Bästa bockhornsklöver 2024 – Smakrik ört med helande krafter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bockhornsklöver är så mycket mer än bara en krydda! Om du vill lära dig precis allt om dess helande egenskaper och hur den kan användas som naturmedicin, har du kommit alldeles rätt. Här ska vi nämligen fördjupa oss i hur du kan använda bockhornsklöver för att främja hälsan på olika sätt. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Förbättra matsmältningen och reglera hormonnivån med bockhornsklöver

Bockhornsklöver är en självklar ingrediens som använts i tusentals år, både i persisk och asiatisk matlagning. Örten är en vanlig beståndsdel i curryblandningar, tillsammans med chili och gurkmeja. 

Både växten samt dess frön, har ett högintensivt näringsinnehåll som kan hjälpa och lindra vid specifika åkommor.

I artikeln kommer vi att gå in på fakta, historik och exempel på hur du själv kan använda bockhornsklöver, både i ditt husapotek och som livsmedel. Som vanligt har vi också valt ut ett antal produkter vi kan rekommendera alla våra läsare som vill prova bockhornsklöver.

I premiumkategorin den här gången vann Solgar Fenugreek Bockhornsklöver. Vår mellanprodukt heter Healthwell Bockhornsklöver och givetvis har vi också en budgetprodukt i med köpguiden: Örtagubben Bockhornsklöver Frö

Den spännande specialaren Elexir Pharma Fenugreek Man, är för alla som är intresserade av bockhornsklöver som testosteronhöjande preparat.

Premium: Solgar Fenugreek Bockhornsklöver

Det var inte svårt att välja Solgar Fenugreek Bockhornsklöver till vinnare! Kapslarna innehåller endast pulver och extrakt från bockhornsklöverfrö. Här hittar du alltså inga konstiga tillsatser eller fyllnadsmedel. Kapslarna är dessutom veganska och passar alltså alla kosthållningar.

Fördelar

 • Inga tillsatser
 • Delbara kapslar

Nackdelar

 • Ej ekologisk produkt

Mellan: Healthwell Bockhornsklöver

Healthwell Fenugreek Bockhornsklöver är ett väldigt bra alternativ för alla som vill ha ett bockhornsklöverpreparat i kapselform som är välkontrollerat och svensktillverkat. Kapslarna har positiva omdömen och är omtyckta av många användare. 

Syftet med kapslarna är att förbättra matsmältningsfunktionerna, men eftersom bockhornsklöver kan reglera testosteronhalten hos män, kan den också påverka sexlusten.

Fördelar

 • Endast 1-2 kapslar om dagen
 • Fiberrik

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Budget: Örtagubben Bockhornsklöver Frö

Örtagubben Bockhornsklöver är inte placerad i budgetkategorin för att den skulle vara sämre än någon annan produkt, tvärtom. Här får du ett ekologiskt bockhornsklöverfrö i sin rena form. Du kan använda den på många olika sätt, till exempel i kryddblandningar och i grötomslag. Eller varför inte odla groddar av dem!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Kan odlas till groddar

Nackdelar

 • Mycket bitter smak

Special: Elexir Pharma Fenugreek Man

Elexir Pharma Fenugreek Man är ett spännande kosttillskott avsett för män. Tillskottet används för att öka testosteronhalterna i kroppen. Dessutom kan tabletterna, tack vare sitt innehåll av zink, magnesium och vitamin B6, ha en humörhöjande effekt som ger dig mer energi i vardagen.

Fördelar

 • Svenskt tillskott
 • Innehåller piperin för snabbare upptag

Nackdelar

 • Kapslar med ytbehandlingsmedel

Köpguide

Vad är bockhornsklöver?

Bockhornsklöver är en gammal kulturväxt som har en mycket lång historia. De äldsta fynden av bockhornsklöverfrön är daterade till ca 4 000 år f.Kr. Även i Tutankhamuns grav, vilken anlades cirka 1 300 f.Kr, har bockhornsklöverfrön hittats. Inom folkmedicinen har örten använts för sin förmåga att lindra matsmältningsproblem.

I persisk, indisk och thailändsk matlagning är bockhornsklöver flitigt använd som krydda. Bockhornsklöver odlas över hela världen, och i hela Mellanösterna samt Sydasien växer den i vilt tillstånd. På engelska kallas örten fenugreek och det latinska namnet trigonella foenum-graecum, betyder grekiskt hö. 

Vad används bockhornsklöver till?

I matlagning används fröna både hela och malda i olika kryddblandningar, inte minst i curry. Späda blad och blomskott används som ingrediens i olika maträtter eller i en sallad. Inom folkmedicinen är den flitigt använd både för invärtes och utvärtes bruk.

Vilka är hälsofördelarna med bockhornsklöver?

Bockhornsklöver är till att börja med en väldigt rik på kostfiber och proteiner. Fibrerna är en anledning till att bockhornsklöver ofta rekommenderas för att främja ämnesomsättningen och för att hålla magen igång. 

Som all fiberrik mat, ger också bockhornsklöver en längre mättnadskänsla. Fiberrik mat bidrar dessutom till att öka salivproduktionen i munnen, vilket är fördel för tänderna. 

Bockhornsklöver har effekt på blodsockret och det finns vissa studier som tyder på att bockhornsklöver kan ha en positiv inverkan på typ 2-diabetes. För att få ett kontinuerligt och jämnt intag av bockhornsklöver i en sådan typ av behandling, är ett tillskott med bockhornsklöverextrakt att föredra. 

Traditionellt har örten använts för olika typer av matsmältningsproblem. Vanliga behandlingsområden är förstoppning, uppkördhet, magkatarr och aptitlöshet. Bockhornsklöver används också för utvärtes bruk för att behandla munsår, sprickor i huden eller narig och torr hud generellt. 

Bockhornsklöver kan även användas för att minska magsmärtor och PMS-symptom. Traditionellt har bockhornsklöver dessutom använts för att stimulera bröstmjölksproduktionen hos ammande kvinnor. 

Studier har visat att bockhornsklöver kan höja testosteronnivåerna hos män. De genomgår precis som kvinnor ett slags klimakterium, även om det sträcker sig över mycket längre tid. 

Det innebär bland annat att testosteronnivåerna sjunker och det brukar sätta igång i 40-årsåldern, för att sedan successivt minska i flera decennier framåt. Flera studier har visat att ett extrakt av bockhornsklöver faktiskt kan öka testosteronnivåerna på nytt. 

Näringsämnen i bockhornsklöver

Örten innehåller rikligt med följande ämnen:

 • Vitamin B6. Viktigt för proteinintaget, främjande av immunförsvaret och för energinivåerna. Även viktigt för bildandet av signalsubstanser i hjärnan och bildar tillsammans med tryptofan det rogivande hormonet melatonin i kroppen. Brist på B6-vitamin kan ge sömnsvårigheter, nedstämdhet och muskelkramper.
 • Järn. Livsnödvändigt för kroppen och alltså mycket viktigt. Järn är nödvändigt för syretransporten i blodet, för immunförsvaret, musklerna och hjärnans funktion. Brist på järn gör att hemoglobinvärdet sjunker, vilket bland annat leder till utmattning, muskelsvaghet, andningssvårigheter och håravfall.
 • Magnesium. Magnesium är viktigt för tänderna, skelettet och för att bibehålla en normal muskel- och nervfunktion. Mineralet är också viktigt för det psykiska välmåendet och centrala nervsystemet. Brist på magnesium kan ge muskelsammandragningar, muskelsvaghet, illamående, trötthet och nedstämdhet.
 • Mangan. Mangan ingår i kroppens proteiner och behövs bland annat för ämnesomsättningen. Det är en viktig antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler. Brist på mangan kan ge nedsänkt immunförsvar och sämre muskeltillväxt.
 • Koppar. Bidrar till att öka ämnesomsättningen och stödjer upptaget av järn. Koppar är också viktigt för för att understödja kroppens antioxidanter och skydda våra celler. Koppar hjälper även till att reglera kroppstemperaturen.
 • Aminosyror. Bland annat viktigt för att de är byggstenar i proteiner, men också för att de bidrar till att upprätthålla ett friskt skelett och starka muskler.
 • Kostfiber. Viktigt för att balansera blodsockernivåerna i kroppen och för slembildningen i munhålan. Kostfiber kan också hjälpa många som lider av mag- och tarmproblem.

Grötomslag med bockhornsklöver

Vill du behandla dig utvärtes med bockhornsklöver, är faktiskt ett gammalt hederligt grötomslag inte så dumt. Med omslaget kan du behandla allt från hudinfektioner, kolik och bronkit till problem med lederna, muskelvärk och stukningar.

Använd dig då av bockhornsklöverpulver som du blandar ut i varmt vatten så att en tjock pasta bildas. Pastan breder du ut på en bit gasväv eller ett linnetyg och täcker det drabbade området med omslaget. Linda runt en handduk eller ett tyg för att hålla omslaget på plats.

Använder du dessutom and varmvattenflaska och håller grötomslaget varmt, kan du öka effekten ytterligare.

Vilka är biverkningarna av att äta bockhornsklöver?

Ett för stort intag av bockhornsklöver kan ge besvär med magen i form av diarré, gaser och magont. Bockhornsklöver är en ärtväxt och personer som är allergiska mot baljväxter kan också vara överkänsliga mot bockhornsklöver.

Bockhornsklöver är blodförtunnande och ökar alltså risken för blödningar i kroppen. Är du under behandling av blodförtunnande medel, ska du först konsultera din läkare innan du börjar ta ett tillskott med bockhornsklöver. I övrigt är det ett säkert tillskott att ta, så länge du håller dig till dagsdosen.

Det gäller att alltid komma ihåg att växtbaserade kosttillskott kan vara minst lika potenta som kliniska mediciner. Följ alltid rätt doseringsanvisning och diskutera med med behörig sjukvårdspersonal, om du känner tveksamheter kring ett tillskott och vad du kan kombinera det med. 


Bockhornsklöver Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Inför varje köpguide gör vi en omfattande research och så har vi även gått till väga den här gången. Informationen vi samlat ihop, har utgjort grunden för våra val av favoritprodukter och här nedan presenterar vi de produkter som fick högst poäng i vår rankning.

Premium: Solgar Fenugreek Bockhornsklöver

Den givna premiumvinnaren i köpguiden den här gången blev Solgar Fenugreek Bockhornsklöver. För den som av hälsoskäl vill tillgodogöra sig bockhornsklöverns alla hälsoegenskaper, är det här ett utmärkt alternativ. Kapslarna är delbara och kan intas som pulver om användaren har svårt att svälja dem hela.

Kapslarna innehåller ingenting annat än cellulosa i kapselskalet samt pulveriserat bockhornsklöver. Det är ganska vanligt att kapslar innehåller utfyllnadsmedel eller liknande, men så är alltså inte fallet här. Hade vi önskat något från den här produkten, skulle det vara att den hade varit ekologiskt certifierad.

Fördelar

 • Inga tillsatser
 • Delbara kapslar

Nackdelar

 • Ej ekologisk produkt

Mellan: Healthwell Bockhornsklöver

Healthwell Fenugreek Bockhornsklöver är ett annat utmärkt bockhornsklöverpreparat, även om du hittar en del andra ingredienser i det, än själva extraktet. Healthwell är ett märke från Svenskt Kosttillskott med syfte att producera tillskott av hög kvalitet, till priser som passar alla plånböcker.

Produkten är avsedd att tas för att förbättra matsmältningen och få en bättre balans på mag- och tarmhälsa. Kapseln är mycket rik på fibrer och tack vare det höga koncentratet, räcker det med att ta en till två kapslar per dag, i samband med måltid.

Tillskottet är inte ekologiskt och innehåller fyllnads- och klumpförebyggande medel. Kapslarna kan delas och pulvret kan strös direkt i vätska vid behov.

Fördelar

 • Endast 1-2 kapslar om dagen
 • Fiberrik

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Budget: Örtagubben Bockhornsklöver Frö

Vill du slippa fyllnadsmedel och andra tillsatser och dessutom få en ekologisk produkt? Då ska du definitivt välja Örtagubbens bockhornsklöverfrö. Det här är en produkt som du kan använda hur du själv tycker. Passar bra som krydda i matlagning eller för att göra dina egna kryddblandningar med.

Du kan också grodda bockhornsklöverfrön och använda det i sallad. Då får du en ört som dessutom fullständigt spritter av näringsämnen!

Örtagubben är ett svenskt företag med anor ända från 1930-talet. I sitt väldigt stora utbud har de läkemedelsörter av de mest skiftande slag och utbudet är till största delen ekologiskt.

Den som söker en ren, torkad ört för användning i medicinska syften eller för att brygga te på, kan med fördel vända sig till Örtagubbens utbud och sannolikt hitta vad hen söker.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Kan odlas till groddar

Nackdelar

 • Mycket bitter smak

Special: Elexir Pharma Fenugreek Man

Som nämndes i artikeln ovan kan bockhornsklöver justera testosteronnivåerna i kroppen. Elexir Pharma Fenugreek Man är tillverkad för just den anledningen. Dessutom får du här ett rikligt tillskott på zink och magnesium, vilket har en gynnsam effekt centrala nervsystemet och muskeltillväxten.

Kapslarna innehåller också ett tillskott på vitamin B6 och i kombination med bockhornsklöverns eget rikliga innehåll av B-vitaminer, kan den ha en positiv effekt på stressnivåerna och humöret.

Kapslarna passar för män i 40-årsåldern och uppåt som känner att testosteronnivåerna sjunker och att träningsresultaten försämrats eller att lusten minskat. Då kan det här välkontrollerade, svenska preparatet vara väl värt att prova.

Fördelar

 • Svenskt tillskott
 • Innehåller piperin för snabbare upptag

Nackdelar

 • Kapslar med ytbehandlingsmedel

Bockhornsklöver-produkterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För att komplettera våra favoriter presenterar vi här nedan några produkter till av hög kvalitet. Håll till godo!

Sonnentor Bockhornsklöverfrö

Bockhornsklöverfrön från Sonnentor, innehåller alla de vitaminer och näringsämnen som bockhornsklöver har. Fröna är avsedda att användas i kryddblandningar, men du kan också rosta dem i stekpannan och blanda i sallader eller ris. Väljer du att grodda dem går det snabbt och efter 2-4 dagar har du läckra groddskott att använda i matlagningen.

Fördelar

 • Ekologiska frön
 • Praktisk ask

Nackdelar

 • Besk smak

Rawfoodshop Bockhornsklöver Mald Eko

Rawfoodshop Bockhornsklöver Mald Eko är en praktisk produkt med redan färdigmalda bockhornsklöverfrön. Med pulvret kan du göra dina egna kryddblandningar direkt, utan att först behöva ägna dig åt den något tidskrävande malningen av fröna.

Också perfekt att använda i hudvårdsprodukter eller i som ingrediens i en detoxkur. Bör hanteras försiktigt eftersom stoft av pulvret sticker ordentligt i näsan om det andas in.

Fördelar

 • Färdigmald

Nackdelar

 • Kan damma

Rawfoodshop Bockhornsklöver Eko Frön

Svenska Raw Food Shop distribuerar även de sina egna bockhornsklöverfrön. Här får du dessutom ekologiska frön, vilket förstås påverkar prisbilden en del. Men säkerligen tycker många att det är värt det. Passar bra i kryddblandningar, till groddning eller att rosta och steka tillsammans med spenat.

Fördelar

 • Ekologiska frön
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Tar lite längre tid att grodda

Better You Andasin

Better You Andasin är ett spännande kosttillskott som innehåller timjan, fläder och bockhornsklöver. Fläder är en effektiv ört att ta till när du känner förkylningssymptom. Timjan har en renande effekt och öppnar upp luftrören och kan lindra hosta.

Bockhornsklöver bidrar med att stärka immunförsvaret, tack vare sin komplexa sammansättning av aminosyror och vitaminer. Ta kapslarna direkt när du känner förkylningssymtom och invänta att den begynnande förkylningen klingar av.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Kan underlätta luftvägsproblem

Nackdelar

 • Upp till sex kapslar om dagen

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad