Bästa åkerfräken 2024 – Detoxande och kramplösande ört som även kan balansera blodsockret

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För den som vill ha en naturmedicin som kan hjälpa till med både hudvård och ledvärk, finns knappast något bättre alternativ än åkerfräken. I vår stora köpguide om den anspråkslösa växten kommer du att få reda på alla dess hälsobringande egenskaper och hur du kan inkorporera den i din dagliga hudvård eller kosthållning. Vi önskar dig god läsning!

Åkerfräken - en ört med många välgörande ämnen

Många tycker att åkerfräken är en alldaglig växt och betraktar den i det närmaste som ett ogräs. Men faktum är att den har använts i hundratals år inom naturmedicinen och innehåller ett flertal väldokumenterade ämnen som har vårdande egenskaper på olika sätt. 

I vår stora artikel om åkerfräken ska vi titta på vilka hälsoegenskaper åkerfräken har och vad vetenskapen och forskarvärlden säger om den. Du ska också få tips om på vilka olika sätt du själv kan använda åkerfräken. Som vi brukar i våra köpguider tipsar vi också om några utvalda produkter som vi tycker håller måttet kvalitetsmässigt.

I vår premiumkategori vann Crearome Ekologisk Torkad Åkerfräken. Valet av mellanvinnare föll på Örtagubben Åkerfräken, och en utmärkt budgetprodukt vi namn Midsona Salus Åkerfräken-te har vi också med. Vår specialare den här gången blev det tämligen unika tillskottet Mega Food Balanced Minerals.

Premium: Crearome Ekologisk Torkad Åkerfräken

Crearome Ekologisk torkad Åkerfräken består av ingenting annat än just åkerfräken. Ett extra plus i kanten blir det förstås för att den också är ekologisk och här slipper du alltså oroa dig för att det ska finnas rester av bekämpningsmedel och liknande i kvar i bladen. Innehållet är importerat från ekologiska odlingar i Bulgarien, men förpackat i Sverige.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Endast torkad ört

Nackdelar

 • Ej återförslutbar påse i förpackningen

Mellan: Örtagubben Åkerfräken

Även Örtagubbens åkerfräken består av ekologisk, torkad ört och ingenting annat. Den mineralrika växten passar bra att brygga te på eller använda i hudvård. Örtagubbens utbud är generellt sett mycket högkvalitativt och håller bra prisnivåer. Det gäller även Örtagubben Åkerfräken.

Fördelar

 • Mineralrikt
 • Ekologiskt

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej
 • Kan mögla i fuktig luft

Budget: Midsona Salus Åkerfräken-te

Midsona Salus Åkerfräkente är ett te i smidiga portionspåsar. Det enda du behöver göra är att slå hett vatten över påsen och sedan låta dra i 10 minuter. Kom dock ihåg att om du vill få ut den nyttiga kiselsyran ur örten, behöver åkerfräkenbladen koka i 10 minuter. Det kan du göra antingen med hela tepåsen eller genom att tömma innehållet i en kastrull och sedan sila.

Fördelar

 • Färdiga tepåsar
 • Urindrivande
 • Bra mot urinvägsinfektion

Nackdelar

 • Liten förpackning med 15 portioner

Special: Mega Food Balanced Minerals

Om det går att bli mållös av ett kosttillskott så skulle det i så fall vara den här produkten! Kapslarna är nämligen tillverkade av helt naturliga ingredienser och innehåller endast torkade och frystorkade grönsaker, örter och frukter som pulveriserats.

Ingredienserna är varsamt torkade och tillverkade enligt rawfood-principen. Visserligen kostar det här kosttillskottet en slant, men det är också väldigt hög kvalitet du får för pengarna.

Fördelar

 • Unik tillverkningsprocess
 • Rik på näringsämnen

Nackdelar

 • Dyrt kosttillskott
 • Liten burk

Köpguide

Vad är åkerfräken?

Åkerfräken är en art inom fräkenfamiljen och räknas ofta som ett ogräs. Det är en flerårig ört med mycket djupgående och långsträckta jordstammar och det är det som gör att åkerfräken är svårkontrollerad om den fått rot i trädgården eller på någon annan odlad mark.

Åkerfräken luktar hö och är ganska torr och sträv i smaken. Den är känd för sin urindrivande förmåga och hittas ofta i detox- och njurrensande teer.

Åkerfräken är också mycket känd för sitt rikliga innehåll av kiselsyra. Det är ett ämne som har en stärkande och vårdande effekt på leder, skelett, hår, hud och naglar. När vi åldras minskar elasticiteten i bindväven och kiselsyran understödjer hudens elasticitet och förebygger rynkor.

Te är ett vanligt sätt att han att inta åkerfräken på, men den kan också användas utvärtes på olika sätt. Åkerfräken finns även som extrakt både i flytande och fast form. Det går också bra att göra ett avkok på åkerfräken och badda ansiktet för att ge huden mer lyster, öka spänsten och minska stora porer.

Åkerfräken har i motsats till många andra örter en koagulerande förmåga och kan bidra till att stoppa blodflödet i sår. Inom naturmedicinen användes den förr mot inre blödningar.

Åkerfräken har dessutom en milt slipande och blekande effekt på tänderna och pulveriserad åkerfräken kan strös på tandborsten och användas i borstningen. Växten kan också verka kramplösande och är bra vid menstruationssmärtor.

Men vad har då åkerfräken för verksamma ämnen, förutom kiselsyra, som gör den så effektiv mot så många olika saker? Jo, åkerfräken innehåller nämligen även saponiner, garvämnen, bitterämnen och flavonoider. Vi ska titta lite närmare på vad dessa ämnen är bra för.

 • Saponiner. Ett ämne som har en antiseptisk och antibakteriell effekt. Innan tvålen var uppfunnen användes saponinrika växter som tvättmedel både för textilier och för huden. När en ört med saponiner arbetas upp bildar den ett milt lödder. Även idag används saponiner för skonsam rengöring av ömtålig textil på exempelvis museer.
 • Garvämnen. Antiseptiska och sammandragande och passar därför utmärkt som hudvård. De har en positiv inverkan på slemhinnorna och åkerfräken har traditionellt även använts för vård av munhåla, mage och tarm. Åkerfräken och andra växter med mycket garvämnen användes även för att bota hemorrojder förr i tiden.
 • Bitterämnen. Passar för alla som har uppblåst och orolig mage. Många lider av magproblem utan att ha en specifik diagnos och då gäller det alltså att själv prova sig fram till vilka lösningar som fungerar. Åkerfräken har tack vare sina rikliga mängder bitterämnen, en förmåga att lugna mage och tarm samt understödja matsmältningen.
 • Flavonoider. Att inta livsmedel som är rikligt på flavonoider kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning som kartlagt kostvanor hos personer med som äter rikligt med flavonoider har visat på att dessa personer har en minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar samt cancer.

Den bakomliggande effekten är för att flavonoider är antiinflammatoriska och håller blodkärlens funktioner intakta.

Var kan jag köpa åkerfräken?

Åkerfräken kan köpas i hälsokostaffärer online och i fysisk butik. Det finns torkad åkerfräken som användaren kan brygga te av eller göra tinkturer med. Åkerfräken kan också finnas i olika typer av allmänstärkande kosttillskott både i flytande form och som kapslar. I vår artikel ger vi några köptips med produkter av åkerfräken som du kan läsa mer om här nedan.

Användning och dosering

Kokar du te på åkerfräken är en tesked per kopp en lagom dos att ta. För att kiselsyran ska frigöras bör örten kokas i åtminstone 10 minuter. Som alltid när det gäller tillskott ska användaren hålla sig till anvisningarna som står på förpackningen.

Användningsområden för åkerfräken:

 • Urindrivande
 • Avgiftande
 • Stoppar blödningar
 • Förbättrar hår, hud och naglar
 • Understödjer ledhälsa
 • Kramplösande

Biverkningar och försiktighetsåtgärder

Åkerfräken är potent och det kan förekomma biverkningar. Den utrensande effekten på njurarna gör att det är viktigt att inte överdosera och det är inte lämpligt att ta åkerfräken vid njursvikt eller problem med lever och galla.

Åkerfräken kan också ge allergiska reaktioner och personer som är överkänsliga mot korgblommiga växter eller har livsmedelsallergier ska vara försiktiga med örten. Åkerfräken kan också i sällsynta fall ge magknip och diarré.


Åkerfräken Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Vårt val av produkter i köpguiden baserar sig på den research vi gjort i ämnet. Utifrån den insamlade informationen, har vi plockat ut åkerfräken-produkter som vi anser håller hög kvalitet. Det insamlade materialet spänner över allt från recensioner och tester, till fakta inhämtad från företagens egna hemsidor.

Premium: Crearome Ekologisk Torkad Åkerfräken

Crearome Ekologisk Torkad Åkerfräken innehåller en riklig mängd kisel samt flavonoider, garvämnen, bitterämnen och saponiner. Kiseln stärker bindväv, hår, hud och naglar samt har en gynnsam effekt på de vita blodkropparna. Ett avkok på åkerfräken är urindrivande, kramplösande och stärkande för blodkärlen.

Ett plus i kanten ger vi för att produkten är ekologisk, vilket många föredrar när det gäller dekokter och tinkturer som drar ut mycket av växtens innehåll och då även möjligen miljögifterna. Det slipper du alltså när du vet att de torkade bladen är ekologiska.

Crearome är ett svenskt företag som är störst i Sverige på att tillverka eteriska oljor och oljeblandningar för naturvård. I deras sortiment hittas i stort sett allt som behövs för att göra egna hudvårdsprodukter av olika slag. De har också en hel rad med torkade örter och åkerfräken är alltså en del av dessa.

Produkten bör förvaras torrt och rumstempererat för att inte dra till sig fukt och riskera att mögla.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Endast torkad ört

Nackdelar

 • Ej återförslutbar påse i förpackningen

Mellan: Örtagubben Åkerfräken

Även Örtagubbens åkerfräken innehåller ekologisk, torkad åkerfräken. En liten nackdel är ändå att ursprungslandet inte framgår. Örtagubben har en lång historia med att leverera högkvalitativa, torkade örter och andra naturpreparat och eftersom produkten är ekologiskt certifierad, litar vi på att den håller hög kvalitet trots att vi inte ser var den odlats.

Örten går bra att brygga te på eller använda invärtes och utvärtes på andra sätt. Den passar också bra att att använda i olika örtblandningar och det kan vara ett bra sätt att kamouflera den bittra smaken, till exempel med citronmeliss eller pepparmynta.

Fördelar

 • Mineralrikt
 • Ekologiskt

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej
 • Kan mögla i fuktig luft

Budget: Midsona Salus Åkerfräken-te

Midsona Salus Åkerfräkente består av åkerfräken i färdiga portionspåsar. Det gör bryggningen extra smidig och lätt att dosera. Teet är ekologiskt och och skördas omsorgsfullt och torkas utan värme så att alla näringsämnen bevaras. Teet blir då vårdande och rikt på mineraler.

Trots att det är färdiga tepåsar i förpackningen behöver du inte endast använda den som dryck. Du kan också använda den för utvärtes bruk om du vill. Du kan göra en dekokt på tepåsarna genom att koka upp dem fem minuter och sedan låta dem dra lika länge. Då får du ett vårdande ansiktsvatten som också kan användas som sårvård.

Midsona är ett väletablerat, svenskt märke inom naturlig hudvård och hälsokost. De har flera olika sorter i sitt sortiment och du vill kombinera och komplettera åkerfräken med örter med andra egenskaper, finns det goda chanser att du hittar det i deras sortiment.

Fördelar

 • Färdiga tepåsar
 • Urindrivande
 • Bra mot urinvägsinfektion

Nackdelar

 • Liten förpackning med 15 portioner

Special: Mega Food Balanced Minerals

Mega Food Balanced Minerals är ett exklusivt näringstillskott med mycket högt näringsinnehåll. Samtliga ingredienser i kapslarna är av naturligt ursprung.

Innehållet är varsamt producerat och alla näringsämnen i ursprungslivsmedlet finns bevarade. Den skonsamma torkmetoden i kombination med att Mega Foods har ett eget laboratorium där de kontrollerar produkten i flera led under tillverkningsprocessen, gör att du får en utomordentligt högkvalitativ produkt.

Mega Food Balanced Minerals är ett kosttillskott med höga halter av mineraler tack vare innehållet av brännässla och åkerfräken. Vidare innehåller det både jod och selen som aktivt bidrar till nervsystemets funktion och hälsa. Krom i kapslarna ser till att hålla blodsockernivåerna på en bra nivå och zink understödjer syrabalansen.

Det är kort och gott ett otroligt spännande kosttillskott som inte är tillverkat av några artificiella ingredienser, utan som endast innehåller naturens egna råvaror. Vi är verkligen imponerade av den här produkten!

Fördelar

 • Unik tillverkningsprocess
 • Rik på näringsämnen

Nackdelar

 • Dyrt kosttillskott
 • Liten burk

Åkerfräken-produkterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte vad du söker bland våra favoriter? Då vill vi tipsa dig om några produkter till, som är utmärkta alternativ till dem.

Biotiva Åkerfräken Ekologiska Kapslar

Biotiva Åkerfräken Ekologiska Kapslar är ett kosttillskott som påminner om om vår specialare i köpguiden men som till skillnad mot den inte består av flera ingredienser, utan det innehåller endast åkerfräken.

Kosttillskottet tas främst för att bidra till hår- och hudhälsa, men har även en allmänt stärkande egenskap i och med att den innehåller rikligt med kiselsyra. Biotiva är ett prisvinnande kosttillskottsföretag från Tyskland som nu finns i Sverige, tack vare att Amazon etablerat sig på den svenska marknaden.

Fördelar

 • Högkoncentrerad åkerfräken
 • Bra för huden och håret
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ingen information på svenska

Biojoy EKO Vildplockad Åkerfräken

Biojoy EKO Vildplockad Åkerfräken är för dig som är kvalitetsmedveten och vill ha åkerfräken av premiumkvalitet. Åkerfräkenbladen från Biojoy är nämligen vildplockade och innehåller inga bekämpningsmedel från en odling.

Bladen är finfördelade och lätta att dosera. Eftersom den är finmalen går det också enkelt att få ut alla näringsämnen. Passar bra att använda för den som vill åt kiselsyran eller för att förebygga och lindra symtom på urinvägsinfektion.

Fördelar

 • Vildplockad
 • Inga rester från bekämpningsmedel

Nackdelar

 • Bitter smak

Floradix Blutsaft

Floradix Blutsaft är ett flytande järntillskott som även innehåller mineraler, järn samt B12. Vätskan är lättupptaglig av kroppen och ger inte illamående eller ont i magen såsom järntillskott generellt har en tendens att göra.

En kur med Floradix Blutsaft kan stärka immunförsvaret, balansera hormonerna samt minska trötthet och utmattning. Det är ett utmärkt kosttillskott för kvinnor i fertil ålder som ofta får järnbrist och som vill ha något som stärker, hår, hud, naglar och det generella välmåendet.

Fördelar

 • Mineralrikt
 • Rikt på järn

Nackdelar

 • Måste förbrukas inom fyra veckor
 • Kan orsaka allergier

Cran Cure Tranbär Plus Mjölksyrabakterier

Tabletterna från Cran Cure innehåller mjölksyra, tranbär, lingon och åkerfräkenextrakt. Tillsammans får du en effektiv kur för urinvägarnas hälsa.

Åkerfräkenextrakt bidrar med antibakteriella och sjukdomsförebyggande egenskaper. Extraktet har också en urindrivande effekt och hjälper till att stödja blåsans funktion.

Fördelar

 • Bra för urinvägarna
 • Med D-vitamin

Nackdelar

 • Stora tabletter

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad