Bästa amarant 2024 – Det proteinrika lilla fröet fullt med näringsämnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du lära dig mer om amaranth och letar efter en riktigt bra, uttömmande artikel i ämnet? Då har du kommit precis rätt för det här är nämligen vår stora köpguide om just amaranth! Här får du lära dig all fakta värd att veta om amaranthfröet och du får också några riktigt bra tips på produkter med amaranth.

Härliga maträtter och lyxig hudvård med amaranth

Välkommen till vår stora köpguide om amaranth! Här ska du få lära dig vad amaranth egentligen är, hur det odlas och inte minst hur du kan använda det för att tillgodogöra dig alla dess nyttigheter. Amaranth är nämligen en otroligt rik källa till mineraler och antioxidanter och är dessutom ett välsmakande alternativ till pasta och nudlar. 

Dessutom passar amarant både glutenallergiker och personer som vill undvika kolhydrater.  Vi ger dig också några smarta, grundläggande recept så att du kan börja tillaga amaranth själv hemma. 

Men vi ska också komma ihåg att amarant är en populär ingrediens i hudvård och vi tipsar också om hur du kan tillgodogöra dig dess hälsoeffekter att genom olika typer av hudvård. 

Som vanligt har vi plockat ut några produkter med amaranth som vi vill tipsa våra läsare om. 

I premiumklassen vann Sunwarrior Classic Plus Protein. I mellankategorin knep Aromatika Amaranth Olja Kallpressad förstaplatsen och är du intresserad av att använda Amaranth i matlagning får du inte missa vårt budgetval Biofood Amaranth. En väldigt spännande specialare från Norge var också med: Marina Miracle Amaranth Day Cream.

Premium: Sunwarrior Classic Plus Protein

Premiumvinnaren Sunwarrior Classic Plus Protein är ett otroligt spännande proteinpulver som baserar sig på amaranth och andra glutenfria gryn. Amaranthen bidrar med fullvärdiga proteiner och du får dessutom en rad olika nyttigheter från samtliga ingredienser. Här hittar du vitaminer, mineraler och spårämnen från quinoa, ärter och chiafrön.

Fördelar

 • Utan sötning
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Kostar mer än genomsnittet

Mellan: Aromatika Amaranth Olja Kallpressad

Aromatika Amaranth Olja Kallpressad är en ganska ovanlig produkt, men en fantastisk sådan. Kallpressad amarantholja är en mycket näringsrik olja som boostar din hy på flera olika sätt. Dessutom har den en mängd olika användningsområden och du kan använda den i ansiktsmasker och body scrubs, likväl som ingrediens som en tillsats i din egen hudkräm eller varför inte som massageolja.

Fördelar

 • Neutral doft
 • Många användningsområden
 • Med pipett

Nackdelar

 • Liten flaska

Budget: Biofood Amaranth

Biofood Amaranth är ekologiska amaranthfrön som är perfekta att använda i matlagning och bakning. Vill du prova att poppa amaranthfrön är dessa idealiska. Biofood är ett svenskt hälsokostföretag. Deras amaranthfrön importeras från Indien och är ekologiskt certifierade med EU:s märkning för ekologisk odling.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Kan användas till gröt och varmrätter

Nackdelar

 • Opraktiskt förpackad

Special: Marina Miracle Amaranth Day Cream

Marina Miracle Amaranth Day Cream är en spännande dagkräm från det norska, lyxiga hudvårdsmärket Marina Miracle. Den verksamma beståndsdelen i Marina Miracle är fermenterad amaranth, vilket gör krämen blir extremt näringsrik och livgivande för huden.

Fördelar

 • Med fermenterad amaranth
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Exklusiviteten påverkar även priset

Köpguide

Vad är amaranth och varför är det ett superfood?

Amaranth är ett frö som har använts i tusentals år i Sydamerika, både i bakning och matlagning. Amaranth är inget spannmål utan ett frö som växer på amaranthbusken. En buske bär på tusentals frön.  

Hos oss i Europa är det ett tämligen nyupptäckt livsmedel som på senare tid har blivit ett populärt glutenfritt alternativ. Intresset har också vuxit eftersom amaranth har ett lågt kolhydratinnehåll och innehåller en mängd vitaminer, mineraler, högvärdigt protein och fibrer.

Amaranth har helt enkelt blivit ett populärt superfood som många som är intresserade av hälsosam kost och livsstil inkorporerar i sin kosthållning. Eftersom Amaranth är så näringsrik är det även en populär ingrediens i olika typer av kosttillskott.

Var kommer amaranth ifrån?

Amaranth har använts historiskt både i Sydamerika, Europa och Asien även om det är i Sydamerika som växten haft störst betydelse. Där användes den redan av aztekerna både i matlagning och som offergåva till gudarna.  

Hopi-indianerna använde bland annat amaranthblomman för att framställa röd färg, som är lätt att utvinna ur växten. Många tror att den inte funnits i Europa förrän nu, men faktum är att amaranth faktiskt omnämns i en antik grekisk fabel redan på 600-talet före Kristus.

Amaranthen som livsmedel verkar sedan ha fallit i glömska i Europa. Men bland hälsomedvetna idag har alltså amaranthen åter blivit populär hos oss. Idag odlas amaranth i många delar av världen och finns bland annat i flera länder i Afrika, i Mexico, Guatemala, Peru, Indien och Nepal.

Eftersom den är självpollinerande sprids den mycket lätt och är en väldigt lättodlad växt. Den tillhör kategorin som på engelska kallas för ancient grain, det vill säga spannmål och spannmålsliknande växter med en lång historia av av användning i många kulturer.

Vad har amarant för näringsprofil?

Som inledningsvis nämndes innehåller amaranth flera näringsämnen. Dessutom är den glutenfri och har ett lågt kolhydratinnehåll, vilket gör den populär bland dem som äter keto, paleo- eller LCHF-kost. 

Sist men inte minst innehåller amaranth fullvärdigt protein, vilket det inte finns särskilt många växter som gör. Låt oss ta en mer detaljerad titt på vad amaranth innehåller:

Fibrer.

Både skolmedicinen och hälsokostbranschen är överens om att det är bra för hälsan att äta fibrer. Inte minst hjälper det mage och tarm att fungera normalt och det understöder också en hälsosam vikt.

Vitamin B 1, 2, 3 och 6

Gruppen B-vitamin är oerhört viktig för allmänhälsan eftersom den påverkar vårt nervsystem. Vi behöver b-vitamin för många av kroppens och hjärnans funktioner. En bra balans av d-vitamin innebär att vi känner oss pigga, orkar mer och får friska muskler, naglar, ett friskt hår och spänstig hy.

Vitamin E

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som brukar kallas för hudens vitamin. Den skyddar både hud och inre organ mot fria radikaler och fördröjer kroppens åldrandeprocess.

Fosfor

Ett mineral som är mycket viktigt för skelettets hälsa och som tillsammans med d-vitamin är en viktig byggsten i kroppen.

Järn

De flesta vet att järn är viktigt för våra kroppar och inte minst för kvinnor i fertil ålder, som lätt får järnbrist. Det kan leda till allvarliga åkommor som hjärntrötthet, håravfall anemi med mera. Se därför till att alltid hålla dina järndepåer välfyllda!

Kalium

Är viktigt för njurarna, blodtrycket samt muskelfunktionerna i kroppen. Det är viktigt att våra kroppar får regelbunden tillförsel av kalium.

Kalcium

Ett ämne som är mycket viktigt för vårt skelett och våra celler. Kalcium påverkar också nervsystemet och brist på kalcium kan leda till många olika åkommor, såsom trötthetssyndrom, utmattning med mera.

Selen

Ett grundämne som vi har brist på i Sverige. Selen är viktigt för kroppen eftersom det skyddar våra celler från att angripas av virussjukdomar.

Zink

Ett livsnödvändigt mineral som är viktigt för vår allmänkondition och för att förebygga hudsjukdomar av olika slag. Aknepreparat innehåller ofta ett tillskott av zink. Men det viktigaste är förstås att även ta zink för invärtes bruk.

Vad säger vetenskapen om hälsofördelarna med amaranth?

Det finns många studier som menar att kroppen effektivt kan tillgodogöra sig amaranthens nyttiga ingredienser och att den kan utgöra en viktig del särskilt i upptaget av mineraler. Att amaranth innehåller fullvärdigt protein är fastställt, vilket är en fördel för många, särskilt veganer.

Det som vi kanske mest känner igen amaranth för i Sverige är att den utgör ett glutenfritt alternativ till pasta och andra produkter av vetemjöl. Glutenintolerans är numera ett fastslaget sjukdomstillstånd och amaranthen kan då vara ett välkommet livsmedel för den som vill ha ett bra alternativ till pasta och nudlar.

Hur använder jag amaranth för dess hälsofördelar?

Amaranth använder du som livsmedel på olika sätt. Amaranth finns i flera former på livsmedelsmarknaden idag och du kan hitta frön som du kokar ungefär som ett vanligt ris. Det finns också gryn som du kan koka gröt på och amaranthmjöl passar bra till bakning och att tillsätta som proteinpulver i exempelvis smoothies.

Inkorporera amaranth i mat

Amaranth kan användas på många sätt och några av dem nämnde vi redan här ovan. Har du en favoritpaella eller risotto, kan du med fördel prova att byta ut riset mot amaranth. Det finns också många recept på bröd som innehåller amaranthmjöl vilket ger dig ett näringsrikt, proteinrikt och glutenfritt bröd.

Så kokar du amaranth och amaranthgröt

Att koka amaranth är enkelt. Du tar helt enkelt lika delar amarant och vatten och låter det koka på medelhög värme i ca 25-30 minuter. Kontrollera amaranthen på slutet så att den inte blir överkokt. Amaranth är godast om den har lite spänst kvar i konsistensen. 

Så här kokar du gröt på amaranth (du kan också använda amaranthgryn till gröten. Kokningstiden blir då kortare):

 1. Skölj amaranthkornen i en finmaskig sil.
 2. Koka upp i lika delar vatten i ca 35 minuter.
 3. I slutet av koktiden tillsätter du valfri torkad frukt som till exempel fikon, aprikoser eller russin.
 4. Toppa med rivet äpple, kanel, mjölk eller växtdryck.

Poppad amaranth

Puffar kan du också hitta i olika typer av godisbitar och bars. Ofta kan du hitta sådana i hälsokostaffären eller i butiker där de säljer kosttillskott för träning. Du kan även poppa amarantfrön själv! Perfekt om du vill göra hälsosammare godisar eller dina egna proteinbars. 

Så här gör du:

 1. Värm upp en teflonpanna tills den blir riktigt het.
 2. Lägg i ett amaranthfrö, sätt på ett lock och vänta tills det poppat. Då vet du att stekpannan är tillräckligt varm.
 3. Häll i ca en matsked amaranthfrön och vänta tills det börjar poppa. Det brukar ta cirka 10-20 sekunder. Häll av de poppade fröna och upprepa proceduren.

Vad ska jag tänka på när jag köper amaranth?

Det kan i stora drag sägas att när du ska köpa amarantfrön ska du helt enkelt förhålla dig till inköpet precis som du gör när du köper övrigt livsmedel. Eftersom amaranth är en något ovanlig produkt, kan det vara bra att titta på bäst före-datum, så att den inte legat för länge i butikshyllan.  

Om du i första hand äter ekologisk kost vill du säkert även att dina amaranthfrön ska vara ekologiska och det finns flera sådana märken att tillgå.

Har amaranth några biverkningar?

Amarant är mycket skonsamt och många som har problem med magen, såsom IBS och liknande, kan ofta äta amaranth utan att få besvär. Att den är glutenfri gör också att många glutenintoleranta tycker om den. Personer med många livsmedelsallergier kan säkert vara intoleranta mot amaranth också.

Amaranth Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Så var det dags för oss att presentera våra favoritprodukter i den här köpguiden. På basen av den research gjort har vi plockat ut fyra favoriter som vi kan rekommendera våra läsare. De är omtyckta av sina användare har fått goda omdömen på nätet. Enligt produkternas innehållsförteckningar är de dessutom mycket högkvalitativa och erbjuder amaranthens alla fördelar.

Premium: Sunwarrior Classic Plus Protein

Sunwarrior Classic Plus Naturell är ett växtbaserat proteinpulver som är perfekt för vegetarianer och veganer som vill öka proteinintaget. Proteinpulvret är tillverkat av amaranth, quinoa, chiafrön, ärtor och ris.  

Sunwarrior Classic Plus Naturell är en rawfood-produkt vilket innebär att näringsinnehållet är mycket högt. Amarant fröna bidrar med fullvärdiga proteiner, fytosteroler, antioxidanter och rad anti-inflammatoriska medel.

Förutom Amaranth finns också proteiner från råris, som är mycket skonsamt för tarmar och matsmältningssystem. De flesta livsmedelsallergiker brukar utan problem kunna äta råris.  Råris har också ett mycket högt näringsinnehåll. Quinoan i pulvret bidrar till högt fiberinnehåll samtidigt som det har ett lågt kaloriinnehåll.  

Du hittar ett flertal aminosyror såsom lysin, arginin, glutamin, leucin och isoleucin i pulvret. BCAA i produkten är högre i än i annat vegetabilisk protein och bidrar till bibehålla muskelmassa. BCAA underlättar också kalciumupptaget i kroppen. Chiafrön är mycket rika på vitaminer, proteiner, mineraler och flera omega-fettsyror. 

Sunwarrior är ett spännande, amerikanskt företag som tillverkar veganska kosttillskott och livsmedel. Företagets filosofi baseras på grundaren Nick Sterns egen hälsoresa. Han levde redan som tonåring extremt ohälsosamt, något som fick allvarliga konsekvenser för hans hälsa.

Tillsammans med sin mamma fick han hjälp att ta itu med sin livsstil och upptäckte naturliga livsmedel och dess hälsoeffekter. Det var en erfarenhet som sporrade honom att starta företaget Sunwarrior för att kunna hjälpa andra uppnå optimal hälsa genom naturlig kost.

Fördelar

 • Utan sötning
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Kostar mer än genomsnittet

Mellan: Aromatika Amaranth Olja Kallpressad

Aromatika Amaranth Olja Kallpressad är en kallpressad olja som kan användas utvärtes för många olika typer av hudvårdsrutiner. Aromatika Amaranth Olja Kallpressad fungerar som antirynkkräm och som intensivkur för både hyn i ansiktet och kroppen i övrigt. För dig som har torra händer är amarantholjan en bra ingrediens att komplettera din handkräm med.

Du kan också använda den som en basolja för massage. Oljan fungerar därmed alldeles utmärkt att kombinera med olika essentiella oljor för önskad effekt. Du kan också blanda den i din hudkräm eller varför inte låta den vara en del i din ansiktsmask eller body scrub.

Fördelar

 • Neutral doft
 • Många användningsområden
 • Med pipett

Nackdelar

 • Liten flaska

Budget: Biofood Amaranth

Givetvis måste vi ha med den allra renaste formen av amaranth och här har vi Biofoods amaranthfrön utan andra ingredienser. Biofood Amaranth är ekologiskt odlade och kommer från Indien. Fröna är perfekta att använda i allehanda typer av maträtter, såsom sallader grytor och vegetariska biffar eller som en ingrediens i soppa. 

Biofood är ett svenskt hälsokostvarumärke och numera något av en klassiker i Sverige. I  decennier har de producerat och distribuerat hälsokost av hög kvalitet och vi är fullt och fast övertygade om att deras amaranth är av utmärkt kvalitet. Biofood Amaranth är ekolgiskt certifierad.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Kan användas till gröt och varmrätter

Nackdelar

 • Opraktiskt förpackad

Special: Marina Miracle Amaranth Day Cream

Vår specialare är en exklusiv produkt i ordets sanna bemärkelse. Här har vi nämligen en dagkräm innehållande fermenterad amaranth och andra näringsrika, naturliga ingredienser. Krämen har till 85 % ekologiskt innehåll och består av  naturliga ingredienser med hela 99 %. 

Men vad är då egentligen fermentering och varför är det så nyttigt i hudvård? Fermentering är ett sätt att utvinna näringsämnen ur livsmedel och samtidigt konservera dem. Vid fermentering behöver inget vatten tillsättas, vilket gör att näringstätheten blir mycket hög och risken för för att produkten möglar och härsknar minskar betydligt.

Mycket av den exklusiva, koreanska skönhetsvården består exempelvis av fermenterade ingredienser. Men nu har alltså norska Marina Miracles tagit upp stafettpinnen med sin Marina Miracle Amarant Day Cream. Vi är imponerade och ser fram emot fler spännande produkter i framtiden!

Fördelar

 • Med fermenterad amaranth
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Exklusiviteten påverkar även priset

Amaranthprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Vi har hittat några riktigt spännande amaranthprodukter till, som vi gärna även vill tipsa om.  Amaranth är verkligen en bra produkt att använda till hudvård och det här är för dig som vill fördjupa dig ytterligare i ämnet.

Dr. Scheller Argan Amaranth Ansiktsolja med Anti-Rynk Effekt

Dr. Schellers Ansiktsolja är en spännande produkt som baseras på amaranth, avokado och arganolja. Den är intensivt vårdande för torr hy och både återfuktar och mjukgör. Oljan absorberas snabbt av huden och stärker dess elasticitet. Den praktiska pumpflaskan gör det lätt att få ut oljan ur behållaren.

Fördelar

 • Återfuktande
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Endast information på tyska på produkten

Marina Miracle Amaranth Face Oil

Som läsaren säkert märkte var vi väldigt entusiastiska över vår vår fina specialprodukt. Vi  kunde vi inte låta bli att även tipsa om ytterligare en produkt från Marina Miracle! Den kan med fördel kompletteras med deras ansiktsolja med amaranth, skandinaviska örter samt tranbärsextrakt. 

Den lyxiga anti age-oljan kan användas som ett serum under din vanliga kräm eller endast ensam som återfuktande kräm på dagen.

Fördelar

 • 100 % naturliga ingredienser
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Innehåller citronolja som kan vara allergen

Lavera Mild Balance Body Wash

Lavera Mild Balance Body Wash innehåller en rad tropiska och exotiska ingredienser som bidrar med naturliga tensider och en pH-neutral formula, som är extra rengörande för huden.  Duschkrämen innehåller ekologiskt extrakt av chiafrön likväl som amaranth. Duschkrämen stärker hudens barriär och återfuktar den på samma gång.

Fördelar

 • Med chia och amaranth
 • Inga artificiella ingredienser
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Parfymerad

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad