Bästa acai pulvret 2024 – Superbäret från Amazonas

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Superfood är ett begrepp som är här för att stanna, och acai är ett av dessa livsmedel. Är du nyfiken på att lära dig mer om acaibär och hur det skiljer sig från andra bär, så har du kommit precis rätt!

I vår köpguide här nedan kommer du bland annat att få lära dig om vetenskapliga fakta kring acaibäret. Du kommer också att få tips på hur det kan användas i bakning och matlagning. 

Boosta immunförsvaret med acaibär

Det näringsrika bäret från Sydamerika innehåller en stor mängd antioxidanter, fettsyror, spårämnen och även vitamin A och C. I köpguiden går vi mer in i detalj exakt vad bäret innehåller och vilka specifika hälsoegenskaper det har. 

Eftersom att acai inte går att odla på våra breddgrader, får vi importera bären till oss i Europa och Norden. Vanligast är det att hitta acai i form av acaipulver i affärerna. Det går också att hitta torkade hela acaibär och ibland djupfrysta, även om det är ganska ovanligt. Det är också en populär produkt i bakverk, sötsaker och inte minst i hud- och hårvård

I den här köpguiden tipsar också om några intressanta produkter i olika priskategorier. Premiumkategorin vann Vidasal Acai Original. I mellanklassen rekommenderar vi Superfruit Acaipulver EKO. Vi har även en intressant budgetprodukt med; den heter Healthwell Acaipulver EKO. Specialaren vi valt ut heter Marina Miracle Acai Hydra Cream och är en hudvårdsprodukt utöver det vanliga!

Premium: Vidasal Acai Original

Premiumvinnaren är en råpressad juice, som dricks som den är som en shot. Den kan ges till hela familjen som ett nyttigt kosttillskott som bidrar till att boosta immunförsvaret och orken, exempelvis under vintermånaderna.

Fördelar

 • Endast naturliga ingredienser
 • Sparsamt sötad

Nackdelar

 • Finns endast i en liters förpackning

Mellan: Superfruit Acaipulver EKO

Superfruit Acaipulver EKO är pulver tillverkat av frystorkade acaibär. Pulvret innehåller inga tillsatser i övrigt och här får du alltså endast acaibärets näringsrika egenskaper, helt utan tillsatser, som konserveringsmedel och artificiella färgämnen. 

Eftersom acaipulver är en koncentrerad form av bäret, har det också en stark men frisk smak, som dock mildras när du blandar ut det i smoothies, juicer och annat.

Fördelar

 • Innehåller endast frystorkade bär

Nackdelar

 • Intensiv smak

Budget: Healthwell Acaipulver EKO

Healthwell är ett svenskt företag som tillverkar prisvärda kosttillskott olika slag. Deras pulver är en alldeles utmärkt produkt som är både ekologisk samt förpackad och tillverkad i Sverige. Pulvret har många nöjda användare och bra recensioner på nätet.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Tillverkad i Sverige

Nackdelar

 • Säljs endast i få utvalda onlinebutiker

Special: Marina Miracle Acai Hydra Cream

Marina Miracle Acai Hydra Cream är en exklusiv kräm, som innehåller både acaiolja och extrakt från acaibär. Krämen innehåller rikligt med probiotika som vårdar återställer skadad och torr hy. Produkten innehåller endast naturliga ingredienser och flera av dessa är också ekocertifierade.

Fördelar

 • Skyddar huden
 • Med probiotika

Nackdelar

 • Dyr
 • Finns endast hos några återförsäljare


Köpguide

Vad är acai?

Acai är ett bär från Amazonas, som är särskilt rikt på mineraler, vitaminer och antioxidanter. Det blåbärsliknande bäret är så näringsrikt, att det brukar räknas in i kategorin superfood. 

Acaibär skördas i Amazonas djungler från acaizeiropalmen. Palmen kan bli upp till över 20 meter hög och skördandet sker för hand, vilket innebär stora utmaningar för dem som ska plocka bären. 

I Sverige säljs bären vanligtvis i pulver- eller kapselform, men det finns också som torkade bär och de förekommer som ingrediens i granola, müsli och olika chokladprodukter. Du kan också hitta djupfrysta acaibär och det finns även acaijuice. 

Bara för några decennier sedan var acai något som inte många utanför Amazonasregionen överhuvudtaget hade hört talas om. Nu är det inte svårt att hitta produkter hos oss i affärerna, även om det är mycket sällan som vi hittar dem färska i våra butiker på grund av att de inte kan odlas här. Du kan själv använda acai på många olika sätt i matlagning.

Du kan använda acaibär i:

 • Smoothies
 • Smoothie bowls
 • Chiapudding
 • Bakverk
 • Glass

Acai är också en populär ingrediens i:

 • Kosttillskott
 • Ansiktskrämer
 • Bodylotion
 • Peelingkrämer
 • Schampo
 • Balsam 
 • Handtvål

Vad har acai för hälsofördelar?

Eftersom acai räknas som ett superbär, innebär det att det finns stora mängder av ämnen som är nyttiga och bra för kroppen. En stor del av allt det nyttiga sitter i acaibärets blålila skal. Där finns de flesta av de åtråvärda antioxidanterna och skalet är också rikt på andra näringsämnen.

Acaibär innehåller fler antioxidanter än många bär vi har i Norden. Det är en av anledningarna till att bäret blivit så populärt och hyllat. Det innehåller också en stor mängd av de nyttiga fettsyrorna omega 3, 6 och 9. Du hittar även en mängd spårämnen i acai och en riklig andel vitamin A.

Acai och antioxidanter

Antioxidanter skyddar kroppens celler från att utsättas för fria radikaler. Detta är en oxidativ process, som skadar cellerna och gör att kroppen åldras i förtid. Antioxidanter skyddar också oss mot diabetes och hjärtsjukdomar, samt hjälper hjärnans funktion. Antioxidanter är dessutom inflammationshämmande.

Acai och omegafetter

Acai är särskilt rik på de viktiga fettsyrorna omega 3, 6 och 9. Samtliga av de här tre fettsyrorna är viktiga att få i sig och har en balanserande inverkan på kolesterolvärden och blodtryck.

Acai och spårämnen

Acai innehåller också en stor mängd spårämnen. I bären hittar du zink, järn, koppar, krom, magnesium, mangan, kalium och fosfor. Spårämnen behövs i kroppen av flera anledningar. Enzymer och hormoner i våra kroppar är bland annat beroende av dessa för att kunna funktionera som de ska. Dessa spårämnen behöver tillföras från vårt matintag. 

Spårämnen bygger upp brosk, tänder och skelett. De hjälper till med muskeluppbyggnad och är också viktigt för salt- och vätskebalansen i kroppen.

Acai och vitamin A

Acai innehåller rikligt med vitamin A. Det är ett vitamin som bidrar till en normal funktion av immunsystemet. Det bidrar också till en bra syn och till att våra slemhinnor och lungor fungerar som de ska. Dessa funktioner i kroppen är avgörande för att den ska kunna försvara sig mot gifter, bakterier och virus.

Hur använder jag acai för att ta del av hälsofördelarna?

Acai kan användas på väldigt många varierande sätt i kosten. Det finns också, som inledningsvis nämndes, en rad olika produkter som innehåller acai. Du hittar inte bara acai i livsmedel, utan också som ingrediens i hår- och hudvård. 

Vill du åt just vitaminerna i acai, är det bra att välja en rawfood eller lufttorkad produkt, där vitaminerna inte förstörts av tillverkningsprocesser där upphettning ingår. Detta eftersom hög värme förstör vitaminerna i bäret.

Acai i mat och dryck

I hälsokostaffärer och vissa välsorterade mataffärer, finns det acaijuice att köpa. Dessa innehåller ofta mycket antioxidanter, men kan å andra sidan innehålla en hög andel socker. Dessutom saknar acaijuice det höga fiberinnehållet. Här gäller det alltså att läsa innehållsförteckningen noga, för att se vad juicen i praktiken innehåller. 

Acaipulver är en annan mycket användbar produkt. Här får du ett högt näringsvärde, eftersom pulver har den mest koncentrerade mängden av råvaran. Ett bra acaipulver innehåller fettsyror, spårämnen, vitaminer, antioxidanter och fibrer.

I välsorterade matbutiker kan du också hitta djupfrysta acaibär. Dem kan du använda precis som alla andra bär du brukar plocka fram från frysen. Perfekta till en smoothie, eller varför inte en god acaibowl?

Hur smakar acai?

Acaibär har en söt och fräsch smak som många brukar beskriva som en blandning mellan choklad och blåbär. Det gör att den är otroligt populär i bakverk och godis.

Hur gör man en Acai Bowl?

Acai bowl är mattrend som vuxit sig stor de senaste åren och det finns en mängd recept. Nedan får du ett grundrecept, som du sedan kan toppa med dina egna favoritfrukter, bär eller nötter:

 • 2 frusna bananer
 • 2 msk chiafrön
 • 1 dl fryst acai alternativt 1 msk acaipulver
 • 1 dl frysta blåbär

Mixa acai, blåbär och skivade, frysta bananer till en slät konsistens. Tillsätt 2 msk chiafrön. Häll upp i två skålar och strö på valfri topping. Mums!

Dosering av kosttillskott med acai

Hur du ska dosera acai, beror förstås helt och hållet på vad det är för produkt du använder dig av. Det är svårt att säga en generell dosering, eftersom exempelvis kosttillskott med acai, också innehåller andra ingredienser som inverkar. Här gäller det helt enkelt att läsa anvisningarna på förpackningen noggrant.

När det gäller torkat acaipulver av råa frystorkade acaibär, brukar det rekommenderas ca 3-6 gram om dagen. Det är en mängd på ungefär 1-2 matskedar.

Hur väljer jag en bra acai berry-produkt?

När du väljer att använda acai är det förstås bra att produkten innehåller så mycket acai som möjligt och mindre av andra ingredienser. Acaipulver och djupfrysta acaibär har fördelen att inte innehålla några tillsatser.

Acai ingår även som ingrediens i olika typer av immunförsvarshöjande kosttillskott och färdiga smoothie-blandningar, som du kan köpa för att blanda i din smoothie eller bowl.

Har acai några biverkningar?

Acaibär och juice verkar många kunna konsumera utan problem med allergiska reaktioner. När det gäller kosttillskott med just acai finns inte så mycket säkerställd forskning om just allergener, men du kan titta på Livsmedelsverkets generella förhållningsregler till just tillskott.

Acai tillhör palmträdsfamiljen och är du allergisk mot palmolja eller annat som utvinns ur palmträd, bör du vara försiktig med acai och prova dig fram.

Acai Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Till grund för våra val i den här köpguiden ligger den research och läsning av tester och recensioner vi gjort. På basen av den informationen, har vi valt ut fyra stycken högkvalitativa produkter som vi rekommenderar till våra huvudkategorier.

Premium: Vidasal Acai Original

Vidasal Acai Original är ett juicekoncentrat med hög andel av bäret. Juicen innehåller en stor mängd järn, vitamin E och polyfenoler. Juicen innehåller också rikligt med antioxidanter, vitamin C och E. Vidasal Acai Original innehåller inga andra bär än acaibär och kan drickas direkt i en mängd på 50-100 ml om dagen. 

Det bör noteras att juicen innehåller fruktsocker och xantangummi som sötning och konserveringsmedel. Juicen dricks direkt utan att blandats ut. Produkten har många entusiastiska användare och däribland även flera svenska elitidrottare

Vidasal Acai Original innehåller inga syntetiska ämnen eller konserveringsmedel. Eftersom det här är en produkt som skall tas dagligen som en shot, är det synd att den inte finns i större flaska än en liter.

Fördelar

 • Endast naturliga ingredienser
 • Sparsamt sötad

Nackdelar

 • Finns endast i en liters förpackning

Mellan: Superfruit Acaipulver EKO

Superfruit Acaipulver EKO är ett lättdoserat pulver som ger dig en riktig vitaminkick och ett starkt immunförsvar på kuppen. Det är perfekt i smoothies och gröt och den blå-lila färgen gör att den också ger en härlig färg till olika anrättningar. 

Superfruit Acaipulver EKO är tillverkat på hela pulver och innehåller inte bara en stor mängd vitaminer och antioxidanter, utan även en hög halt av fibrer. Det gör att den ger en härlig mättnadskänsla. Den är perfekt att använda som kosttillskott och toppa gröt och yoghurt med, för att öka energinivåerna under perioder av stress eller hög fysisk prestation. 

Superfruit Acaipulver EKO innehåller frystorkade bär, vilket innebär att ungefär ett gram motsvarar 70 stycken bär. Det ger dig en produkt med otroligt högt näringsinnehåll och en lagom dagsdos är 1-2 matskedar. Det frystorkade pulvret kan smaka ganska starkt, så det är bra att blanda ut det med andra bär eller frukter.

Fördelar

 • Innehåller endast frystorkade bär

Nackdelar

 • Intensiv smak

Budget: Healthwell Acaipulver EKO

Healthwells acaipulver är ett ekologiskt framställt acaipulver. Det är dessutom tillverkat i Sverige i företagets egen produktion. Frystorkade bär importeras från Brasilien och mals ner till ett finfördelat pulver, som kan användas i juicer, smoothies eller yoghurt. 

Healthwell Acaipulver EKO är rikt på antioxidanter, omega fetter, vitamin A, samt mineraler och spårämnen. Eftersom fibrerna är kvar i produkten, ger den också en bra mättnadskänsla. Healthwell är Svenskt Kosttillskotts eget varumärke, där företaget tar fram prisvärda kosttillskott, utan onödiga tillsatser och konserveringsmedel.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Tillverkad i Sverige

Nackdelar

 • Säljs endast i få utvalda onlinebutiker

Special: Marina Miracle Acai Hydra Cream

Acai Hydra Cream är en mycket exklusiv, rikligt återfuktande kräm som ger ett effektivt skydd mot yttre påfrestningar. De tongivande ingredienserna är olja och probiotika från fermenterade acaibär, hallon, brännässla samt alger. Blandningen ger en probiotika som innehåller levande bakterier från 12 olika stammar. 

Resultatet av tillverkningen gör att du får ett mycket effektivt skydd som mjukgör och återfuktar huden och har föryngrande egenskaper. Du kan med fördel lägga till den till din hudvårdsrutin om du behöver riklig återfuktning. Använd gärna en ansiktsolja först som du sedan kompletterar med ansiktskrämen. 

Marina Miracle är ett relativt nytt norskt varumärke som med sitt exklusiva och naturliga innehåll, skapar denna världsunika formula, som ger en mycket effektiv ansiktsvård av hög kvalitet. Nordiska ingredienser kombineras med exotiska växter och frukter.

Fördelar

 • Skyddar huden
 • Med probiotika

Nackdelar

 • Dyr
 • Finns endast hos några återförsäljare


Acaiprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns en mängd spännande produkter på marknaden som innehåller acai. Som du lärt dig i vår köpguide, finns det förutom rena acaipulver och torkade bär, också olika typer av hudvård och livsmedel som innehåller det näringsrika bäret. Här nedan presenterar vi ytterligare några intressanta produkter för dig att ta del av.

Go For Life Acaipulver Eko

Svenska Go For Life har även de ett ekologiskt acaipulver i sitt sortiment. Pulvret är frystorkat och all näring och smak är bevarad i produkten. Pulvret är ekologiskt och räknas som raw food. Här i finns inga tillsatser och inget tillsatt socker.

Go For Life Acaipulver Eko är en utmärkt produkt att strö på på morgongröten eller muslin, för att göra den mer näringsrik och för att få en härlig, bärig smak.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Rawfoodpulver

Nackdelar

 • Liten påse

Raw Cocoa Råchoklad Açaí Körsbär

Här har vi en raw chokladkaka som innehåller acaibär och körsbär. För den som inte vet vad raw food innebär, så betyder det att ingenting i produkten, inte heller kakaobönorna, har värmts upp till över 42°C i tillverkningen. Det gäller även de andra ingredienserna.

Samtliga ingredienser är framställda i ett ekologiskt jordbruk. Produkten är soja, gluten och mjölkfri och passar alltså även dig som är vegan.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Näringsrik
 • Mycket antioxidanter

Nackdelar

 • Endast 50 gram

Terranova CoQ10 Complex

Terranova CoQ10 Complex innehåller en kombination av acaibär, havtorn, kronärtskocka och koenzym Q10. Koenzymet är en kraftfull antioxidant som effektivt motverkar fria radikaler.

Q10 finns naturligt i alla kroppens celler, men produktionen minskar med åldern. Med ett kompletterande innehåll av acaibär samt andra frukter och grönsaker, blir det ett mycket effektivt kosttillskott, som bygger immunförsvaret och bidrar till en normal kärl- och hjärthälsa.

Fördelar

 • Många kraftfulla ingredienser
 • Bygger immunförsvaret

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage och bör tas i samband med måltid

Superfruit Foods Smoothie Mix Acai Rödbeta Blåbär EKO

Smoothie Mix Berries är en lika välsmakande som nyttig pulverblandning av rödbeta, blåbär och acai att piffa upp din smoothie med. Det enda du behöver tillsätta är frusen frukt och vatten eller annan vätska och blanda i en mixer, så har du en mycket näringsrik smoothie!

Dessutom har smoothiemixen en hög proteinhalt, eftersom den består av 57 % proteiner. Kom ihåg att alltid plocka undan produkten efter användning och låt den stå mörkt och svalt, eftersom den då håller längre.

Fördelar

 • Proteinrik
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Bör stå mörkt och svalt

Vidasal Sportboost

Vidasal Sportboost är en sportdryck som är för dig som tränar mycket och vill ha något prestationshöjande inför träningspasset. Vidasal Sportboost består av en blandning av acai, gurkmeja, ingefära, granatäpple och rödbeta. 

Tillsammans bidrar ingredienserna till att energidepåerna fylls på och du kan prestera bättre under träningen. Koncentratet blandas enkelt och smidigt ut i vatten.

Fördelar

 • Hälsosam sportdryck
 • Inga konstgjorda tillsatser

Nackdelar

 • Bör konsumeras inom 30 dagar

Spireco Acaibär Pulver Eko

Spireco Acaibär Pulver Eko är rikt på omegafetter och antioxidanter, som bygger upp kroppens immunförsvar. Pulvret är också en källa till polyfenoler, som har antiinflammatoriska egenskaper och motverkar åldrande. 

Spireco Acaibär Pulver Eko blandas i olika kalla drycker, för att bibehålla sitt näringsvärde. Passar i vatten, fil, juice, yoghurt, smoothies och i bowls. Spireco är ett svenskt företag med ett litet sortiment av högkvalitativa produkter. En del av vinsten går till olika projekt i utvecklingsländer.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Högt näringsinnehåll

Nackdelar

 • Svåröppnad påse

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad