Bästa betakaroten 2024 – Hälsa för hud, hår och naglar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nyfiken på betakaroten och vilka hälsofördelar det kan ha för dig? Då har du kommit rätt! I den här köpguiden kommer du att få lära dig hur du använder betakaroten och exakt vilka funktioner det har för kroppen. Ofta vill vi ha det här kosttillskottet till hjälp för oss att bygga upp en fin solbränna, men betakaroten har också andra funktioner.

Betakaroten kan göra stor nytta för den som har extremt känslig hud, bränner sig lätt och som drabbas av solblåsor och eksem - väldigt många får hjälp av ett bra betakarotentillskott mot besvären. För att hjälpa dig hitta en betakarotenprodukt som passar dig, har vi valt ut sju tillskott i våra respektive kategorier.

I premiumklassen är vårat favorittillskott Lamberts Naturlig Betakaroten. Vår utvalda produkt i mellankategorin heter Better You Betakaroten. En bra budgetprodukt har vi med och den heter Olimp Labs Beta Solar. Missa inte heller vår specialare Green Nutrition Betacarotene + Coconut Fat.

Premium: Lamberts Naturlig Betakaroten

Brittiska Lamberts framställer kosttillskott med hög kvalitet och deras naturliga betakaroten är inget undantag. En tablett innehåller 15 milligram betakaroten, vilket är en tillräckligt hög dos för att det ska ge bra effekt över tid. Ett stort plus för att produkten också innehåller solrosolja, vilket gör att betakarotenet upptas lättare av kroppen.

Fördelar

 • Innehåller olja
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Innehåller gelatin

Mellan: Better You Betakaroten

Betakaroten från Better You är utvunnet ur havsalger och varje kapsel innehåller en hög dos av preparatet. Den här är särskilt avsedd för dig som vill ha en produkt som ger dig solkysst hud inför solsemestern och som inte vill riskera att bli solbränd när du vistas i solen. Kombinerar du det här tillskottet med ett bra solskydd är du väl rustad för strandliv och du får dessutom en fräsch och solkysst look.

Fördelar

 • Vegetabilisk
 • Effektiv

Nackdelar

 • Bör kombineras med fett för optimalt intag

Budget: Olimp Labs Beta Solar

Olimp Labs Beta Solar är ett kosttillskott med betakaroten, som är avsett för dig som behöver hjälp att kunna vistas i solen utan att bränna dig så snabbt. Det här är ett kosttillskott att ta några veckor innan du ska vistas i solen längre tider.

Många recensenter har redogjort för goda resultat vid användning av dessa. Produkten innehåller förutom betakaroten dessutom zink, vilket är väldigt bra för huden och fungerar som kraftfulla antioxidanter.

Fördelar

 • Effektivt mot solkänslig hy
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Ingen svensk text på förpackningarna

Special: Green Nutrition Betacarotene 50 mg + Coconut Fat

Dream Nutritions betakaroten är speciellt i flera aspekter. För det första innehåller det hela 50 mg betakaroten, vilket gör att det är effektivt för att bygga upp hudens motståndskraft mot solens strålar.

För det andra innehåller tillskottet kokosolja, vilket gör att kroppen lättare upptar innehållet av betakarotenet. Dessutom är kapslarna lätta att dela så om du har svårt att svälja tabletter är det enkelt att dra isär kapseln och hälla innehållet i ett glas vatten.

Fördelar

 • Passar dem som har svårt att svälja tabletter
 • Vegansk produkt

Nackdelar

 • Dyrare än genomsnittet

Köpguide

Vad har betakaroten för funktion i kroppen?

Vitamin A är en av de viktigaste byggstenarna i kroppen. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A. Har kroppen tillgång till betakaroten, omvandlar den detta till a-vitamin när det behövs. A-vitamin understödjer bland annat slemhinnornas hälsa, samtidigt som den också spelar en betydande roll för immunförsvaret.

Betakaroten bidrar till en friskare hud och bättre solbränna

Betakaroten innehåller pigment. Det är dessa som exempelvis ger morötter den orangea färgen. Om du tar betakaroten som ett kosttillskott, aktiveras hudens egen skyddsprocess. Det ger automatiskt en mer pigmenterad och fräsch hudton. Men det är inte bara hudens utseende som påverkas av betakaroten. Den gör också något som är betydligt viktigare än så.

Betakaroten skyddar nämligen huden mot solens skadliga strålar. Det hjälper hudens celler att producera mer melanin, vilket bygger upp ett effektivt skydd. Om du har tillräckliga nivåer med betakaroten i kroppen när det är dags att börja vistas i solen under sommarmånaderna, har du ett rejält försprång och kommer att slippa bränna dig lika lätt. Du kommer alltså att få en finare, jämnare och mer hälsosam solbränna.

Så använder du betakarotentillskott

Om du vill ta betakaroten som kosttillskott, är en bra riktlinje att börja ungefär tre månader innan du ska åka på semester eller vistas i solen längre perioder. Vi vill också passa på att uppmärksamma dig på att betakaroten inte är ett alternativ till solskydd. Du behöver fortfarande använda dig av de krämer som du brukar för att skydda dig mot solen. 

Betakaroten är fettlösligt. Det innebär att att kroppens upptag av betakaroten underlättas av fett. Det är därför bra att få i sig en liten fettmängd samtidigt som du tar ett tar betakaroten, vare sig det i form av ett kosttillskott eller som livsmedel. Det här kan vara smör eller någon olja som du tycker om.

Vilka andra fördelar har Betakaroten?

Betakaroten har också många andra fördelar. Det är som sagt ett förstadium till a-vitamin, som i sin tur fyller många viktiga funktioner i kroppen. Det skyddar inte bara från solens starka strålar, utan gör även så att cellerna stimulerar sin egen cellförnyelse. Den förebygger på så vis linjer, rynkor och slapp hud. 

Betakaroten är ofarligt att ta och det finns inga kända biverkningar, förutom det faktum att du kan få en mer pigmenterad hudton.

Kan betakaroten överdoseras?

Betakaroten går inte att överdosera så att det skulle bli farligt. Kroppen omvandlar själv betakaroten till a-vitamin i kroppen, men endast i den mängd som kroppen behöver. Däremot kan huden bli nästan bli orange om du äter mycket betakaroten under en lång tid. Det beror på att färgpigmenten från betakarotenet tas upp av hudfettet och färgar av sig.

Tillståndet kallas karotenemi och är som sagt ofarligt, men kanske inte så roligt. Forskning har dock visat att betakaroten kan öka risken för cancer hos storrökare.

Att få betakaroten genom kosten

Morötter är en bra källa till betakaroten. Andra bra betakarotenkällor är till exempel pumpa, mango, spenat, sötpotatis och grönkål. Kokar du dessa blir betakarotenupptaget högre, eftersom cellerna då får lättare att bryta ner det. Äter du dem råa är det svårare för kroppen att komma åt betakarotenet. 

För att få de effekter som vi talar om i den här köpguiden bör du få i dig cirka 30 milligram betakaroten per dag. Lägre halt har förstås också en liten effekt. Om du vill få i dig den här mängden via kosten så ska du äta cirka ett halvt kilo morötter per dag. Helst ska dessa vara kokta för lättare upptag. Du kan också dricka en halvliter morotsjuice.

Fakta om betakaroten

 • Ger ett visst skydd mot solen. 
 • Har en tonande effekt på huden.
 • Enklaste sättet att inta betakaroten är med ett kosttillskott.

Hur används betakaroten i hudvård?

De flesta som är intresserade av skönhet och hudvård, har någon gång hört ordet retinol. Det är egentligen en annan benämning för vitamin A. Retinol tränger djupt ner i huden och stimulerar där kollagenproduktionen så huden blir spänstigare och slätare.

Eftersom betakaroten är ett förstadium till a-vitamin och något som kroppen använder sig av när det själv ska producera vitamin A, kan betakaroten på så vis bidra till att förebygga hudens åldrande och göra huden mer spänstig och fräsch.

Betakaroten Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Placeringen av produkterna i den här guiden har vi kommit fram till genom att vi sammanställt information om betakarotenprodukter vi har tagit del av. Vi har delat in våra favoriter i fyra huvudkategorier med en vinnare i varje kategori.

Premium: Lamberts Naturlig Betakaroten

Våra kroppar utsätts kontinuerligt för så kallade fria radikaler. Det är något som bildas i kroppen efter att vi utsätts från olika saker i vår kringliggande miljö. Det kan vara luftföroreningar, för mycket solljus, cigarettrök, stress, för lite sömn, med mera.

Lamberts betakaroten är en produkt som kan understödja kroppen i dess bildande av antioxidanter och som ger ett effektivt skydd mot dessa fria radikaler. Lamberts betakaroten utvinns från naturliga källor. Till grund för tillverkningen ligger frukt och grönsaker som innehåller rikliga mängder betakaroten. 

För att upptaget ska underlättas så innehåller det här tillskottet solrosolja, så du behöver inte tänka på att lägga till någon olja när du äter det. 

Lamberts är ett brittiskt företag som etablerades redan 1982. De har sedan dess utvecklat produkter med utgångspunkt att skapa hälsokostpreparat som är baserade på vetenskapliga fakta och studier. De har en stor bredd av produkter och erbjuder örter, omegaoljor, mineraler och vitaminpreparat.

Fördelar

 • Innehåller olja
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Innehåller gelatin

Mellan: Better You Betakaroten

Better You Betakaroten 100 mg innehåller ett naturligt betakaroten från havsalg. Preparatet består av vegetabiliska kapslar, som har en hög dos av betakarotenet. Det är en bra produkt att ta inför sommaren eller solsemestern. Ett plus i kanten vill vi ge för att Better You Betakaroten 100 mg är tillverkad i Sverige av ett svenskt företag.

Produkten består av rent betakaroten och innehåller ingenting annat, förutom cellulosan i kapselhöljet. För att optimera intaget, är det bra om du kombinerar tabletterna med en liten mängd olja varje gång. 

Många som använder den här produkten berättar att skillnaden kan komma snabbt och att du ser resultat redan efter ett par veckor. Det här är naturligtvis i allra högsta grad individuellt, men den höga dosen som produkten innehåller har naturligtvis en bidragande effekt.

Better You är ett svensk hälsokost företag som tillverkar kosttillskott utan onödiga tillsatser och artificiella ingredienser. När du köper deras produkter vet du att du har en produkt där de i största möjliga utsträckning undvikit att tillsätta färgämnen, konserveringsmedel och liknande.

Fördelar

 • Vegetabilisk
 • Effektiv

Nackdelar

 • Bör kombineras med fett för optimalt intag

Budget: Olimp Labs Beta Solar

Olimp Labs Beta Solar är ett kosttillskott som du ska ta för att bygga upp hudens motståndskraft. Efter en tids användning kommer du att tåla solen bättre och få en fräschare hudton. Olimp Labs är ett polskt kosttillskott som nu börjat säljas i Sverige, det är ett av de största tillverkarna av kosttillskott i Europa.

Betakarotentillskottet har fått många goda recensioner. Särskilt om du är väldigt känslig mot solen och bränner dig lätt, har du mycket större chanser att slippa det om du äter det här kosttillskottet månaderna innan solexponering.

Fördelar

 • Effektivt mot solkänslig hy
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Ingen svensk text på förpackningarna

Special: Green Nutrition Betacarotene 50 mg + Coconut Fat

Green Nutrition Betacarotene 50 mg + Coconut fat innehåller kokosolja. Det här gör att produkten absorberas extra lätt av kroppen och du får en antioxidant som effektivt lagras i underhudsfettet och ger dig en fräsch hudfärg. Här har du 50 milligram betakaroten i kapsel, vilket är en ganska hög dos som snabbt ger resultat, särskilt i kombination med kokosfettet.

Ingredienserna i produkten är vegetabiliska, vilket också inkluderar kapseln. Den är tillverkad av cellulosa och den här produkten fungerar således bra även för veganer. När det gäller dosering ska du ta en kapsel om dagen. En förpackning innehåller 90 tabletter. Det gör att den här produkten är prisvärd, även om den kan verka dyr vid första anblicken.

Att Green Nutritions betakaroten är kombinerad med kokosfett och ingen slump. Hela Green Nutritions utbud är baserat på den här typen kombinationer. Företaget har nämligen som utgångspunkt i att kosttillskott bör kombineras med hälsosamma livsmedel för att vara optimala och att ursprunget till kosttillskotten ska vara naturliga.

På så vis kan kroppen få full utväxling av kosttillskotten och en hälsosam livsstil underlättas. En fördel med den här produkten är också att kapslarna är lätta att öppna. Om du har svårt att svälja kapslar och tabletter är det således lätt att öppna dem och hälla ut innehållet i ett glas vatten att dricka istället. Riktigt bra, tycker vi!

Fördelar

 • Passar dem som har svårt att svälja tabletter
 • Vegansk produkt

Nackdelar

 • Dyrare än genomsnittet

Betakaroten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

När vi letade favoritprodukter inför den här köpguiden hittade vi fler preparat än vad som fick plats i huvudkategorierna, som vi tyckte var väldigt intressanta. De är väl värda att titta närmare på, även om de inte fick plats i någon av huvudkategorierna. Dessa presenterar vi här nedan.

Maxosol

Maxosol kan nog sägas vara en svensk klassiker. Tabletterna har funnits på marknaden i mer än 20 år. Tillskottet är avsett att tas inför perioden du ska vistas i stark sol. Den innehåller en hög halt av betakaroten, samt andra ämnen som skyddar huden.

Utöver betakaroten innehåller Maxosol även mineraler, biotin, zink och selen. I tabletterna finns också vitamin C, vilket är en kraftfull antioxidant som hjälper kroppen att tillgodogöra sig ingredienserna på ett effektivt sätt.

Maxosol har tack vare innehållet, en allmänt stärkande effekt på hår, hud och naglar. Många användare upplever att Maxosol förlänger solbrännan och att soleksem och känslighet för solen minskar betydligt. Det är viktigt att komma ihåg att börja ta tabletterna minst ett par veckor innan du ska vistas i solen.

Fördelar

 • Med hudvårdande ingredienser
 • Väldokumenterad effekt

Nackdelar

 • Har inte effekt på alla

Healthwell Betakaroten Plus

Healthwell Betakaroten Plus är en högdoserad tablett med 50 mg betakaroten. För att ytterligare underlätta upptaget är den också förstärkt med MCT-olja och svartpepparextrakt. Precis som Maxosol här ovan, är den här avsedd att förbereda din hud för solsäsongen eller utlandssemestern.

Bästa effekt får du om du tar dem minst två veckor innan du ska vistas i solen. Healthwell Betakaroten Plus Innehåller naturligt betakaroten från svamparten Blakeslea Trispora. Kan ge ett lätt illamående på fastande mage, så det är en fördel att ta dem i samband med måltid. 

Fördelar

 • Naturligt betakaroten
 • Lättupptaglig för kroppen

Nackdelar

 • Stora kapslar
 • Bör intas med måltid

Healthwell Betakaroten

Svensk Hälsokost har ett eget kosttillskottsmärke som heter Healthwell. Företaget tar fram prisvärda kosttillskott av hög kvalitet, utan onödiga tillsatser eller ingredienser som gör produkterna onödigt dyra. 

Här har vi ett enkelt men högkvalitativt och funktionellt betakaroten. Den innehåller hela 50 milligram betakaroten och för de allra flesta som använder den här produkten, så ger den resultat efter ett par veckor. 

Mycket prisvärd produkt men burken är väldigt stor i förhållande till innehållet. Det är alltså onödigt mycket luft i varje burk och förpackningen kunde vara mycket mindre.

Fördelar

 • Inga onödiga tillsatser
 • Vegansk

Nackdelar

 • Väldigt stor burk i förhållande till innehållet

Core Betakaroten

Core Betakaroten innehåller kokosolja och svartpepparextrakt, vilket förstärker upptagningsförmågan av betakarotenet. Även den här har högt innehåll av betakaroten på hela 50 milligram. 

Den ger enligt användarna relativt snabbt en solkysst hud och gör också att huden tål solens strålar bättre. Perfekt att använda för den som lätt blir bränd i solen eller får solblåsor.

Fördelar

 • Med kokosolja och svartpeppar
 • Passar känslig hy

Nackdelar

 • Innehåller gelatin

North Nutrition Betakaroten

North Nutrition Betakaroten är mycket omtyckt bland användarna, eftersom den gör huden mindre känslig för solen och bidrar till att du inte bränner dig lika lätt. Tillverkaren rekommenderar att du förbereder dig genom att använda den här minst tre månader innan du ska vistas i solen en längre period.

Använder du den dessutom under sommarmånaderna, kommer solbrännan att hålla längre in på hösten. Ett minus ger vi för att burken endast innehåller 30 kapslar och räcker således en månad, innan det är dags att köpa en ny.

Fördelar

 • Effektiv
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Dyr
 • Endast 30 kapslar per burk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad