Bästa amylasen 2024 – Enzymer för bra matsmältning och ett fungerande immunförsvar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I vår stora guide om amylas ska vi fördjupa oss i vad det egentligen är och hur det specifika enzymet kan bidra till vår hälsa. I artikeln går vi igenom forskningsresultat likväl som detaljerade beskrivningar av hur du kan använda amylas till din fördel. Vi önskar dig därmed välkommen till vår stora guide om amylas!

Amylas är en av flera livsviktiga enzymer

Amylas är ett enzym som produceras i ett flertal körtlar i kroppen. Det är i första hand verksamt i saliv och hjälper till att smälta maten och underlätta för kroppen att uppta näringsämnen. Amylas är ett av flera livsviktiga enzymer och är bland annat en förutsättning för frisk mage och tarm. 

Exakt hur amylas är verksamt i kroppen kommer du att få lära dig allt om i vår artikel. Som vi brukar göra i våra guider rekommenderar vi också våra läsare om några bra produkter. Amylas figurerar sällan själv som kosttillskott utan kombineras oftast med andra typer av enzymer med liknande verksamma funktioner. 

I vår premiumkategori i köpguiden vann Alpha Plus HMA DigestZym. Mellanvinnaren heter Bättre Hälsa Super Zyme och en utmärkt budgetprodukt vid namn Now Foods Super Enzymes finns också med. Solgar Vegan Digestive Enzymes är vår specialare.

Premium: Alpha Plus HMA DigestZym

Alpha Plus HMA DigestZym innehåller trion amylas, proteas och lipas. Dessa används för att förbättra matsmältningen och hjälpa kroppen att driva ut dåliga bakterier och svampangrepp såsom candida och liknande ur tarmsystemet. Tabletterna är helt vegetabiliska och innehåller också vitamin B12 samt L-glutaminsyra.

B12 påverkar nervsystemet, våra energinivåer och L-glutaminsyra är ytterligare ett ämne som är gynnsamt för tarmhälsan.

Fördelar

 • Med tre enzymer
 • Innehåller B12-vitamin
 • Vegansk kapsel

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel och klumpförebyggande medel

Mellan: Bättre Hälsa Super Zyme

Bättre Hälsa Super Zyme är ett svenskt kosttillskott som innehåller ett brett spektrum av enzymer som främjar matsmältningen och bakteriefloran i tarmarna. Kapslarna är perfekta för dig som har svårare typer av matsmältningsproblem eller som lider av IBS eller candida.

Fördelar

 • Vegansk
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Kan ge utrensningssymptom

Budget: Now Foods Super Enzymes

Now Foods Super Enzymes ger en kombination av tre matspjälkningsenzymer och det är lämplig för dig som har problem med gallan och matsmältningen och som vill ha ett prisvärt kosttillskott för att förbättra din hälsa med.

Tack vare de här tre enzymerna får kroppen hjälp med med hela matspjälkningen, ända från munnen ner till tjocktarmen. Now Foods är ett amerikanskt kosttillskottsmärke som nu finns tillgängligt i Sverige tack vare amazon.se.

Fördelar

 • Bra för matspjälkningen
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Med bovint gelatin

Special: Solgar Vegan Digestive Enzymes

Har du svårt att svälja kapslar eller tabletter av olika anledningar och söker ett enzymtillskott där du slipper svälja en stor kapsel? Då är definitivt Solgars tuggtabletter med enzymer något för dig. Här får du fem nyttiga enzymer i en tablett, varav amylas är en. Tabletterna smakar fräscht av naturlig pepparmynta.

Fördelar

 • Tuggtabletter
 • Med naturlig mintsmak

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Köpguide

Vad är amylas?

Amylas är en mikroskopisk enzym som tillsammans med en grupp andra enzymer har många väldigt viktiga funktioner i kroppen. Amylas är proteinbaserad och hjälper till att bryta ner födoämnen och se till att näringen vi äter kan tas upp av kroppen ordentligt. 

Amylas spjälkar stärkelse och glukos, med andra ord kolhydraterna vi äter. Amylas bidrar därför till att bland annat bryta ner snabba kolhydrater i kroppen och är bra för blodsockret. Amylas påverkar också produktionen av gallsalter.  

Amylas produceras framförallt i körtlarna kring käken, under tungan och vid öronen. Det utsöndras bland annat i salivet och bidrar till matsmältningens funktion som börjar redan i munhålan. 

Det här är en anledning till att det är väldigt viktigt att tugga maten ordentligt, eftersom det får körtlarna att producera saliv som i sin tur producerar amylas, vilket hjälper till att bryta ner maten. 

Det finns tillskott med matsmältningsenzymer att köpa för den som vill förbättra kroppens grundläggande förbränning och matsmältningsfunktioner. Amylas kombineras alltid med andra enzymer i tillskott och finns inte att köpa som enskilt ämne. Låt oss titta lite närmare på de enzymer som amylas brukar kombineras med i olika tillskott:

Proteas. Ett enzym som har till uppgift att bryta ner proteiner i kroppen. Proteas hämmar också inflammationer och är viktigt för personer som tränar mycket, eftersom det förkortar återhämtningstiden och förebygger skador. 

Lipas. Bidrar precis som amylas till att bryta ner gallsyra och även fett. Lipas utsöndras från bukspottkörteln och frisätts sedan i tolvfingertarmen. Den finns alltså inte i saliven såsom amylas gör. Lipas inverkar också på hormonbalansen.

Cellulas. Ett enzym som specifikt främjar nedbrytningen av frukt och grönsaker. Brist på cellulas ger ett sämre näringsupptag. Det speciella med det här enzymet är att det inte tillverkas i kroppen, utan måste tillföras via kosten och då via frukt. 

Laktas. Som namnet antyder har det här enzymet med laktos att göra. Den bryter nämligen ner laktos i tunntarmen till de enkla sockerarterna galaktos och glukos. Majoriteten av befolkningen på jorden är intoleranta mot laktos och det beror på brist på enzymet laktas. 

Det som händer när det inte finns laktas i tarmarna är att laktoset då istället bryts ner av tarmbakterier, vilket ger diarré, gasbildning och magont.

Fytas. Ett enzym som bryter ner syrorna som finns framförallt i nötter, frön och säd. Men fytas bidrar också till att våra magar kan smälta frukt och grönsaker.

Fördelar med amylas

Amylas eller andra enzymer behövs för samtliga funktioner och kemiska processer i våra kroppar. De berör allt från matsmältningen till att reparera DNA och omvandla fleromättade fettsyror så att de blir lättupptagliga att för kroppen. Enzymerna är helt enkelt en förutsättning för att vi ska kunna leva och vara friska.

Amylas understödjer matsmältningen och bidrar konkret med att minska gaser och svullen mage. Det kan bidra till att förebygga sockerdipparna som kan uppstå på eftermiddagarna eller efter en måltid. Amylas ser utöver det till att magen fungerar som den ska och att kroppen kan tillgodogöra sig näring på ett effektivt sätt.

Det finns flera bra enzymtillskott på marknaden som innehåller amylas. Tillskotten har i de allra flesta fall direkt att göra med matsmältningen och ibland med energinivåerna generellt. Den här typen av tillskott är bra att ta för att hjälpa kroppen att spjälka proteiner, kolhydrater och fetter.

Det kan också vara till hjälp för att tillgodogöra sig fiber och olika typer av sockerarter, utan att blodsockret skjuter i höjden. Enzymer tas ofta av personer som har problem med matsmältningen och tarmarna, exempelvis vid IBS eller candida albicans.

Enzymer är oerhört livskraftiga och klarar den svåra miljön i mage och tarm som många andra ämnen inte kan överleva. Med åldern minskar kroppens förmåga att producera amylas och andra enzymer drastiskt.

Många kroniska hälsoproblem ökar med åldern och att enzymproduktionen minskar i kroppen kan bidra till bland annat infektioner och inflammationer, allergiska reaktioner och födoämnesintoleranser. Vid sådana tillstånd kan det vara bra att ta ett tillskott med enzymer för att bibehålla nivåerna och få ett bättre hälsotillstånd.

Vad säger experterna om amylas?

Enzymer är en av förutsättningarna för liv och det pågår mycket forskning kontinuerligt om enzymer. Även i Sverige ägnar sig forskarna åt studier om enzymer och dess betydelse för vår hälsa.

Vi vågar påstå att forskarvärlden är relativt överens om hur viktiga enzymerna är för våra kroppar. Det forskningen ofta handlar om är numer är på vilket sätt enzymer fungerar och vilka exakta funktioner de har i kroppen. Men att de är livsviktiga och nödvändiga för vår matsmältning och funktion i kroppen råder det ingen tvivel om.

Hur vet jag om jag har behov av enzymer?

Många personer som har problem med matsmältningen kan ha stor hjälp av ett enzymtillskott. Magsmärtor, hård mage, diarré och orkeslöshet kan vara anledningar till att ta ett tillskott med amylas och andra enzymer.

Anledningarna till att enzymbrist uppstår kan vara långvarig stress och för dåligt tuggad mat. Vissa personer saknar till och med en del enzymer i kroppen. Som tidigare nämndes är det många som inte har tillräckligt med laktas i tarmsystemet. Då kan ett tillskott med enzymer vara värdefullt och hjälpa mycket.

Det är också jätteviktigt att äta i så avkopplande miljö som möjligt, fokusera på maten och äta långsammare för att underlätta för kroppen att uppta enzymer.

Amylas är värmekänsligt och förstörs vid upphettning. Det är alltså bra att ta ett enzymtillskott med kall vätska för att inte riskera att det förstörs innan det hunnit göra nytta i kroppen. Av samma anledning är det också viktigt att äta obehandlad mat såsom färsk frukt och råa grönsaker.

Nackdelar och biverkningar

Enzymer i kosten eller som kosttillskott har i sig sällan några biverkningar som är skadliga på något sätt. Däremot kan kroppen tillfälligt reagera på ett ökat intag av enzymer såsom kroppen generellt kan reagera på nya ämnen.

Har du haft ett underskott av enzymer kan kroppen först reagera med att du exempelvis blir dålig i magen. Har du svåra symptom gäller det att minska dosen och långsamt trappa upp igen. Vid väldigt inflammerade tarmar eller IBS kan kroppen till en början reagera kraftigt, men det ger oftast med sig efter några dagar och du får en väl fungerande tarmfunktion efter det.

Du som är drabbad av candidasvamp eller andra dåliga bakterier i tarmarna kan uppleva en utrensningseffekt när enzymerna börjar verka. När svampen dör i tarmarna avger den toxiska ämnen som läcker ut i resten av kroppen.

Det kan få dig att tillfälligt drabbas av illamående, ont i magen, eksem eller akneutbrott. Det här går över efter ett tag när de giftiga ämnena lämnat kroppen, men blir utrensningssymptomen för kraftiga gäller det även här att backa och minska dosen inledningsvis.

Var kan jag köpa amylastillskott?

Kosttillskott som innehåller amylas och andra enzymer finns att köpa i hälsokostaffärerna. Online hittar du alltid de bästa priserna och de produkter vi tipsar om i den här artikeln kommer från svensk hälsokosthandel på webben samt amazon.se.


Amylas Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I köpguiden har vi valt ut fyra vinnare i respektive favoritkategori. Valen har gjorts på basen av den information vi samlat in från webben. Den har bestått av en kombination av recensioner, produkttester samt fakta från tillverkarnas egna hemsidor.

Premium: Alpha Plus HMA DigestZym

Alpha Plus HMA DigestZym innehåller växtbaserade matsmältningsenzymer. Tabletterna innehåller en kombination av proteas, amylas och lipas. Dessa är alla effektiva matsmältningsenzymer som hjälper användaren att förbättra mag- och tarmfloran och eliminera svamp och skadliga bakterier.

Dessutom innehåller tabletterna vitamin B12 och L-glutaminsyra. Dessa påverkar centrala nervsystemet och bidrar till att minska trötthet och utmattningssymptom.

Tabletterna är veganska och ett rekommenderat dagsintag är 1-3 tabletter, 2-3 gånger dagligen i samband med måltid. Börja aldrig med den högsta dosen, trappa istället upp successivt så att du undviker utrensningssymptom.

Fördelar

 • Med tre enzymer
 • Innehåller B12-vitamin
 • Vegansk kapsel

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel och klumpförebyggande medel

Mellan: Bättre Hälsa Super Zyme

Bättre Hälsa Super Zyme består av växtbaserade matsmältningsenzymer som hjälper användaren att reglera tarmfloran för att få hjälp med att smälta maten på ett effektivt sätt. Passar bra för personer som har besvär i mage och tarm på grund av kost som är rik på socker, stärkelse, fett och mjölkprodukter.

Tilläggas bör att den som har problem med magen på grund av en dålig kosthållning förstås måste se över matvanorna i första hand, men de här tabletterna kan definitivt vara ett steg på vägen för att förbättra allmänhälsan och energin rent generellt.

Bättre Hälsa är ett kosttillskottsföretag som har varit verksamt i branschen i mer än 30 år. Deras specialitet är mineraler och vitaminer av hög kvalitet till förmånliga priser.

Bättre Hälsas grundare brinner själva för hälsa och välmående och det var också av den anledningen som de grundade sitt varumärke. De har ett flertal populära produkter som är välkända och deras Super Zyme är ett av dessa.

Fördelar

 • Vegansk
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Kan ge utrensningssymptom

Budget: Now Foods Super Enzymes

Now Foods är ett väldigt populärt kosttillskott på den amerikanska marknaden och tack vare Amazon går det nu också köpa märket i Sverige. Now Foods Super Enzymes är perfekta för dig som har svårt att bryta ner fett, snabba kolhydrater och proteiner.

Kapslarna innehåller amylas, proteas och lipas i en kombination som gör att du får ett optimalt upptag av näringsämnen i kroppen. Som vanligt när det gäller Now Foods är de positiva recensionerna många och användarna entusiastiska.

Dessutom har de ett fördelaktigt pris och passar bra för dig som vill prova på om enzymer kan vara något för dig. En nackdel produkten har är att den tyvärr innehåller gelatin och är således inte vegetabiliskt.

Fördelar

 • Bra för matspjälkningen
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Med bovint gelatin

Special: Solgar Vegan Digestive Enzymes

Vegan Digestive Enzymes består av matsmältningsenzymer i form av tuggtabletter, vilket är jättepraktiskt för dig som har behov av ett tillskott av enzymer men som ogillar att ta kapslar eller tabletter. Här får du alltså lättuggade tabletter med en fräsch pepparmintsmak.

I varje tablett finns de fem enzymerna amylas, pepsin, lipas, cellulas och amyloglukosidas. Smaken kommer från naturlig arom av pepparmint och tabletterna har inte några artificiella smakämnen eller tillsatser.

Enzymerna i tabletterna har alla sina specifika funktioner och understödjer kroppens matsmältning i alla faser. Amylas hjälper till med matsmältningen redan i salivutsöndringen och de resterande fyra enzymerna jobbar i bukspottkörtel, magsäck och tarmsystem.

Solgar är ett amerikanskt kosttillskottsmärke från Kalifornien som varit verksamt i mer än 30 år. De tillverkar högkvalitativa kosttillskott på vetenskaplig bas och deras produkter är mycket populära i Sverige och många föredrar dem framför andra märken.

Fördelar

 • Tuggtabletter
 • Med naturlig mintsmak

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Amylastillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

De senaste åren har det lanserats rätt många enzymtillskott på den svenska marknaden.
Utbudet har breddats och valmöjligheterna för köparna därmed ökat. För dig som vill veta mer om vilka alternativ som finns eller som inte hittade vad du sökte i våra huvudkategorier, kan vi varmt rekommendera våra utmanare.

Healthwell Enzym Vital

Kosttillskottet Enzym Vital hjälper matspjälkningen tack vare det välbalanserade innehållet av proteas, laktas, lipas och cellulas. Tabletterna ska tas i samband med måltid och bidrar med enzymer som understödjer matsmältningsprocessen hela vägen. Kapslarna är dessutom svensktillverkade, vilket vi alltid anser vara ett plus och kapslarna är även vegetabiliska.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar
 • Svensktillverkade

Nackdelar

 • Kan ge utrensningssymptom

Terranova Digestive Enzyme

Terranova Digestive Enzyme stödjer kroppens näringsupptag och hjälper till att bryta ner födan och göra den mer lättsmält. Kapslarna passar bra för dem som har problem att smälta fet och kolhydratrik mat eller är drabbade av IBS och irriterad tarm.

Dessutom innehåller kapslarna Terranovas egna, patenterade näringspreparat som ger ett extra tillskott av viktiga näringsämnen och som dessutom har hög biotillgänglighet.

Fördelar

 • Även som näringstillskott
 • Vegansk kapsel
 • Inga fyllnadsmedel

Nackdelar

 • Stark doft på kapslarna

Holistic Cellenzym

Holistic Cellenzym är ett matsmältningstillskott från svenska Holistic. Kapslarna passar bra för dig som har svårt att bryta ner laktos, eftersom den förutom amylas innehåller enzymet laktas. Kapslarna är vegetabiliska och passar i kombination med alla typer av kosthållning. Kapslarna tas i samband med måltid.

Eftersom kroppen inledningsvis kan reagera med utrensningssymptom, är det bra att ta en låg dos och sedan successivt trappa upp.

Fördelar

 • Vegetabilisk kapsel
 • Bryter ned laktos

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Helhetshälsa Helazym

Helhetshälsa är ett annat svenskt märke som är pålitligt och omtyckt av många. Företaget har tagit fram högdoserade och rena kosttillskott i över tre decennier och här behöver du inte oroa dig för onödiga tillsatser eller konserveringsmedel.

I Helhetshälsa Helazym får du amylas, proteas och laktas som alla bidrar till att bryta ner maten, men som också understödjer tarmarna att lättare uppta näringsämnen.

Fördelar

 • Delbara kapslar som gör att du kan börja med liten dos

Nackdelar

 • Stark lukt

Alpha Plus AllZym DPP IV

Alpha Plus AllZym DPP IV är ett enzymtillskott med ett verkligt omfattande innehåll. Kapslarna består av hela 18 olika typer av enzymer och utgör kraftfull hjälp för personer som har omfattande problem med bland annat candida eller IBS. Det är viktigt att prova sig fram här, eftersom kapslarna är effektiva.

Alpha Plus är en storfavorit hos näringsterapeuter över hela landet och har du gått till en sådan någon gång, är chansen stor att du blivit ordinerad ett Alpha Plus-tillskott. AllZym DPP IV kan ge ganska kraftiga utrensningssymptom, det är därför viktigt att dricka mycket under kuren för att förebygga förstoppning.

Fördelar

 • Med 18 enzymer
 • Delbara kapslar

Nackdelar

 • Viktigt att dricka mycket vätska under kuren

Dr Mercola Gluten Enzymes

Dr Mercola Gluten Enzymes innehåller enzymer som är avsedda att hjälpa till med nedbrytning av gluten i kosten. För dig som upplever gaser, uppsvälld mage och uppkördhet när du äter bröd eller andra glutenprodukter, kan det här vara ett intressant tillskott att prova på.

Tillskottet kan också passa bra för dig som är diagnostiserad glutenallergiker, eftersom den ger kroppen en möjlighet att snabbare reparera och återhämta sig efter inflammerade tarmar.

Fördelar

 • Med MCT-olja
 • Endast en tablett per dag

Nackdelar

 • Ingen svensk produktbeskrivning

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad