Bästa antioxidanter 2024 – Boosta immunförsvaret och skydda kroppen mot fria radikaler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nyfiken på antioxidanter och vad de kan göra för din hälsa? Då ska du inte missa vår stora köpguide om just antioxidanter! Här får du reda på allt som är värt att veta om dessa antioxidanter som sägs göra oss friska och öka vår förmåga att motstå förkylningar och infektioner. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Stärk immunförsvaret med antioxidanter

I vår stora köpguide om antioxidanter ska du få lära dig exakt vad antioxidanter är och varför de är så otroligt populära på marknaden för hälsokostprodukter. Vi kommer också att redogöra för hur du på bästa sätt kan tillgodogöra dig antioxidanter i kosten, och har även all information du behöver om du vill ta antioxidanter som kosttillskott. 

Du kommer att få information om vetenskapliga fakta kring antioxidanter och vad du ska tänka på när du köper antioxidanter, vare sig det är i form av superfood, tabletter eller kapslar. För att göra vår guide så komplett som möjligt tipsar också om några bra produkter med mycket antioxidanter. 

I premiumkategorin i köpguiden vann det spännande kosttillskottet Super Astaxantin. Vidare har vi Healthwell Vitamin C 1000 Plus som vann i mellanklassen. Vår prisvärda budgetprodukt den här gången är superfood Rawpowder Broccoligroddar EKO. Den exklusiva specialaren i köpguiden heter Dr Mercola Purple Defense.

Premium: Healthwell Super Astaxantin

Healthwell Super Astaxantin är ett kosttillskott med astaxantin som tillhör gruppen karotenoider. Antioxidanten omvandlas till vitamin A i kroppen och då endast i just den mängd som kroppen behöver. Därför föredrar många karotenoider framför A-vitamin, som är en fettlösligt vitamin vilket betyder att den kan överdoseras.

Fördelar

 • Får positiva omdömen av användare

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Mellan: Healthwell Vitamin C 1000 Plus

Vitamin C 1000 Plus är ett kosttillskott med en mycket hög dagsdos C-vitamin. Den innehåller också bioflavonoider som understödjer upptaget av vitaminer. Det finns många som vill ta mycket höga doser av C-vitamin under perioder i livet och då är det här en perfekt produkt. Tabletterna är dock stora och kan vara svåra att svälja för vissa.

Fördelar

 • Hög halt av vitamin C
 • Bioflavonoider som understödjer upptaget

Nackdelar

 • Stora tabletter

Budget: Rawpowder Broccoligroddar EKO

Rawpowder Broccoligroddar EKO är en produkt som är relativt ny i hälsokostsammanhang. Den har blivit populär efter att den har visat sig ha ett särskilt högt innehåll av antioxidanten sulforafan, närmare bestämt 40-50 gånger högre än i vanlig broccoli. Dessutom är Rawpowder broccoligroddar ekologiskt.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Proteinrik

Nackdelar

 • Liten påse

Special: Dr Mercola Purple Defense

Dr Mercola Purple Defense är ett mycket exklusivt kosttillskott innehållande extrakt av vindruvor, vinbär och plommon. Resultatet blir ett kosttillskott mycket rikt på bland annat antioxidanten resveratrol. 

Dessutom har Purple Defense den stora fördelen att inte ha något artificiellt innehåll. Det är gluten- och sojafria och helt utan något som helst animalisk innehåll.

Fördelar

 • Utan tillsatser och fyllnadsmedel
 • Hög halt av resveratrol

Nackdelar

 • Hög kostnad för en månads förbrukning

Köpguide

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är en definition av en rad ämnen som skyddar våra celler i kroppen på olika sätt, inte minst mot fria radikaler. Dessa uppstår bland annat när vår kropp förbränner syre. Dessa fria radikaler kan påskynda åldrandeprocessen i våra organ och kroppar generellt. 

Antioxidanter skyddar oss mot den här processen genom att bekämpa de fria radikalerna när de bildas i kroppen. 

Längre ner i texten går vi mer in på hur fria radikaler kan uppstå i kroppen, men låt oss först titta på vilka olika typer av antioxidanter det finns. Bland de ämnen som räknas som antioxidanter är bland annat: 

Vissa antioxidanter kan kroppen också producera på egen hand, däribland urinsyra, katalas, bilirubin och liponsyra.

Många antioxidanter måste vi dock få i oss via maten, alternativt som ett kosttillskott. När du vill tillgodogöra dig antioxidanter i mat, är en rolig detalj att du kan ta färger till hjälp. 

Färggranna grönsaker innehåller ofta rikligt med antioxidanter. Gula, röda, svarta, gröna och blå frukter och bär innehåller mycket antioxidanter och dessa är bra att frossa i för den som vill ha mycket antioxidanter i sin kost. 

Frukt och grönt är alltså mycket effektiva källor för den som vill äta mycket antioxidanter. Men det finns också i andra typer av livsmedel, såsom nötter, frön, kaffe, grönt te och choklad. Livsmedel med höga nivåer av antioxidanter är bland annat:

 • Blåbär
 • Smultron
 • Svarta Vinbär
 • Lingon 
 • Björnbär 
 • Körsbär 
 • Kråkbär
 • Broccoli 
 • Rödkål 
 • Grönkål
 • Grönt Te 
 • Kaffe
 • Kakao
 • Valnötter
 • Solrosfrön

Utöver att antioxidanter finns naturligt i livsmedel finns det även kosttillskott på marknaden med olika typer av antioxidanter. Detta kan vara vitaminer och spårämnen av varierande slag och med olika funktion.

Vad är kosttillskott med antioxidanter?

Fördelen med många tillskott från hälsokosthandeln är att de är baserade på extrakt från frukt och grönt eller andra livsmedel och inte framtagna på kemisk väg. 

Det är inte alltid helt lätt att ständigt optimera sin kost för att få i sig allt den behöver. Då kan ett tillskott av hög kvalitet vara perfekt att komplettera med. 

Det bör påpekas att Livsmedelsverket och läkemedelsindustrin förhåller sig mycket skeptiska till naturliga kosttillskott. Det nyttiga som kroppen behöver anses vi få i oss via kosten. 

Personer intresserade av alternativ hälsa och friskvård brukar å andra sidan förhålla sig annorlunda till kosttillskott. De flesta de är nog överens om att ju sundare och mer allsidig kost vi äter, desto mer hälsosamma näringsämnen inklusive antioxidanter kan vi få i oss. 

Många vill däremot komplettera kosten med kosttillskott för att att nå specifika hälsoresultat och för att optimera hälsan där kosten inte anses räcka till. 

Ett populärt begrepp idag är biohacking, som går ut på att du använder höga, så kallade terapeutiska doser, av olika naturliga mineraler och vitaminer, däribland antioxidanter, för att optimera hälsan eller till och med lindra åkommor. Det som gäller för alla är att vara ordentligt påläst och veta vad du vill när du är intresserad av kosttillskott med antioxidanter eller andra ämnen. 

I Sverige har vi en lång räcka tillåtna, godkända kosttillskott av varierande slag och så länge du handlar på en svensk sajt med godkända hälsokostprodukter och följer anvisningarna på produkterna, är det generellt inga problem så länge du är frisk.

Superfood-pulver, frystorkade bär och andra komprimerade livsmedel med antioxidanter

Begreppet superfood är numera en etablerad kategori tillskott och livsmedel som har blivit otroligt populära bland hälsointresserade. En del av dessa superfoods är exotiska livsmedel med hög näringstäthet som vi importerar, men vi har också många superfoods i vår skandinaviska natur. Exempel på dessa är havtorn, blåbär, nypon, lingon, tranbär med flera. 

Den här typen av livsmedel är varsamt producerade utan upphettning, så att de har hög näringstäthet och innehåller rikliga mängder antioxidanter. Frystorkade, pulvriserade havtorn innebär exempelvis att du enkelt kan få i dig mängder av nyttigheterna från havtorn genom att endast ta en tesked om dagen. Superfood i pulverform är också utmärkta att blanda ned i smoothies, i proteinpulver eller helt enkelt att strö på gröten.

Kapslar, tabletter med antioxidanter

Som tidigare nämnts finns det många olika kosttillskott i tablettform på marknaden innehållande antioxidanter och andra nyttiga ämnen. En hel del av kapslarna har naturliga ingredienser innehållande superfoodpulver av den typen som vi beskrev ovan.

Tänk på det här när du köper antioxidanter

Om du är intresserad av antioxidanter och dess skydd av kroppen, kan du fundera vad du vill ha ut av ett tillskott med antioxidanter. Du kan skräddarsy ditt intag för olika typer av problem eller ta antioxidanter för ett generellt skydd av kroppens celler. Här gäller det att du själv läser på och hämtar in kunskap. 

Vill du skydda din hud mot solen inför solsemestern eller sommarsäsongen kan du med fördel ta ett kosttillskott med karotenoider. Det finns gott om sådana produkter på marknaden och en välkänd, prisvärd svensk produkt är Maxosol

Har du mycket torr hy kan du välja en antioxidant specifikt för hudens hälsa innehållande vitamin C och E. Havtornspulver är också bra för ändamålet.

Vad ska vi se upp med när det gäller antioxidanter?

En svensk studie som har gjorts har visat på att antioxidanter ökade lungcancercellerna hos möss. Det skulle exempelvis kunna betyda att storrökare som löper risk för lungcancer ska vara försiktiga med ett högt intag av antioxidanter. 

Generellt kan sägas att ett brett och allsidigt kostintag inte ökar risken för en överdosering av antioxidanter. En sund kost är alltid det som bör vara grundläggande för alla som vill leva ett hälsosamt liv. Att förlita sig på piller av olika slag har sannolikt svårt att slå ut negativa effekter av en dålig och bristfällig kost. 

Generellt kan nog det sägas att ett förhållningssätt där en hälsosam kost utgör grunden är det allra bästa. Så kan du sedan optimera din hälsa med eventuella tillskott av antioxidanter.

Antioxidanter Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att göra den här köpguiden så komplett som möjligt har vi sammanställt några köptips på produkter som vi kan rekommendera våra läsare. Datan har vi samlat in genom recensioner och omdömen och även grundligt gått igenom den information som finns på respektive företags hemsidor.

Premium: Healthwell Super Astaxantin

Healthwell Super Astaxantin innehåller antioxidanten astaxantin utvunnet ur alg. Astaxantin är en naturlig karotenoid som omvandlas till vitamin A i kroppen. Det är ett vitamin som är understödjande för hud, slemhinnor och synens normala funktion. Astaxantin förekommer naturligt i bland annat alger. 

Dessutom innehåller algen rikliga mängder vitamin E och C, vilka även de är effektiva antioxidanter och fördelaktiga för kroppens ben- och broskvävnad. Kapslarna innehåller alltså ett brett spektrum av antioxidanter. 

Kapseln är vegetabilisk och passar veganer och vegetarianer. Dock innehåller den som de flesta kapslar av den här typen också olika fyllnadsmedel.

Fördelar

 • Får positiva omdömen av användare

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Mellan: Healthwell Vitamin C 1000 Plus

C-vitamin är kanske den mest kända antioxidanten och i dessa tabletter har du en exceptionellt hög dos på ett gram per tablett. Många vill ha stora mängder av c-vitamin under vinterhalvåret för att skydda cellerna mot oxidativ stress, virus och förkylningar.

I den här tabletten får du naturligt c-vitamin i form av nyponpulver och askorbinsyra. Healthwell har även bioflavonoider tillsatt, vilket samverkar med c-vitaminet och förstärker funktionen hos denna. Bioflavonoider skyddar också c-vitaminet mot att förstöras vid syresättning. 

C-vitamin är bra för huden och stimulerar kroppens kollagenbildning. Kollagen bidrar till en spänstig hy och även till hårets hälsa.

Vi vill poängtera att det här inte är en tablett för den som har svårt att svälja tabletter. De är stora och även om de delas i tu har de vassa kanter som kan kännas obehagliga för den känslige.

Fördelar

 • Hög halt av vitamin C
 • Bioflavonoider som understödjer upptaget

Nackdelar

 • Stora tabletter

Budget: Rawpowder Broccoligroddar EKO

Broccoligroddar är en relativt ny produkt och har blivit populär tack vare att den innehåller cirka 40-50 gånger högre halter av antioxidanten sulforafan än vad vanlig broccoli gör. Sulforafan verkar enligt viss forskning som gjorts, kunna ha en gynnsam effekt mot systemiska sjukdomar och även vara bra för hjärnans hälsa. 

Här får du broccoligroddar i torkad pulverform, vilket alltså har upp till 50 gånger så hög halt av sulforafan än vad du hittar i vanlig broccoli. Du kan blanda den i smoothie, yoghurt eller varför inte som örtkrydda i soppor och matlagning. Förutom sulforafan får du broccoligroddarnas övriga vitaminer och mineraler. Broccoligroddarna från Rawpowder är ekologiska och har en mild smak som gör att det passar i de flesta maträtter.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Proteinrik

Nackdelar

 • Liten påse

Special: Dr Mercola Purple Defense

I specialkategorin placerade vi Dr Mercola Purple Defense som är ett tillskott med naturligt extrakt från vinbär, vindruvor och plommon. Dessa frukter har höga halter av antioxidanter i form av resveratrol, quercetin och antocyaniner. 

De har en allmänt stärkande effekt och resveratrolet är också känt för att bidra till en normal kärl- och hjärthälsa. Halten av just resveratrol är exceptionellt hög i kapslarna och ligger på hela 50 milligram per kapsel.

Företagets grundare är kirurgen Doktor Joseph Mercola som förutom sin kliniska läkarbakgrund även är författare och har skrivit ett flertal böcker med fokus på hälsa och kosthållning. Inte minst har han tagit fram flera kosttillskott med genomgående hög kvalitet och med spännande innehåll. 

Ett exempel på det är just Dr Mercola Purple Defense som utmärker sig genom att inte innehålla några fyllnadsmedel eller konserveringsmedel. Förutom extrakten från ovannämnda bär och frukter hittas endast kapselskalet i cellulosa. Tummen upp för kvaliteten på dessa alltså!

Fördelar

 • Utan tillsatser och fyllnadsmedel
 • Hög halt av resveratrol

Nackdelar

 • Hög kostnad för en månads förbrukning

Antioxidanterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Som vi nämnde inledningsvis finns en mängd kosttillskott med antioxidanter. Eftersom vi hittade fler intressanta och bra produkter än de som tog sig till vinnarkategorierna, vill vi även dela med oss av några utmanare som är intressanta och värda att ta en titt på.

Better You Grön Boost Kapslar

Grön Boost Kapslar från svenska Better You innehåller antioxidanter från bland annat spirulina, spenat och vetegräs. Förutom antioxidanter innehåller den ett brett spektrum av olika näringsämnen och även antioxidanten och enzymet Q10.

Kapslarna är certifierade av Djurens Rätt, tack vare sitt helt vegetabiliska innehåll. Grön Boost kan du också hitta i pulverform om du inte vill ta kapslar.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vegetabilisk

Nackdelar

 • Endast en månads förbrukning

Dr Mercola Astaxantin

Om du gillade specialaren och varumärkets förhållningssätt till hälsa och kosthållning, finns det även ett alternativ till för den som en nyfiken på fler produkter från varumärket. Den innehåller ekologisk astaxantin och även ALA från Perillafröolja. Ett minus i kanten blir det för att kapslarna är gjorda av fiskgelatin, vilket gör att den alltså inte är vegetabilisk.

Fördelar

 • Ekologisk
 • ALA från periolafröolja

Nackdelar

 • Innehåller gelatin

MapleFarm 100% Kallpressad Tranbärsjuice

Tranbär är en mycket riklig källa till antioxidanter av olika slag. Tranbärsjuiceen från Maplefarm är helt kallpressad och innehåller inga tillsatser av varken vatten eller socker. Här får du alltså helt naturligt kosttillskott och ett alternativ till tranbärstabletter eller kapslar. 

Ett par korkar om dagen, det vill säga ca 30 ml, räcker för att du ska tillgodogöra dig alla mineraler, antioxidanter och vitaminer som tranbärsjuice innehåller. Kom ihåg att produkter med så hög syrlighet som det här kan fräta på tänderna.

Fördelar

 • Kallpressad
 • Utan socker eller vatten

Nackdelar

 • Mycket sur
 • Kan slita på tänderna

Loov Blåbärsjuice Ekologisk

Loov Blåbärsjuice Ekologisk innehåller en mycket hög halt av antioxidanter, tack vare kallpressning direkt ur vildplockade, färska blåbär. Precis som produkten ovan, finns här inga som helst tillsatser och den är inte heller utspädd med vatten. 

Flaskan på 500 ml motsvarar cirka 1,1 kg färska, vildväxande blåbär. Den ekologiska, kallpressade juicen är också ofiltrerad och är därmed ganska tjock i sin konsistens. Juicen har en fräsch och frisk smak och är lätt att dricka.

Fördelar

 • Kallpressad
 • Vildväxande bär

Nackdelar

 • Begränsad hållbarhet efter öppning

Vitaprana Organic Chaga Powder

Chaga, eller sprängticka som den heter på svenska, är en näringsrik svamp som växer på björk. Den är mycket antioxidantrik och kan blandas i smoothies eller drickas som te. Smaken kan sägas påminna om vanilj och och de flesta har ingen svårighet att dricka chaga på grund av smaken. 

En till två teskedar räcker för att du ska få en mycket riklig mängd antioxidanter som skyddar dina celler. Chaga passar bra att ta efter perioder av hög ansträngning eller sjukdom, då kroppen behöver återhämta sig. Den är också effektiv att ta efter sjukdom för att förkorta tillfriskningsprocessen.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Angenäm smak

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Re-Fresh Superfood Nypon Superfood

Re-Fresh Superfood Nypon Superfood Är ett bud nyponpulver som framställts av vildväxande nypon som sedan lufttorkat för att bevara antioxidanter och vitaminer. Här får du ett naturligt tillskott av antioxidanten vitamin C samt den lika effektiva antioxidanten E-vitamin.

Helnyponpulver är inte alls särskilt surt och är lätt att ta. Det har en fräsch och syrlig smak som passar bra att strö på exempelvis gröt.

Fördelar

 • Rikligt med vitaminerna vitamin E och C
 • Smakar gott

Nackdelar

 • Opraktiskt påse som lätt går sönder

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad