Bästa BCAA 2024 – Grenade aminosyror som förbättrar träningsresultaten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

BCAA är ett kosttillskott som i första hand brukar vara intressant för den som tränar mycket. Ett BCAA-tillskott har flera funktioner och det kommer du att få lära dig allt om i den här artikeln. Du får läsa om kosttillskottets ursprung, beståndsdelar och hur du ska ta det på ett optimalt sätt.

Vi tipsar också om ett antal bra BCAA-tillskott i vår köpguide. Det finns en mängd olika produkter av olika varumärken på marknaden. Så vi hoppas att du, efter att ha läst den här artikeln, kommer att kunna välja ett kosttillskott som är optimalt för just dina behov.

I premiumkategorin i köpguiden vann Self Omninutrition BCAA 811. Mellanklassens vinnare blev Better You BCAA Pulver. En mycket prisvärd budgetvinnare har vi också med. Den heter Svenskt Kosttillskott Core BCAA 2-1-1. Missa heller inte vår spännande specialare om du vill ha något extra: Optimum Nutrition BCAA 5000 heter den. Vi hoppas kunna hjälpa dig hitta bästa BCAA för just dina behov.

Premium: Self Omninutrition BCAA 811

Self Omninutrition BCAA 811 är ett tillskott med en extra hög andel leucin. Det bidrar till att förutsättningarna för muskeltillväxt optimeras. Den här produkten är också smidig att använda och passar bra att blanda i smoothies eller proteindrycker, eftersom den har en fruktig smak av persika. Många upplever smaken som söt, vilket är bra att vara medveten om.

Fördelar

 • Glutenfri
 • Laktosfri

Nackdelar

 • Kan upplevas som söt i smaken
 • Innehåller färgämnen och aromer

Mellan: Better You BCAA Pulver

Better You BCAA är ett intressant tillskott. Den innehåller endast naturliga aromer och tillsatser. Pulvret är också sötat med naturlig stevia. Det har en hög andel leucin, vilket gör att den passar för dig som tränar mycket. Uppskattad av många för att det är en vegansk produkt.

Fördelar

 • Vegansk
 • Fräsch smak

Nackdelar

 • Liten burk som tar fort slut

Budget: Svenskt Kosttillskott Core BCAA 2-1-1

Svenskt Kosttillskott Core BCAA 2-1-1 är ett mycket funktionellt och dessutom prisvärt tillskott. Det är helt svensktillverkad och passar alla som vill ha ett bra kosttillskott utan extra tillsatser eller syntetiska smaken.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Neutral smak

Nackdelar

 • Bör ej användas av gravida eller ammande

Special: Optimum Nutrition BCAA 5000

Optimum Nutrition BCAA 5000 är ett exceptionellt kosttillskott på många sätt. Det är ett BCAA-pulver utan konstiga tillsatser av något slag. Dessutom är aminosyrahalten väldigt hög rent procentuellt. Passar alla er som tränar väldigt hårt och satsar på muskelbyggande. Den passar också för att snabb återhämtning efter träningen.

Fördelar

 • Hög aminosyrahalt
 • Utan sötningsmedel

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av gluten, mjölk och jordnötter

Köpguide

Vad är BCAA och vem har nytta av ett BCAA-tillskott?

BCAA är ett begrepp som många som tränar har hört åtminstone någon gång. Begreppet står för branched-chain amino acids. På svenska kallar vi det för grenade aminosyror. Benämningen är ett samlingsnamn på en kombination av aminosyror.

Oftast är dessa L-leucin, L-isoleucin och L-valin, men det kan också variera från produkt till produkt. Gemensamt är att de är en typ av aminosyror som kroppen själv inte kan producera. De flesta vet att protein är den viktigaste byggstenen för musklerna. Men vad många inte vet är att proteinerna i sin tur är uppbyggda av aminosyror. För att bilda protein så behövs det 20 stycken olika aminosyror.

Just BCAA bildar en kombination av aminosyror som bland annat bidrar till att höja prestationsförmågan. Den kan bidra till att motverka mental trötthet och att du kan pusha dig lite extra mycket, under exempelvis ett träningspass. Den förhindrar också nedbrytningen av muskelmassa vid träning. När de kombineras på det här viset i ett tillskott, blir effekten om möjligt ännu större.

Vi tittar närmare på BCAA

Protein består alltså av 20 stycken aminosyror. Nio av dem är essentiella. Det betyder att de måste tillföras via kosten. Kroppen kan inte producera dessa aminosyror på egen hand. Det forskning visat på är att det bara är de essentiella aminosyrorna som ökar muskeltillväxten och förkortar återhämtningen efter träning.

Ett BCAA-tillskott består alltså av tre stycken aminosyror som anses vara de mest effektiva för att bygga muskler efter att de kombinerats. De flesta experter med kunskap om träning och aminosyror verkar vara överens om att den bästa effekten fås om det tas före, under eller efter ett träningspass.

Essentiella aminosyror i livsmedel

De essentiella aminosyrorna, inklusive de grenade aminosyrorna L-leucin, L-isoleucin och L-valin, finns i olika typer av protein från djurriket. Bra källor till detta är bland annat kött, fisk, ägg och mjölk. 

Proteiner från växtriket innehåller däremot ganska lite av grenade aminosyror, med undantag för exempelvis soja, quinoa och hampa. Men genom att vi kombinerar olika typer av växtproteiner med varandra, blir dessa dock fullvärdiga proteiner i kroppen.

Därför är det bra att till exempel kombinera bönor, ärtor och linser tillsammans med spannmål. På så vis skapas den fullvärdiga aminosyrakedjan i kroppen, trots allt. Bra kombinationer kan exempelvis vara bönor och ris, eller bröd och linser.

Hur fungerar BCAA i kroppen?

När du konsumerar BCAA, så påverkar tillskottet den anabola signalen i kroppen. Detta ökar muskelproteinsyntesen. Begreppet omfattar processen där kroppen bygger muskelvävnad av aminosyrorna. Vi kan också lättare bygga muskler om vi har aminosyror i blodet innan vi börjar träna.

BCAA hämmar muskelnedbrytningen

Den huvudsakliga anledningen till att vi vill ta BCAA-tillskott är på grund av den förhindrar muskelnedbrytning och kan också bidra till muskeltillväxt. Men det är fortfarande viktigt att du ser till att få i dig proteiner genom kosten också, trots att du tar ett BCAA-tillskott. På så vis får du ännu mer resultat av din träning.

BCAA som kosttillskott

Källan till aminosyrorna i olika kosttillskott varierar. Det finns BCAA-kosttillskott av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Vilket du föredrar är helt upp till dig. Det är ingen skillnad på kvaliteten här. Detta eftersom aminosyrorna är isolerade och utvinns som ett kosttillskott.

När är det bäst att ta BCAA?

Många som är ute efter att inte förlora muskelmassa vid träning, kombinerar BCAA direkt i samband med fettförbrännande konditionsträning. Detta för att bibehålla muskelmassan medan du bränner fett. 

BCAA är också bra inför styrketräning om du tror att du inte fått i dig tillräckligt med proteiner innan träningen. Det spelar ingen roll om du tar BCAA på fastande mage eller i samband med en måltid. Effekten är lika och kroppen har lätt att ta upp aminosyrorna, utan att magen blir dålig eller liknande.

Vem bör äta BCAA?

Alla som vet med sig att de inte äter protein för att få ut maximalt av träningen, har nytta av BCAA-tillskott. Vegetarianer och veganer kan vara en sådan grupp. Det finns gott om kvalitativa veganska BCAA-tillskott på marknaden idag, som passar den som har en växtbaserad kost. 

Om du av någon anledning inte vill använda ett proteintillskott fast du tränar mycket, är ett BCAA-tillskott lämpligt. Om du försöker gå ner i vikt genom att reducera kaloriintaget exempelvis, kan det vara svårt att få till sig i sig tillräckligt med proteiner. Då kan ett BCAA-tillskott också vara intressant.

Bästa BCAA 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns mycket forskning kring BCAA och även gott om recensioner och tester på nätet, som jämför olika BCAA-tillskott. I en genomläsning av dessa tester har vi jämfört olika preparat och de som får bäst testresultat har vi tagit med i den här köpguiden.

Produkterna vi tipsar om är väl beprövade av sina användare och tillverkade av högkvalitativa ingredienser. De har också en majoritet positiva recensioner.

Premium: Self Omninutrition BCAA 811

Self Omninutrition BCAA 811 är ett tillskott för dig som vill komplettera din kost med BCAA med extra mycket leucin. Det förhindrar muskelnedbrytning effektivt och kan också bidra till muskeltillväxt. Produkten är särskilt avsedd för de som tränar mycket.

Self Omninutrition BCAA 811 har en fräsch smak av persika och därför är den perfekt att blanda ner i en smoothie eller proteindryck. Tillskottet finns också i andra fruktsmaker.

Siffrorna i namnet hänvisar till fördelningen av aminosyrorna i produkten. Aminosyrorna leucin, valin och isoleucin har fördelningen 8:1:1 i produkten. Att leucin är den största andelen, gör att att tillskottet på ett effektivt sätt som främjar muskeluppbyggande processer i kroppen.

Produktfakta: 

 • Persikosmak
 • 500 g

Fördelar

 • Glutenfri
 • Laktosfri

Nackdelar

 • Kan upplevas som söt i smaken
 • Innehåller färgämnen och aromer

Mellan: Better You BCAA Pulver

Better You BCAA Pulver består av aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Fördelningen är 6:1:1, vilket gör att produkten passar bra för dig som tränar mycket. Den fungerar bra att ha inför träningen, men är också verksam om du tar den efteråt.

Better You BCAA Pulver innehåller endast naturliga smak- och färgämnen; bland annat rödbeta. Den är sötad med stevia, vilket är ett naturligt, växtbaserat sötningsmedel. Stevia är ett alternativ till socker som inte har lika stor påverkan på insulinnivåerna som vanligt socker. Passar väldigt bra att använda i ett rent kosttillskott som detta. 

Better You BCAA Pulver är ett kosttillskott som är perfekt för dig som vill ha effekten av aminosyrorna för din träning, men som samtidigt prioriterar en kosthållning som inte innehåller konstgjorda tillsatser. Better You BCAA Pulver är en av de renaste BCAA-produkterna på marknaden.

Produktfakta:

 • Finns i smakerna svartvinbär, blodapelsin, äpple/fläder, päron/melon och blodapelsin
 • 250 gr

Fördelar

 • Vegansk
 • Fräsch smak

Nackdelar

 • Liten burk som tar fort slut

Budget: Svenskt Kosttillskott Core BCAA 2-1-1

Om du vill ha ett funktionellt, billigt och bra BCAA-tillskott, är Svensk Hälsokosts tillskott ett utmärkt alternativ. Det är utan finesser och extrema mängder leucin, men fyller definitivt sin funktion på ett bra sätt. 

En stor fördel med kosttillskottet som många uppskattar, är renheten. Det innehåller inga tillsatser, sötningsmedel eller annat. Det enda som finns i produkten är aminosyrorna.

Produkten löser sig lätt upp i vatten och kan med fördel blandas med proteinpulver eller andra drycker. Ett stort plus här är smaken som gör att den passar till det mesta. Fungerar också alldeles utmärkt ta efter träningen, om du vill undvika att bli väldigt hungrig direkt.

Produktfakta:

 • Endast aminosyror
 • 250 gr

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Neutral smak

Nackdelar

 • Bör ej användas av gravida eller ammande

Special: Optimum Nutrition BCAA 5000

Här kan vi lugnt säga att vi har BCAA-tillskottens Rolls Royce! Optimum Nutrition BCAA 5000 innehåller endast aminosyrorna L-valin, L-leucin och L-isoleucin. De är högrenade och i pulvret finns inga sötningsmedel eller tillsatser.

Den är perfekt för dig som tränar intensivt och vill öka muskelstyrkan, utan att få i dig en massa tillsatser och konserveringsmedel. Påskyndar återhämtningstiden effektivt.

Optimum Nutrition är ett amerikanskt företag som specialiserat sig på kosttillskott för hårt tränande personer. De har en rad produkter som är skräddarsydda för atleter och muskelbyggare.

Sedan de grundades 1977, har de blivit en av världens största varumärken, när det kommer till proteinpulver och andra kosttillskott. Deras produkter säljs i ett flertal hälsokostaffärer i Sverige, både online och i butik.

Fördelar

 • Hög aminosyrahalt
 • Utan sötningsmedel

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av gluten, mjölk och jordnötter

BCAA som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Eftersom BCAA är en typ av tillskott som är populära bland kroppsbyggare och andra som tränar på hög nivå, finns det en uppsjö av produkter på marknaden. Det gör att det finns mycket att välja på och högkvalitativa produkter finns det många av. 

Eftersom alla inte fick plats bland våra favoriter, så presenterar vi här nedan ett antal utmanare som också kan vara intressanta för dig som är nyfiken på BCAA.

Holistic BCAA

Holistic BCAA är ett tillskott med aminosyror som bidrar till bibehållandet av muskler under gympass och konditionsträning. Holistic BCAA passar att ta strax innan eller efter ett träningspass. Den lämpar sig under gymträningen, om du vill öka uthålligheten. Den bidrar också till muskeltillväxt.

Holistic BCAA innehåller inga smakämnen eller tillsatser. Den innehåller heller inga kolhydrater. Tillskottet tas snabbt upp av kroppen och är väl lämpad att ta i direkt samband med träning. Ett vanligt sätt att ta Holistic BCAA och andra liknande produkter, är att ta en portion på tom mage innan träning och en dos direkt efter träningen.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Liten burk som fort tar slut

Women’s Best BCAA Amino

Women’s Best BCAA Amino är ett kosttillskott med kvinnor och träning i fokus. Det österrikiska företaget har sedan 2015 erbjudit ett brett utbud av kosttillskott, proteinpulver och träningskläder till kvinnor. Womens Best BCAA Amino är gluten- och laktosfri.  

Aminosyran L-leucin ingår i dubbel mängd i jämförelse med de andra aminosyrorna. Det gör att den passar bra att använda som ett tillskott för återhämtning efter träning, samt bibehålla muskelmassa med. Observera att produkten innehåller sukralos. Det är ett omdebatterat sötningsmedel som vissa vill avstå från.

Fördelar

 • Vegansk
 • Med B-vitamin

Nackdelar

 • Väldigt söt smak
 • Innehåller sukralos

Kruth Series BCAA Powder

Kruth Series BCAA Powder är ett spännande kosttillskott som är utvecklat i samarbete med Jörgen Kruth, världsmästaren i thaiboxning. Produkten innehåller förutom de tre viktiga grenade aminosyrorna även kokosvatten.

Syftet med detta är att tillföra en naturlig källa till kalium, som även det bidrar till ökad muskelmassa och snabbare återhämtning. Ett plus för att den är sötad med naturlig stevia.

Fördelar

 • Innehåller kalium
 • Finns i två smaker

Nackdelar

 • Dyr produkt

KLEEN BCAA+ Red Apple

KLEEN BCAA+ Red Apple innehåller även L-karnitintartrat och kreatin. Det gör att produkten även ger en rejäl dos av proteiner, tillsammans med aminosyrorna. KLEEN BCAA+ Red Apple är därmed även effektivt muskeluppbyggande.

Den kan med fördel tas under träningen, alternativt efter den. Produkten innehåller endast naturliga smak- och färgämnen. Den innehåller heller inga artificiella tillsatser.

Fördelar

 • Inga konserveringsmedel eller tillsatser
 • Lagom sötma

Nackdelar

 • Påse som är svår att återförsluta

SmartSupps BCAA Vanilla Pear

SmartSupps BCAA Vanilla Pear innehåller aminosyrorna L-leucin, L-valin och L-isoleucin. Pulvret är lättlösligt i vatten och den milda smaken gör att den passar bra till olika typer av proteindrycker och smoothies. Den har en hög dos aminosyror med 6000 mg BCAA per portion. Påsen är på hela 1 kg, vilket gör den till en mycket prisvärd produkt.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Hög dos aminosyror

Nackdelar

 • Söt smak

Star Nutrition BCAA 1100

Star Nutrition BCAA består av de aminosyrorna 1100 L-Leucin, L-Isoleucin och L-Valin. Det som skiljer den här produkten från de andra är att den är i kapselform. Två kapslar tas två till tre gånger per dag.

Är det en träningsdag, är det mest effektivt att ta kapslarna i samband med träningen. Produkten innehåller också tillskott av vitamin b6, vilket ökar återhämtningen och gör tillskottet lättupptagligt för kroppen.

Fördelar

 • I kapselform
 • Med vitamin B6

Nackdelar

 • Med gelatin

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad