Bästa cashewnötterna 2024 – Välfyllt med tryptofan, omega 3 och andra näringsämnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vad är så fördelaktigt med att ha cashewnötter hemma, färdiga att använda i matlagning eller äta som snacks? Det och mycket mer därtill kommer att få veta i detalj i vår stora köpguide om cashewnötter. Det här är nämligen en näringsbomb av sällan skådat slag och det ska du få läsa allt om!

Berika ditt skafferi med cashewnötter

För veganer och hälsokostentusiaster är cashewnötter säkert redan bekant, men många känner inte till särskilt mycket om cashewnötter, annat än att de brukar finnas i asiatisk mat och ligga på samma hylla som annan nötsnacks i butiken. 

Den här artikeln riktar sig både till de som redan använder cashewnötter, men också till dig som vill veta mer om nötterna och varför du borde inkorporera cashewnötter i din matlagning.

Som vanligt har vi också rekommenderat några högkvalitativa alternativ. 

I premiumkategorin vann RawFoodShop Cashewnötter Delade EKO. I mellanklassen valde vi Vitaprana Ekologiska Cashewnötter och vår budgetprodukt den här gången heter Mother Earth Cashewnötter Hela Eko. För läckergommen rekommenderar vi särskilt vår Smiling Cashew Fairtrade EKO Choklad!

Premium: RawFoodShop Cashewnötter Delade EKO

RawFoodShop Cashewnötter Delade EKO är ekologiskt certifierade cashewnötter från Indonesien. De är perfekta i storlek att användas i matlagning eller smidigt och snabbt malas ner som ingrediens i olika maträtter. 

Det här är en stor förpackning och passar alla som lagat mycket vegansk mat och vill ha alternativ till vispgrädde, dressingar och gräddfil.

Fördelar

 • Praktisk förpackning
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Finns endast i enkilos påsar

Mellan: Vitaprana Ekologiska Cashewnötter

Vitaprana Ekologiska Cashewnötter innehåller rikligt med omättade fetter och mineraler. Cashewnötterna är perfekta att använda i matlagning eller rosta och salta som ett gott och nyttigt snacks.

Fördelar

 • Ekologiska nötter

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Budget: Mother Earth Cashewnötter Hela Eko

Svenska Mother Earth importerar ekologiska cashewnötter direkt från producenter i Asien och Afrika. Det här är en utmärkt och prisvärd allroundprodukt för den som behöver cashewnötter i större mängd. Nötterna passar utmärkt att göra veganska, ostliknande pålägg av eller så kan de användas som dessert, till snacks och som mellanmål.

Fördelar

 • Importerad direkt från producenter i Afrika och Asien
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Exakt vilket producentland framgår ej

Special: Smiling Cashew Fairtrade EKO Choklad

Smiling Cashew Fairtrade EKO Choklad blev vår specialvinnare eftersom det här snackset innehåller endast två ingredienser och inga onyttiga tillsatser eller rester från bekämpningsmedel. 

Produkten består av ekologiska, lättrostade cashewnötter som doppas i mörk choklad. Det resulterar i ett riktigt läckert snacks som kan användas som mellanmål eller framåt kvällskvisten när du blir sugen på något gott.

Fördelar

 • Med mörk choklad
 • Fairtrade-märkt

Nackdelar

 • Högt kaloriinnehåll

Köpguide

Vad är egentligen cashewnötter?

Cashewnötter är trots sitt namn inte en nöt utan ett frö. Inom livsmedelsindustrin benämns den dock alltid som en nöt. Cashewnötter växer på yttersidan av cashewäpplen som är en stenfrukt. 

Fröna skördas tillsammans med den avokadoliknande frukten som också används att göra sylt och juice av. Det är en populär dryck i bland annat Brasilien, där cashewträdet ursprungligen kommer ifrån. 

Skalet på cashewnötterna är mycket giftigt. Det innehåller ämnet urushiol, som är en typ av harts som är giftigt att förtära och som kan framkalla hudreaktioner och förgiftning. 

Hartsen används i industrin som insektsmedel och till bland annat bromsklossar på bilar. För att giftet ska försvinna ur nöten, måste nötterna skalas och rostas och det är då cashewnötterna får sin karakteristiska, ljusbeige färg. Från början har de en ljust grön pistageliknande kulör.

Varför är cashewnötter så hälsosamt?

Cashewnötter innehåller en lång rad näringsämnen. De innehåller ett flertal vitaminer, såsom A,B och C-vitamin. Nötterna har också ett högt proteininnehåll. Här finns rikligt med kostfiber och ett flertal mineraler i form av magnesium, järn, natrium, mangan, zink, koppar, selen, fosfor, kalcium och kalium. 

Cashewnötter innehåller även enkelomättade, hälsosamma fetter samt fettsyran omega 3. Den är bra för hela kroppen, men inte minst för hjärnans funktion. 

Många äter också cashewnötter för att de innehåller ämnen som är bra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Cashewnötter har ett lågt glykemiskt index och innehåller få kolhydrater och är också lämpliga som mellanmål och snacks, för den som vill kontrollera sitt blodsocker. 

Forskning har också visat att cashewnötter innehåller det intressanta ämnet tryptofan. Det är ett ämne som hjälper hjärnan att producera serotonin, vilket är kroppens må-bra-hormon. 

Serotonin styr vårt välbefinnande, våra hungerkänslor samt balansen mellan vakenhet och sömn. Serotonin påverkar blodtrycket i positiv riktning. Som du hör är cashewnöten verkligen proppfull med nyttigheter!

Så kan du använda cashewnötter i mat, bak och dryck

Cashewnötter är precis som många andra frön och nötter väldigt bra att använda i matlagning på många olika sätt. Cashewnötter används exempelvis ofta i thailändsk matlagning och passar i grytor, såser och på sallader. 

Cashewnötter kan malas, rostas eller hackas. I vegansk matlagning är cashewnötter populära att använda för att göra olika typer av ostliknande produkter av. Faktum är att du kan göra allt från vegansk gräddfil till cheesecake med cashewnötter som bas!

Här nedan följer några tips på rätter du kan laga med och av cashewnötter.

Cashewnötsostsås

En krämig och läcker sås som du kan använda på nachos eller laga pasta med. Den passar utmärkt som chipsdip eller egentligen i vilket sammanhang du än föredrar. 

Cashewsmör

Cashewnötssmör är ett krämigt pålägg som får en nötig smak eftersom cashewnötterna rostas innan. Kan också användas som dippsås eller för att toppa gröt och pannkakor med. 

Kyckling med cashewnötter

Kyckling med cashewnötter är en riktig matklassiker när det kommer till kinesisk och thailändsk kokkonst. Det finns en uppsjö varianter av rätten med den brukar ofta bestå av cashewnötter, kyckling, olika typer av grönsaker och smaksättningar som ostronsås och citrongräs.

Har cashewnötter några nackdelar/biverkningar?

Cashewnötter är en relativt vanlig orsak till akuta allergianfall. Så den som är allergisk mot nötter, bör också vara försiktig med cashewnötter, trots att det rent tekniskt är ett frö. Som tidigare nämndes är skalet på cashewnötter giftigt och nötterna bör alltid vara skalade och rostade. 

I övrigt finns inga särskilda nackdelar för cashewnötter, men den som vill undvika alltför mycket fett i kosten bör förstås vara medveten om att nötter och frön är rikt på kalorier och innehåller mycket fett, även om det är mycket nyttigt sådant.

Kan jag äta cashewnötter varje dag?

Om du inte är allergisk eller är på en kalorirestriktiv diet, så går det bra att äta cashewnötter varje dag. Många näringsexperter menar att du utan problem kan äta upp till en deciliter nötter och frön per dag och att det till och med är nyttigt.

Vad ska jag tänka på när jag köper cashewnötter?

Cashewnötter precis som andra nötter innehåller mycket fett och det är viktigt att du kontrollerar bäst före-datum på nötterna så att de inte är så gamla, eftersom fettet i dem då kan vara härsket. 

Nötter har också en tendens att producera mycket små mögelsporer som inte är synliga för ögat eller kan smakas, men som sannolikt inte är särskilt bra att äta. Även det gör det till en bra anledning att kontrollera att nötterna är fräscha. 

Det finns både konventionellt odlade och ekologiska cashewnötter. För den som vill ha etiskt producerade cashewnötter går det också att hitta rättvisemärkta alternativ och ofta innehåller dessa även mindre mängd bekämpningsmedelsrester, även om de inte är ekologiska.


Cashewnötter Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Bland favoriterna hittar du produkter som vi varmt kan rekommendera våra läsare. Dessa har vi valt ut på basen av den research vi gjort inför arbetet med köpguiden. Den ihopsamlade faktan består bland annat av kundrecensioner, omdömen och information från företagen själva.

Premium: RawFoodShop Cashewnötter Delade EKO

Svenska RawFoodShop har importerat ekologiska cashewnötter från Indonesien. Nötterna är färdigt tudelade, vilket gör att de har en lagom storlek för att använda i all typ av matlagning. 

De är också perfekta att använda till vegansk matlagning om du vill göra smakliga alternativ till vispgrädde, dressingar, färskost och gräddfil. Produkten är rawfood, vilket innebär att de inte hettas upp över 42 grader, vilket gör att nötterna har kvar största delen av sitt näringsinnehåll. 

Alla RawFoodShops produkter är ekologiskt certifierade och det gäller även deras cashewnötter. För att förlänga hållbarheten rekommenderas att du förvarar den öppnade påsen i kylskåpet.

Fördelar

 • Praktisk förpackning
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Finns endast i enkilos påsar

Mellan: Vitaprana Ekologiska Cashewnötter

Vitapranas cashewnötter består av hela, osaltade cashewnötter som kan ätas som de är som snacks eller användas i all typ av matlagning. De innehåller stora mängder enkelomättade fetter, mineraler, magnesium, fosfor, järn och proteiner. 

Vitaprana Ekologiska Cashewnötter innehåller inga tillsatser och heller inget salt eller socker. De är alltså rena, lättrostade nötter och ingenting annat.

Vitaprana är Bodystores steget varumärke och syftet med märket är att producera och distribuera prisvänliga, högkvalitativa hälsokostprodukter till kunderna. Även det här är en rejäl påse på 750 gram.

Fördelar

 • Ekologiska nötter

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Budget: Mother Earth Cashewnötter Hela Eko

Cashewnötterna från svenska Mother Earth är perfekta att ha i väskan som snacks. Eller varför inte blanda dem med torkad frukt och lite goda kryddor. Passar också utmärkt att använda i alla typer av matlagning, inte minst i wokrätter. Veganer får här en prisvärd produkt att använda till såser och ostar. 

Cashewnötterna från Mother Earth odlas i Asien och Afrika och företagets filosofi går bland annat ut på att köpa och importera produkter direkt från producenter världen över. Det gör att vi som konsumenter får prisvärda alternativ och bönderna som odlar får vettigt betalt för sina produkter. 

De kostsamma mellanhänderna har alltså sållats bort. Fördelen med det är att Mother Earth också har en god insyn i produktionen och kan garantera oss konsumenter bra kvalitet på cashewnötterna.

Fördelar

 • Importerad direkt från producenter i Afrika och Asien
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Exakt vilket producentland framgår ej

Special: Smiling Cashew Fairtrade EKO Choklad

Vad sägs om ekologiska cashewnötter, fullproppade med nyttiga ämnen och som dessutom är doppade i läcker choklad? Chokladen består av 69 % kakao, vilket är en hög halt och gör definitivt det här till ett nyttigare alternativ till choklad. 

Det är ett perfekt mellanmål att ta för dig som vill ha något nyttigare framåt eftermiddagen än det vanliga fikabrödet. Att de är ekologiska gör att du slipper bekymra dig om onödiga tillsatser eller bekämpningsmedel. Ett plus också för att Smiling Cashew är fairtrade-märkta och har alltså odlats under rättvisa förhållanden av plantagearbetarna.

Fördelar

 • Med mörk choklad
 • Fairtrade-märkt

Nackdelar

 • Högt kaloriinnehåll

Cashewnötterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många importörer och distributörer av cashewnötter i Sverige. Fördelen är att det ger oss konsumenter ett större urval. Här nedan presenterar vi några produkter som inte kom långt efter våra favoriter och de är utmärkta köpalternativ.

NATRULY Cashewsmör EKO Organisk

NUTRULY är ett ekologiskt cashewnötssmör utan kemikalier eller bekämpningsmedel. Det här är ett nyttigt pålägg som är glutenfritt, laktosfritt och sockerfritt. Cashewsmöret är också utan palmolja eller konstgjorda tillsatser. 

Du får ett pålägg som är mycket rikt på vitamin A, B och C och som dessutom innehåller mängder av magnesium, zink, kalium, selen, fosfor och hälsosamma fetter. Produkten levereras i glasburk som kan återvinnas.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan gifter och tillsatser

Nackdelar

 • Användare har klagat på att locket inte har varit tätt vid leverans

Biofood Cashewbitar

Biofood Cashewbitar är fördelade i bitar och passar bra att använda i matlagning eller att laga godis med. De är perfekta att använda i bakverk eftersom bitarna är extra krispiga. Cashewnötterna är inte saltade och de är också ekologiskt producerade. Som vanligt är de högkvalitativa cashewnötterna rika på järn, vitaminer och magnesium. Odlade i Vietnam.

Fördelar

 • Praktiska att använda i matlagning
 • Ekologiska

Nackdelar

 • Påse som lätt går sönder
 • Kan inte återförslutas

Smiling Cashew Fairtrade EKO

Vår andra produkt från Smiling i köpguiden. Här får du cashewnötter som rostats och toppats med lagom mängd havssalt som gör dem till ett perfekt snacks och ett alternativ till chipsen.

Fördelar

 • Saltade med havssalt
 • Perfekt alternativ till chips

Nackdelar

 • Påse som lätt går sönder när den öppnas

Superfruit Foods Cashew Naturella EKO

Superfruit Foods Cashew Naturella EKO är inte preparerade på något sätt utan innehåller bara naturliga och osaltade cashewnötter. De är färdiga att använda som sådana och perfekta att ha i bakverk eller i vegansk matlagning. 

Nötterna är som några andra alternativ även förpackade i en tunn plastpåse som tyvärr inte går att återförsluta och som lätt går sönder när du öppnar den. Det bästa är att att hälla över allt i en tätslutande burk och förvara nötterna i kylen.

Fördelar

 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Opraktiskt förpackad
 • Kan innehålla spår av andra nötter och soja

Powerfruits Ekologiska Cashewnötter

Powerfruits Ekologiska Cashewnötter består av en jättepåse på hela 2 kilo. Den är verkligen något för dig som flitigt använder cashewnötter i matlagning och som vill ha naturliga och ekologiska cashewnötter som bas när du gör vegansk matlagningsgrädde, efterrätter, ostar med mera. Påsen är återförslutbar och går utmärkt att förvara i kylskåp.

Fördelar

 • Kraftig, återförslutbar påse
 • För storhushållet

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Rawpowder Cashew Roasted & Salted

Rawpowder har färdigt rostade och saltade ekologiska cashewnötter, bara att hugga in. Nötterna är kryddade med havssalt och har en härligt knaprig konsistens, utan för mycket sälta. De här är verkligen perfekta att använda i bakverk tillsammans med choklad eller bara äta som de är. Eller varför inte som topping på en yoghurt eller på gröten.

Fördelar

 • Perfekt till snacks och bakning
 • Ekologiska nötter

Nackdelar

 • Finns ej som naturella

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad