Bästa djävulsklo 2024 – Snabb smärtlindring och hämma inflammatoriska tillstånd

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Djävulsklo är definitivt inte ett av de vanligaste naturmedlen på kosttillskottsmarknaden. Det innebär sannolikt att om du hittat till den här artikeln, letar du efter information om djävulsklo för en specifik åkomma. Då har vi goda nyheter, för i vår stora köpguide om djävulsklo, kommer du att få lära dig allt om vad den spännande roten kan göra för hälsan!

Lindra ledvärk och minska inflammationer med djävulsklo

Många tar djävulsklo för att de är drabbade av svåra, inflammatoriska tillstånd i kroppen. Dessa kan till exempel vara artrit, artros eller reumatism. Många som provat djävulsklo påstår sig ha fått relativt omedelbar hjälp, så i den här artikeln kommer vi att ta reda på om om det verkligen kan finnas någon sanningshalt bakom dessa påståenden. 

Vi kommer att fördjupa oss i vad djävulsklo egentligen är, vilka aktiva ingredienser som finns i den och om dessa kan vara effektiva för just ditt sjukdomstillstånd. Djävulsklo är inte en jättevanligt förekommande produkt på den svenska kosttillskottsmarknaden, men den finns. 

Dessutom har introduktionen av Amazon i Sverige gjort det lätt att få tillgång till nya typer av preparat. 

I premiumkategorin den här gången vann Biotiva Högdoserad Harpago. Vår mellan- respektive budgetprodukt heter Soria Natural Djävulsklo Flytande Örtdroppar och Spireco Djävulsklo Harpago Rot

Det innebär att det bland våra favoriter finns tre olika typer av kosttillskott med djävulsklo, vilket gör att du har goda möjligheter att hitta en specifik sort som passar just dig. Låt oss i korthet titta på dessa, innan vi går in på faktagranskning om djävulsklo.

Premium: Biotiva Högdoserad Harpago

Biotiva Högdoserad Harpagophytum är ett kosttillskott med exceptionellt hög kvalitet. Här får du ett kosttillskott utan några som helst tillsatser. Dessutom är kapslarna veganska och passar alla. Så ska vi förstås inte glömma att nämna att djävulsklon i tillskottet är ekologiskt odlat.

Fördelar

 • Effektiv lindring mot värk
 • Ekologisk produkt
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ingen svensk bruksanvisning

Mellan: Soria Natural Djävulsklo Flytande Örtdroppar

Soria Naturals Djävulsklo droppar är avsedda att bidra till förbättrad matsmältning. Här får magen hjälp att bland annat bryta ner fett och starkt kryddad mat. Dropparna tas i ett glas vatten tre gånger om dagen och passar särskilt bra att ta i samband med de måltider när symptom brukar uppstå.

Fördelar

 • Kan tas vid behov
 • Bra för alla som inte kan ta kapslar

Nackdelar

 • Bitter smak

Budget: Spireco Djävulsklo Harpago Rot

Spirekos djävulsklo är för dig som vill använda den torkade roten på samma sätt som den ursprungligen gjorts av den västafrikanska lokalbefolkningens medicinkunniga. Produkten består av torkade rotbitar som är lämpliga att göra avkok på, för att sedan drickas eller användas i omslag och tinkturer.

Fördelar

 • Skandinaviskt företag
 • Ursprungsformen av djävulsklo

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Köpguide

Vad är djävulsklo och vad används det till?

Djävulsklo går ibland under benämningen Harpagoört, medan det officiella namnet är Harpagophytum. Örten kommer ursprungligen från kalahariöknen i sydvästra Afrika, där den växer i sandiga jordar. Namnet kommer från det faktum att den har en kloliknande frukt, som växer en bit ovan jord. Utseendemässigt påminner de utslagna blommorna om våra petunior.

I Namibia, Botswana och Sydafrika har djävulsklo använts som medicinalväxt i hundratals år och anses vara avsvällande, smärtstillande samt minska ledvärk och stelhet.

Medicinkunniga i stammarna i området har sedan de upptäckte örtens helande verkan använt den flitigt i behandlingar mot muskelvärk, smärta i lederna och även mot matsmältningsproblem.

Det finns flera historier om hur den togs till väst. I något skede har i alla fall användningen uppmärksammats av personer med kopplingar till Europa, som sedan tagit den hit. Det har utförts mindre studier på djävulsklo i bland annat Tyskland, där dess popularitet växer snabbt. Det tog inte länge förrän de hade identifierat ett flertal verksamma ämnen i djävulsklo.

Extraktet utvinns ur rötterna på växten. Torkad, pulveriserad rot kan användas i smoothies, gröt, yoghurt eller att dricka te på. Djävulsklo finns också i form av kosttillskott. Örten är också populär att ge till husdjur som har ledvärk, inte minst hästar.

Hälsofördelar med djävulsklo

När djävulsklo säljs som kosttillskott hos oss i Sverige, är den ofta avsedd att använda mot ledsmärta, svullnad och kliande rodnader på områden kring smärtpunkterna. Djävulsklo sägs kunna få ner inflammationen, men framförallt ta bort smärtan. Roten används också i olika preparat mot matsmältningsbesvär. 

Bland de aktiva substanserna i djävulsklo hittas bland annat harpagosid, harpagid, procumbid, triterpenoider, fytosteroler och flavonoider. Detta ger en cocktail av effektiva, antiinflammatoriska ämnen.

Fytosteroler är ett ämne som är särskilt värt att nämna. Det finns ett flertal studier som visar att de har en gynnsam effekt på kolesterolnivåerna och kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. 

Flavonoider kan i sin tur hindra uppbyggnad av plack i artärerna och har därmed även den en gynnsam effekt på hjärtat. Flavonoider är också inflammationshämmande. 

Djävulsklo är dessutom synnerligen rikt på mineraler och innehåller ett flertal viktiga ämnen för vår hälsa:

Kalcium

Nödvändigt för ett bra skelett och friska tänder. Kalcium har också en viktig funktion för cellbildningen. Kalcium bidrar till en normal förbränning av näringsämnen i kroppen och den understödjer matsmältningsenzymerna i sitt arbete. 

Järn

Järn är otroligt viktigt på många plan, inte minst hos kvinnor i fertil ålder som lätt får järnbrist. Järn behövs för muskeltillväxt, ämnesomsättning, hormonbalans, normala energinivåer och inte minst för hår, hud och naglar. 

Magnesium

Magnesium är ett väldigt viktigt mineral som påverkar vårt nervsystem och som ger oss en bra muskeltillväxt. Magnesium kan också bidra till att vi kan slappna av och generellt få en bättre sömn. Personer som är drabbade av muskelkramper, till exempel under träning, har ofta väldigt bra nytta av ett magnesiumtillskott. 

Mangan

Viktigt för kroppens energiproduktion, benbildning och proteinbindning. Mangan understödjer flera livsviktiga enzymer i kroppen. 

Kisel

Stimulerar bland annat kollagenproduktionen i kroppen och hjälper till att hålla ihop kroppens vävnader. Därför är kisel väldigt viktigt för hår, hud och naglar. 

Zink

Zink fyller många olika viktiga funktioner. Mineralet är det som kroppen är sämst på att absorbera. Zink är centralt för immunförsvaret, nervsystemet och också för vår hudhälsa. Zink är delaktigt i mer än 40 olika enzymreaktioner och därmed alltså oumbärligt för kroppen. 

Selen

I Sverige är det vanligt att vi har brist på selen och det är bra att ta ett tillskott av det. Djävulsklo är ett av dessa naturliga ämnen som innehåller rikligt med selen. Den kraftfulla antioxidanten skyddar vår hud och och bidrar till ökad elasticitet. Selen avgiftar tillika kroppen från skadliga ämnen. Studier har visat att selen också är blodtryckssänkande. 

Krom

Tillskott av krom kan stabilisera blodsockret och dämpa sötsuget. Energidippar och koncentrationssvårigheter kan vara nog så jobbiga att hantera i vardagen. Om du upplever att du har konstanta blodsockerdippar kan det definitivt vara värt att ta ett kromrikt tillskott under en period, för att se om du får hjälp av det. Djävulsklo är ett exempel på en sådan kromrik ört.

Kalium

Kalium är även det viktigt för glukoshalterna i kroppen och för balansen i blodsockret. Kalium samverkar med magnesium och balanserar insulinnivåerna.

Är djävulsklo effektivt?

Studier har gjorts på djävulsklo och dess förmåga att lindra ledvärk och öka flexibiliteten. Resultaten har varit delvis positiva, även om fler studier behövs. När det gäller hur snabbt den verkar, finns det även olika resultat. Vissa upplever effekt omgående, medan andra får ta örten ett tag innan någon skillnad märks.

Dosering och beredning av djävulsklo

Dagsdosen varierar beroende på vilket kosttillskott som tas. Här gäller det helt enkelt att följa anvisningarna. Om du vill brygga te på djävulsklopulver är en tesked till 2,5 dl hett vatten lagom. Slå det heta vattnet på pulvret och låt dra i 7-10 minuter. Efter det är drycken redo att förtäras.

Möjliga biverkningar

Rotextrakt kan generellt ge biverkningar för personer med känslig mage. Dessa kan exempelvis vara diarré, illamående och i värsta fall kräkningar och magsmärtor. Om du vet med dig att du får de här symtomen av andra torkade rötter, till exempel ashwagandha, är det bra att försiktigt prova sig fram innan du börjar en kur på allvar.

Du kan också drabbas av allergiska reaktioner, till exempel klåda och utslag. För personer som håller sig till rekommenderad dagsdos är dessa symptom ganska ovanliga, men alla bör vara medvetna om att symptomen kan uppstå.


Djävulsklo Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I favoritkategorierna har vi valt tre vinnare, vilka alla har sina specifika egenskaper. Urvalet är gjort utifrån det material om djävulsklo vi samlat in. Informationen har bestått av produktrecensioner, tester och faktauppgifter. Vi hoppas att du har nytta av våra tips!

Premium: Biotiva Högdoserad Harpago

Biotivas tillskott med djävulsklo har många egenskaper som gör att den sticker ut i sortimentet. Roten kommer från ekologiska odlingar och innehåller alltså inga rester från bekämpningsmedel eller andra artificiella tillsatser.

Kapseln är tillverkad av cellulosa och innehåller alltså inget gelatin. Produkten innehåller med andra ord pulveriserad djävulsklo och kapselskal, ingenting annat. Burken är tillverkad av återvunnen PET.

Det är också imponerande hur rigoröst noggrann innehållsförteckningen är. Det finns en komplett lista med analytisk data och gränsvärden för mikrobakteriella ämnen, eventuella miljögifter och så vidare.

Det är lätt att förstå Biotivas framgångar och höga trovärdighet. De har direkta samarbeten med producenterna och undviker alltid onödiga mellanhänder. Tillskottet används ofta som ett alternativ till antiinflammatorisk medicin och smärtstillande. Många intygar att de verkligen har fått hjälp av det.

Fördelar

 • Effektiv lindring mot värk
 • Ekologisk produkt
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ingen svensk bruksanvisning

Mellan: Soria Natural Djävulsklo Flytande Örtdroppar

Soria Natural Djävulsklo Flytande Örtdroppar är alltså harpagoört i flytande form. Som tidigare nämndes används djävulsklo ibland för att förbättra matsmältningen och det här är är en produkt som är avsedd för detta. Dropparna intas i samband med måltid och passar särskilt bra när har du ätit mycket fet och starkt kryddad mat.

Dropparna blandas ut i ett glas vatten och intas tre gånger om dagen. Notera att dropparna innehåller glukos, vilket kan påverka blodsockret.

Fördelar

 • Kan tas vid behov
 • Bra för alla som inte kan ta kapslar

Nackdelar

 • Bitter smak

Budget: Spireco Djävulsklo Harpago Rot

Spireko är ett företag som inte har ett jättestort utbud, men produkterna de har är desto mer spännande. Spireko djävulsklo består av torkade bitar av roten. Du kan själv mala ner det till pulver om du har en kaffekvarn. Alternativt kan du använda bitarna att koka te på, eller använda avkoket för utvärtes smärtlindring.

Det är på det här sättet som djävulsklo ursprungligen använts av lokalbefolkningen i området kring Kalahariöknen. Avkoket på rötterna används som dryck eller för att dränka in tygtrasor med, vilka sedan läggs på huden mot åkommor och ledvärk.

Spireco är ett danskt-svenskt företag som grundades för att finansiera Vivotopia, en organisation som jobbar med miljöprojekt i underutvecklade länder. Spireco har dock lyft rejält och är numera en etablerad inkomstkälla för organisationen.

Fördelar

 • Skandinaviskt företag
 • Ursprungsformen av djävulsklo

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Djävulsklo-produkterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte vad du söker bland våra favoriter? Då kan vi varmt rekommendera de utmanare vi tagit med, vilka kompletterar vinnarna på ett bra sätt.

Boutique Nature Harpagophytum Bio

Boutique Nature Harpagophytum Bio är en fransk produkt som innehåller endast ekologisk djävulsklo och kapselskal. För den som har svårt att svälja kapslarna, går det bra att dela dem och röra ner pulvret i dryck istället.

En nackdel med produkten är att den inte innehåller varken svensk eller engelsk produktbeskrivning.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ingen svensk produktbeskrivning

Kräuterhof Gel Med Djävulsklo

För den som vill använda sig av djävulsklo utvärtes, finns Kräuterhof Gel med de aktiva ingredienserna djävulsklo och eukalyptus. Här kan du få en effektivare smärtlindring för ömma muskler och den passar bra för snabbare återhämtning, vid exempelvis en träningsskada.

Personer som lider av kontaktallergier eller har mycket känslig hud bör prova sig fram med produkten, eftersom den bland annat innehåller limone, som kan ge reaktion på känslig hy.

Fördelar

 • För snabb smärtlindring vid värk
 • Minskar svullnad

Nackdelar

 • Stark doft
 • Kan ge allergiska reaktioner

Naturalma Harpagophytum Procumbens Extrakt

Naturalma Harpagophytum Procumbens Extrakt är en tinktur med ren djävulsklo. Dropparna skall blandas ut i vatten och intas två eller tre gånger om dagen. Produkten består av djävulsklo och glycerin.

Extraktet är en så kallad modertinktur, vilket innebär att den är för koncentrerad för att använda som sådan, utan måste blandas ut. Kan även användas utvärtes, genom att blandas i krämer eller massageoljor.

Fördelar

 • Både för invärtes och utvärtes bruk
 • I koncentrerad form

Nackdelar

 • Inte ekologisk
 • Gummit i pipetten kan torka om den inte oljas in

DHU Harpagophytum Procumbens

En produkt avsedd för alla som använder homeopatiska behandlingar. Det är en tinktur med ren djävulsklo och den ska blandas enligt anvisningarna. Homeopatiska behandlingar har specifika metoder och produkten är bäst att användas inom ramen för en homeopatisk kur.

Fördelar

 • Homeopatisk djävulsklo

Nackdelar

 • Bör tas som en del av en behandling

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad