Bästa D-vitamin 2024 – Solens vitamin på burk!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden ska du få lära dig allt om solens eget vitamin: nämligen D-vitaminet! I artikeln kan du läsa om varför D-vitamin är så viktigt för vår hälsa, samt vad du ska tänka på när du väljer ett bra D-vitamintillskott. 

Det finns en uppsjö av dessa produkter på marknaden och vår förhoppning är att du ska hitta ett alternativ som passar dig, efter att du läst den här texten.

D-vitamin är ett vitamin som vi i huvudsak får i oss via solens strålar. Hos oss i norden blir det ett problem under vinterhalvåret, när solen står alldeles för lågt eller kanske inte ens syns på flera veckor. Då är det väldigt bra att ta ett kosttillskott av vitaminet för att undvika att att drabbas av brist.

I vårt val av favoritprodukter har vi använt fyra huvudkategorier. I premiumkategorin vann Better You Vitamin D3. Mellanklassens vinnare blev Elexir Pharma D3-vitamin 2500 IE. I budgetkategorin vann Active Care Vitamin-D Tuggtablett. Vi har även en specialare med och den heter Friggs D-Vitaminbrus Citrus.

Premium: Better You Vitamin D3

Premiumvinnaren better you är ett vitamin som är otroligt populärt bland användarna. Det här beror på att den på ett unikt sätt är kombinerad med kokosolja. Eftersom D-vitamin är fettlösligt, så tas det lättare upp av kroppen med en olja. Kokosoljan har i sig också många hälsosamma egenskaper och goda effekter på hälsan.

Fördelar

 • Med kokosolja
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Ej vegansk

Mellan: Elexir Pharma D3-vitamin 2500 IE

Elexir Pharma utvecklar ekologiska och naturliga produkter och kosttillskott. Som grund för deras produktutveckling ligger vetenskapliga studier eller väl beprövad erfarenhet. 

Bakom Elexir Pharma finns ett väl utvecklat nätverk av specialister som rådgivare vid utvecklingen av preparat. Det gäller även deras vitamin D-preparat som är mycket omtyckt av användarna. Vitaminet är också kombinerad med kokosolja, vilket gör upptaget lättare.

Fördelar

 • Med kokosolja
 • GMO-fri

Nackdelar

 • Innehåller gelatin och är ej vegetabilisk

Budget: Active Care Vitamin D Tuggtablett

Active Care Vitamin D Tuggtablett är ett kosttillskott som passar både vuxna och barn.  Tuggtabletten har en god smak av apelsin och tilltalar även de minsta. Men produkten passar precis lika bra för vuxna, som exempelvis har svårt att svälja tabletter. Det här är ett kosttillskott som ger allt det som ett bra d-vitamin ska bidra med.

Fördelar

 • Tuggtabletter
 • Apelsinsmak

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel
 • Artificiella smakämnen

Special: Friggs D-Vitaminbrus Citrus

Friggs Brustablett med d-vitamin passar även den dig som har svårt att svälja tabletter. Tabletten löser du upp i ett glas kallt vatten och får då en fräsch smakade citrusfrukt. D-vitaminhalten är heller inte så hög, så du behöver inte oroa dig för att du skulle få i dig för mycket. Notera att sötningsmedlet kan ha laxerande effekt om du har känslig mage.

Fördelar

 • Brustablett
 • Smakar gott

Nackdelar

 • Flera sötningsmedel
 • Kan verka laxerande


Köpguide

Varför är ett tillskott av D-vitamin så viktigt?

Att det är bra att ta d-vitamin som kosttillskott är något som många av oss säkert hört många gånger. Hos oss i Norden är det väldigt mörkt stora delar av året och det betyder också att våra nivåer av d-vitamin i kroppen sjunker. 

Solljus är nämligen väldigt för kroppens förmåga att skapa d-vitamin. Att vistas i solen är alltså avgörande för att vi ska få i oss det vi behöver av vitaminet. 

Egentligen räcker det att vistas i solen en stund varje dag, du behöver inte sola flera timmar för att få d-vitamin. Problemet ligger i att vi inte har solljus eller ens dagsljus, stora delar av året. 

För att d-vitamin ska kunna bildas i huden på ett effektivt sätt, behöver vi träffas av solens UVB-strålar. Det här kan bara ske när solen står högre än 45 graders vinkel över horisonten. Hos oss i Norden står solen så högt några timmar per dag under sommarmånaderna. 

Den här exponeringen räcker inte för att kroppen ska tillgodogöra sig d-vitamin som räcker hela året. Det är svårt att få i sig d-vitamin genom kosten, även om det finns en liten mängd av det i vissa livsmedel. I länder närmare ekvatorn är förutsättningarna annorlunda, eftersom skillnaderna på årstiderna inte är så extrema. Hos oss i Sverige är förutsättningarna alltså annorlunda.

D-vitamin från kosten och solljus

Vitamin D delas in i två grupper, nämligen D2 och D3. Dessa skiljer sig väldigt lite åt när det gäller hur kroppen tillgodogör sig dem, men skillnaden är att de hittas i olika typer av livsmedel. D-vitamin finns också tillsatt i livsmedel, som olika typer av mjölkdryck (komjölk, havremjölk, etc.)

D3 kommer från animaliska källor, exempelvis från fet fisk av olika slag. Det kan vara lax, makrill eller sill. Vitaminet förekommer också i kött och ägg. I Många d-vitamintillskott har vitaminet utvunnits ur fårull.

D2-vitamin finns huvudsakligen i växtriket och kan hittas i svamp och alger. Största och effektivaste källan till d-vitamin är dock solljusexponering.

Vad har D-vitamin för funktioner i kroppen?

Men varför ska du ta d-vitamin och vilka fördelar har det för kroppen egentligen? D-vitamin är väldigt viktigt för våra kroppar av många anledningar. Inte sällan när det talas om benstomme och ett starkt skelett, är kalciumet i fokus. Men vad många inte vet är att d-vitamin också bidrar till att bibehålla en stark benstomme. Vitamin D balanserar upptaget av kalcium och fosfor i kroppen.

D-vitamin för en normal muskelfunktion

D-vitaminet har också viktiga funktioner för kroppens muskulatur. För dig som vill upprätthålla en aktiv livsstil eller är en flitig motionär, så är d-vitamin viktigt.

D-vitamin för immunförsvaret

D-vitaminet understödjer immunförsvarets normala funktion. Under vintermånaderna brukar många drabbas av sega, utdragna förkylningar och till och med influensa. Att hålla d-vitaminet i kroppen på en bra och hälsosam nivå, är viktigt ur den här aspekten.

D-vitamin och tandhälsa

För god munhygien och tandhälsa är förstås ordentligt tandborstning, munskölj och tandtråd väldigt viktigt. Men faktum är att d-vitamin också bidrar till att understödja tändernas hälsa. D-vitaminet underlättar också kalciumupptaget i kroppen, vilket förstås är bra för tänderna.

D-vitaminets roll i cellförnyelsen

D-vitamin spelar också en roll att celldelningsprocessen i våra kroppar kan utföras på ett effektivt sätt. Våra kroppar består av ca 100.000 miljarder celler. Alla dessa har varierande uppgifter och struktur. För att gamla celler ska kunna förnyas så att vi kan behålla vår hälsa och må bra, behöver de gamla cellerna delas. 

D-vitamin stödjer den här celldelningen i olika processer i kroppen. Därför är d-vitaminet väldigt viktigt för vår cellförnyelse hela livet igenom, från att vi är växande barn.

Forskning har visat att d-vitamin också har betydelse för sådant som hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa. Många som ofta tycker att den mörka årstiden känns tung, har vittnat om att de känner sig piggare och orkar mer efter att börja ta d-vitamin under vintermånaderna. 

Om du äter mycket av livsmedelsgrupperna som innehåller vitamin-d samt vistas mycket i solen hela vår- och sommarperioden, kanske du anser att du får i dig tillräckligt av vitaminet. Men om du känner att du inte gör det, till exempel för att du har varit sjuk, inte kan vistas ute av olika skäl eller är senior, är det lätt att justera genom att komplettera kosten med ett D-vitamintillskott.

Kan du överdosera D-vitamin?

Svaret är ja. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det betyder att det lagras i kroppens fettvävnad. För stora mängder är giftigt för kroppen. Det är därför av vikt att du följer den rekommenderade dosen på förpackningen.

Äter du några andra tillskott, måste du förstås också kontrollera att dessa inte innehåller något D-vitamin också. Åsikten om den exakta mängden som anses vara lämplig varierar. Livsmedelsverket rekommenderar mellan 10-20 mikrogram per dag, beroende på ålder och livsstil.

Våra favoriter

Efter att ha samlat information om d-vitaminpreparat har vi sammanställt och rangordnat produkterna baserat på flera parametrar. Vi har utgått från användarnas recensioner, genomförda tester, samt pris och kvalitet på innehåll. Våra fyra huvudkategorier presenterar vi här nedan.

Premium: Better You Vitamin D3

D-vitaminet från Better You innehåller vitamin D3. Det intressanta är att företaget här har kombinerat d-vitaminet med liten mängd kokosolja. Eftersom D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och en liten mängd fett tillsammans med vitaminet underlättar upptaget för kroppen, blir det här ett effektivt sätt att tillgodogöra sig vitaminet på. 

Better You Vitamin D3 innehåller D-vitamin från den ursprungliga källan kolekalciferol samt fårull. Svenska företaget Better You producerar produkter som innehåller naturliga ingredienser av hög kvalitet. Råvarorna är utvalda för att ge resultat eller för att du ska uppnå dina hälsomål. Better You tar alltid fram sina produkter baserat på den senaste forskningen. 

Företaget vill att det ska vara enkelt för oss att leva hälsosamt och de enkla och smarta kombinationerna av ingredienser är det som gör produkterna så effektiva och omtyckta av användarna. Företaget har förutom vitaminer av många olika slag, även mineraltillskott och olika proteinpulver i sitt sortiment.

Ingredienser: 

 • Kokosolja
 • Vitamin D3 från fårull samt kolekalciferol
 • Kapsel i cellulosa

Fördelar

 • Med kokosolja
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Ej vegansk

Mellan: Elexir Pharma D3-Vitamin 2500 IE

Elexir Pharma D3-vitamin 2500 IE Kombinerar även den vitamin D3 med kokosolja. Upptagningsförmågan för kroppen blir hög och många tar den här tabletten flera månader per år, under det mörka vinterhalvåret.

Elexir Pharma är ett mycket väletablerat företag med många trogna användare, som inte vill använda något annat varumärke än Elexir Pharma. Recensionerna är övervägande goda och det gäller inte minst det här preparatet.

Produkten innehåller inga färg- smak- eller konserveringsmedel. Den är också GMO-fri och innehåller inga ingredienser som varit bestrålade. Vitaminet bidrar till att immunsystemet ska fungera bra och bidrar till en stark benstomme. Den optimerar också upptaget av kalcium och har en positiv inverkan på tandhälsan. Det rekommenderade dagsintaget är en kapsel.

Ingredienser: 

 • Kokosnötsolja
 • Gelatinglycerol
 • Antioxidationsmedel
 • Kolekalciferol

Fördelar

 • Med kokosolja
 • GMO-fri

Nackdelar

 • Innehåller gelatin och är ej vegetabilisk

Budget: Active Care Vitamin-D Tuggtablett

Active Care har ett D-vitamin i form av tuggtabletter. Den här passar särskilt bra för barn, även om den är avsedd för vuxna också. För att få ett välbalanserat kosttillskott tas en tuggtablett om dagen. 

Tabletten bidrar till att immunförsvarets förmåga stärks, vilket påverkar allmänhälsan på ett positivt sätt. Tillskottet bidrar också till normal benstomme. Tabletten har en tilltalande smak av apelsin, som passar yngre barn särskilt väl.

Active Care är ett svenskt företag och tillverkar kosttillskott både för vuxna och barn. De har kosttillskott för hela familjen i dess olika faser och med deras produkter kan du säkerställa familjens dagliga behov av mineraler och vitaminer. 

De har också fiskolja i sortimentet, samt multivitaminer för livets olika skeden. Tillsammans med deras vitaminbjörnar är det dessa av företagets produkter som är mest populära hos småbarnsfamiljer.

Ingredienser:

 • Isomalt
 • Xylitol
 • Arom
 • Ytbehandlingsmedel
 • Äppelsyra
 • Kolekalciferol

Fördelar

 • Tuggtabletter
 • Apelsinsmak

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel
 • Artificiella smakämnen

Special: Friggs D-vitaminbrus Citrus

Friggs D-vitaminbrus Citrus är ett kosttillskott som ligger på den rekommenderade dosen för d-vitamin per dag. Den gör det mycket enkelt för dig att ta vitaminet, eftersom du helt enkelt löser upp en tablett i ett glas vatten. Du får en frisk och fräsch apelsinsmak som passar särskilt bra för dig som har svårt att svälja tabletter.

Att komplettera med ett d-vitamin som det här kan bara bra under olika perioder i livet. Friggs rekommenderar personer som är äldre än 75 år att höja dosen till två tabletter om så behövs. 

Med hjälp av Friggs D-vitamin får du hjälp med att bibehålla immunförsvarets normala funktion, samt till att bibehålla en normal benstomme. Noteras bör att brustabletten innehåller sötningsmedel. Den har också ett innehåll som kan ge en laxerande effekt, särskilt vid en större dos än en tablett.

Ingredienser:

 • Citronsyra
 • Natriumvätekarbonat
 • Sorbitol
 • Naturlig arom
 • Natriumsackarin
 • Acesulfam K
 • Betakaroten
 • Kolekalciferol

Fördelar

 • Brustablett
 • Smakar gott

Nackdelar

 • Flera sötningsmedel
 • Kan verka laxerande


Våra utmanare

Efter vår research om D-vitamin hittade vi fler än favoriterna som vi ville lyfta och presentera för er läsare. Om du inte hittat ett D-vitamin som verkar vara tillräckligt intressant i huvudkategorierna, hoppas vi att du hittar ett som passar här nedan.

Skip D-vitamin

Skip D-vitamin är ett utmärkt tillskott att ta för dig som vill ha ett preparat för att hålla igång kroppens viktiga funktioner. Du får hjälp med att bibehålla immunförsvarets styrka under de mörka vintermånaderna. Skips vitamin D bidrar också till benstommens och musklernas funktion.

Varje tablett innehåller en dos på 50 µg, vilket är en hög dos. Du bör alltså vara uppmärksam på det och vilka andra eventuella D-vitaminkällor du har, så att du inte får för mycket av vitaminet.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Bra för benstommen

Nackdelar

 • Var uppmärksam på den höga dosen

Lamberts Vitamin D

Brittiska Lamberts har tagit fram ett vitamin D som innehåller en hög dos av vitaminet. Den här är avsedd att korrigera d-vitaminbrist med. Kapslarna är framtagna för att vara extra lätta att svälja. De är tillverkade i Storbritannien enligt kontrollerad EU-standard.

Fördelar

 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Kostar mer än genomsnittet

Vitaprana Vitamin D3

Vitaprana är kosttillskottsföretaget Bodystores egna varumärke. De har både tillskott och andra hälsorelaterade produkter, så som proteinpulver och superfruit-produkter. Vitapranas vitamin D3 är gjort på högrenade råvaror och företaget jobbar med leverantör som har samma höga ambitioner som de själva.

D-vitaminet från Vitaprana är utvunnet från ullfett. Vitaminet hjälper till att bibehålla benstommens styrka och bygga upp immunförsvaret.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Högkvalitativt

Nackdelar

 • Rekommenderad dagsdos bör följas noggrant

Helhetshälsa D3-vitamin 3000IE

Även Helhetshälsas vitamin D är tillverkat av ullfett. Det bidrar till kroppens normala muskelfunktion, normal benstomme och och till att immunförsvaret stärks. Den är utmärkt att ta under vinterhalvåret när du känner att du behöver ett bra tillskott av vitaminet.

Helhetshälsa är ett svenskt kosttillskottsföretag som jobbat i flera decennier med att ta fram högkvalitativa produkter på den svenska marknaden.

Fördelar

 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Ej vegansk

Healthwell Vitamin D3 5000 IE

Svenskt Kosttillskotts eget märke Healthwell har ett D-vitamin som bidrar med det som behövs för att kroppen ska fungera som den ska. Den reglerar kalciumnivåerna i blodet och har en viktig roll i skelettbildningen. Innehåller naturligt vitamin D3 från fårull.

Fördelar

 • Lättupptagligt för kroppen
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ej vegansk

Puori Vitamin D3

Vitamin D från Puori är avsett att komplettera kosten under perioder när det kan vara lätt att få brist på vitaminet. Det kan vara under det mörka vinterhalvåret, graviditet eller stressiga perioder. Puoris vitamin D3 innehåller också kokosolja, vilket hjälper kroppens upptag av vitaminet.

Danska Puori har tillverkat d-vitamin och andra kosttillskott sedan 2009. De har en helhetssyn på människan som innebär att de tror att fysisk aktivitet, återhämtning och ett bra näringsintag är de tre grundläggande hörnstenarna för vårt välmående. Ibland är det svårt att tillgodogöra sig alla näringsämnen som behövs för att må riktigt bra och då kan ett tillskott vara bra att ta.

Fördelar

 • Innehåller kokosolja
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Innehåller gelatin

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad