Bästa biotin 2024 – B-vitaminet som ger hår, hud och naglar en energikick

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du lära dig mer om biotin? Då har du kommit precis rätt! I den här artikeln får du nämligen lära dig om biotin, även kallat vitamin B7, från grunden. Vi går igenom betydelsen den har för kroppens hälsa, samt hur du kan tillgodogöra dig biotin på bästa sätt.

Biotin är ett kosttillskott som gör flera saker för kroppen. Många kallar det för hårets vitamin, men den har också andra positiva egenskaper och funktioner. Allt detta kan du läsa mer om här nedan. I våra köpguider tipsar vi också alltid om produkter, som vi tycker är bra och som vi vill rekommendera för läsarna.

I premiumkategorin den här gången vann Priorin. Mellanklassens vinnare heter Solgar Biotin 5000 ug. För dig som vill ha en högkvalitativ budgetprodukt kan vi varmt rekommendera Great Earth Vitamin B7/Biotin. Sist men inte minst har vi med en spännande specialare. Den heter Helein Strong Biotin+.

Premium: Priorin

Priorin är ett kosttillskott som är oerhört populärt bland sina användare. Produkten har en mängd positiva recensioner på nätet och många vittnar om en effektiv hårtillväxt, tack vare vitamintillskottet. Produkten består förutom biotin, även av vitamin B5 och aminosyran L-cystein. 

Tillsammans blir det här en effektiv mix som understödjer hår, hud och naglar på ett effektivt sätt. Ett minus i kanten blir det eftersom produkten innehåller gelatin. Det gör att vegetarianer eller veganer inte kan ta det här kosttillskottet.

Fördelar

 • Stor andel naturligt ursprung
 • Många nöjda användare

Nackdelar

 • Ej vegetarisk
 • Innehåller gluten och soja

Mellan: Solgar Biotin 5000 ug

Solgar Biotin är ett veganskt kosttillskott som är mycket högdoserat. Det passar bra för dig som vill ha en så kallad terapeutisk dos av biotin. Kanske har du en sjukdom bakom dig, som gör att hår och hud blivit lidande. Då kan Solgars biotin vara värt att prova.

Fördelar

 • Veganska
 • Högdoserade

Nackdelar

 • Ej så god effekt på naglarna

Budget: Great Earth Vitamin B7/Biotin

Great Earth Vitamin B7/Biotin är kosttillskottet från Kalifornien som lever upp till det strikta regelverk som certifierade kosttillskott av de här slaget har. Dessutom är det högdoserat och är därmed perfekt för dig som vill ha ett kosttillskott med höga halter av biotin.

Fördelar

 • Tablett med gradvis utsöndring
 • Hög dos biotin

Nackdelar

 • Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas

Special: Helein Strong Biotin+

Helein Strong Biotin+ är en av marknadens mest exklusiva biotintillskott. Den är svenskproducerad och innehåller endast välkontrollerade ingredienser. Det här kosttillskottet har ett brett användningsområde, eftersom det också innehåller både zink och cystein. Det gör det är anpassat för hudens och naglarnas tillväxt, likväl som för hårets.

Fördelar

 • Kombinationstablett för hår, hud och naglar
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Ett av de dyraste kosttillskotten med biotin
 • Svårsvalda tabletter


Köpguide

Biotin - näring för hud och hår på ett säkert sätt

Biotin är en annan benämning för vitamin B7. Den ingår ofta i tillskott som understödjer hårets, naglarnas och hudens hälsa. Men vitaminet är också viktigt för kroppens funktioner i övrigt, bland annat för ämnesomsättningen. Biotin hjälper kroppen att ta upp energi och näringsämnen från de proteiner, fetter och kolhydrater som vi får i oss. 

Biotin bidrar också till en friskare tarmflora och kan vara bra att ta om du äter mediciner, som har stor påverkan på mage och tarm. Biotin kan bidra till att hämma svamptillväxt som exempelvis candida

Biotin i kombination med fiberrik kost, gör att tarmfunktionen fungerar som den ska. Biotin absorberas snabbt genom tunntarmen och absorberas i huvudsak intakt, utan att brytas ner.

Biotin för starkare hår och minskat håravfall

Mest känt är som sagt biotinet för sin förmåga att gynna hårväxten. Biotin anses fördelaktigt för dem som är drabbade av håravfall eller att håret blir tunnare. I kombination med zink, folsyra, selen och c-vitamin, bildar biotin en grundläggande förutsättning för ett välmående hår. 

Biotin bidrar till en snabbare hårväxt genom att det hjälper till att bygga proteinet i kroppen. Det är en process som är en förutsättning för att bilda keratin, som är viktigt för håret och huden. En hög dos av keratin premierar hårväxten och friska hårsäckar, som kan producera nytt hår. 

Orsaken till håravfall kan vara många. Det finns förstås av flera medicinska tillstånd som kan leda till ökat håravfall. Det kan bero på en viss medicin du tar eller så kan det bero på sjukdomstillstånden i sig. Hormonrubbningar, graviditet och stress kan vara andra anledningar. 

Om du vill använda biotin för att få kraftigare och glansigare hår, är ett kosttillskott av vitaminet det allra effektivaste. Detta för att det kan vara svårt att få i sig så stora mängder med keratin som behövs genom kosten, för att det ska ge önskad effekt. 

Biotin är även ett koenzym som ökar kroppens förmåga att ta upp andra vitaminer och nödvändiga näringsämnen, som aminosyror och fettsyror.

Biotin i kosten

Biotin finns naturligt i flera livsmedel. Det finns i bland annat ägg, fisk, avokado, blomkål, bönor och linser. Fördelen med biotin är att det tål upphettning och tillagning. 

Mängden av vitaminet minskar visserligen i tillredningen, men den försvinner inte helt, såsom till exempel C-vitamin gör. Det gör att du kan tillgodogöra dig biotin från kokta ägg och tillagad lax, exempelvis. 

Bönor och linser är en särskilt god källa till biotin. Därför är det även lätt för vegetarianer veganer att få i sig vitaminet. Där är skillnaden stor mellan exempelvis B12, som är svår att hitta i aktiv form i vegetabiliska produkter. Men det problemet har du alltså inte här.

Brist på biotin

Brist på vitamin B7 är ovanligt, då det är relativt lätt att få i sig via kosten. Däremot har det visat sig att högre mängder av vitaminet har en positiv effekt på hår och hud. Därför kan det göra stor nytta som kosttillskott.

Biotin är vattenlösligt. Det innebär att att överskottet kommer ut med urinen och ingen risk för överdosering föreligger. Livsmedelsverket har heller inte fastställt någon rekommenderad maxdos för biotin.

Vitaminer som passar särskilt bra att kombinera med biotin

Om du vill maxa biotinets effekter och exempelvis är ute efter att få ett tillskott som gör ditt hår friskt och glansigt och naglarna starka, finns det andra vitaminer och spårämnen som är bra att kombinera med biotinet. 

Vitamin C

Vitamin C är en vattenlöslig vitamin, som det bland annat finns rikligt av i citrusfrukter. I kombination med biotin, bildar den ett kraftigt skydd mot fria radikaler. C-vitamin är också bra för kollagenproduktionen. Du får alltså ett bra skydd när det gäller att skydda hår, hud och naglar.

Folsyra

Folsyra är precis som biotin ett b-vitamin. Även brist på folsyra kan leda till håravfall. Folsyra är nödvändigt för kroppens cellbildning och och även produktion av röda blodplättar. Att kombinera folsyra med biotin är ett bra sätt att ta ett helhetsgrepp på kroppens grundläggande funktioner för att bibehålla hälsan.

Selen

Selen är ett grundämne och viktigt för immunförsvaret, sköldkörteln samt hormonbalansen. Det är även viktigt för att hår och naglar ska vara friska och starka. Därför innehåller kosttillskott med biotin ofta selen.

Biotin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Idag finns det flera typer av kosttillskott som innehåller biotin. Det finns även några kosttillskott som innehåller endast biotin och ingenting annat. För att kunna rekommendera relevanta och bra produkter i den här guiden har vi läst ett stort antal recensioner på nätet. 

Tack vare köparnas egna omdömen om både produkterna och de företag som säljer dem, har vi kunnat bilda oss en uppfattning om vilka biotintillskott som är bra. Kosttillskotten nedan är våra favoritprodukter.

Premium: Priorin

Priorin är ett mycket omtyckt kosttillskott med biotin, som har många nöjda användare. Priorin innehåller även vitamin B5. Biotinet och B5 verkar tillsammans med varandra, för att skapa en så gynnsam miljö för håret som möjligt. 

Priorin används också av personer som drabbats hårförlust, till exempel på grund av sjukdomar eller hormonrubbningar. Många som tar Priorin för hårtillväxten har fått väldigt bra resultat.

Priorin passar att ta under flera olika faser i livet. Till exempel när du känner att naglar och hår behöver en extra kick för att komma igång och växa ordentligt igen. Det kan vara efter en graviditet, sjukdom eller mycket medicinering. 

Priorin innehåller också aminosyran L-cystein. Den har flera funktioner i kroppen, men inte minst understödjer den huden och hårets hälsa. Den är också en kraftfull antioxidant, som skyddar kroppen mot yttre påfrestningar och fria radikaler. 

Sammansättningen av ingredienserna i Priorin är väldigt intressant. De flesta kommer från naturligt ursprung. I tabletterna finns vetegroddsolja, hirsextrakt, gelatin, bivax och ett flertal vitaminer. Givetvis finns också biotin.

Fördelar

 • Stor andel naturligt ursprung
 • Många nöjda användare

Nackdelar

 • Ej vegetarisk
 • Innehåller gluten och soja

Mellan: Solgar Biotin 5000 ug

Solgar Biotin 5000 ug ger dig hela 5000 mikrogram biotin i en tablett. Det här är ett högdoserat kosttillskott som dessutom är helt vegetabiliskt. Det hjälper hår och hudenzymerna att fungera så normalt som möjligt. 

Det gör att du får ett starkt glänsande hår och fastare hud. Vitaminet understödjer också kroppens ämnesomsättning. Ett plus för att kapslarna också är fria från både jäst och gluten.

Solgar är ett amerikanskt företag som sedan starten 1947 har vunnit en mängd utmärkelser och priser för sina produkter. Sortimentet är ekologiskt och veganskt eller vegetariskt. Produkterna är inte testade på djur. 

Tack vare materialet i kapslarna sker upplösningen snabbare, vilket gör att näringsämnena lättare kan tas upp av tarmarna och magsäcken. Det är ett kosttillskott som i huvudsak bör användas för huden och håret. En del användare anser att resultatet när det gäller naglarnas tillväxt inte varit lika bra som hårtillväxten.

Fördelar

 • Veganska
 • Högdoserade

Nackdelar

 • Ej så god effekt på naglarna

Budget: Great Earth Vitamin B7/Biotin

Här har vi ett fantastiskt kosttillskott för dig som vill ha ett högdoserat biotinpreparat som dessutom är väldigt billigt. Great Earth Vitamin B7/Biotin ger dig inte mindre än 1000 mikrogram per tablett! 

Biotinet bidrar med ett antal viktiga funktioner i kroppen, inte minst ämnesomsättningen, tack vare den höga dosen. Det bidrar också till nervsystemets normala funktion. 

Great Earth Vitamin B7/Biotin har en förmåga att bidra till att bibehålla normala och friska slemhinnor. Great Earths tabletter har konstruerats så att de långsamt utsöndras i magsäcken och tarmarna. Effekten kallas för time release och pågår under flera timmar. 

Det gör att kroppen får hjälp med att tillgodogöra sig biotinet i sin egen takt. Upptaget blir alltså högt, tack vare den här typen av kapsel. Produkten har fått väldigt goda recensioner av sina användare. 

Great Earth är ytterligare ett amerikanskt kosttillskottsföretag. De har funnits på marknaden sedan 70-talet. De erbjuder kosttillskott av högsta möjliga kvalitet med noga utvalda ingredienser. Företaget är certifierat av flera av branschens mest väl ansedda organisationer. Du kan därmed vara trygg i att de följer riktlinjerna för säkra kosttillskott, som dessutom är ekologiska.

Fördelar

 • Tablett med gradvis utsöndring
 • Hög dos biotin

Nackdelar

 • Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas

Special: Helein Strong Biotin+

Helein Strong Biotin+ är ett exklusivt kosttillskott för dig som verkligen vill satsa på ett kosttillskott för både håret och för att få starka naglar. Kosttillskottet är speciellt av två skäl. För det första har de en hög dos av Biotin på 5000 mikrogram. För det andra innehåller den zink i höga doser.

Det här gör att den kan leva upp till de krav som någon som vill ha ett riktigt effektivt kosttillskott ställer. Biotintillskottet fokuserar i första hand på håret och hudens hälsa, medan zink bidrar till starka naglar. Produkten tar alltså ett helhetsgrepp på hud och hår.

Helein är ett varumärke som går under företaget Biolac AB. De har varit verksamma i under 30 års tid och tar fram flera kosttillskott för den svenska marknaden. I sin fabrik i Lerum tillverkar de högrenade kvalitetstillskott. 

Helein är deras serie som fokuserar på hår, hud och naglar. Det är ett kosttillskott för dig som vill ha ett effektivt och exklusivt sådant och som dessutom är beredd att betala en slant för det.

Fördelar

 • Kombinationstablett för hår, hud och naglar
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Ett av de dyraste kosttillskotten med biotin
 • Svårsvalda tabletter

Biotintillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

I vår research hittade vi fler intressanta och relevanta produkter som inte fick plats i våra favorit kategorier. Därför listar vi också några fler tillskott som kan vara intressanta för dig. Om du inte hittade ett passande tillskott i kategorierna ovan, hoppas vi att du kan hitta ett här nedan.

Better You Premium Biotin

Better You Premium Biotin är ett kosttillskott som innehåller biotin, samt glutenfritt havremjöl. Tillsammans ger det här en synergieffekt som bidrar till håret och hudens hälsa på ett gynnsamt sätt. Biotinet i produkten är utvunnet ur basilika. Better You är ett ekologiskt biotintillskott av naturliga ingredienser. 

Produkten marknadsförs också som ett tillskott som är bra för nervsystemet och serotoninhalten i kroppen. Ett plus för att kapseln lätt kan dras isär och innehållet lösas upp i vatten. Perfekt för den som inte gillar att svälja kapslar.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Innehåller ingen jäst
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Ej för gravida eller ammande

Healthwell Biotin 10000

Healthwell Biotin är extremt intressant. Här får du ett kosttillskott med hela 10 000 mikrogram biotin. Ja, du läste rätt! Den är alltså något för dig som vill ha en terapeutiskt dos av tillskottet. Kanske har du varit sjuk eller vill av andra anledningar ta en hög dos. 

Här får du enkelt den höga dosen i en och samma tablett, så att du inte behöver ta flera tabletter varje dag. Förutom ett effektivt kosttillskott för hår, hud och naglar är det även en tablett som effektivt bidrar till ämnesomsättningen och nedbrytningen av kolhydrater och fett i kroppen.

Fördelar

 • Effektiv
 • Högdoserad

Nackdelar

 • Dyr produkt

Healthwell Biotin 500

Healthwell Biotin 500 är av samma märke som ovanstående, men med en mycket mindre halt biotin. Den här tabletten har en normal dos av biotin på 500 mikrogram. Healthwell är Svenskt Kosttillskotts eget varumärke och de producerar prisvärda tillskott av olika slag. 

Alla deras produkter är helt svensktillverkade. Biotin 500 är vegansk. Bindemedlet i kapslarna är utvunnet ur ekologisk kokosolja och kapslarna är tillverkade av cellulosa. Höga halter av biotin eller kosttillskott överlag kan ibland ge illamående vid intag. Tänk på att alltid ta tillskottet i kombination med en måltid i så fall.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan ge tillfälligt illamående

Vitabalans Biotin Collagen Skin Beauty

Vitabalans Biotin Collagen Skin Beauty är ett kosttillskott som förutom biotin även innehåller kollagen, zink och c-vitamin. Förutom dessa ingredienser får du också ett tillskott av hyaluronsyra, som effektivt binder fukt i huden.

Tillsammans bildar ingredienserna ett effektivt tillskott för hudens hälsa. Låga mängder kollagen i huden gör den slapp och att den åldras i förtid. Biotin och zink bidrar till att understödja hudens hälsa och gör att kollagenfunktionen kan effektiviseras ytterligare.

Vitamin C i produkten fungerar som om ett hjälpvitamin för alla de övriga ingredienserna och skapar ett effektivare upptag för kroppen. Den här produkten passar inte vegetarianer eller veganer, eftersom kollagenet har en animalisk källa.

Fördelar

 • Med kollagen
 • Innehåller hyaluronsyra

Nackdelar

 • Ej vegetabilisk produkt

Active Care Silica

Active Care Silica innehåller förutom biotin även ekologisk åkerfräken, biotin och silicakomplex. Med kosttillskottet får du hjälp på traven med naglarnas och hårets hälsa. Active care Silica är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha ett prisvärt kosttillskott med naturliga och rena ingredienser.

Fördelar

 • Ekologiskt innehåll
 • Prisvärd
 • Lätt att svälja

Nackdelar

 • Svåröppnad burk

Elexir Pharma Kollagen

Elexir Pharma Kollagen innehåller förutom kollagen och biotin även svartpepparextrakt och vitamin C. Det här är ett tillskott som bidrar till hud- och hårhälsa, men det hjälper också nervsystemet att fungera optimalt. Med tillskottet kan du få mer energi och större förmåga att bibehålla fokus i vardagslivet. 

Företagets tanke med tillskottet är alltså att du ska kunna få en boost av näringsämnen som ger huden fräschör och mer spänst. Samtidigt fungerar den som ett energigivande tillskott, som gör att du kan klara av en stressig vardag. Här får du alltså hjälp att hålla dig i form både på insidan och utsidan!

Fördelar

 • Energihöjande preparat
 • Med antioxidanter

Nackdelar

 • Ej vegetabilisk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad