Bästa fiskoljan 2024 – Bästa källan till EPA och DHA-fettsyror

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om vi ska tro ryktet kan fiskolja bidrar till hälsan på otroligt många sätt. Men stämmer verkligen det? Det ska vi grundligt ta reda på i dagens köpguide, där vi ska titta närmare på fiskoljans egenskaper. Här kommer du att få reda på allt från historik till vetenskapliga fakta om hur fiskolja används för att stärka hjärtat, ögonen och hjärnans funktion.

Stärk immunförsvaret, hjärna och hjärta med fiskolja

Fiskleverolja började faktiskt användas redan i slutet på 1800-talet som ett hälsopreparat. I omgångar har populariteten historiskt sett klingat av, eftersom smaken av rå fiskleverolja är mycket svårhanterlig för de flesta. De senaste decennierna har den återigen blivit otroligt populär, eftersom hälsovinsterna är så stora. 

Numera har också tillverkarna hittat sätt att förfina och rena oljan på, så att den inte smakar lika illa och dessutom är fri från miljögifter som fisk innehåller stora mängder av. De flesta brukar vara ute efter fiskoljans essentiella fettsyror och vi kommer att gå in på vad de välgörande omegafetterna kan bidra med för människors hälsa ur många olika aspekter.

Vi kommer också att tipsa om några bra produkter med fiskolja. Marknaden för fiskolja är stor och kvaliteten är minst sagt varierande. Därför har vi valt ut några produkter som är välkontrollerade och som har mycket en dokumenterad tillverkningsprocess.

I premiumkategorin vann Pharma Nord Bio-Marin Plus. Vår mellanvinnare den här gången blev Biosan Hajleverolja NFO. I budgetkategorin placerade vi klassiska Möllers Tran och den mycket intressanta specialaren som det dessutom forskats på, heter IQ Medical Eye Q Kapslar.

Premium: Pharma Nord Bio-Marin Plus

Pharma Nord Bio-Marin Plus innehåller omega-3 i fri form och är därmed extra lättupptagligt för kroppen. Förutom rikliga mängder EPA och DHA, finns också folsyra och B12. Detta gör att du får en särskilt stark effekt på nervsystemet och gör att användningsområdet av kapslarna breddas ytterligare. 

Vare sig du är utbränd eller vill ha ett bra högrenat tillskott att förebygga problem med hjärta och kärl med, är definitivt Pharma Nord Bio-Marin Plus värda att prova.

Fördelar

 • Lättupptagligt för kroppen
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Kapslar i gelatin från nötkreatur

Mellan: Biosan Hajleverolja NFO

Biosan Hajleverolja NFO är norsk hajleverolja i dess renaste form. Hajen har fiskats på djupt vatten i Ishavet och är därför av naturen ren och giftfri. Därefter har oljan framställts i en effektiv reningsprocess som garanterar att produkten är säker att använda för alla.

Fördelar

 • Ren fiskleverolja
 • Gelatin av fisk

Nackdelar

 • Kan ge eftersmak efter intag

Budget: Möllers Tran

Möllers Tran är en en otroligt högkvalitativ budgetprodukt och här får du mycket för pengarna! Möllers Tran är en klassiker i sammanhanget och torskleverolja har funnits på marknaden som tillskott sedan 1970-talet. 

Produkten har dock utvecklats en del och har nu en fräsch smak av naturlig citronarom, som till och med många barn gillar. Fiskleveroljan utvinns från ett certifierat fiske från Nordnorge.

Fördelar

 • Med naturlig citronsmak
 • Från ett hållbart fiskbestånd
 • Fiskad i Nordnorge

Nackdelar

 • Kan bli kladdigt att dosera ur flaska

Special: IQ Medical Eye Q

IQ Medical Eye Q innehåller en koncentrerad dos av EPA, DHA samt GLA från nattljusolja. Kapslarna kan tas av barn från fem år och uppåt. Det har blivit en välkänd produkt bland föräldrar till barn med koncentrationssvårigheter och som vill ta ett annat alternativ till konventionella läkemedel. 

Men den passar för många fler grupper än så och kan användas för ögon- hjärt- och ledhälsa också. GLA bidrar dessutom till hormonell balans, vilket gör IQ Medical Eye Q lämplig för tonåringar såväl som de som vill lindra klimakteriebesvär.

Fördelar

 • Med GLA, EPA och DHA
 • Högrenad olja

Nackdelar

 • Innehåller gelatin från nötkreatur

Köpguide

Vad är fiskolja?

Fiskolja utvinns ur olika fiskarter, såsom ansjovis, torsk, lax och och sill. Olja som utvinns ur skaldjur brukar också falla in under samma kategori, eftersom näringsämnena de innehåller är snarlika. Tillverkningsprocessen består av kokning, därefter pressas fiskmassan och centrifugeras.

Oljan är exceptionellt rik på vitamin D och A. Många som tar fiskolja gör det för den rikliga mängden av de långkedjiga fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). 

Fettsyrorna som går under samlingsnamnet omega 3, ger fiskoljan en antiinflammatorisk effekt och sägs vara till hjälp i en rad olika sammanhang och vid specifika åkommor. Idag används fiskolja eller extrakt av oljan mot eksem, artros, hjärt- och kärlsjukdomar, belastningsskador, ADHD och depression

Omega 3-fettsyror kan också hittas i växtriket, men kan där inte isoleras och utvinnas på samma sätt som omega 3-fetterna i fisk och skaldjur kan göra.

Viktiga näringsämnen i fiskolja:

 • Vitamin A. Bidrar till att behålla vår synförmåga och understödjer slemhinnornas funktion. A-vitamin är också bra för huden och håret. Finns i många animaliska livsmedel, men kroppen kan lättast uppta det vitamin A som finns i olja. 
 • Vitamin D. Hjälper kroppen att ta upp kalcium, vilket är en förutsättning för att skelett och tänder ska utvecklas som det ska. Understödjer också muskelfunktionen och celldelningen, vilket är grunden för att nybildning av vävnad ska kunna ske. 
 • EPA (omega 3-fett). Viktigt för hjärtats hälsa. Bidrar till normala triglyceridnivåer i blodet och kan därmed förebygga diabetes.
 • DHA (omega 3-fett). Hjälper hjärnan att utvecklas som den ska och bidrar till dess hälsa i livets alla stadier. Också viktigt för vår synförmåga.

Vem har nytta av fiskolja?

Det finns idag en hel del forskning på fiskolja och dess hälsoeffekter. Vi kan konstatera att det säkerligen finns många grupper som kan ha nytta av ta ett tillskott av fiskolja. Om vi börjar med det mest generella, så är fiskolja ett utmärkt kosttillskott för den övergripande hälsan och immunförsvaret. 

Fiskolja är nämligen rikt på vitaminerna A och D. Dessutom finns det viktiga omegafetter i fiskolja som kroppen inte kan producera själv, utan måste få i sig via kosten. Men fiskolja är ingen snabb behandling vad syftet med intaget än är, och den som vill prova på fiskolja bör vara medveten om att det kan krävas åtminstone en månads användning innan resultat märks. 

Fiskolja innehåller rikliga mängder essentiella fettsyror i gruppen omega 3. De understödjer kroppens och inte minst hjärnans funktion och tillväxt. Rikligt med omega 3 är exempelvis viktigt för gravida kvinnor att få i sig, särskilt de sista månaderna av graviditeten, eftersom det är då hjärnan på fostret utvecklas. 

Problemet är att fisk från våra sjöar och flera hav är så pass förgiftad av miljögifter i dagsläget att det är svårt för gravida kvinnor att äta fisk på samma sätt som det gjordes förr. Då kan en högrenad fiskolja vara ett bra alternativ. 

Eftersom omegafetterna har så stor inverkan på hjärnans utveckling, har det under de senaste decennierna inom forskningen varit intressant som en alternativ behandling av ADHD och även depression. Fiskolja är ett utmärkt kosttillskott för alla åldrar, både för barn, vuxna och även för det ofödda barnet i magen magen. 

Fiskolja kan ha kardiovaskulära fördelar och kan hjälpa till med att sänka blodtrycket, enligt vissa forskare. Omegafetterna kan bidra till att blodomloppet kan göra sig av med plack och fettansamlingar, vilket förebygger stroke och liknande åkommor. 

Vi vill tillägga att forskarvärlden är delad när det gäller omegafetter för just hjärtats hälsa, här finns ett för och emot och många studier på båda sidorna. 

Personer som har problem och lider av artrit, artros eller reumatiska sjukdomar har har fått hjälp av fiskolja tack vare omega-3 fetterna. Oljan lindrar inflammationer i kroppen och det gör att fiskolja kan bli en naturlig behandling mot ledrelaterade sjukdomar. Fiskoljan gör också att lederna blir mjukare och kan lindra morgonstelhet och liknande tillstånd. 

Fiskolja har också många fördelar för huden. Omega 3 återfuktar inifrån och kan bidra till att lindra akne, psoriasis och klåda. Fiskolja passar därför som hudtillskott både för aknedrabbade tonåringar, till vuxna med mycket torr hud. Fiskolja kan definitivt vara värt ett försök för den som har besvärande hudproblem eller hudåkommor av olika slag.

Ska du ta fiskolja varje dag?

För att förebygga sjukdomar och underhålla ögon, hud och leder bör du ta cirka 1 gram fiskolja om dagen, vilket motsvarar ungefär 200 gram fet fisk i veckan. För den som vill använda fiskolja som en specifik behandling mot något särskilt, ska istället äta mellan 1-1,5 gram fiskolja per 25 kilo kroppsvikt.

Har fiskolja några biverkningar?

Fiskolja har en blodförtunnande effekt och ska inte ätas av den som har nedsatt koaguleringsförmåga i blodet. Inför operationer av alla slag, bör fiskolja sluta intas i god tid före operationen. 

I övrigt har få biverkningar rapporterats, men fisksmaken är alltid ett diskuterat ämne och även den som tar kapslar, kan känna eftersmak av fisken. Det verkar också som det varierar med olika varumärken hur stark fisksmaken upplevs. Det gäller både kapslar och ren olja.

Vilken fiskolja är bäst?

Våra hav är idag kraftigt förorenade och fiskarna är också fulla av läkemedelsrester, gifter och tungmetaller. Bra fiskolja ska vara renad, komma från fisk i kalla hav och även ha en garanterad kylkedja längs hela tillverkningsprocessen. 

Detta för att att oljan ska bli helt fri från gifter och tungmetaller. Seriösa tillverkare av fiskolja redogör för tillverkningsprocessen på produkten eller åtminstone på sin hemsida. Det finns flera pålitliga producenter av fiskolja och några produkter från dem hittar du längre ner i köpguiden.

Så väljer du en högkvalitativ fiskolja

Finns det någon hälsokostprodukt på marknaden som bör vara av hög kvalitet är det just fiskolja. Alla som köper kapslar kan själva testa oljan genom att bita i en kapsel för att provsmaka och på det sättet kontrollera att oljan känns fräsch. 

Odlad fisk matats med kraftfoder av olika slag, som gör att omegafetthalterna inte blir lika höga. Fiskolja från vildfångad fisk är alltid det bästa. Olja från vildfångade skaldjur är också ett alternativ.

Vidare ska du ta ställning till om du vill ha kapslar eller ren olja. Kapslarna innehåller förstås alltid någonting annat än själva oljan och det finns en rad olika sätt att tillverka kapslar på. De kan vara vegetabiliska men också innehålla gelatin, som kan vara tillverkat av gris, nöt eller fisk.


Fiskolja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra favoriter i köpguiden har vi valt ut efter att ha samlat ihop recensioner, tester och produktfakta. Kriteriet har varit att de ska ha ett innehåll med hög kvalitet i kombination med goda kundomdömen. Vi har också prioriterad de produkter som använt fisk från ett hållbart fiske och som inte hotar fiskbeståndet.

Premium: Pharma Nord Bio-Marin Plus

Pharma Nord Bio-Marin Plus är en fiskolja utvunnen ur djuphavsfisk som är noggrant kontrollerad och fri från föroreningar. Pharma Nord är väletablerade på den svenska hälsokostmarknaden och kända för att ta fram kosttillskott av hög kvalitet.

Tabletterna är avsedda att tas för hjärnans, hjärtats och synens funktion. Här får du exceptionellt höga halter av EPA och DHA. En tablett innehåller 190 milligram EPA och 110 milligram DHA. I kapslarna finns också folsyra och B12 tillsatt, som är bra för en normal psykologisk funktion. 

Kapslarna består av mjuka gelatinkapslar och är så pass små att det är lättsvalda. Omega 3-fetterna är i fri form och därför särskilt lätta för kroppen att ta upp. Det här är ett tillskott som har många olika användningsområden och som kan provas av personer med hudproblem, torra slemhinnor eller dåliga leder. 

Även du som söker ett preparat med omegafetter mot nedstämdhet får en produkt med höga halter av de ämnen som är intressanta i sammanhanget. 

Pharma Nord har vunnit ett flertal priser och utmärkelser, sedan de etablerade sig på marknaden 1981. Deras utbud ligger definitivt inte i lågbudgetkategorin, men du vet också att du får produkter av exceptionellt hög kvalitet.

Fördelar

 • Lättupptagligt för kroppen
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Kapslar i gelatin från nötkreatur

Mellan: Biosan Hajleverolja NFO

Biosan Hajleverolja NFO består endast av hajleverolja samt en kapsel gjord av fiskgelatin. Hajen fiskas i ishavet och har naturligt en högre renhet. 

Här får du en naturligt ren produkt utan konstiga tillsatser, utan så mycket av den svårhanterliga smaken av fiskleverolja. En viss eftersmak får användaren dock vara beredd på att få efter att kapslarna smält i magen.

Förutom rikliga mängder vitamin A, D och omega 3-fettsyror finns det också en naturlig mängd alkoglycerol, som verkar som en antioxidant. En kapsel innehåller 500 mg hajleverolja och det rekommenderade, dagliga intaget är två kapslar.

Fördelar

 • Ren fiskleverolja
 • Gelatin av fisk

Nackdelar

 • Kan ge eftersmak efter intag

Budget: Möllers Tran

Här har vi klassikern! Möllers fiskleverolja från Norge är still going strong och kanske har några av våra läsare även fått oljan som barn. Nu finns den dock i en uppdaterad version med naturlig arom av citronsmak. Den kamouflerar verkligen smaken väl och till och med de flesta barn, kan ta en tesked av den här utan problem.

Det här är en fin budgetprodukt och fiskleveroljan är av mycket hög kvalitet. Torsken fiskas utanför Lofoten och Vesterålen och kommer från ett hållbart fiske. Det här är troligtvis den renaste fisk du kan få tag på och för dem som verkligen är noggranna med ursprunget till fiskleveroljan, är det här definitivt ett alternativ.

Möllers är ett företag som har mycket gamla anor och grundades redan i mitten på 1800-talet av en norsk apotekare. Möllers Tran är fortfarande en av deras mest populära produkter. Du kan också hitta Möllers Tran som kapslar.

Fördelar

 • Med naturlig citronsmak
 • Från ett hållbart fiskbestånd
 • Fiskad i Nordnorge

Nackdelar

 • Kan bli kladdigt att dosera ur flaska

Special: IQ Medical Eye Q

Specialaren innehåller den intressanta kombinationen av fiskolja och jättenattljusolja. Det gör produkten till ett givet val i specialkategorin. Den högkoncentrerade mängden EPA och DHA har en närande och stimulerande effekt på hjärnans funktion. GLA från nattljus bidrar till en hormonbalanserande effekt.

Eye Q-kapslar är en av de typer av fiskoljor som föräldrar till barn med koncentrationssvårigheter ofta rekommenderar. Vissa studier har gjorts på Eye Q och omega 3 huruvida EPA och DHA kan ha en gynnsam effekt för den här typen av problem. Resultaten har varit positiva och vi kommer säkert att få se mer studier av det här slaget. Produkten kan ges till barn från 5 år och uppåt, enligt företagets egna rekommendationer.

Nattljusolja innehåller även GLA, vilket å sin sida har effekt på olika typer av hormonrubbningar. Kapslarna kan därför även vara bra att ta för aknedrabbade tonåringar och GLA tas ofta även mot olika typer av klimakteriebesvär. Så att det här är en mångfacetterad och intressant produkt, råder det ingen tvivel om!

Fördelar

 • Med GLA, EPA och DHA
 • Högrenad olja

Nackdelar

 • Innehåller gelatin från nötkreatur

Fiskoljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Fiskolja och omega 3 är ett av de vanligaste tillskotten i Sverige. Det innebär förstås att det finns en mängd produkter och därmed varierar också kvaliteten. Men det finns väldigt många bra, högkvalitativa omegaoljor och därför har vi valt att presentera några till, utöver det som vi presenterade i våra favoritkategorier.

Bättre Hälsa Krill Boost

Krill är en typ av räkor som finns i rikliga bestånd både i Arktis och Antarktis. Krillen som används i tillskottet fiskas från rena vatten i Antarktis. En annan fördel förutom att produkten i sig är väldigt ren, är att fiskemetoden är varsam och inte påverkar fiskbestånden i Antarktis i övrigt. 

Oljan tas snabbt upp av kroppen och innehåller rikliga mängder omega 3, samt även astaxantin, som är ett naturligt konserveringsmedel och som finns naturligt i oljan.

Fördelar

 • Tas snabbt upp av kroppen
 • Från ett hållbart fiske
 • Råvara utan miljögifter

Nackdelar

 • Dyrare än fiskolja

Solgar Cod Liver Oil

Solgar Cod Liver Oil innehåller torskleverolja och är mycket rik på vitamin A, D och omega 6-fetter. Oljan används för att understödja normal cellbildning samt hjärt-och kärlhälsa. Eftersom torskleverolja innehåller rikligt med vitamin A, är den också bra för synen. 

Torsk är en djuphavsfisk och att den är fiskad ur kalla djupa hav höjer kvaliteten på olja. En kapsel innehåller hela 452 milligram omegafetter, vilket är en hög och koncentrerad halt.

Fördelar

 • Koncentrerad omega 3
 • Rikligt med vitamin A och D

Nackdelar

 • Kapsel i gelatin
 • Innehåller även palmkärn- och kokosolja

Eskimo-3 Pure

Eskimo-3 Pure är vid sidan av vår budgetprodukt, en annan klassiker när det gäller fiskoljor. Den finns för både barn och vuxna och här är olja i kapselform, avsedd för vuxna. Innehåller ren och icke modifierad fiskolja. 

Oljan har har ett naturligt oxidationsskydd med naturlig c-vitamin. Det konserverar delvis produkten, men skyddar även kroppens celler från fria radikaler.

Fördelar

 • Med oxidationsskydd
 • Ingen eftersmak

Nackdelar

 • Innehåller sojalecitin

Monkids Fiskolja

Monkids Fiskolja är en omega 3-produkt för våra allra minsta. Fiskoljan är mikroinkapslat i geléfiskar med citronsmak. Tuggisarna är populära även bland de minsta och är omtyckta av de flesta barn. Ett plus för att färgerna kommer från frukt och grönsaker. Tyvärr innehåller geléfiskarna både socker och citronsyra, vilket inte passar alla.

Fördelar

 • Ingen bismak
 • Lättuggade

Nackdelar

 • Innehåller rörsocker
 • Med citronsyra

Nutravita Omega-3 Fiskolja

Nutravita Omega-3 Fiskolja är utvunnen ur fisk som fångats utanför den peruanska kusten. Oljan är väldestillerad, vilket ger en ren slutprodukt riklig på EPA och DHA. Två kapslar per dag ger 660 milligram EPA och och 440 milligram DHA-fettsyra. 

Nutravita är ett brittiskt familjeföretag som varit verksamt sedan 2014 med ambitionen att tillverka rena, högkvalitativa tillskott. Deras produkter är flerfaldigt certifierade.

Fördelar

 • Certifierad produkt (GMP, BRC)
 • Inga artificiella ingredienser

Nackdelar

 • Endast engelsk bruksanvisning på burken

SuperSelf Fiskolja Omega 3

SuperSelf Fiskolja Omega 3 håller exceptionellt höga mängder EPA och DHA. Per dagsdos får du hela 990 milligram EPA och 660 milligram DHA. Den passar bland annat dig som vill använda fiskolja i terapeutiskt syfte för behandling av specifika sjukdomstillstånd. 

Fiskoljan är brittisk och utvecklad enligt deras egen strikta standard. Fiskoljan är utvunnen från fisk i rena vatten utanför Islands och Perus kust.

Fördelar

 • Högt koncentrat av EPA och DHA

Nackdelar

 • Kapsel i bovint gelatin

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad