Bästa chiafrön 2024 – Superfood med hälsobringande omegafetter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du också hört att chiafrön är något av en naturens gåva till mänskligheten? Det är precis vad vi också har gjort och vi bestämde oss för att lära oss mer om det här omtalade lilla fröet. Så häng med oss i vår guide om det spännande chiafröet!

Bättre hälsa och goda efterrätter med chiafrön

Den som har googlat på chiafrön, noterar säkert att det verkar vara allt från en underbar ingrediens i matlagning och efterrätter tillika som det tydligen är en riktig hälsobomb. Och visst är det här ett otroligt litet frö! 

I köpguiden kommer vi att gå igenom en rad fakta och exakt vilket näringsinnehåll som chiafrön har. Vi kommer också att ta med dig tillbaka i historien, ända till den Aztekiska kulturen, då det ansågs att chiafrön var ett gudabenådat livsmedel. 

Du kommer att få tips på roliga recept och vad du kan använda chiafrön till. Sist men inte minst, rekommenderar vi också ett antal chiafröprodukter för dig att prova på. 

Premiumkategorin i vår köpguide vanns av Superfruit Chiafrön. Vår utmärkta mellanvinnare heter Healthwell Chiafrön Eko och för den som vill ha en bra budgetprodukt, rekommenderar vi varmt Kung Markatta Chiafrön. Specialaren är en fantastisk produkt, som heter Clean Eating Ekologiskt Chia Knäckebröd. Missa inte den!

Premium: Superfruit Chiafrön

Superfruit Chiafrön är verkligen en högkvalitativ produkt, som gör att du får i dig alla de näringsämnen och de fördelar som chiafröet har. Vi kan varmt rekommendera Superfruit Chiafrön, eftersom företaget är svenskt och de distribuerar livsmedel som följer EU:s och Livsmedelsverkets direktiv och krav på dessa.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Mycket omega 3

Nackdelar

 • Transparent påse, trots att de ska förvaras mörkt

Mellan: Healthwell Chiafrön Eko

Healthwell Chiafrön Eko är av utmärkt ekologisk kvalitet, till ett väldigt bra pris. Chiafrön är rika på proteiner och passar bra att blanda ut i smoothies inför träningen. Men de passar lika bra till matlagning och bildar ett rikligt gelé vid blötläggning.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Proteinrika

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Budget: Kung Markatta Chiafrön

Kung Markattas chiafrön är etiskt producerade och dessutom ekologiska. Här får du alltså flera fördelar, samtidigt som du får det högoktaniga näringsvärde som chiafröet har. Kung Markatta chiafrön är proppfulla med mineraler, proteiner och omegafetter.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Etisk produktion

Nackdelar

 • Opraktisk påse som som lätt går sönder

Special: Clean Eating Ekologiskt Chia Knäckebröd

Clean Eating Ekologiskt Chia Knäckebröd är ett veganskt paleoknäckebröd helt utan vete eller andra mjölsorter. Förutom chiafrön, innehåller det bland annat psyllium samt linfrön och det gör att det här är ett knäckebröd som verkligen sätter magen i arbete. Det är ett jättegott knäckebröd, som får tarmarna att jobba och som dessutom bidrar med en lång rad nyttiga ingredienser.

Fördelar

 • Glutenfritt
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ganska tjocka bitar
 • Kan innehålla spår av nötter och mjölk


Köpguide

Vad är chiafrön och varför är det ett superfood?

För bara några år sedan var det nästan ingen hos oss i Sverige som visste vad chiafrön var. Idag är det inte längre så; det här lilla fröet har minst sagt gjort stor succé, inte minst hos oss i Norden och Sverige. 

Det är heller inte så konstigt! Chiafröet har en mycket mild, neutral smak och går att använda på en massa olika sätt i matlagning. Chiafrön har förmågan att svälla upp till 12 gånger sin vikt, vilket gör den till en väldigt intressant ingrediens på många olika sätt. 

Men först och främst är den full av näringsämnen. Den har mycket höga halter av omega 3-fetter och spårämnen. Chiafrön är också proteinrika. Chiapudding är ett fantastiskt mellanmål och också bra inför träning. Det fungerar dessutom som en jättegod efterrätt. Men chiafrön har långt fler användningsområden än att bara göra pudding av. Mer om det här nedan!

Var kommer chiafrön ifrån?

Låt oss börja med lite geografiska och historiska fakta om chiafrön. Chiafrön växer vilt i låglänta bergsområden och ökentrakter i Mexiko, Guatemala och andra länder i Latinamerika. Chiafrön kommer från den mexikanska chiasalvian och tillhör salviasläktet. 

För invånarna i dessa trakter har chiafrön haft en stor betydelse för människornas överlevnad. Att den är packad med näringsämnen är en anledning till det. Men också att blötlagda chiafrön ger en geléaktig gröt som är mycket mättande, har förstås också bidragit till att den varit så viktig. 

Forskare tror idag att länder som Paraguay, Bolivia, Argentina, Guatemala och Mexiko har använt chiafrön som en basföda, som under långa perioder varit minst lika viktig som majs. Chiafrön är än idag en viktig del i det sydamerikanska köket. Det används i olika maträtter och till och med i olika drycker, för att göra dem mer näringstäta.

Det finns uppemot 100 olika sorter av chiafrön! Dessa kan vara vita, beige, grå eller svarta. Smakskillnaden är inte särskilt stor mellan dessa. Gemensamt för dem alla är att de är kraftigt gelébildande och väldigt små. 

I Latinamerika växer chiafrön vilt, men de odlas också på många kontinenter. Inte minst Australien har blivit en stor producent av kommersiell odling av chiafrön och där finns många stora chia-plantager.

Grodda chiafrön?

Chiafrön är även goda att grodda och det kan du göra enkelt själv hemma, genom att strö ut dem på en bit hushållspapper i en skål och sedan hålla det fuktigt. 

Efter några dagar kommer de att börja gro och efter någon vecka, kan du klippa groddarna och ha dem i sallad eller på smörgås. Väldigt gott! 

Det går också att driva upp chiafrön till plantor och sedan skörda frön från dessa, även om det tar ett tag och är ganska tålamodsprövande.

Vad har chia för näringsprofil?

Chiafrön kallas förstås superfood av en anledning och här har vi ett livsmedel som verkligen är späckat med näringsämnen. Chiafrön innehåller linolensyra, vilket är en annan benämning för omega 3 och 6 i kombination. Omega 3 är en nyttig fettsyra som är bra för huden och immunförsvaret, samt för hjärnans funktion. 

En femtedel av innehållet i chiafrön består av proteiner. Det är ett bra komplement för vegetarianer och veganer, som vill ha ett högre intag av protein i sin växtbaserade kost. Nästan hälften av innehållet består av kolhydrater och en stor del av dessa är fibrer. I övrigt innehåller också chiafrön magnesium, kalium och zink.

Vad säger vetenskapen om hälsofördelarna med chia?

Det finns inte väldigt många studier på chiafröets hälsofördelar som helhet, men däremot finns det gott om forskning som visar på att innehållet är nyttigt på många plan. Det höga fiberinnehållet, fettsyrorna och proteinhalterna har till exempel en fördelaktig effekt för blodsockret.

Fettsyrorna i chiafrön har också visat sig kunna sänka blodtrycket. Eftersom chiafrön fyller ut magsäcken, är det en utmärkt produkt för den som vill gå ner i vikt. Gelét som bildas kan också föra med sig slaggprodukter och rester som fastnat i tarmfickorna och har därför också en detoxeffekt.

Hur använder jag chiafrön för dess hälsofördelar?

Det finns en mängd sätt att använda chiafrön på. Till att börja med kan du strö det på gröt och müsli om du vill. Det också finns en mängd olika recept med chiafrön.

Inkorporera chiafrön i mat

Chiafrön är en vanlig ingrediens i bröd. Det går att byta ut en del av mjölet mot chiafrön, för att få ett mer nyttigt och proteinrikt bröd. Kom bara ihåg att tillsätta mer vatten, eftersom chiafrön binder mycket vätska och degen annars blir för kompakt. 

Chiafrön kan också ersätta ägg i vissa fall. Till exempel är det ett utmärkt substitut till ägg, om du vill baka veganskt. Den passar också väldigt bra att blanda ner i en smoothie. Du kan antingen blanda i torra frön eller sådana som du har blötlagt kvällen innan. Hur du än gör, så får du en proteinrik och fiberrik smoothie med nyttiga fettsyror. 

Många gör numer sin egen mandelmjölk och det är precis lika enkelt att göra sin egen chiamjölk. Tillsätt bara cirka en deciliter chiafrön i en liter vatten, lägg till några matskedar hasselnötter eller hackad mandel och låt stå över natten. Därefter mixar du det noggrant och och silar av. 

Sedan har du världens godaste, vegetabiliska mjölkdryck, som håller ca 4 dagar kylskåpet.

Så gör du en enkel chiapudding

En av de mest mest populära anrättningarna är nog chiapudding och det är verkligen enkelt att göra. När du väl har provat basreceptet några gånger, kan du variera det här receptet nästan i oändlighet, helt efter din egen smak. 

Grundrecept chiapudding:

 • 6 msk frön (chiafrön)
 • 4 dl havre-, mandel- eller hasselnötsdryck
 • Rivet skal från en halv citron

Blanda ihop ingredienserna och rör om efter ca 15 minuter. Efter ytterligare 15 minuter rör du om igen. Därefter är det bra att låta den stå kallt minst en halvtimme. Vill du kan också låta den stå över natten. Därefter serverar du puddingen med valfri topping. Det kan vara mango, banan, ananas, hallon, blåbär, nötter och frön; allt efter tycke och smak. 

Det här är ett populärt recept som brukar funka för alla familjemedlemmar!

Vad ska jag tänka på när jag köper chiafrön?

Chiafrön har lång hållbarhetstid. Men eftersom de innehåller mycket fett, kan de också härskna och det är viktigt att du tittar på bäst före-datum på förpackningen innan du köper den. Påsar med gamla chiafrön kan också utveckla mögelsporer, vilket är väldigt ohälsosamt. 

För övrigt är det bra att välja ett varumärke som du tycker om, när du ska välja chiafrön. Numera finns det chiafrön att köpa i ganska generösa förpackningar, så även stor- och familjepack brukar gå att hitta.

Har chiafrön några biverkningar?

Chiafrön kan sänka blodtrycket och har du lågt blodtryck bör du rådgöra med din läkare innan du äter stora mängder av det. 

För övrigt finns det inte några särskilda risker och chiafrön är generellt heller inte särskilt allergent. Vill du undvika de rester av konstgödsel och bekämpningsmedel som finns i konventionellt odlade frön, så kan du välja ett ekologiskt alternativ.

Chiafrön Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Inför arbetet med den här köpguiden läste vi en mängd recensioner och fakta på nätet om chiafrön. Vi läste om vad de kan användas till, vad de har för näringsvärde och vi letade recept. På basen av denna information har vi valt ut fyra favoritprodukter, som passar för många olika typer av användningsområden.

Premium: Superfruit Chiafrön

Premiumvinnaren från Superfruit är ekologiskt odlade och importerade från Sydamerika. Här får du alla de nyttiga fettsyror, fibrer och proteiner som chiafrön ska innehålla. Du får en effektiv, vegetabilisk källa till omega 3 och produkten kan användas både i bakning och matlagning.

Chiafrön från Superfruit ger en bra mättnadskänsla och det finns flera recensenter med IBS, som säger sig ha blivit hjälpta och fått mycket bättre mage efter en tids användande. Du får också ett tillskott av många nyttiga spårämnen och mineraler från chiafröna. 

Superfruit ett svenskt företag, som tar fram en mängd livsmedel inom superfruit-kategorin. De är marknadsledande inom superfoods i Norden och är du på jakt efter gojibär, acai eller chaga att komplettera dina chiafrön med, så hittar du garanterat det i deras sortiment.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Mycket omega 3

Nackdelar

 • Transparent påse, trots att de ska förvaras mörkt

Mellan: Healthwell Chiafrön Eko

Hatchimal Ekologiska Chiafrön innehåller en stor mängd nyttigheter. Svenska Healthwell har tagit fram chiafrön utan tillsatser och konserveringsmedel. Dessutom är Healthwell chiafrön helt ekologiska. De är inte framställa genom någon uppvärmningsprocess, så det är helt och hållet en raw food-produkt.

Healthwell Chiafrön innehåller rikligt med omegafetter, spårämnen och fiber. Tack vare det höga proteininnehållet passar de jättebra att använda i bakning och smoothies som ett proteinrikt mellanmål. Passar också bra för träning.

Healthwell är ett svenskt varumärke, som är framtaget av den svenska kosttillskottsbutiken Svenskt Kosttillskott. De har ett brett sortiment och idén med varumärket är att lansera högkvalitativa kosttillskott och superfoods, till ett bra pris för konsumenten. Högkvalitativa produkter ska inte behöva kosta så mycket, är deras filosofi.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Proteinrika

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Budget: Kung Markatta Chiafrön

Prisvärda Kung Markatta har även de chiafrön i sitt sortiment. De är rika på kostfiber samt protein och de är också ekologiska. De är perfekta att använda som ingrediens i brödbakning eller som ett nyttigt tillskott i müsli, smoothies eller i en läcker chiapudding. Variationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga!

Kung Markatta är verkligen ett varumärke vi svenskar kan vara stolta över! Sedan 1983 har de försett oss med högkvalitativa, ekologiska livsmedel.

En del av i deras ideologi är också att produkterna transporteras på klimatsmarta sätt och att de anställda odlarnas arbetsförhållanden är goda. Med Kung Markattas produkter får du helt enkelt många bra fördelar och det gäller inte minst deras chiafrön av hög kvalitet.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Etisk produktion

Nackdelar

 • Opraktisk påse som som lätt går sönder

Special: Clean Eating Ekologiskt Chia Knäckebröd

Chia knäckebröd från Clean Eating, är ett ekologiskt knäckebröd som passar lika bra till mellanmål som till frukost. Clean Eating är ett varumärke som grundats av influencern Katrin Zytomierska, som satsar på lågkolhydratsprodukter av olika slag. 

Brödet har ett högt fiberinnehåll och hög fetthalt, men relativt lite kolhydrater för att vara knäckebröd. Passar lika bra för veganer, som de som håller sig till strikt paleokost. 

Knäckebrödet passar bra med alla typer av pålägg. Förutom chiafrön innehåller det också sesamfrön, linfrön, kruskakli och psylliumfrön. Förutom salt innehåller det inget mer. inga onödiga konserveringsmedel eller tillsatser, med andra ord.

Fördelar

 • Glutenfritt
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ganska tjocka bitar
 • Kan innehålla spår av nötter och mjölk


Chiafröerna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Utöver våra premiumvinnare vill vi också presentera ytterligare några intressanta produkter. Även dessa håller hög kvalitet och trots att de inte fick plats bland våra vinnare, så ville vi skriva några rader även om dem.

Holistic Chia

Holistic chiafrön är hela chiafrön att använda både i bakning och matlagning. Företaget har importerat dem från Sydamerika, Mexico och östra Afrika. Därefter kvalitetskontrolleras och förpackas de för distribution här i Sverige. 

Holistic Chia är rik på omega 3-fetter och fibrer. De är gynnsamma för hjärt-och kärlhälsa och även för tarmbalansen. Holistic chia är även en rawfood-produkt.

Fördelar

 • Noggrant kontrollerad produkt
 • Praktiskt förpackad i burk

Nackdelar

 • Dyr

Mother Earth Chiafrö Svarta RAW & EKO

Chiafrön från Mother Earth är svarta, ekologiska chiafrön från Peru. För att bevara all näring, så skördas och förpackas de varsamt och resultatet blir en produkt som är naturligt rik på protein, fettsyror och fibrer. Chiafrön från Mother Earth passar perfekt för chiapudding, gröt och musli.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Bör ej stå framme i dagsljus

Dejunked ChiaGo Chiapudding Green

Visst vore det praktiskt att kunna avnjuta en färdig chiapudding, när du är på språng eller ska iväg på träning? Det är precis vad du kan göra med Dejunked ChiaGo Chiapudding Green! Här får du nämligen chiapudding tillsammans med spirulina. kiwi och äpple. Smidigt förpackade i en klämmispåse. 

Den är perfekt att ta med till gymmet eller ha med i väskan, som ett nyttigt mellanmål. Ett minus i kanten ger vi för att den innehåller hela 25 % äppelpuré samt vindruvsjuice. Detta gör att den till syvende och sist blir en ganska sockerrik produkt, även om det är fruktsocker.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Smidig portionsförpackning

Nackdelar

 • Hög andel äppel- och vindruvsjuice

Vitaprana Organic Chia Seeds

Vitapranas chiafrön har ett högt innehåll av fibrer, proteiner och omega 3. Precis som alla andra chiafrön är dessa även glutenfria och lämpar sig väl för veganer. Chiafrön från Vitaprana passar till många olika typer av maträtter. Du kan använda dem i smoothies, sallad, yoghurt och i pudding.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Finns endast på Bodystore

Chelsie's Organic Chia Seeds

Chelsie's Organic Chia Seeds är 100 % ekologiska chiafrön, som passar bra att strö över yoghurten eller att använda till chiapudding. Chiafröna är ekologiska. De är förpackade i det lilla rosteriet Chelsie’s på Södermalm i Stockholm. Chiafröna har en svart, härlig färg och det märks verkligen att de är av hög kvalitet.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Förpackade i Sverige

Nackdelar

 • Noggrann förvaring krävs, annars förkortas hållbarheten

Chia Hair Care CHIA Conditioner

Vad sägs om att låta chiafröets vårdande egenskaper även verka i ditt hår? Chia Hair Care är en hårvårdsserie som använder kallpressad, ekologisk, extra virgin chiafröolja i sina produkter. Det ger håret en härlig glans och en riktig näringskick.

Chia Hair Care CHIA Conditioner passar för alla typer av hår och har en balanserande inverkan på både håret och hårbotten. Detta inte minst eftersom oljan är särskilt rik på Omega 3 och 6. Du får ett hår som blir rikligt återfuktat och lätt att kamma ut.

Fördelar

 • Intensivt vårdande
 • Utan silikoner

Nackdelar

 • Kan ge hudreaktioner på känslig hud och hårbotten

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad