Bästa chaga 2024 – Traditionell medicinalväxt som åter blivit i ropet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nyfiken på chaga? Då är du inte ensam! Vi på hälsokost bestämde oss för att lära oss allt om denna mirakelsvamp och presenterar här en utförlig beskrivning av vad chaga är för något, hur det används, för- och nackdelar och så berättar vi såklart om våra favoritprodukter.

I den här köpguiden ska du alltså få svar på alla dina frågor om den spännande medicinalväxten chaga. Du får också reda på hur den odlas och hur du ska förtära den.

Det här är en svamp som använts i många kulturer sedan urminnes tider. Den har använts inom folkmedicinen hos oss i Skandinavien, likväl som i Sibirien och bland de nordamerikanska urbefolkningarna.

Chaga, eller sprängticka som den heter på svenska, har åter blivit populär hos oss de senaste åren. Det innebär att det kommit ett flertal produkter den svenska marknaden. I köpguiden rekommenderar vi ett antal chagaprodukter av hög kvalitet.

I premiumklassen vann Holistic Chaga Ekologisk. Mellanklassens vinnare var Superfruit Chagapulver EKO. I budgetkategorin blev Vitaprana Organic Chaga Powder utvald till vinnare. Som specialare vann Four Sigma Foods Mushroom Coffee Mix with Cordyceps & Chaga. 

Premium: Holistic Chaga Ekologisk

Den finska chagan är en av de populäraste chaga-produkterna på marknaden. Svenska Holistic erbjuder här en högkvalitativ produkt, skördad från björkskogen i den finska naturen.

Den är nermald i en storlek som är ungefär densamma som teblad. Det gör att chagan kan användas i en vanlig tesil, vilket gör den mycket praktisk och dryg att använda. En sats kan användas flera gånger. Så länge chagan avger färg, så avger också de många olika näringsämnen som gör den så nyttig.

Fördelar

 • Kan bryggas som te
 • Dryg

Nackdelar

 • Liten burk

Mellan: Superfruit Chagapulver EKO

Superfruit Chagapulver är ekologiskt och skördat i Estland. Den är finmald och kan lösas direkt i dryck eller strös på yoghurt och gröt. Påsen innehåller 100 gram chaga, vilket räcker till cirka 50 portioner.

Fördelar

 • Rik på vitamin B1
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ej svensk miljöcertifiering

Budget: Vitaprana Organic Chaga Powder

Vitaprana Organic Chaga Powder är ett ekologiskt chagapulver som distribueras av svenska Vitaprana. Den är fint pulveriserad och kan användas genom att den blandas ut i varm vätska. Kan också användas i bakverk eller på yoghurten.

Fördelar

 • Billig produkt
 • Rik på antioxidanter

Nackdelar

 • Ursprungslandet framgår ej

Special: Four Sigma Foods Mushroom Coffee Mix with Cordyceps & Chaga

Four Sigma Foods Mushroom Coffee Mix with Cordyceps & Chaga ger dig en rejäl energikick när du behöver det. Förutom chagans allmänt stärkande egenskaper, får du här energihöjande koffein, cordyceps och sibirisk ginseng. De två sistnämnda används  traditionellt för att höja koncentrationsförmågan och energinivåerna.

Fördelar

 • Uppiggande dryck
 • Portionsförpackningar

Nackdelar

 • Endast 10 portioner
 • Dyr produkt


Köpguide

Chaga - skogens svarta guld

Chaga har inom medicinen genom århundradena kallats för odödlighetens svamp eller skogens svarta guld. Gåvan från gudarna är en annan benämning. Den har använts som medicinalväxt i tusentals år vid en rad olika sjukdomstillstånd. Smaken uppskattas dessutom av många.

Namnet chaga kommer från ryskan och betyder just svamp. På svenska benämner vi chaga som sprängticka. Den växer på björkar och finns förutom i Skandinavien även i Japan, Korea, Sibirien och Nordamerika. Men svampen är sällsynt. Den växer i snitt på cirka en av 5 000 björkar.

Den nordamerikanska urbefolkningen betraktade chaga som en helig medicinalväxt. Även i Sibirien, Japan och Kina är den fortfarande en mycket aktad och vanligt förekommande som alternativmedicin. Traditionellt är den använd som stärkande medel vid olika typer av infektioner och inflammationer.

Den bidrar med mycket kraftfull näring och stabiliserar även blodsockret. Den smakar inte svamp alls, utan smaken brukar snarare beskrivas som mild vanilj.

Vad är det som gör chaga så hälsosamt?

Chaga har ett mycket näringsrikt och komplext innehåll. Här hittar du inte bara mineraler, vitaminer och spårämnen. Här finns också fotokemikalier, polysackarider, melanin, steroler, saponiner och betulinsyra. Svampen innehåller också en rad mycket kraftfulla antioxidanter.

Det innebär att den skyddar kroppens celler från att drabbas av oxidativ stress. Antioxidanter skyddar alltså cellerna och främjar ett normalt immunförsvar. Svampen innehåller också rikligt med melanin, om är bra för hudens hälsa.

Vilka näringsämnen innehåller chaga?

Chaga innehåller alltså en rad olika immunförsvarsaktiverande föreningar, som mineraler och vitaminer av olika slag. Det kan hjälpa till att ge immunförsvaret en kick och bygga upp kroppens cellulära försvar och förnyelse.

Chaga innehåller:

 • Ergosterol som är ett förstadium till D2.
 • Betaglukaner som har en positiv effekt på tarmhälsa, energinivåer och vaskulär hälsa.
 • Aminosyrakomplex och andra spårämnen som bygger upp immunförsvaret. 
 • Polysackarider som förbättrar immunförsvaret samt förebygger bakterie- och virussjukdomar.
 • Betulinsyra som är effektivt mot infektioner.
 • Melanin, som förbättrar och skyddar hår, hy och naglar.
 • Fytokemikalier som dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning.

Hur blir chaga så näringsrik?

Chaga, eller sprängticka, är egentligen en parasit. Den fäster sig i björkens sprickor och sprider sig långsamt inifrån och ut längs med stammen. Sprängtickan samlar upp all näring från björken och blir då fullproppad med livskraft och näring. Chaga är alltså är en väldigt eftertraktad råvara i hälsobranschen!

Svampen är helt svart i färgen och ser ut som en utbuktning på björkstammen. Den ska inte blandas ihop med falsk sprängticka, som är andra typer av utbuktningar på björkstammen.

Hur använder jag chaga?

Chaga köper du antingen som finmalt pulver eller i bitar. Det finns också chaga i kapselform, som du kan ta som kosttillskott även om det är ganska ovanligt. Det traditionella sättet att ta chaga är att låta de små bitarna koka upp och ligga och dra i vattnet, så att alla nyttigheter frigörs. Chagapulver blandas direkt i varmt vatten och dricks därefter.

Tillsätter du ingefära och honung får du en riktig dunderdryck, som är utmärkt i influensa och förkylningstider. Du kan också blanda ut chagapulver i smoothies eller andra olika typer av drycker. Eller varför inte strö det över yoghurten, müslin eller gröten.

Hur produceras chaga?

Den skördas till största delen från finska och kanadensiska björkar, eftersom marken där är extra rik på mineraler som sprängticka kan dra åt sig. Svampen skördas, torkas och pulvriseras sedan.

Chagan ska helst skördas under vinterhalvåret och så långt borta som från vägar som möjligt, för att undvika föroreningar. Vanligtvis skördas chagan fram tills att saven på björken börjar rinna på våren. Efter det minskar näringstätheten i svampen.

En del av sprängtickan ska alltid lämnas kvar på trädet, så att den kan fortsätta växa. Den skördas så varsamt som möjligt, så att trädet inte tar skada.

Har chaga några biverkningar?

Chaga har inga kända biverkningar som forskningen känner till idag. Men med tanke på att hur näringsrik den är, så ska du givetvis inte överdosera den och också vara försiktig vid amning, graviditet eller om du äter mediciner som är receptbelagda. Det är alltid bäst att rådgöra med din vårdcentral om du platsar i någon av ovanstående kategorier.

Chaga Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Efter många timmars research har vi sammanställt den här köpguiden. Förutom att bilda våra egna uppfattningar om olika produkter, har vi också lyssnat på andra konsumenter och lyssnat på vad tillverkarna själva säger om sina produkter. På basen av detta har vi kunnat rangordna produkterna nedan och avgöra vilka som passar i sin respektive kategori.

Premium: Holistic Chaga Ekologisk

Holistic Chaga Ekologisk är i lagom stora bitar för att användas i en vanlig tesil. En halv till en tesked används till en kopp vatten, det ska sedan dra tills vattnet blivit bärnstensfärgat.

Det går att brygga på samma sats, så länge den ger ifrån sig färg. Det innebär att den fortfarande har kvar de nyttiga näringsämnen som finns i produkten.

Sprängtickan från Holistic är från vildväxande chaga i Finland. Den är extremt näringsrik, tack vare de mineralrika, finska jordarna. Den har en mild smak och en ton av vanilj. Innehåller endast finsk ekologisk sprängticka och ingenting annat.

Produktfakta:

 • Grovmald
 • 50 gram 
 • Dosering: max 5g i en kopp hett vatten

Fördelar

 • Kan bryggas som te
 • Dryg

Nackdelar

 • Liten burk

Mellan: Superfruit Chagapulver EKO

Superfruit Chagapulver EKO Airshow är chaga i sin rena form. Förpackningen innehåller cirka 50 portioner. Chagan har en mild vaniljsmak och passar att dricka som vanligt te. Kan sötas med honung eller något annat sötningsmedel du tycker om. Eftersom den är finmalen, passar den också att strös på gröt eller användas i yogurt.

Superfruit Chagapulver EKO kommer från Estland. Den är skördad från vildväxande träd och helt ekologisk. Passar bra att använda både som morgon- och kvällsdryck, eftersom den inte påverkar nervsystemet såsom kaffe gör. Det är ingen risk att du blir så pigg att du inte kan sova med andra ord.

Chagan från Superfruit är rik på vitamin B1 -- det vitamin som bidrar till normal hjärtfunktion, till centrala nervsystemet funktion samt en normal ämnesomsättning. Låt en tesked blandas i vatten eller annan het dryck och låt dra i fem minuter, sila sedan och drick.

Produktfakta:

 • Påse med 100 gr
 • Finmalen

Fördelar

 • Rik på vitamin B1
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ej svensk miljöcertifiering

Budget: Vitaprana Organic Chaga Powder

Vitaprana Organic Chaga Powder är en pulveriserad variant som har den klassiska, milda vaniljsmaken. Eftersom den är mycket finmald, har den ett brett användningsområde. Det passar lika bra att blanda ut i dryck som att använda i bakverk eller i smoothies. Per portion används en till två teskedar av pulvret.

Vitaprana är ett svenskt varumärke som har lanserats av kosttillskottsföretaget Bodystore. Syftet med Vitaprana är att sälja högkvalitativa kosttillskott och råvaror som är snälla mot miljön och även håller fördelaktiga priser.

Vitapranas filosofi är att inte använda onödiga tillsatser i sina produkter och det gäller även deras chaga. En nackdel vi ser är att ursprungslandet inte framgår av innehållsförteckningen.

Fördelar

 • Billig produkt
 • Rik på antioxidanter

Nackdelar

 • Ursprungslandet framgår ej

Special: Four Sigma Foods Mushroom Coffee Mix with Cordyceps & Chaga

Vad sägs om en färdig kaffe och chaga-mix? Den här praktiska och spännande blandningen är ett sätt att att få den nyttiga chagan med i kaffet. Förpackningen innehåller 10 stycken praktiska en portionsförpackningar, som är lätta att ta med sig.

Bara att plocka fram när det känns som det behövs en uppiggande kick under dagen. Förutom kaffe innehåller påsarna också cordyceps och sibirisk ginseng. Båda två används för att öka energinivåerna i kroppen, samt för att öka koncentrationsförmågan. Det här är alltså en ganska potent produkt, som dessutom innehåller koffein.

Produkten innehåller rent pulverkaffe och därmed koffein, så det här är alltså ingenting som ska förtäras i för stor mängd. Rekommenderad daglig dos är högst två påsar. En påse blandas ut i 2 dl hett vatten. Produkten innehåller inget socker och är helt vegansk.

Fördelar

 • Uppiggande dryck
 • Portionsförpackningar

Nackdelar

 • Endast 10 portioner
 • Dyr produkt


Chagan som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Eftersom chagan har blivit alltmer uppmärksamhet de senaste åren, har det också börjat dyka upp fler produkter på marknaden. Idag är utbudet mycket större än vad det var för något år sedan. Vi presenterar därför här ytterligare några produkter, som är väldigt intressanta men som inte fick plats i våra vinnarkategorier.

Rawpowder Chaga Instant

Rawpowder Chaga Instant är ett mycket finmalt chagapulver, som snabbt löses upp i både varm och kall dryck. Doseringen är en halv till en tesked per dag.

För att få en effektiv boost när du håller på att bli förkyld eller drabbas av influensa, rekommenderar företaget att du tillsätter socker, honung och ingefära. Passar även att använda i smoothies eller andra drycker.

Fördelar

 • Finfördelat
 • Mild smak

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Terranova Chaga

Terranova Chaga är en produkt i form av kapslar. Chagan har frystorkats och mals sedan till ett mycket fint pulver. Det här är produkten för dig som vill få i dig chagans nyttiga egenskaper utan att dricka teet. Kapslarna är veganska och helt utan tillsatser. En kapsel innehåller 500 mg extrakt.

Fördelar

 • I praktiska kapslar
 • Lätta att svälja

Nackdelar

 • Kostar mer än chaga i pulverform

Go for Life Chagapulver EKO

Go for Life Chagapulver EKO är ett finmalet chagapulver utan tillsatser. Produkterna är varsamt framställda och alla näringsämnen i produkterna är bevarade. Go For Life Chagapulver Eko har den klassiska, milda smaken av vanilj. Den är mycket finpulveriserad och passar i alla vätskor och att strö på gröt och yoghurt.

Go For Life är ett företag som grundades av ett gäng engagerade hälsoentusiaster. Genom att marknadsföra och distribuera produkter som de själva har mått bra av, vill de bidra till att skapa bättre folkhälsa.

Fördelar

 • Passar både i dryck och i mat
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Solaray Fermenterad Chaga

Solaray Fermenterad Chaga har ett högt koncentrat av chaga och passar för dig som vill ha extra näringsrika tillskott under perioder av extrem ansträngning. Solaray Fermenterad Chaga är mycket intressant på det sättet att den inte kommer från björk. Solaray Fermenterad Chaga är istället odlad på ekologisk havre.

Det är ett nytt sätt att framställa chaga på och gör förstås att det går att ha större kontroll på odlingen. Kapslarna är helt veganska och i en burk har du 30 dagars förbrukning.

Fördelar

 • Lättsvald
 • Veganska kapslar

Nackdelar

 • Hög dos; dagsdos bör ej överskridas

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad