certifieringar, däribland EU:s märkning för ekologiska produkter. Bio Atlantic Ginkgo Biloba Bio är relativt högdoserad med över 300 mg per kapsel.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Små tabletter

Nackdelar

 • Endast bruksanvisning på franska

Kräuterhandel Sankt Anton Ginkgo Biloba

Kräuterhandel Sankt Anton Ginkgo Biloba är en ginkgo biloba-kapsel som innehåller 150 mg ginkgo biloba-extrakt. Produkterna håller livsmedelskvalitet och är certifierade med ISO 9001, HACCP och GMP. 

Det är en produkt som absolut lever upp till svensk kvalitetsstandard och som passar den som vill ha ett välkontrollerat, högkvalitativt tillskott som inte kompromissar med kvaliteten. Kapslarna innehåller inga onödiga fyllnadsmedel och är vegetabiliska.

Fördelar

 • Certifierade enligt ISO 9001, HACCP och GMP
 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Innehållsförteckning på endast tyska

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad