Bästa ashwagandha 2024 – Den stärkande örten från Indien

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vad är ashwagandha och vad är det bra för? Den indiska örten ashwagandha som använts inom ayurveda i nästan 4.000 år är det väldigt många som är nyfikna på. Är du också en av dessa personer? Då kan vi glädja dig med att vi har sammanställt den här artikeln just för dig!

Här får du läsa allt om vad ashwagandha kan göra för din hälsa och hur du kan tillgodogöra dig örten på bästa sätt. Det här är en mycket potent växt och det är bra att du vet så mycket som möjligt om den innan du fattar beslut om vilken produkt du ska ha. Den finns i en uppsjö varianter i dagsläget och det är såklart bäst att vara påläst.

Vi har också valt ut fyra högkvalitativa ashwagandha-produkter som vi rekommenderar. Premiumvinnaren i köpguiden heter Holistic Ashwagandha. I mellanklassen presenterar vi Elexir Pharma Ashwagandha som segrare. En utmärkt budgetprodukt har vi också valt ut och den heter Go For Life Ashwagandhapulver Eko. Specialaren i testet heter Medicine Garden KSM-66.

Vi hoppas kunna hjälpa dig att hitta bästa ashwagandhan för just dina behov.

Premium: Holistic Ashwagandha

Svenska Holistic håller som vanligt fanan högt när det gäller urvalet av råvaror i en produkt. Deras ashwagandha är helt ekologisk och här finns inga rester av växtgifter eller bekämpningsmedel.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Kontrollerade råvaror

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Mellan: Elexir Pharma Ashwagandha Rotexrakt

Elexir Pharma Ashwagandha är ett svenskt kosttillskott utan onödiga tillsatser eller konserveringsmedel. Det som däremot är tillsatt är ett svartpepparextrakt som ökar upptaget av ashwagandhan i kroppen. Elexir Pharma Ashwagandha innehåller även vitamin B5.

Fördelar

 • Högkoncentrerat preparat
 • Vegansk

Nackdelar

 • Ganska stora kapslar

Budget: Go For Life Ashwagandhapulver Eko

Go For Life Ashwagandha-pulver är ett finmalet pulver som inte innehåller några extra tillsatser. Här får du en ren produkt med ekologiskt ashwagandha.

Pulver är såklart alltid lite besvärligare att ta än en färdig kapsel, som du bara behöver svälja med vatten. Men å andra sidan har den ett bredare användningsområde och du kan strö den på gröten eller blanda ut den i en smoothie.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Pulver är mindre praktiskt än kapslar

Special: Medicine Garden KSM-66

Medicine Garden KSM-66 har tagits fram genom en speciell tillverkningsprocess. Tack vare den speciella metoden fås ett ashwagandapreparat fram, som är extra lättupptagligt för kroppen. I tillverkningen används inga lösningsmedel eller kemiska preparat överhuvudtaget.

Medicine Garden KSM-66 är ett omtalat kosttillskott idag och den har många positiva recensioner. Produkten är också flitigt omskriven och har rönt stor uppmärksamhet, tack vare de många, nöjda användarna.

Fördelar

 • Fullspektrum av ashwagandha
 • Vegansk
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk

Köpguide

Vad är ashwagandha och hur används det?

Ashwagandha är en ört som använts i traditionell indisk och ayurvedisk medicin sedan urminnes tider. Under de senaste åren har den blivit allt mer populär hos oss i väst och många vill nu lära sig mer om om den hälsofrämjande örten, som anses ha föryngrande egenskaper.

Den kallas ofta för indisk ginseng och används inom ayurveda för sina stärkande och helande egenskaper. Ashwagandha är en så kallad adaptogen ört. Det innebär att den understödjer kroppen i dess förmåga att anpassa sig till extrema situationer. Det kan vara perioder av ökad fysisk prestation eller allmän stress.

Ashwagandha och stress

En av de främsta användningsområdena för ashwagandha är dess förmåga att öka motståndskraften mot stress. Det beror på örtens förmåga att sänka kortisolet i kroppen.  Vissa studier har visat att ashwagandha kan sänka stresskurvan hos personer med ett mycket högt livstempo.

Ashwaganda för välbefinnande och glädje

Ashwagandha kan öka tillgängligheten av dopamin i kroppen. Det är ett ämne som har stor betydelse för glädje och välbefinnande. Vid stress minskar mängden av fritt dopamin i kroppen. Därför kan vi med hjälp av ashwagandha minska bildningen av dopamin-receptorerna och få en känsla av större lugn, harmoni och glädje.

Ashwaganda och sömn

Ett annat använda vanligt användningsområde för ashwagandha är för att främja sömn. Du ska dock inte förväxla ashwagandha med substanser som gör dig sömnig. Däremot kan ashwagandha hjälpa dig att komma till ro, vilket är grunden för att du ska kunna slappna av och sova gott.

Ashwagandha, koncentration och fokus

Ashwaganda sägs kunna ge en bra effekt på koncentrationsförmåga, logiskt tänkande och även på närminnet. Örten kan lugna det centrala nervsystemet som påverkar det logiska tänkandet och analysförmågan.

Ashwagandha bidrar också till hjärnans förmåga att fokusera genom att att stimulera bildandet av ämnet kolin. Det viktig komponent som ingår i cellmembranen. Cellmembranet är bland annat det ska underlätta signalerna nervcellerna sinsemellan och dessutom mellan nervcellerna och musklerna.

Ashwaganda och ökad sexlust

Studier visar att testosteron, progesteron och östrogen ökar i takt med att produktionen av kortisol minskar. Dessa energiskapande hormon står i direkt motsats till kortisol. När kortisolhalter sänks, ökar lugnet och harmonikänslorna i kroppen, vilket är en förutsättning för sexlust och samliv.

Ashwaganda och övervikt

Det finns mycket forskning som visar på ett tydligt samband mellan stress och övervikt. En av anledningarna till det är att kortisolet ökar blodsockerhalten i kroppen och sänker samtidigt ämnesomsättningen. Kroppen lägger överskottsenergin i fettreserverna, där den blir lättåtkomlig. Stress ökar också, som bekant för många, ofta ett behov av fet och sockerrik mat.

Ashwaganda och träning

Ashwagandha kan ha en positiv inverkan på produktionen av kreatin i kroppen. Det är ett muskelbyggande protein, som ökar muskeltillväxt och styrka. Även här kommer kortisolet in i bilden. När kortisolhalten sjunker, ökar nämligen också mängden av syreupptagningsförmågan för kroppen. 

Musklerna kan arbeta hårdare utan att skadas och återhämtningen förkortas. Muskeltillväxten och styrkan ökar alltså, samtidigt som syreupptagningsförmågan förbättras.

Ashwagandha - en släkting till tomatplantan

Som tidigare nämndes har de hälsofrämjande egenskaperna hos ashwagandha gjort den oftast kallas för indisk ginseng. Ashwagandha tillhör rent botaniskt samma familj som gojibär och tomat. Den växer i väldigt torra regioner i Mellanöstern, Afrika och framförallt Indien.

Ashwagandha används för att öka kroppens uthållighet, styrka och motståndskraft. Inom den ayurvediska medicinen anses den också lindra trötthet och energibrist. Den används också för att att öka det mentala välbefinnandet. Örten har också traditionellt använts för att återuppbygga och stärka immunförsvaret, efter exempelvis ett sjukdomstillstånd.

Vad säger vetenskapen om ashwagandha?

Eftersom det internationella intresset vuxit sig så stort för ashwagandha, har det även satsats på en del kliniska studier där allt mer fakta om den ayurvediska örten uppdagas. Mycket av informationen bygger dock på folkmedicin och en mängd trogna användare som är övertygade om dess positiva effekter.

Det forskningsresultat visat är att ashwagandha på ett positivt sätt påverkar stresshormonet kortisol. Det som forskning också kommit fram till är att ashwagandha innehåller mycket effektiva ämnen som fungerar som extremt starka antioxidanter i kroppen. Dessa skyddar oss från fria radikaler och har en antiinflammatorisk effekt.

Ashwagandha som kosttillskott

Intresset för ashwagandha har vuxit sig stort i USA och Europa de senaste åren. Det gör det relativt lätt att få tag på ashwagandha i fackhandeln och i hälsokostaffärer online. Ashwagandha säljes i olika former. Du kan hitta det i tablettform, i kapslar eller som pulver.

Vilket du väljer är en smaksak. Tabletter är smidigt att svälja med ett glas vatten. Ett pulver kan du blanda ner i din smoothie eller strö på yoghurten.

Har ashwagandha några biverkningar?

Inga biverkningar verkar generellt uppstå så länge man följer det rekommenderade dagsintaget. Vid överkonsumtion som pågått över väldigt lång tid, har milda symtom som huvudvärk, dålig mage och trötthet kunnat iakttas.

Däremot ska du undvika att ta produkten om du är gravid eller ammar. Detta eftersom det inte finns några vetenskapliga källor som kan påvisa om det kan påverka ett foster eller spädbarn på något sätt. Är du sjuk och äter mediciner av olika slag, ska du alltid konsultera din läkare innan du tar naturpreparat eller kosttillskott i övrigt.

Ashwagandha Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Bland alla ashwagandhaprodukter vi hittat, har vi valt ut fyra stycken som är av högsta kvalitet. De placerade sig högst i sina respektive kategorier. På basen av den efterforskning vi gjort i form av läsning av en mängd tester och recensioner, kan vi varmt rekommendera dessa.

Premium: Holistic Ashwagandha

Holistic Ashwagandha innehåller ekologiskt extrakt från bladen och roten på ashwaganda. Holistic importerar ett extrakt som är patenterat av märket Sensoril. Sensoril är i sin tur känt för att ta fram högkvalitativa råvaror, som sedan blir ingredienser i olika kosttillskott.

Holistic Ashwagandha har även använt sig av pantotensyra och niacin. Dessa är verksamma genom att minska trötthet och utmattningssymptom. Tabletterna är ämnade att tas under perioder när du känner dig orkeslös, trött och behöver en extra energikick. Kapslarna är vegetabiliska och tillverkade av cellulosa. Passar även veganer. 

Svenska Holistic arbetar aktivt med att ta fram kosttillskott som är baserade på aktuella forskningsrön kring hälsa. De har varit verksamma länge och och är mycket väl respekterade inom branschen. 

Holistic har har gjort sig kända för sitt mycket breda utbud av olika kosttillskott. Inte minst deras proteinpulver utan onödiga tillsatser har blivit väldigt populära bland hälsomedvetna idrottsutövare under årens lopp. 

På plussidan för den här produkten ligger definitivt att den är är ekologisk. Odling av örter av olika slag kan kräva en mängd bekämpningsmedel. På minussidan finns det faktum är att den inte endast består av ren ashwaganda. Med tanke på det, tycker vi även att priset ligger aningen högt.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Kontrollerade råvaror

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Mellan: Elexir Pharma Ashwagandha

Elexir Pharma Ashwagandha är ett högkoncentrerat ashwaganda-extrakt, som även innehåller den patenterade ingrediensen Biopherin. Det är ett svartpepparextrakt som ökar upptaget av olika ämnen i kroppen. I produkten finns också vitamin B5, som även det upprätthåller en normal mental prestationsförmåga.

Produkten marknadsförs för att specifikt hjälpa mot fysisk utmattning, stress och trötthet. Den hjälper dig att bibehålla uthållighet och fokus under perioder när du är utsatt för extra hård press. Det kan gälla både fysiskt och psykiskt.

Elexir Pharma är ett företag som tillverkar ekologiska och naturliga premiumprodukter för alla hälsomedvetna människor. De tar fram sina kosttillskott med ingredienser som har god påvisad effekt och tillverkningen har alltid fokus på både vetenskapliga studier och beprövad erfarenhet. Elexir Pharma Ashwagandha har samma strikta kontrollsystem som alla Elexir Pharmas produkter.

Fördelar

 • Högkoncentrerat preparat
 • Vegansk

Nackdelar

 • Ganska stora kapslar

Budget: Go For Life Ashwagandhapulver Eko

En budgetprodukt behöver inte alltid betyda att du gör avkall på något. Go For Life Ashwagandhapulver Eko landade i budgetkategorin både för att det är mycket prisvärt och för att det håller hög kvalitet. Det här är ashwagandhapulver i sin renaste form, som dessutom är ekologiskt.

Go For Life Ashwagandhapulver Eko finmals och torkas varsamt ner till ett finkornigt pulver. Det gör att inga näringsämnen och vitala ämnen i produkten går förlorade i tillverkningsprocessen. En annan fördel med en produkt i pulverform är att den har ett bredare användningsområde.

Den här kan du blanda i en smoothie, strö på filen eller i yoghurten. Pulvret går också bra att blanda ut i ett glas vatten. Här får du väldigt mycket för pengarna och den här produkten rekommenderar vi inte bara för dem som vill ha något som är billigt, utan även för den som vill ha en ren produkt utan extra tillsatser.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Pulver är mindre praktiskt än kapslar

Special: Medicine Garden KSM-66

Medicine Garden KSM-66 är ett preparat som innehåller ett fullspektrumextrakt av ashwagandha. Medicine Garden lanserar sina kapslar som ett preparat som kan hjälpa dig att höja din fysiska och mentala kapacitet, komma i bättre känslomässig balans, få bättre sömn samt förbättra återhämtningen efter fysisk ansträngning.

Medicine Garden KSM-66 är ekologisk och framställd genom en metod som företaget kallar för “green chemistry”. Det är en tillverkningsmetod där varken alkohol eller lösningsmedel används. Resultatet blir då ett lättupptagligt extrakt, där växtens balans av aktiva ämnen bibehålls.

Medicine Garden är ett svenskt företag. Grundarna till företaget har själva ett passionerat hälsointresse och det var också av den anledningen de grundade företaget. De vill förse kunderna med väldokumenterade och effektiva naturmedel, som kan bidra till bättre hälsa för användarna.

Fördelar

 • Fullspektrum av ashwagandha
 • Vegansk
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk

Ashwagandaprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Som vi nämnde i inledningen har intresset för ashwaganda ökat enormt de senaste åren. Det gör att det också finns en hel del produkter att välja mellan, när det gäller den spännande ashwagandhan. Därför vill vi lyfta några produkter till, förutom dem i huvudkategorierna. Även dessa är högkvalitativa och definitivt värda att ta en närmare titt på.

Vitaprana Ashwagandha

Precis som premiumvinnaren innehåller den här produkten ashwaganda från Sensoril. Skillnaden här är att produkten inte har samma understödjande ingredienser, som b-vitamin eller svartpepparextrakt. Däremot är den berikad med piperin, som ger ett bättre upptag.

Här får du ett enkelt och högkoncentrerat tillskott. Det kan du med fördel ta under perioder när du behöver få balans mellan energi, vila och sömnkvalitet.

Fördelar

 • Piperinberikad för bättre upptag
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Finns inte att köpa på så många ställen

Solgar Ashwagandha

Ashwagandha från Solgar innehåller både torkade blad och rotextrakt från örten. Kapslarna är helt vegetabiliska och tillverkade av cellulosa. Det gör att även veganer kan ta den. Det finns flera recensenter som beskriver att de fått minskade nivåer av stress och oro efter att ha tagit den här produkten några veckor.

Fördelar

 • Många positiva recensioner

Nackdelar

 • Ska använda endast under en begränsad period

Rawpowder Ekologiskt Ashwagandhapulver

Rawpowder har en ren, ekologisk ashgawandhaprodukt. Det här är ett pulver som är enkel att ta, genom att en tesked dagligen blandas ut med juice, yoghurt eller vatten. Du kan också blanda det i en smoothie. 

Det här är ett potent pulver och du får vara uppmärksam på att det kan ge dålig mage. En nackdel med pulvret är som alltid är att det har en speciell smak och upplevs av många som mycket beskt.

Fördelar

 • Rent pulver
 • Ekologiskt

Nackdelar

 • Beskt
 • Kan irritera magen

Great Earth Ashwagandha

Även svenska Great Earth har sitt eget ashwagandhaextrakt. Det är i pulverform och används som ett tillskott under perioder när du behöver få extra energi och fokus. Det innehåller även svartpepparextrakt och har en hög dos av ashwagandha per kapsel. Max 2 kapslar per dag.

Fördelar

 • Delbara kapslar
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Kan irritera magen

Better You Premium Ashwagandha

Better You Premium Ashwagandha är en väldigt spännande produkt, som innehåller ashwagandha i kombination med rosenrot och nyponpulver.

Förutom den prestationshöjande effekten du får av ashwaganhan, får du även här rosenrot, som understödjer effekten genom sina energigivande egenskaper. Nyponpulver är extremt vitaminrikt och innehåller en stor mängd antioxidanter.

Fördelar

 • Små kapslar
 • Innehåller antioxidanter

Nackdelar

 • Dyr produkt

Solaray Ashwagandha

Solaray Ashwagandha är ett tillskott som ger 470 mg ashwagandha per kapsel. I tillskottet har företaget räknat ut exakt mängd av ämnet withanolider, som är en av de verksamma beståndsdelarna i roten. En kapsel innehåller 7 mg withanolider. Kapslarna är veganska och innehåller ingen laktos, gluten, socker eller jäst.

Fördelar

 • Vegansk
 • Med standardiserad ashwagandha

Nackdelar

 • Svåröppnad burk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad