Bästa agavesirap 2024 – Lågt GI med massor av smak

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du testa agavesirap? Då är du inte ensam. Detta sötningsmedel är nyttigare och godare än vitt socker. Konsistensen och smaken är en blandning av sirap och honung, så att sirapen från Agaveplantan smakar gott och har många användningsområden är det ingen tvekan om. 

Häng med oss nedan för mer information - det utlovas spännande läsning och topplista med de bästa produkterna! 

Agavesirap - naturligt sött utan kemisk raffinering

Agavesirap har fått sin plats i rampljuset främst på grund av att sirapen har lågt GI. Utöver denna fördel är det även så att många efterfrågar naturliga alternativ när det kommer till alternativa sötningsmedel. Agavesirap är naturligt framställt och vinner därför över andra populära sötningsmedel, som stevia och aspartam. 

Du slipper kraftiga höjningar av ditt blodsocker när du använder agave, och den härliga konsistensen gör det lätt att använda den både i mat, smoothies, bak med mera. Innehållet känns fräschare än vanligt socker och dessutom får du väldigt god smak på köpet. 

Att detta är en mycket gammal källa till söta smaker är ett som är säkert - sirapen upptäcktes nämligen redan av aztekerna. Detta innebär att agavesirap användes redan under medeltiden! 

Vi har valt ut ett par produkter som vi vill rekommendera. Som vanligt har vi tagit fram produkter i olika prisklass för att alla ska kunna hitta en favorit som stämmer överens med budgeten. 

Vår premiumvinnare är Mother Earth Ekologisk Agavesirap. Mellanprisvinnaren är Superfruit Ekologisk Agavesirap och vår budgetvinnare är Urtekram Ekologisk Agavesirap. Vi har även tagit med en specialare - Renée Voltaire Agave Choklad.

Premium: Mother Earth Ekologisk Agavesirap Ljus

Vår premiumvinnare Mother Earth Ekologisk Agavesirap Ljus är en härlig mexikansk agavesirap som står ut på många olika sätt. Vi gillar den snygga flaskan på hela 500 ml, och att den har en perfekt färg för agavesirap av bra kvalitet.

Då detta är en produkt från Mother Earth är det med gott samvete vi använder denna produkt - detta företag ser nämligen till att den enskilda odlaren får rättvist betalt och att det är 100 % ekologiskt odlat som gäller.

Fördelar

 • Känns lyxig
 • Kladdar inte av sig på flaskan
 • Import utan mellanhänder

Nackdelar

 • Säljs inte överallt

Mellan: Superfruit Ekologisk Agavesirap

Denna ekologiska agavesirap har ett mycket bra pris och då den utvunnits på ett skonsamt sätt är det dessutom mycket hög kvalitet på slutprodukten. Smaken är mycket bra och den smidiga förpackningen gör att den inte tar upp onödig plats.

Fördelar

 • Inga onödiga tillsatser
 • Garanterat ursprung

Nackdelar

 • Trist plastförpackning

Budget: Urtekram Ekologisk Agavesirap

Med Urtekram Ekologisk Agavesirap får du det perfekta budgetalternativet. Den är ekologisk och fräsch samtidigt som den smakar mycket gott. Den säljs bland annat på apotek, vilket gör att detta dessutom är ett tryggt och smart val.

Fördelar

 • Mycket prisvänlig

Nackdelar

 • Öppning nedtill

Special: Renée Voltaire Agave Choklad Havssalt

Renée Voltaire Agave Choklad Havssalt är en specialvinnare av rang - dess goda chokladsmak sticker verkligen ut. Förutom härlig smak är denna agavesirap både RAW och fri från palmolja. Dessutom är den extra snyggt förpackad - en lyxig sirap för speciella tillfällen, helt enkelt.

Fördelar

 • Pålitligt märke
 • Kan användas istället för vanlig chokladsås

Nackdelar

 • Dyr

Köpguide

Vad är agavesirap och vad har det för hälsofördelar?

Agavesirap är ett sötningsmedel som utvinns ur stammen av agaveplantan. Det är från Blå Agave som sirapen utvinns och denna kaktusväxt odlas i Mexiko. För att få agavesirap från kaktusen skärs bladen av från plantorna när de är runt 7-10 år.

Då sirapen innehåller mindre energi påverkas inte blodsockernivån på samma sätt som med vitt socker. Till skillnad från artificiella sötningsmedel som exempelvis aspartam, sackarin och sukralos är agavenektar ett naturligt alternativ då den ger just naturlig sötning som långsamt tas upp i blodet. 

Dessutom har agavesirap ett lågt GI-värde och det leder till att blodsockret inte påverkas på samma sätt som av socker. Vill du ha en balanserad blodsockernivå är detta ett smart val och detsamma gäller om du är allmänt känslig för blodsockerstörningar. Att sirapen har ett lågt glykemiskt index innebär att den har en lägre glykemisk belastning

Glykemisk belastning betecknas ibland som GL och det fungerar som så att det jämför hur blodsockret påverkas av livsmedel med olika kolhydratinnehåll. GL beräknas på följande sätt:

GL = gram kolhydrater i en normalportion x GI/100.

Fruktos, kalorier och GI

Vad som förenar alla sötningsmedel, agavesirap och vitt socker inkluderat, är att de alla innehåller fruktos. Fruktos är inte bra för kroppen då ett större intag leder till både övervikt, fettlever och fetma samt ger risk för sjukdomar som diabetes 2.

Agavesirap har lågt GI, men detta är inte det enda du ska ha i beaktande när du väljer vad du ska äta. Som en jämförelse innehåller vitt socker 400 kalorier per 100 gram medan agavesirap innehåller 287 kalorier per 100 gram. Sedan har vi stevia som har 0 kalorier per 100 gram. 

Varför är då inte stevia det självklara valet och varför talar vi ens om agavesirap och andra sötningsmedel? Svaret är enkelt - stevia framställs på ett sätt där det används kemikalier i jämförelse med agave, och många andra sötningsmedel, som är naturliga sötningsmedel. 

För att du ska få en bra känsla för hur det ser ut när en jämförelse görs mellan olika sötningsmedel kan du ta dig en titt i vår lista nedan:

 • Agavesirap - 287 kalorier/100 gram + lågt GI
 • Vitt socker - 400 kalorier/100 gram + högt GI 
 • Palmsocker - 375 kalorier/100 gram + lågt GI
 • Honung - 332 kalorier/100 gram + lågt GI
 • Björksocker - 240 kalorier/100 gram + lågt GI
 • Kokossocker - 384 kalorier/100 gram + lågt GI
 • Stevia - 0 kalorier/100 gram + noll GI 
 • Dadelsirap - 292 kalorier/100 gram + högt GI

Vilka typer av agavesirap finns?

Det finns olika typer av agavesirap och det vi kan se skillnad på är främst färgen. Beroende av hur hårt den processas blir det olika färg på sirapen. Som du kan se på de produkter vi valt ut så finns det både väldigt ljusa, mellanmörka och mörka varianter. 

Regeln är enkel - ju ljusare färg, desto mer har produkten filtrerats. 

Sirapen kommer från flera olika arter av agaveplantan. Bland annat tas nektar från den agave som även används till tequila - Agave Tequilana. Denna planta, tillsammans med Agave Salmiana, är två av de sorter som används i framställningen av agavesirap.

Hur framställs agave?

Agavesirap framställs då nektarn pressas ur själva kärnan. För att nektarn ska förädlas till den produkt vi är vana att se, alltså själva sirapen, krävs det att den hettas upp. 

Först skärs bladen av, sedan pressas juicen/nektarn ut. Juicen filtreras och upphettas så att polysackariderna omvandlas till enkla sockerarter. När juicen är filtrerad och hydrolyserad koncentreras den till den form vi är vana att se den i - alltså en flytande sirap.

Hur används agave i mat och dryck?

Du använder agave på samma sätt som du använder andra typer av sötningsmedel. Om du exempelvis vill byta ut honungen på yoghurten till agavesirap är det bara att ringla den över din yoghurt. 

Om du vill använda agave istället för vitt socker i baket, i varm eller kall dryck eller något annat är det bara att tänka på att inte ta för mycket. Det går hur bra som helst att byta ut socker mot agave, det är bara att du behöver anpassa mängden, annars blir det för sött. 

Då detta är ett veganskt alternativ är det många som väljer agave av denna anledning. Vill du testa ett bra alternativ till honung är det alltså klokt att använda just agave. Den har neutral, men god smak och inga djur har varit inblandade i processen.

Hur väljer jag en bra agave-produkt?

Se till att välja en ekologisk agavesirap om möjligheten finns. Det är ett smartare val både för dig och för miljön. Utöver att spana efter en ekologisk produkt är det viktigt att se upp så att du inte väljer en produkt som kostar mer än den smakar. 

Ta dig en titt på de produkter vi har med här i vårt test och välj en av dem. Då kan du vara säker på att få en bra och god variant. 

Om du vill ha en variant som ett sötningsmedel som passar till allt ska du exempelvis inte välja vår specialprodukt då den har en smak som sticker ut. Välj den som passar just dig och dina behov bäst.

Vilka biverkningar eller nackdelar har agavesirap?

Agavesirap är extra rikt på fruktos och det gör att det är dåligt för levern om du äter stora mängder. Vad gäller mängden fruktos i jämförelse med mängden glukos ligger agavesirapen väldigt högt i sitt innehåll av fruktos - agave innehåller nämligen 90 % fruktos och 10 % glukos.

Ser vi endast till GI så är detta sötningsmedel ett av de bästa alternativen. Det är också så att det krävs en mycket stor mängd fruktos för att det ska bli skadligt för dig och din kropp.

Agavesirap Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

De favoriter vi har med i testet är alla omtalade och omtyckta. Vi har gjort grundlig research för att kunna ge er det bästa av det bästa. Utöver att ta del av allmän information om agavesirap har vi även sett till att spana in recensioner. Allt för att ni ska få ett så grundligt och bra test som möjligt.

Premium: Mother Earth Ekologisk Agavesirap Ljus

Detta är en agavesirap som har många goda egenskaper. Dessa är bland annat:

 • RAW
 • Vegansk
 • Ekologisk
 • Glutenfri

Mother Earth är ett varumärke som samarbetar med små kooperativ som använder sig av traditionella odlingsmetoder. Detta, bland mycket annat, är en av anledningarna till att Mother Earth Ekologisk Agavesirap Ljus är en premiumprodukt i all sin glans! 

Då den, likt all annan nektar från agaveplantan, är mer lättflytande än både socker och honung är den väldigt enkel att använda. Denna sirap har lite extra flärdfullhet - den både smakar extra gott och känns väldigt fräsch. Visst är den söt, men det ska den ju vara. Den känns lite som en uppdaterad version och dessutom är färgen väldigt vacker.

Att den dessutom kommer i en supersnygg flaska gör att den får extra plusbetyg från oss! Fler härliga produkter från Mother Earth hittar du bland annat här.

Fördelar

 • Känns lyxig
 • Kladdar inte av sig på flaskan
 • Import utan mellanhänder

Nackdelar

 • Säljs inte överallt

Mellan: Superfruit Ekologisk Agavesirap

Superfruit är det ledande varumärket i Norden inom superfoods, raw foods och superfruits. Detta innebär att Superfruit Ekologisk Agavesirap är en produkt av högsta kvalitet. Det innebär också att det är lätt att få tag på just denna produkt och det är alltid ett stort plus. 

Då sirapen tappas på ett sätt så att enzymer och näringsämnen bevaras är det också så att du får i dig näringsämnen som kroppen behöver. Superfruit Ekologisk Agavesirap är garanterat skonsamt utvunnen och du kan också vara på den säkra sidan vad gäller god smak. 

Superfruit själva tipsar om att ringla denna produkt över bland annat kokosplättar och det är en mycket bra smakkombination som vi rekommenderar er att testa. Just denna produkt är mellanmörk, så om du vill ha en agavesirap som inte är alltför ljus eller alltför mörk är detta det perfekta valet för dig. 

Den kommer i en förpackning på 250 gram och då det är en så söt produkt räcker denna mängd under mycket lång tid.

Om du vill spana in fler produkter från Superfruit hittar du deras produkter bland annat här.

Fördelar

 • Inga onödiga tillsatser
 • Garanterat ursprung

Nackdelar

 • Trist plastförpackning

Budget: Urtekram Ekologisk Agavesirap

Urtekram Ekologisk Agavesirap är en vackert gyllene sirap som har en mycket delikat smak. Att den har ett bra budgetpris gör att den får extra plusbetyg från oss - här får du mycket för pengarna. 

Urtekram har funnits med ända sedan 1972 och de är pionjärer inom ekologiska produkter. 

Den här agavesirapen har inga tillsatser, utan bjuder på ren njutning i form av en naturprodukt. Med denna härliga sirap kan du enkelt söta precis vad du vill. Dess smak är neutral nog för att användas i allt från mat till desserter. 

Urtekram Ekologisk Agavesirap tillhör inte våra favoriter när det kommer till snygg design, men det är ju ändå innehållet som räknas och det ser mycket bra ut!

Fördelar

 • Mycket prisvänlig

Nackdelar

 • Öppning nedtill

Special: Renée Voltaire Agave Choklad Havssalt

Renée Voltaire Agave Choklad Havssalt är både laktosfri, mjölkfri, sockerfri, vegetarisk, RAW och helt fri från onödiga tillsatser - ett härligt exempel på detta naturliga sötningsmedel som är så lätt att falla handlöst för. 

Med Renée Voltaire Agave Choklad Havssalt får du en riktig specialprodukt som kan stoltsera med en mycket speciell smaksättning och en lika speciell färg. Den är vackert djupbrun och den smakar utan tvekan härligt av choklad och havssalt - en vinnande kombination för alla typer av smaksättning!

Självklart är den ekologisk, så du behöver inte oroa dig över att vara tvungen att välja mellan en spännande produkt och en miljövänlig och hälsosam dito. Här får du istället allt i ett.

Fördelar

 • Pålitligt märke
 • Kan användas istället för vanlig chokladsås

Nackdelar

 • Dyr

Agavesirapen som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Då agavesirap är så populärt idag finns det många olika varianter att välja mellan. Våra fyra vinnare är alla toppenbra, men vi har ett några extra produkter vi vill dela med oss av - häng med nedan för att ta dig en titt på våra sex utmanare.

Renée Voltaire Raw Ekologisk Agavesirap Naturell

Renée Voltaire Raw Ekologisk Agavesirap Naturell är en fin agavesirap som har låg fruktoshalt samt låg beredningstemperatur. Det är detta som ligger bakom dess vackra färg.

Fördelar

 • Snygg flaska
 • Smart öppning

Nackdelar

 • Plastflaska

Kung Markatta Ekologisk Agavesirap

Kung Markatta Ekologisk Agavesirap är lite av en klassiker som många väljer att köpa. Sirapen har certifieringen EU-ekologisk och det ger vi alltid ett plus i kanten för. Då den har utvunnits ur ekologiska agaveplantor i Mexiko är detta en äkta variant som är av bra kvalitet. Den kommer även till ett bra pris.

Fördelar

 • KRAV-märkt
 • God smak

Nackdelar

 • Trist design

Yaksa Ekologisk Agavesirap 

Med Yaksa Ekologisk Agavesirap får du en flaska som ser ut som en tequilaflaska och det passar ju bra då det är agave som är i fokus! Med en röd skruvkork och en snygg etikett är detta en av de matvaror som lätt hamnar framme istället för i ett skåp. Detta är en ljus variant av sirapen, så den är i första hand för er som gillar den varianten.

Fördelar

 • Känns cool och lite exotisk
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Inte så fyllig

Spireco Ekologisk Mörk Agavesirap

Om du vill testa en mörk agavesirap är detta ett mycket bra val - den är god och enkel att använda.

Då den är så mörk som den är har den en fylligare smak än de ljusare sorterna. Detta gör att det kan krävas lite anpassning om du är van vid ljus agavesirap sedan tidigare.

Spireco Ekologisk Mörk Agavesirap är även lite nyttigare än en ljusare sirap, då flera av näringsämnena stannar kvar då den inte filtrerats lika mycket.

Fördelar

 • 100 % Agave Tequilana
 • Låg viskositet

Nackdelar

 • Endast för dig som gillar mörk agavesirap

Biogan Agavesirap Ekologisk

Biogan Agavesirap Ekologisk är en ljus agavesirap som har en smidig förpackning som gör att det blir mindre kladdigt när den används. Den smakar gott och den har dessutom ett mycket bra pris.

Då denna agavesirap innehåller fler än en produkt som är ekologisk har den särskild märkning för det. Den kommer även med den danska märkningen för ekologi plus EU-märkningen för ekologiska produkter.

Fördelar

 • Härligt gul färg
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Säljs inte överallt

Sunny Bio Agavesirap

Här har vi en mycket populär agavesirap som även finns i en förpackning på 250 gram, om du föredrar mindre förpackningar. Den är smakrik och den finns att köpa på exempelvis Coop, om du vill köpa den när du handlar andra matvaror. Med mild sötma är detta en sirap som både smakar gott och som du dessutom kan äta med extra gott samvete.

Fördelar

 • Naturell smak
 • Inga onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Kunde haft en roligare design

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad