Bästa äppelcidervinäger 2024 – Mytomspunnen brygd med anor från antikens Grekland

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här artikeln kommer du att få lära dig allt om äppelcidervinäger. Kanske har du hört talas om att äppelcidervinägern har hälsobringande egenskaper och vill lära dig mer om detta. Eller så vill du använda den till matlagning och lära dig mer om specifika smakkaraktärer hos olika varumärken.

Det finns också mängder med husmorstips som inkluderar äppelcidervinäger. Här kan du roa dig med att läsa mer om det och kanske lär du dig också något du kan ha nytta av! Vad syftet än är med att du hittat till vår köpguide, så tror vi att du kommer att få svar på dina frågor.

I premiumkategorin den här gången vinner den klassiska Bragg Äppelcidervinäger Eko. I mellanklassen utsåg vi Renée Voltaire Raw Äppelcidervinäger med Moder till vinnare. En utmärkt budgetprodukt har vi också med. Den heter Kung Markatta Äppelcidervinäger Ofiltrerad KRAV. Vår specialare är perfekt för den som har svårt med vinägersmaken, men vill ta del av hälsoegenskaperna. Naturens Apotek Äppelcidervinäger heter den produkten!

Premium: Bragg Äppelcidervinäger Eko

I premiumkategorin vann den riktiga klassikern Bragg Äppelcidervinäger Eko. I USA har den i det närmaste kultstatus och är definitivt en populär ekologisk äppelcidervinäger på marknaden. Många hälsogurus har prisat den genom åren.

Fördelar

 • Raw
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ej från EU-kontrollerat jordbruk

Mellan: Renée Voltaire Raw Äppelcidervinäger med Moder

Renée Voltaire Raw Äppelcidervinäger Med Moder har en mild smak och är omtyckt av många användare. Den innehåller rikligt med moder, vilket uppskattas av de flesta äppelcidervinägerentusiaster. För den höga kvalitet den håller, är den mycket prisvärd.

Svenska Renée Voltaire etablerade sig på 90-talet i liten skala. Med sina ekologiska produkter i vackert designade förpackningar, har hon vunnit svenskarnas hjärtan och numera ses hennes produkter i nästan alla mataffärer. På nätet kan du köpa största delen av sortimentet till väldigt bra priser. Vi har också turen att kunna köpa hennes äppelcidervinäger till ett bra pris online.

Fördelar

 • Mild smak
 • Varsamt producerad

Nackdelar

 • Finns endast i halvliters flaska

Budget: Kung Markatta Äppelcidervinäger Ofiltrerad KRAV

Svenska Kung Markatta har en väldigt prisvärd ekologisk äppelcidervinäger. Den är opastöriserad och varsamt framställd av ekologiska äpplen. Den har hela tre ekologiska märkningar. KRAV är en av dessa.

Kritikerna anser att den är aningen vattnigare än en Braggs och Renée Voltaires. Men för att vara en budgetprodukt håller den ändå väldigt hög kvalitet och den transparenta tillverkningsprocessen är givetvis ett stort plus.

Fördelar

 • Kravmärkt
 • Rikligt med vinägermoder

Nackdelar

 • Korken går lätt sönder

Special: Naturens Apotek Äppelcidervinäger

Naturens apoteks äppelcidervinäger har en given plats i specialkategorin, tack vare att den helt enkelt är en äppelcidervinäger i kapselform.

Naturens Apotek Äppelcidervinäger är perfekt för dig som vill ha en produkt där du får äppelcidervinägerns alla fördelar, men slipper bismaken av den. Naturens Apotek är ett svenskt företag, som förser marknaden med prisvärda kosttillskott och naturprodukter.

Fördelar

 • Passar alla som inte vill dricka äppelcidervinäger
 • Svenskt varumärke
 • Vegansk

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Vad är äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger har använts sedan urminnes tider. Det är en produkt som funnits i många husapotek i generationer. Äppelcidervinäger är också något som är flitigt använt i matlagning och även i dryck.

Det sägs att de gamla grekerna blandade äppelcidervinäger och drack det för hälsans skull. Under amerikanska inbördeskriget sägs soldater ha använt äppelcidervinäger för att behandla dålig mage och skörbjugg. Ordet vinäger härstammar från franskan och betyder surt vin.

Vad har äppelcidervinäger för hälsofördelar?

När det gäller ingredienser till diverse husmorsknep och recept att lindra krämpor med, kommer äppelcidervinägern högt upp på listan. Äppelcidervinäger anses vara antiseptiskt, lindra olika krämpor, avgifta kroppen och främja hälsan rent generellt. Det finns dussintals användningsområden för äppelcidervinäger, vissa mer välkända än andra.

Den nyttiga “modern” i äppelcidervinäger

Ofiltrerad, opastöriserad äppelcidervinäger innehåller även den så kallade modern. Detta är är en blandning av enzymer, goda bakterier och strängar av protein. Modern ger äppelcidervinägern ett grumligt utseende. 

Är produkten grumlig innebär det alltså inte att den har något fel utan tvärtom att den extra nyttig. I viss mån går det att dra paralleller med surdeg. Modern anses vara den allra hälsosammaste delen av äppelcidervinägern.

Hur använder jag äppelcidervinäger som hälsokost?

Äppelcidervinäger är alltså en klassiker och användningsområdena anses vara många. Användningen kan vara mer eller mindre konstaterad i forskning och studier. Här nedan redogör vi för några områden där äppelcidervinäger flitigt används och anses göra nytta.

I texten finns länkar till källor där du kan läsa mer. Det är givetvis viktigt att du själv gör grundlig efterforskning innan du bestämmer dig för att börja dricka äppelcidervinäger i ett visst syfte.

Äppelcider kan bekämpa bakterier

Vinäger har en hämmande effekt på patogena mikrober. Det inkluderar svamp och bakterier. Äppelcidervinäger är därför något som används i desinfektion och rengöring för att behandla löss, nagelsvamp, vårtor och även öroninfektioner. Hippokrates använde det till sårrengöring för mer än 2 000 år sedan.

Många tar äppelcidervinäger i förkylningstider och ger rådet att börja med utspädd äppelcidervinäger och gurgla 30 sekunder när stickningar och halsont uppstår. Äppelcidervinäger kan också användas som konserveringsmedel.

Äppelcidervinäger och effekt på blodsocker

Det finns gott om studier som visar att syra påverkar insulinnivåerna i blodet. En japansk studie visade att äppelcidervinäger saktade ner aktiviteten hos kolhydratbyggande enzymer. Detta gör att kolhydraterna får mindre effekt på blodsockret.

Äppelcidervinäger mot sötsug

Äppelcidervinäger hjälper till att hålla koll på sötsuget. Vissa studier visar också att äppelcidervinäger kan vara positivt för ämnesomsättningen i kroppen. Äppelcidervinäger har en positiv effekt på matsmältningen och många användare tipsar om att ta det med ett glas vatten innan måltider och innan sänggående.

I vinägermodern finns en mängd probiotika och prebiotika som hjälper matsmältningen och förhindrar gasbildning och förstoppning.

Äppelcidervinäger för hud och hår

Äppelcidervinäger är bra för hår och hud. Du kan använda det utvärtes om du är drabbad av mjäll. Prova att blanda en tesked äppelcidervinäger i en deciliter vatten i en sprayflaska. Fukta håret och skalpen med sprayen. Därefter tvättar du håret som vanligt. 

Som vi nämnde inledningsvis har äppelcidervinäger svamphämmande effekt. Det gör att hårbotten har nytta av syran i äppelcidervinägern och kan återställa hudens ph-värde. Det förebygger mjäll och svamp.

Äppelcidervinäger som allrengöring

Det är inte bara mot tarmbakterier och fotsvamp som äppelcidervinäger kan vara effektivt. Eftersom det är bakteriehämmande är det ett starkt rengöringsmedel. Det passar bra att torka smutsiga ytor och göra rent köksredskap och kastruller med.

Ännu fler smarta användningsområden för äppelcidervinäger

Som vi nämnde tidigare finns det nästan inga gränser för hur många tips på användningsområden av äppelcidervinäger det går att hitta. 

Här nedan listar vi 7 populära och miljövänliga husmorstips, som du kan använda äppelcidervinäger till.

1. Rensa avlopp

Blanda en kopp vinäger med en halv kopp bikarbonat och häll det i avloppet.

2. Putsa skorna

Doppa en trasa i en blandning med en deciliter vinäger och två deciliter vatten. Putsa därefter läderskorna med blandningen och lädret blir mjuk och glansigt.

3. Putsa fönster

Blanda vatten och vinäger i lika delar till fönsterputsningen.

4. Bli av med småkryp

Bananflugor gör du dig effektivt av med genom att hälla äppelcidervinäger i ett glas. Lägg över en bit plastfilm och göra hål i plasten med en spetsig kniv. Bananflugorna söker sig till vinägern och blir kvar därinne.

5. Kladdiga ytor

Lite vinäger utspätt med vatten att spraya på kladdiga fläckar, är ett effektivt och miljövänligt sätt på att ta bort kladd på.

6. Avlägsna dålig lukt

Precis som ättika kan äppelcidervinäger dra till sig dålig lukt. Du kan ställa en skål med vinäger eller dränka en bit vitt bröd i vinäger och låta det stå i ett utrymme som luktar illa, till exempel i kylskåp. Låt stå över natten och se på morgonen om det blivit någon skillnad.

7. För hudvård

Blanda i en liten droppe äppelcidervinäger i din hudkräm eller späd ut en matsked i fem matskedar vatten och applicera för att få en fin lyster.

Vad innehåller äppelcidervinäger näringsmässigt?

Förutom vinägermoderns rika innehåll på prebiotika, innehåller äppelcidervinäger mycket mineraler. Äppelcidervinäger innehåller kalium, kalcium, järn, magnesium och koppar. Den innehåller nästan inga vitaminer alls, förutom A-vitamin.

Äppelcidervinäger Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Produkterna i den här guiden har vi valt ut efter att ha läst ett stort antal tester och recensioner, som vi samlat in från nätet. Vinnarprodukterna i våra favoritkategorier är alla av väldigt hög kvalitet och är mycket omtyckta av sin användare.

Premium: Bragg Äppelcidervinäger Eko

I USA är Bragg äppelcidervinäger en klassiker i ordets rätta bemärkelse. Den har funnits på hyllorna i butikerna sedan 1912 och i princip också behållit originaldesignen på flaskan och etiketten sedan dess.

Bragg Äppelcidervinäger Eko är tillverkad av ekologiska noggrant utvalda äpplen. Här har de låtit sig inspireras av läkekonstens fader Hippokrates, som redan för mer än 2 000 år sedan använde äppelcidervinägern för dess hälsoegenskaper.

Bragg rekommenderar att den används för att smaksätta mat och sallader med. Givetvis också som en hälsosam dryck. De rekommenderar till och med att sprinkla det på popcorn!

Bragg Äppelcidervinäger Eko är opastöriserad och tillverkad utan upphettning. Det gör att alla näringsämnen har behållits och att modern i äppelcidervinägern innehåller mycket näringsämnen. Smaken på Braggs Äppelcidervinäger är ganska rund, men om du tycker att den är sur kan du blanda ut den med till exempel honung eller stevia.

Vi tvivlar inte alls på att kvaliteten på den Braggs äppelcidervinäger verkligen håller måttet och är mycket hög. Men vi vill ändå påpeka att den är tillverkad i USA och är alltså från ett icke EU-kontrollerat jordbruk.

Specifikationer:

 • 5% syra
 • Opastöriserad

Fördelar

 • Raw
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ej från EU-kontrollerat jordbruk

Mellan: Renée Voltaire Raw Äppelcidervinäger med Moder

Renée Voltaires äppelcidervinäger är rå och opastöriserad. I äppelcidervinägern finns naturliga ingredienser och en levande bakteriekultur. Den är tillverkad av ekologiska äpplen som fermenteras på fat. All vinägermoder från produkten finns kvar och inget har filtrerats bort, när den tappas på flaskor. Det gör att den är full av prebiotika och understödjer den goda bakteriekulturen i kroppen.

Det rekommenderas att du tar Renée Voltaire Raw Äppelcidervinäger Med Moder en till tre gånger om dagen. Blanda två teskedar av äppelcidervinäger i vatten och ta det som en uppfriskande dryck. Kan också användas i salladsdressing och annan matlagning. 

Kom ihåg att skaka flaskan ordentligt innan användning, så att du får en del av modern med i drycken. Äppelcidervinägern är tillverkad i Spanien, på en ekologisk äppelodling. Den har dock ingen svensk KRAV-märkning.

Specifikationer:

 • Opastöriserad
 • Med vinägermodern

Fördelar

 • Mild smak
 • Varsamt producerad

Nackdelar

 • Finns endast i halvliters flaska

Budget: Kung Markatta Äppelcidervinäger Ofiltrerad KRAV

Kung Markatta är ett förstklassigt ekologiskt varumärke och det är extra roligt att få presentera deras äppelcidervinäger i budgetkategorin. Här får du en äppelcidervinäger som tillverkad av ekologiska äpplen som krossats, fermenterats och mognat i minst sex månader. Eftersom produkten opastöriserad så är den full med enzymer.

Kung Markattas äppelcidervinäger har en mild smak och kan användas i allt från salladsdressing till att att spädas ut i dricksvatten. Många använder faktiskt den som måltidsdryck -- en matsked äppelcidervinäger utspätt i ett glas vatten. 

Kung Markattas äppelcidervinäger är väldigt grumlig och ska skakas ordentligt innan användning, så att modern finns i hela vätskan. Äppelcidervinägern har den svenska KRAV-märkningen. Utöver detta har den också två ekologiskt certifierade märkningar.

Specifikationer:

 • Med vinägermoder
 • Opastöriserad

Fördelar

 • Kravmärkt
 • Rikligt med vinägermoder

Nackdelar

 • Korken går lätt sönder

Special: Naturens Apotek Äppelcidervinäger

Tycker du att det är svårt att dricka äppelcidervinäger på grund av smaken, så finns faktiskt också äppelcidervinäger i kapselform. 

Med en till två kapslar om dagen, får du alla fördelarna med äppelcidervinäger utan smaken. Därför var Naturens Apotek äppelcidervinägerkapslar en given vinnare i specialkategorin.

Vi vill påpeka att det här är en äppelcidervinägerprodukt som innehåller vissa tillsatser. I grunden finns pulver utvunnet ur äppelcidervinäger. Vidare har företaget tillsatt klumpförebyggande medel och fettsyror. Kapseln består av cellulosa och är vegansk. 

Detta är alltså inte en hundraprocentigt ren äppelcidervinäger, men så nära du kan komma utan att dricka själva drycken. Kan tas så länge du vill över tid.

Specifikationer:

 • Lättsvalt
 • Vegansk kapsel

Fördelar

 • Passar alla som inte vill dricka äppelcidervinäger
 • Svenskt varumärke
 • Vegansk

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Äppelcidervinägern som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Våra vinnare i favoritkategorierna är av exceptionellt hög kvalitet. Men det finns några äppelcidervinägersorter till, som vi definitivt tycker att är värda att nämna, trots att de inte fick plats i vinnarkategorierna. Detta kan du läsa mer om här nedan.

Da Carla Äppelcidervinäger

Da Carla är ett företag som är grundat av den mat- och träningsintresserade Carla Angelini Hägg. Den svenska företagaren med italienskt ursprung, kombinerar den goda italienska maten med en hälsosam livsstil.

Hennes äppelcidervinäger är ett resultat av den här filosofin och det finns rikligt med vinägermoder, där det goda bakterierna bidrar till tarmens hälsa. Det här är en mustig äppelcidervinäger och det räcker med två teskedar i ett glas vatten, för att du ska tillgodogöra dig äppelcidervinägerns hälsosamma egenskaper.

Fördelar

 • Med probiotika
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Svåröppnad kork

Urtekram Fransk Äppelcidervinäger

Urtekram Fransk Äppelcidervinäger är en opastöriserad och skonsamt filtrerad fransk äppelcidervinäger. Den har en tydlig sötma och en väldigt mild smak och passar bra som måltidsdryck.

Produkten är lagrad på ekfat och har mycket av modern kvar i slutprodukten. Det innebär att du får mycket av den välgörande prebiotikan som har så gynnsam effekt på mage och tarm.

Dock har den här till viss del filtrerats, vilket gör att all vinägermoder inte finns kvar. Det tar bort en del av de goda bakterierna i produkten. Det är antagligen något som företaget kompromissat med för att de ska få en produkt med bättre utseende och en rundare smak.

Fördelar

 • Opastöriserad
 • Tydlig äppelsmak

Nackdelar

 • Filtrerad

Comvita Manuka Honey & Apple Cider Vinegar

Comvita Manuka Honey & Apple Cider Vinegar är en vinäger som nästan tog sig till specialkategorin, men som inte riktigt nådde ända fram. Men spännande är den onekligen!

Comvita Manuka Honey & Apple Cider Vinegar innehåller manuka honung, vilket gör att den får en rund och god smak med viss sötma. Den är naturligt fermenterad och har all vinägermoder kvar. Helt ofiltrerad utan konserveringsmedel. Passar väldigt bra att använda i salladsdressing.

Fördelar

 • Ofiltrerad
 • Med skogshonung

Nackdelar

 • Exklusiv och därför dyr

Nyform Äppelvinäger Krom

Nyform Äppelvinäger Krom är ett kosttillskott för viktminskning. Äppelciderkapslarna är förstärkta med krom. Det är ett mineral som stabiliserar blodsockernivåerna. Kapslarna innehåller även glukomannan, vilket är ett fiber som bidrar till en mer långvarig mättnadskänsla.

Fördelar

 • Praktiska kapslar
 • Ingen bismak

Nackdelar

 • Har ej effekt på alla
 • Innehåller fyllnadsmedel

Holistic UltraTarm

Holistic UltraTarm tas för att avhjälpa förstoppning och trög tarm. Den tas vid tillfälliga besvär, som exempelvis under resor när det lätt blir avvikelser i den normala kosthållningen. Kapslarna består av äppelcidervinäger, magnesiumoxider, askorbinsyra, citrusbioflavonoider och fruktooligosackarider.

Fördelar

 • Vegetabilisk kapsel
 • Utan fyllnadsmedel

Nackdelar

 • Ej för långvarigt bruk
 • Dyra

Life Äppelcidervinäger

Kapslarna från Life innehåller förutom äppelcidervinäger även krom. Tillsammans kan dessa ha en inverkan på kroppens glykemiska index och hjälpa ämnesomsättningen. Förpackningen innehåller 100 tabletter och är ett prisvärt alternativ för den som inte vill dricka äppelcidervinäger.

Fördelar

 • Med krom
 • Prisvärda
 • Stor förpackning

Nackdelar

 • Innehåller ytbehandlingsmedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad